Προς το περιεχόμενο

Η ματιά του φωτογράφου .........

babisskg
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από costas_,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 7,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

5 ώρες πριν, sakis444 είπε

Για ND φιλτρα που συζητατε, ειχα δοκιμασει ενα μεταβλητο καποια στιγμη που εκανε τη δουλεια του ως ενα βαθμο αλλα ειχε τα θεματακια του σε καμποσες περιπτωσεις. Τελικα ακολουθησα κι εγω την ιδια προτεινομενη πρακτικη, δυο σταθερων φιλτρων, το ενα ND6 και το άλλο ND10. Οχι τιποτα πανακριβα, αλλα εψαξα να βρω κριτικες καποιων μεσσαιου κοστους στην Αμαζον και αν θυμαμαι που ειχαν βγει γυρω στα 60-65 ευρω σε προσφορά κ τα δυο μαζι (για να υπαρχει μια εικονα κοστους για οποιον ενδιαφερεται το λεω). Πολυ καλυτερα αποτελεσματα σε σχεση με το μεταβλητο, μπορω να πω οτι δεν αντιλαμβανομαι καποια επιδραση στην εικονα περα απο μια φορα που υπηρχε σε μια φωτογραφια light bleeding που δεν οφειλονταν στο φιλτρο αλλα σε φως που μπηκε απο τη διοπτρα της μηχανης.

Δεν θυμαμαι περιπτωση που να μην με καλυψαν για ταχυτητα που χρειαστηκα. Το ND6 μπορει να καλυψει ολο το ευρος απο 1/2 μεχρι 5'' (αυξομειωνοντας εσυ το διαφραγμα ωστε να φερεις το shutter speed εκει που θες) και το ND10 σε καλυπτει με αντιστοιχο τροπο απο 10'' μεχρι καμποσα λεπτα. 

(βαζω κ δυο προσφατες απο αγαπημενο προορισμο, στα ορια του snapshot, για να μην προσθετω μονο κειμενα...η πρωτη στα 135mm νομιζω και η δευτερη με τον samyang 10mm UWA.  Επειδή κάποιος ζήτησε πιο πάνω τα exif των φωτογραφιών που ανεβαίνουν, σε τοπίο αν μπορώ είναι στο f8 κι από εκεί κ πέρα χρόνος κ iso σε τέτοια αναλογία να μην βγει κουνημενη.)

Υγ αν και δεν προσθεσα saturation στην επεξεργασία της δεύτερης είναι υπερβολικά έντονα τα χρώματα της τώρα που τη βλέπω στο κινητό μου. Θέλει μείωση οπωσδήποτε...δεν μου αρέσει. 

_IMG9293  FB.jpg

_IMG9311  FB.jpg

Θα ξεκινήσω ανάποδα, απο το τελος!

Παρόλο που την βλέπω απο κινητό τώρα και μάλιστα Samsung (υπερκορεσμενα χρώματα) δεν με χαλάει καθόλου η δεύτερη. Ισα ισα που κάνουν και ωραία "κοντρα" τα πορτοκαλι χρώματα με τα υπόλοιπα γήινα. Ωραία παλετα μ αρέσει πολύ. 

Τωρα για τα ND..εγω βιαστικά να τα πάρω και πηρα 67mm για τον κιτ φακο μου. Ενα 6αρι hoya (nd64) για αρχη, αλλα είδα οτι ημέρα δεν εφτανε καν να κανω αυτα που ειχα φανταστεί και ετσι προσέθεσα και ενα 10αρι οικονομικό tianya (10αρι) 

Δεν βγηκα καμία διαφορά, δεν κατάλαβα κατι στη ποιότητα η αλήθεια ανάμεσα στα δυο..

Μετά οταν πουλησα τον κιτ φακο και προχώρησα σιγα σιγα σε καποιους αλλους έφυγαν και τα φιλτρα ωστε να παω στα νεα μου mm, 77mm. Το οτι δεν ειδα διαφορά με εβαλε σε σκεψεις τι να πάρω..μαλλον κακως πηρα δυο hoya, θα ειχα καθαρισει με τα μισά χρήματα με 2 tianya και θα εκανα τη δουλειά μου μια χαρα πιστεύω..

Μερικές φορες ημέρα δεν με φτανει και το 10αρι, καποια στιγμή θα δοκιμάσω να κουμπωσω και τα δυο (16 στοπ κατω δηλ) 

Λογικά δε θα βλεπω Χριστό απο εκει μεσα μετα οποτε μάλλον απο πριν η εστιαση..

Επίσης κάθε φίλτρο που βάζουμε μπροστα απο το φακο μας..και το καλύτερο να είναι..εχει επίπτωση στη φωτογραφία, γιατι ειναι ενα ακομα κρύσταλλο επανω στα τοσα αλλα του φακού. 

Τι επίπτωση; Κάποιους τους ενοχλεί η πτώση ποιότητας και δεν τα δουλεύουν γι αυτο το λόγο.

Για εμενα προσωπικά ουτε καν παρατήρω οτι υπάρχει...

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειναι κι αυτο μια λυση αλλα δεν το δοκιμασα ουτε εγω ποτέ. Εκει παντως πας σε bulb mode και μπολικα λεπτα...μπαταρια να υπαρχει και υπομονη :) 

Τα hoya ειναι ακριβα αλλα το προβλημα τους ειναι οτι παιζει πολυ μαιμου...οποτε αν καποιος παει σε αυτα θελει προσοχη να παρει απο μαγαζι που εμπιστευεται. Βρωμισε το ebay απο τετοια του 10ευρου, ουτε ξεχωριζεις τη διαφορα στις συσκευασιες... και ειναι κακης ποιοτητας γυαλι. 

Κατι berlin optics πηρα εγω, 67mm που με καλυπτουν σε ολους τους φακους...καποια στιγμη σκεφτομουν τον sigma 17-50 και δεν τον πηρα μονο κ μονο γιατι σκεφτηκα οτι θα επρεπε να αλλαξω και 3 φιλτρα που ειχα (2nd+cpl) σε 77αρια...και ηθελα άλλα 100+ ευρά. 

Στον υπολογιστη τα χρωματα ειναι πολυ φυσικα, ελαφρυ πορτοκαλι συν κιτρινα....αμα την δεις στο κινητο μου (xiaomi) ειναι σαν να ξερασαν ποκεμον στην οθονη.......ειναι θεμα αυτο με τα χρωμματα που βλεπεις. Ειδικα αν θελησεις να εκτυπωσεις κατι.

(Ιδια μερα, αργοτερα με βροχη κ ομιχλη)

_IMG9321  FB.jpg

• Like 7

1 ώρα πριν, sakis444 είπε

Ειναι κι αυτο μια λυση αλλα δεν το δοκιμασα ουτε εγω ποτέ. Εκει παντως πας σε bulb mode και μπολικα λεπτα...μπαταρια να υπαρχει και υπομονη :) 

Τα hoya ειναι ακριβα αλλα το προβλημα τους ειναι οτι παιζει πολυ μαιμου...οποτε αν καποιος παει σε αυτα θελει προσοχη να παρει απο μαγαζι που εμπιστευεται. Βρωμισε το ebay απο τετοια του 10ευρου, ουτε ξεχωριζεις τη διαφορα στις συσκευασιες... και ειναι κακης ποιοτητας γυαλι. 

Κατι berlin optics πηρα εγω, 67mm που με καλυπτουν σε ολους τους φακους...καποια στιγμη σκεφτομουν τον sigma 17-50 και δεν τον πηρα μονο κ μονο γιατι σκεφτηκα οτι θα επρεπε να αλλαξω και 3 φιλτρα που ειχα (2nd+cpl) σε 77αρια...και ηθελα άλλα 100+ ευρά. 

Στον υπολογιστη τα χρωματα ειναι πολυ φυσικα, ελαφρυ πορτοκαλι συν κιτρινα....αμα την δεις στο κινητο μου (xiaomi) ειναι σαν να ξερασαν ποκεμον στην οθονη.......ειναι θεμα αυτο με τα χρωμματα που βλεπεις. Ειδικα αν θελησεις να εκτυπωσεις κατι.

(Ιδια μερα, αργοτερα με βροχη κ ομιχλη)

_IMG9321  FB.jpg

Ναι...δεν εχω ιδεα τι πήρα και αν ειναι γνήσια τα hoya..απο φωτομαγαζο της Αθηνας τα πήρα. 

Λοιπόν, την ειδα και απο το pc την πιο πίσω την δεύτερη που λέμε..

Μονο snapshot δεν είναι...ακόμα πιο τρομερή ηταν εκεί..

Τα σέβη μου..τρομερη παλέτα, καδράρα, απο επάνω μέχρι κάτω όλα παίζουν το ρολο τους εκει μεσα..

Respect.

• Like 2

Αν δεν έχεις θέμα (απώλειας) ποιότητας τότε μια χαρά είσαι. Και θέλω να πιστεύω ότι μαγαζιά πάνω στο αντικείμενο που σέβονται τον εαυτό τους δεν πουλάνε μαϊμού.

Eχει περάσει από το χέρι μου και μαϊμού και γνησιο. Μερα με τη νύχτα...

Το snapshot πιο πολύ πήγαινε στο ότι ήταν πολύ προφανή θέση σε είσοδο μοναστηριού χωρίς πολύ σκέψη. Τα χρώματα (όχι αυτά στο κινητο μου 😂😂) κι εμένα μου άρεσαν και ήταν ο λογος του κλικ. Ευχαριστώ πάντως!

• Like 1

Δεν εχω δει κάτι και σε αυτα η αλήθεια..δε ξερω τι μου έτυχε, το ειχα διαβασει αυτο για τα hoya πάντως ναι..

Μακάρι να ειναι original..

Πάρτε και μια πέρδικα...

Πεθαίνω!

_DSC8249-2

• Like 9

Καλημέρα.

Δεν έχω καταλάβει τεχνικά,αυτά τα φίλτρα τα ND,για πιο λόγο τα χρησιμοποιούμε.

Γιατί να θέλεις πχ να κόψεις 10 stop;

• Like 1

8 λεπτά πριν, konkarien είπε

Καλημέρα.

Δεν έχω καταλάβει τεχνικά,αυτά τα φίλτρα τα ND,για πιο λόγο τα χρησιμοποιούμε.

Γιατί να θέλεις πχ να κόψεις 10 stop;

Για να βγάλεις φωτογραφίες με "μακρά έκθεση".

• Like 1

3 λεπτά πριν, DVaderLa είπε

Για να βγάλεις φωτογραφίες με "μακρά έκθεση".

Υποψιάζομαι ότι δεν (βολεύει)θέλουμε να κλείσουμε πολύ και το διάφραγμα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...