alex.panag Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2021 Καλησπερα και καλη χρονια!! Θα ηθελα την γνωμη σας σχετικα με μια αλλαγη που θα ηθελα να κανω στην επαγγελματικη μου πορεια! Αρχικα το background: Εχω σπουδασει Οργανωση και Διοικηση Επιχειρησεων και εχω κανει μεταπτυχιακο στα Χρηματοοικονομικα. Και στα δυο πτυχια παρακολουθησα μαθηματα στατιστικης σε καποιο βασικο επιπεδο (Περιγραφικη στατιστικη, Απλη/Πολλαπλη παλινδρομηση, χρονοσειρες, πιθανοτητες, κατανομες κλπ). Εχω εργαστει για ενα χρονο σαν ελεγκτης και για 1.5 χρονο σε λογιστηριο εταιριας. Απο την εως τωρα εμπειρια μου, είμαι σιγουρος πλεον πως δεν μου αρεσει η λογιστικη (Ειχα μια υποψια) και ψαχνω τροπο να φυγω απο αυτη την πορεια. Απο τη σχολη ακομα, μου αρεσαν τα μαθηματα στατιστικης και οι αναλυσεις (Στατιστική, Οικονομετρια, Επιχειρησιακη Ερευνα κλπ). Τελευταία, αρχισα να παρακολουθω Online courses σε Edx, Coursera σχετικα με Data Analysis. Για την ωρα εχω ολοκληρωσει ενα course Αλγεβρας και τωρα αρχιζω ενα γραμμικης αλγεβρας και επειτα θα ηθελα να παρακολουθησω ενα course Calculus και Στατιστικης. Θα ηθελα να στραφω σε ενα τετοιο πεδιο, αλλα θα ηθελα να το κανω με τα σωστα βηματα, δηλαδη να εχω το υποβαθρο ωστε να ανταποκριθω σε τετοιους ρολους και ισως και με ενα μεταπτυχιακο. Κατα την γνωμη σας: 1) Τι γνωσεις θα πρεπει να αποκτησω πριν αρχισω καποιο μεταπτυχιακο ή ψαξω εναν ρολο σχετικα με την αναλυση δεδομενων; 2) Ειναι εφικτο να παρεις τις απαραιτητες γνωσεις μεσα απο site οπως το Edx, coursera, Data Camp etc? 3) Αν επιλεξω να κανω ενα δευτερο μεταπτυχιακο θα μου προτεινατε το Business Analytics, το Applied Statistics του ΟΠΑ ή καποιο αλλο; 4) Θεωρειτε εφικτη μια τετοια αλλαγη ή μπαινω σε χωραφια που δεν θα μπορεσω να ανταποκριθω; Σας ευχαριστω πολυ!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2021 Έκανα μεταπτυχιακό σε οικονομετρία οπότε μπορώ να σου πω 3-4 επίκαιρα. Μαθηματικά θα τα χρειαστείς 100%. Γραμμικό προγραμματισμό και εφαρμοσμένη στατιστική είναι τα must. Οπότε η γραμμική άλγεβρα που λες είναι πολύ καλό για αρχή. Ναι μια χαρά μπορείς, απλά όχι πιστοποιημένα. Δηλαδή αν καμιά δουλειά σου ζητήσει (απίθανο) πιστοποίηση δεν θα έχεις κάτι να τους πεις αλλά εγώ είμαι της άποψης καλύτερα μεταπτυχιακό παρά πιστοποίηση (μην με φάτε γνώμη λέω). Applied Statistics αν μπορείς. Θα σου χρησιμεύσει και σε πολλούς κλάδους ακόμη και αν μετανιώσεις το Data Analysis. Μακάρι να ήμουν Αθήνα να το έκανα αλλά Θεσσαλονίκη δεν με πήραν μεταπτυχιακό στα μαθηματικά που τελείωσα σχολή και αναγκαστικά σπούδασα οικονομικά. Μην φοβάσαι καθόλου. Αν έχεις κόμπλεξ με τα μαθηματικά, καλό θα ήταν να το ξεπεράσεις μιας και αναλύσεις διακύμανσης, πολυδιάστατες μεταβλητές θα βρεις παντού μπροστά σου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
taketrance Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2021 Πολυ εφικτη αλλαγη, δεν μπαινεις καθολου σε ξενα χωραφια. Γραμμικη αλγεβρα και μαθηματικα/στατιστικη, ειναι οι βασεις για αυτα που θες, αλλα νομιζω με τις σπουδες που εχεις κανει τα θεμελια τα εχεις και δε χρειαζεται να ξοδεψεις τοσο χρονο σε παραπανω courses Για data analyst θεσεις στη θεση σου θα αφιερωνα το χρονο μου στις παρακατω δεξιοτητες, με σειρα προτεραιοτητας: 1. Excel - προφανως θα ξερεις να το χειριζεσαι ηδη αλλα σιγουρεψε οτι εισαι ανετος με pivot tables, vlookup, index/match, shortcuts, charts κλπ. 2. Power BI/Tableau - Το data visualisation παιζει φουλ σε data analyst θεσεις σημερα, κι ακομα κι αν δε το ζητανε θα ειναι μεγαλο + να το εχεις αφου κανεις δε λεει οχι σε ωραια dashboards πανω στην αναλυση. Επισης το PBI κανει πολυ καλη αναλυση απο μονο του και συνδυαζεται καλα με excel και βασεις δεδομενων. 3. SQL - Ειναι σχεδον must πλεον, και οσο παει γινεται και περισσοτερο αφου οι περισσοτερες εταιριες λειτουργουν με μεγαλες βασεις δεδομενων. Δεν ειναι δυσκολη γλωσσα στην εκμαθηση και τη λογικη θα την πιασεις σχετικα ευκολα με το background σου. 4. Python/R - Και οι δυο πολυ διαδεδομενες πλεον και θα δεις οτι τις ζητανε σε αρκετες θεσεις. Η Python εχει επισης ευκολη σχετικα συνταξη (συγκριτικα με αλλες γλωσσες τουλαχιστον) και ειναι δυνατη σε data analysis, data science, machine learning και χτισιμο προγραμματων (το Youtube ειναι γραμμενο σε Python). Δουλευει καλα με SQL επισης. Η R ειναι πιο niche και ιδανικη για statistical analysis. Ολα τα παραπανω μπορεις να τα μαθεις σε ικανοποιητικο επιπεδο απο διαφορες πηγες ονλινε και δωρεαν. ΕdX, Udemy, codeacademy, Khan academy, ακομα και το Youtube εχει καλα εισαγωγικα βιντεο. Απο μεταπτυχιακα Ελλαδα δεν εχω ιδεα τι παιζει αλλα για αρχη εστιασε σε καποια απο τα παραπανω που μπορεις να τα μαθεις απο μονος σου και δες τι επιτυχια εχεις πριν ξεκινησεις καποιο μεταπτυχιακο. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
alex.panag Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστώ πολυ για τις απαντησεις! Στις 9/1/2021 στις 9:18 ΜΜ, JohnGTA είπε Έκανα μεταπτυχιακό σε οικονομετρία οπότε μπορώ να σου πω 3-4 επίκαιρα. Μαθηματικά θα τα χρειαστείς 100%. Γραμμικό προγραμματισμό και εφαρμοσμένη στατιστική είναι τα must. Οπότε η γραμμική άλγεβρα που λες είναι πολύ καλό για αρχή. Ναι μια χαρά μπορείς, απλά όχι πιστοποιημένα. Δηλαδή αν καμιά δουλειά σου ζητήσει (απίθανο) πιστοποίηση δεν θα έχεις κάτι να τους πεις αλλά εγώ είμαι της άποψης καλύτερα μεταπτυχιακό παρά πιστοποίηση (μην με φάτε γνώμη λέω). Applied Statistics αν μπορείς. Θα σου χρησιμεύσει και σε πολλούς κλάδους ακόμη και αν μετανιώσεις το Data Analysis. Μακάρι να ήμουν Αθήνα να το έκανα αλλά Θεσσαλονίκη δεν με πήραν μεταπτυχιακό στα μαθηματικά που τελείωσα σχολή και αναγκαστικά σπούδασα οικονομικά. Μην φοβάσαι καθόλου. Αν έχεις κόμπλεξ με τα μαθηματικά, καλό θα ήταν να το ξεπεράσεις μιας και αναλύσεις διακύμανσης, πολυδιάστατες μεταβλητές θα βρεις παντού μπροστά σου. 1. Το θεωρω ψιλοδεδομενο. Εχεις στο μυαλο σου μηπως ποια θεματα πρεπει να καλυψω ωστε να πω οτι εχω ενα "Α" επιπεδο γνωσεων ωστε να χτισω σε αυτο; 2. Σε αυτη την φαση με νοιαζει να χτισω τις γνωσεις που απαιτουνται και να δω αν μου αρεσει τοσο ωστε να διαθεσω απο τον ελευθερο μου χρονο μετα την δουλεια ωστε να αποφασισω αν θα ηθελα να κανω καποιο μεταπτυχιακο 3. Και εγω προς τα εκει κλινω. Απλα το Business Analytics του ΟΠΑ εχει καλες κριτικες κια ειναι ψηλα στην καταταξη ( οτι και αν σημαινει αυτο) σε λίστες τυπου QS κλπ. 4. Εχω ενα κομπλεξ και για να ειμαι ειλικρινης θεωρω οτι θα εχω ενα ταβανι στο που μπορει να φτασω. Απο την αλλη το ιδιο ταβανι ισως το εχω και στην λογιστικη που βαριεμαι οικτρα. Σε ευχαριστω για το Motivational Speech :P!! 23 ώρες πριν, taketrance είπε Πολυ εφικτη αλλαγη, δεν μπαινεις καθολου σε ξενα χωραφια. Γραμμικη αλγεβρα και μαθηματικα/στατιστικη, ειναι οι βασεις για αυτα που θες, αλλα νομιζω με τις σπουδες που εχεις κανει τα θεμελια τα εχεις και δε χρειαζεται να ξοδεψεις τοσο χρονο σε παραπανω courses Για data analyst θεσεις στη θεση σου θα αφιερωνα το χρονο μου στις παρακατω δεξιοτητες, με σειρα προτεραιοτητας: 1. Excel - προφανως θα ξερεις να το χειριζεσαι ηδη αλλα σιγουρεψε οτι εισαι ανετος με pivot tables, vlookup, index/match, shortcuts, charts κλπ. 2. Power BI/Tableau - Το data visualisation παιζει φουλ σε data analyst θεσεις σημερα, κι ακομα κι αν δε το ζητανε θα ειναι μεγαλο + να το εχεις αφου κανεις δε λεει οχι σε ωραια dashboards πανω στην αναλυση. Επισης το PBI κανει πολυ καλη αναλυση απο μονο του και συνδυαζεται καλα με excel και βασεις δεδομενων. 3. SQL - Ειναι σχεδον must πλεον, και οσο παει γινεται και περισσοτερο αφου οι περισσοτερες εταιριες λειτουργουν με μεγαλες βασεις δεδομενων. Δεν ειναι δυσκολη γλωσσα στην εκμαθηση και τη λογικη θα την πιασεις σχετικα ευκολα με το background σου. 4. Python/R - Και οι δυο πολυ διαδεδομενες πλεον και θα δεις οτι τις ζητανε σε αρκετες θεσεις. Η Python εχει επισης ευκολη σχετικα συνταξη (συγκριτικα με αλλες γλωσσες τουλαχιστον) και ειναι δυνατη σε data analysis, data science, machine learning και χτισιμο προγραμματων (το Youtube ειναι γραμμενο σε Python). Δουλευει καλα με SQL επισης. Η R ειναι πιο niche και ιδανικη για statistical analysis. Ολα τα παραπανω μπορεις να τα μαθεις σε ικανοποιητικο επιπεδο απο διαφορες πηγες ονλινε και δωρεαν. ΕdX, Udemy, codeacademy, Khan academy, ακομα και το Youtube εχει καλα εισαγωγικα βιντεο. Απο μεταπτυχιακα Ελλαδα δεν εχω ιδεα τι παιζει αλλα για αρχη εστιασε σε καποια απο τα παραπανω που μπορεις να τα μαθεις απο μονος σου και δες τι επιτυχια εχεις πριν ξεκινησεις καποιο μεταπτυχιακο. 1. Excel εχω μια υπερβολικα καλη σχεση αν κρινω σε σχεση με τους συναδελφους. Εννοω οτι δουλευω σε μεγαλο βαθμο χωρις καν το ποντικι και ειμαι αρκετα ανετος με τις βασικες λειτουργιες. Το Index/ Match δεν εχω δουλεψει βεβαια. Ωστοσο θεωρω οτι για το data analysis χρειαζεσαι και καποιες γνωσεις macros/vba για να πεις οτι εχεις ενα "Α" επιπεδο. 2-3-4. Σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες! Και εγω αυτο θελω να πιασω ενα επιπεδο απο online courses για να δω αν μου αρεσει και μετα να ψαξω για μεταπτυχιακο το οποιο ομως το θεωρω ψιλο απαραιτητο. Γενικη ερωτηση. Διαφορα μεταξυ Data Analyst και Business Intelligence Analyst ποια ειναι; Τι skills απαιτει η καθε θεση; Επίσης, ψαχνω αγγελιες ωστε να δω τι ζητανε και δεν βρισκω πολλες. Το ψαχνω σαν "Data Analyst". Μηπως το ψαχνω λαθος; Επεξ/σία 10 Ιανουαρίου 2021 από alex.panag Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2021 53 λεπτά πριν, alex.panag είπε Εχεις στο μυαλο σου μηπως ποια θεματα πρεπει να καλυψω ωστε να πω οτι εχω ενα "Α" επιπεδο γνωσεων ωστε να χτισω σε αυτο; Γενικά η γραμμική άλγεβρα λόγω του εύρους της έχει πολύ τετριμμένη ύλη. Άρχισε από πράξεις επί πινάκων, μετά στα γραμμικά συστήματα και τέλος στην απαλοιφή Gauss αυτά είναι τα πιο βασικά. Μετά για να επεκτείνεις θα σου πρότεινα το pdf που κοιτάζω και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ εδώ (είναι πιο τεχνικό αλλά πάρα πολύ καλή ανάγνωση και όλες οι ασκήσεις είναι λυμένες). 55 λεπτά πριν, alex.panag είπε Εχω ενα κομπλεξ και για να ειμαι ειλικρινης θεωρω οτι θα εχω ενα ταβανι στο που μπορει να φτασω. Απο την αλλη το ιδιο ταβανι ισως το εχω και στην λογιστικη που βαριεμαι οικτρα. Όλοι έχουμε κόμπλεξ απλά κάποιοι μέσω δουλειάς σπάμε αυτή την ψευδαίσθηση. Οπότε μην φοβάσαι. Λίγη εξάσκηση για αρχή και μετά θα τα πιάνεις όλα., Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
alex.panag Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2021 20 λεπτά πριν, JohnGTA είπε Γενικά η γραμμική άλγεβρα λόγω του εύρους της έχει πολύ τετριμμένη ύλη. Άρχισε από πράξεις επί πινάκων, μετά στα γραμμικά συστήματα και τέλος στην απαλοιφή Gauss αυτά είναι τα πιο βασικά. Μετά για να επεκτείνεις θα σου πρότεινα το pdf που κοιτάζω και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ εδώ (είναι πιο τεχνικό αλλά πάρα πολύ καλή ανάγνωση και όλες οι ασκήσεις είναι λυμένες). Όλοι έχουμε κόμπλεξ απλά κάποιοι μέσω δουλειάς σπάμε αυτή την ψευδαίσθηση. Οπότε μην φοβάσαι. Λίγη εξάσκηση για αρχή και μετά θα τα πιάνεις όλα., Ρε συ σε ευχαριστω και για το αρχειο (wtf 500 Σελιδες :P) και για τα ενθαρρυντικα σου λογια! Απαλοιφή κατα Gauss την ειχαμε και στο προπτυχιακο και μου αρεσε πολυ για καποιο λογο. Θα ολοκληρωσω το Course της γραμμικης αλγεβρας στο edx και μετα λογικα θα καταπιαστω με το Pdf. Σε ευχαριστω και παλι! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2021 1 λεπτό πριν, alex.panag είπε Ρε συ σε ευχαριστω και για το αρχειο (wtf 500 Σελιδες :P) και για τα ενθαρρυντικα σου λογια! Απαλοιφή κατα Gauss την ειχαμε και στο προπτυχιακο και μου αρεσε πολυ για καποιο λογο. Θα ολοκληρωσω το Course της γραμμικης αλγεβρας στο edx και μετα λογικα θα καταπιαστω με το Pdf. Σε ευχαριστω και παλι! Προφανώς και δεν θα το μάθεις όλο αν είναι δυνατόν ρεσυ σύγγραμμα είναι. Απλά είναι το πιο κομπλέ και βοηθάει τον περισσότερο κόσμο (στο μεταπτυχιακό ΟΛΟΙ είχαμε αυτό). Να είσαι καλά και ό,τι άλλο θες στείλε pm. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα