Elenihil Δημοσ. 22 Απριλίου 2022 Δημοσ. 22 Απριλίου 2022 Γειά σας, Έχω μια ερώτηση, κατοικώ σε σπίτι με ενοίκιο το οποίο είναι τριώροφο, το δεύτερο και το τρίτο κτίριο δεν είναι χτισμένα και θέλω σε ένα με δύο χρόνια να κτίσω αυτά τα δύο κτίρια με δικά μου όμως έξοδα. Ποια είναι η διαδικασία και πόσο κοστίζει; Εάν γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει!
christakos07 Δημοσ. 22 Απριλίου 2022 Δημοσ. 22 Απριλίου 2022 1 ώρα πριν, Elenihil είπε Γειά σας, Έχω μια ερώτηση, κατοικώ σε σπίτι με ενοίκιο το οποίο είναι τριώροφο, το δεύτερο και το τρίτο κτίριο δεν είναι χτισμένα και θέλω σε ένα με δύο χρόνια να κτίσω αυτά τα δύο κτίρια με δικά μου όμως έξοδα. Ποια είναι η διαδικασία και πόσο κοστίζει; Εάν γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει! Απευθύνσου σε πολιτικό μηχανικό. Αν είναι δυνατόν να ζητάτε τέτοιες πληροφορίες από ένα φόρουμ.
mechpanos Δημοσ. 22 Απριλίου 2022 Δημοσ. 22 Απριλίου 2022 4 ώρες πριν, Elenihil είπε Γειά σας, Έχω μια ερώτηση, κατοικώ σε σπίτι με ενοίκιο το οποίο είναι τριώροφο, το δεύτερο και το τρίτο κτίριο δεν είναι χτισμένα και θέλω σε ένα με δύο χρόνια να κτίσω αυτά τα δύο κτίρια με δικά μου όμως έξοδα. Ποια είναι η διαδικασία και πόσο κοστίζει; Εάν γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει! Πώς θα τα χτίσεις, αφού δεν είναι δικά σου και είσαι στο ενοίκιο, όπως λες;;
margarita2 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 καλησπερα και χρονια πολλα! μετα απο ψαξιμο για οικοπεδο στην αττικη, βλεπω οτι γενικα εχουν ξεφυγει για οσα ειναι εντος σχεδιου και οικοδομησιμα. τι ισχυει για αυτα που ειναι πανω απο 4 στρεμματα; γνωριζω οτι οσα ειναι απο 4 στρεμματα και πανω μπορουσες να χτισεις. ισχυει ακομη αυτο; και αν ναι τι χρειαζεται απο αδειες;;;
bjj-p Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2023 Υπαρχει καποιος οδηγος για καινουρια κτιρια, το τι πρεπει να εχει η κατασκευη πρακτικα για να θεωρηθει Α κλασης που ειναι το λιγοτερο που θετει ο νομος (αν δεν κανω λαθος) και τι παραπανω πρεπει να εχει για να χαρακτηριστει Α+. Δεν εννοω οτι ο δεικτης EP πρεπει να ειναι εντος καποιων οριων, αλλα πρακτικα (πχ η θερμοπροσοψη 12εκ χρησιμοποιειται για Α+ κατασκευες, στις Α κλασης βαζουν 5 εκ). Επίσης, υπαρχει κινδυνος εξαπατησεις με καποια που η αδεια εκδοθηκε πριν την αλλαγη του νομου, δηλ ειναι χαμηλοτερης ενεργειακης κλασης (πχ Β) και να πωλουνται ως νεοδμητα Α κλασης;
tzomatzi Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Επειδή περιμένω την έκδοση άδειας για ανέγερση, από αυτά που έχω καταλάβει είναι ότι για να πιάσεις πραγματικά το Α+ απαιτείται αντλία θερμότητας και Φ/Β (πέραν της μόνωσης, κουφώματα κτλ.). Μερικοί φαίνεται να το πιάνουν (κυρίως σε εργολαβικές οικοδομές) και χωρίς Φ/Β όμως εκεί υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ΜΕΑ. Βέβαια και κάθε κτίριο είναι διαφορετικό με διαφορετικές απαιτήσεις οπότε είναι λίγο σχετικό αυτό που ρωτάς. https://www.andrianos.gr/gr/nea/arthra/apodotikes-parembaseis-eksoikonomisi-energeias-nea-yfistamena-ktiria-sygxrones-aksiopistes-energeiakes-lyseis Επεξ/σία 6 Ιανουαρίου 2023 από tzomatzi 1
bjj-p Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2023 Στις 6/1/2023 στις 10:21 ΠΜ, tzomatzi είπε Επειδή περιμένω την έκδοση άδειας για ανέγερση, από αυτά που έχω καταλάβει είναι ότι για να πιάσεις πραγματικά το Α+ απαιτείται αντλία θερμότητας και Φ/Β (πέραν της μόνωσης, κουφώματα κτλ.). Μερικοί φαίνεται να το πιάνουν (κυρίως σε εργολαβικές οικοδομές) και χωρίς Φ/Β όμως εκεί υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ΜΕΑ. Βέβαια και κάθε κτίριο είναι διαφορετικό με διαφορετικές απαιτήσεις οπότε είναι λίγο σχετικό αυτό που ρωτάς. https://www.andrianos.gr/gr/nea/arthra/apodotikes-parembaseis-eksoikonomisi-energeias-nea-yfistamena-ktiria-sygxrones-aksiopistes-energeiakes-lyseis Αυτο που εχω ακουσει τελευταια σε εργολαβικες κατασκευεε ειναι για φωτοβολταικα που καλυπτουν το κοινοχρηστο ρευμα, οχι τα διαμερισματα (προφανως δεν υπαρχει ο απαιτουμενος χωρος) και σιγουρα αντλιες θερμοτητας συνηθως χαμηλων για ενδοδαπεδια θερμανση. Αυτο που σιγουρα διαφερει ειναι τα εκ. θερμοπροσοψης. Τι εννοεις καθε κτιριο εχει διαφορετικες απαιτησεις σε εργολαβικες κατασκευες; Εγω εχω καταλαβει οτι στο ιδιο μοτιβο πατουν ολοι με μικρες παραλαγες. Αλλα γιατι να στοχευουν σε Α+, ενω δεν ειναι αναγκασμενοι απο το νομο.
tzomatzi Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2023 11 ώρες πριν, bjj-p είπε Αυτο που εχω ακουσει τελευταια σε εργολαβικες κατασκευεε ειναι για φωτοβολταικα που καλυπτουν το κοινοχρηστο ρευμα, οχι τα διαμερισματα (προφανως δεν υπαρχει ο απαιτουμενος χωρος) και σιγουρα αντλιες θερμοτητας συνηθως χαμηλων για ενδοδαπεδια θερμανση. Αυτο που σιγουρα διαφερει ειναι τα εκ. θερμοπροσοψης. Τι εννοεις καθε κτιριο εχει διαφορετικες απαιτησεις σε εργολαβικες κατασκευες; Εγω εχω καταλαβει οτι στο ιδιο μοτιβο πατουν ολοι με μικρες παραλαγες. Αλλα γιατι να στοχευουν σε Α+, ενω δεν ειναι αναγκασμενοι απο το νομο. Για το πρώτο που αναφέρεις, επειδή και εμείς έτσι το σχεδιάζουμε (πρόκειται για μια οικογενειακή 3όροφη οικοδομή), είναι σίγουρο φτηνότερο (ως εγκατάσταση) να βάλεις μια μεγάλη αντλία που καλύπτει το κτίριο και να επιμερίζεις την κατανάλωση, από το να βάλεις από 1 αντλία σε κάθε διαμέρισμα. Τα Φ/Β ούτως ή άλλως δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος του κτιρίου οπότε περιορίζεις τον συμψηφισμό (net metering) στην κοινόχρηστη παροχή που θα περιλαμβάνει θέρμανση και κοινόχρηστα. Για το δεύτερο εννοώ ότι άλλες απαιτήσεις θα έχει 1 κτίριο ανάμεσα σε 2 πολυκατοικίες και άλλες 1 κτίριο που είναι ανοικτό από παντού. Από την άλλη σε εργολαβικές κατασκευές έχω δει πχ με συνδυασμούς λέβητα πετρελαίου, κλιματιστικών και ηλιακού να πιάνουν Α+. Σίγουρα αυτό το Α+ δεν θα έχει την ίδια αξία με αντλία θερμότητας + Φ/Β. Και αυτό συμβαίνει γιατί το Α+ γενικώς πουλάει πιο εύκολα...
bjj-p Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2023 5 ώρες πριν, tzomatzi είπε Για το πρώτο που αναφέρεις, επειδή και εμείς έτσι το σχεδιάζουμε (πρόκειται για μια οικογενειακή 3όροφη οικοδομή), είναι σίγουρο φτηνότερο (ως εγκατάσταση) να βάλεις μια μεγάλη αντλία που καλύπτει το κτίριο και να επιμερίζεις την κατανάλωση, από το να βάλεις από 1 αντλία σε κάθε διαμέρισμα. Τα Φ/Β ούτως ή άλλως δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος του κτιρίου οπότε περιορίζεις τον συμψηφισμό (net metering) στην κοινόχρηστη παροχή που θα περιλαμβάνει θέρμανση και κοινόχρηστα. Για το δεύτερο εννοώ ότι άλλες απαιτήσεις θα έχει 1 κτίριο ανάμεσα σε 2 πολυκατοικίες και άλλες 1 κτίριο που είναι ανοικτό από παντού. Από την άλλη σε εργολαβικές κατασκευές έχω δει πχ με συνδυασμούς λέβητα πετρελαίου, κλιματιστικών και ηλιακού να πιάνουν Α+. Σίγουρα αυτό το Α+ δεν θα έχει την ίδια αξία με αντλία θερμότητας + Φ/Β. Και αυτό συμβαίνει γιατί το Α+ γενικώς πουλάει πιο εύκολα... σωστο αυτο που αναφερεις αλλα σε διαμερισματα πολυκατοικιων δεν συνισταται αυτη η λογικη. Η ιδια λογικη υπηρχε και παλιοτερα με τον καυστηρα πετρελαιου και κατεληξαν να δουλευουν τεραστιοι καυστηρες για 3-4 διαμερισματα, ειτε γιατι καποιοι αυτονομηθηκαν, ειτε γιατι δεν πληρωναν κοινοχρηστα, ειτε ειχαν κλειστα τα διαμερισματα. Οι αντλιες ειναι και μικρες σαν κατασκευες. Τα φωτοβολταικα στα κοινοχρηστα ειναι εξυπνη επιλογη. Δεν εχω παρατηρησει μεγαλες διαφορες, ισως επαρχια ,αλλα μιλαω παντα για κατασκευες εντος του αστικου ιστου.
margarita2 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2023 Ποια ειναι η γνωμη σας για αγορα αερα; Εχει χτισει κανεις ετσι; Επισης γνωμη για μετατροπή ισογείου καταστηματος σε σπιτι; 🤔
mechpanos Δημοσ. 12 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2023 2 ώρες πριν, margarita2 είπε Ποια ειναι η γνωμη σας για αγορα αερα; Εχει χτισει κανεις ετσι; Επισης γνωμη για μετατροπή ισογείου καταστηματος σε σπιτι; 🤔 Αγορά αέρα η μεγαλύτερη κουταμάρα από δομικής απόψεως. Μετατροπή καταστήματος σε σπίτι ΝΑΙ αν μπορεί να γίνει γιατί όχι; Έχω δει σε σελίδες αρχιτεκτονικής, πολύ όμορφες υλοποιήσεις.
vamvakoolas Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 το πιο απλο περι πωλησης ...αερα (ακουγεται σαν αστειο οτι θα αγορασω αερα): να δει καποιος μηχανικος τον οπλισμο και αν μπορει να συνεχισει την ανεργεση οροφου. Υπαρχουν πολλα τεχνικα προβληματα με ενα απλο: να σκαψει ή να κανει τρυπες σε υπαρχον οροφο που κατοικειται (απο κατω). Επισης δεδομενου οτι ο μηχανικος θα ακολουθησει το υπαρχον σχεδιο της οικοδομης, θα πρεπει να του γνωστοποιησεις αν συμφωνεις ή διαφωνεις (αν εχει διαταξη μια κρεββατοκαμμαρας και εσυ θες δυο πρεπει να το βεβαιωσει). Συμπερασμα; βρες ενα μηχανικο, δειτε την οικοδομη και αν συμφερει προχωρα (επισης θα σε γλυτωσει απο μπελαδες π.χ μεγιστη καλυψη/μεγιστο υψος οικοδομης κτλ) 1
mechpanos Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Όσον αφορά τον "αέρα" και γενικά το "πανωσήκωμα" να ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι "αναμονές" που έχουν τυχόν αφεθεί, είναι αχρηστευμένες λόγω διάβρωσης με την πάροδο του χρόνου, οπότε θα χρειαστεί εφαρμογή τεχνικών σύνδεσης του οπλισμού με τον οπλισμό του κάτω ορόφου, που κατοικείται...Του οποίου η στατική επάρκεια επίσης, πρέπει να ελεγχθεί για την προσθήκη του ορόφου και να εφαρμοστούν τυχόν επισκευές-ενισχύσεις... Αν είχα να επιλέξω μεταξύ αγοράς "αέρα" ή οτιδήποτε άλλο, θα ξεκινούσα από το οτιδήποτε άλλο! 3
margarita2 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Βρισκω παρα πολλα οικοπεδα τα οποια ειναι με κλίση ή εχουν μεσα βράχους, πετρες, δεντρα και ηθελα να ρωτησω κατα ποσο αξιζει οικονομικα ενα τετοιο οικοπεδο και κατα ποσο ειναι ευκολο να ισιωσει και να σκαφτεί έχοντας μεσα βράχους. Προφανως ολα γινονται το θεμα ειναι εαν παρω ενα τετοιο οικοπεδο που εχει 25κ και θελει αλλα τοσα να γινει ισιο και να αφαιρεθούν βράχια ή πετρες ωστε να χτισεις στο μελλον, δεν ξερω εαν αξιζει. Συγγνωμη για τις ερωτησεις απλα γενικα τα πραγματα εχουν ξεφυγει με την αγορα έτοιμου σπιτιου γι αυτο ψαχνουμε προς το παρον τα γυρω γυρω. Δηλ οικοπεδο ή αερα ή καταστημα- αποθηκη που μπορει να γινει σπιτι. Μετα απο αυτα που διαβασα τελικα ο αερας βγηκε🤔
james01gr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 8 λεπτά πριν, margarita2 είπε Βρισκω παρα πολλα οικοπεδα τα οποια ειναι με κλίση ή εχουν μεσα βράχους, πετρες, δεντρα και ηθελα να ρωτησω κατα ποσο αξιζει οικονομικα ενα τετοιο οικοπεδο και κατα ποσο ειναι ευκολο να ισιωσει και να σκαφτεί έχοντας μεσα βράχους. Προφανως ολα γινονται το θεμα ειναι εαν παρω ενα τετοιο οικοπεδο που εχει 25κ και θελει αλλα τοσα να γινει ισιο και να αφαιρεθούν βράχια ή πετρες ωστε να χτισεις στο μελλον, δεν ξερω εαν αξιζει. Συγγνωμη για τις ερωτησεις απλα γενικα τα πραγματα εχουν ξεφυγει με την αγορα έτοιμου σπιτιου γι αυτο ψαχνουμε προς το παρον τα γυρω γυρω. Δηλ οικοπεδο ή αερα ή καταστημα- αποθηκη που μπορει να γινει σπιτι. Μετα απο αυτα που διαβασα τελικα ο αερας βγηκε🤔 τα δέντρα κάτι θα κάνεις (εάν είναι πεύκα ΞΕΧΝΑ ΤΟ, θέλεις άδεια από δασαρχείο για να τα κόψεις). όταν έχεις κλίση συνήθως θάβουν ένα κομμάτι το σπιτιού στην πλαγιά. όμως τα έξοδα για το σκάψιμο... πρέπει να ρωτήσεις. μία συγγενής μου πλήρωσε πάρα πολλά γιατί έπρεπε να απομακρύνει βράχια κτλ. προσωπικά τον αέρα τον αποκλείω γιατί από κάτω συνήθως έχει συγγενή αυτού που πουλάει τον αέρα και μπλέκεις
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα