Προς το περιεχόμενο

Industar 50 - 2 50mm f/3.5 και λίπανση


babisskg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

    Ένας μικρός πολύ 50αρης σε m42 mount , με ενδιαφέρον για τους χρήστες mirrorles σωμάτων , όπου φυσικά θα δουλέψετε σε full manual mode .

 

   Η παρουσίαση έχει να κάνει με το πώς μπορείτε να λιπανετε το δαχτυλίδι εστίασης , χωρίς ιδιαίτερο κόπο , χωρίς να ξεβιδωσετε τίποτε απολύτως , αφού πρόκειται για τον μοναδικό φακό , ο οποίος αφήνει το ελικοειδές του μηχανισμού εστίασης να εκτείνεται σε αρκετό βαθμό έξω από το κυρίως σώμα του φακού . Έχετε λοιπόν έναν λόγο λιγότερο να φοβηθειτε , σε περίπτωση που πέσετε σε κάποιον που μπορεί να " πάγωσαν " τα λιπαντικά του . 

   Στις εικόνες φαίνεται ο φακός σε θέση εστίασης στο άπειρο , όπου μπορείτε να διακρίνετε σε μαύρο χρώμα το mount του φακού και αμέσως μετά το γυαλιστερό ασημένιο σπείρωμα του μηχανισμού εστίασης . Σε αυτή την θέση είναι και το σημείο όπου το σπείρωμα προεκτείνεται στον μεγαλύτερο βαθμό , έξω από το σώμα του φακού και είναι αρκετό για να κάνετε την δουλειά σας .

  Στην τελευταία εικόνα , φαίνεται ο φακός σε θέση εστίασης στο κοντινότερο σημείο και στην πίσω του πλευρά , θα δείτε πως το ελικοειδές έχει υποχωρήσει μέσα στο σώμα του φακού , όμως σε αυτή την θέση , αποκαλύπτει την εσωτερική πλευρά του ελικοειδούς , αυτή δλδ που βρίσκεται στο κυρίως σώμα του φακού .

  Έχετε λοιπόν στην διάθεση σας και τις δύο επιφάνειες του ελικοειδούς , εκτεθειμένες σε ένα βαθμό . Η περιστροφική κίνηση του μηχανισμού θα αναλάβει τα υπόλοιπα προς όφελος σας .

  Αν λοιπόν , ο φακός που έπεσε στα χέρια σας παρουσιάζει ζητήματα ομαλής περιστροφής στον μηχανισμό εστίασης η ακόμη και φρακαρισματα , τότε αυτό που χρειάζεστε είναι κάποιες μπατονετες σε συνδυασμό με κάποια αλκοολούχο λοσιόν . 

  Ξεκινάτε με υπομονή , βρέχοντας τις μπατονετες , δεν χρειάζεται να πλημμυρίσουν και υγραινετε το ελικοειδές κατά βούληση . Το επόμενο βήμα είναι να το περιστρέφετε μεταξύ των δύο άκρων εστίασης . Το ελικοειδές θα αρχίσει να βγάζει σταδιακά , τυχόν υπολείμματα από παλαιό λιπαντικό στην πίσω πλευρά . Αφαιρείτε τυχόν υπολείμματα και συνεχίζετε μέχρι που να το αφαιρέσετε όλο . Θα το καταλάβετε , αφού το δαχτυλίδι εστίασης θα γυρίζει πλέον ανεμπόδιστα , όμως θα έχει πλέον και μια μεταλλική αίσθηση στην περιστροφή , αφού πλέον ακουμπάει μέταλλο με μέταλλο κι' αυτό είναι σημάδι ότι έχει καθαρίσει . Για την παραπάνω διαδικασία δεν χρειάζεται βιασύνη , μην πάτε δλδ να το τελειώσετε σε μια ημέρα . Ας γίνει σε δύο .

   Τελευταίο βήμα , πολύ πιο γρήγορο , να λιπανετε τον μηχανισμό με ένα γραφιτούχο γρασσο , σε άσπρο χρώμα , το οποίο κυκλοφορεί ευρέως . 

   Εδώ να δώσετε προσοχή στην ποσότητα που θα βάλετε και προτείνω να το κάνετε με μια οδοντογλυφίδα από τις μυτερές μάλιστα . Παίρνετε μια ελάχιστη ποσότητα γρασσου , βάζοντας στην εσωτερική πλευρά του ελικοειδούς αυτή που εμφανίζεται στην τελευταία εικόνα . Τοποθετείτε ελάχιστη ποσότητα σε ένα αυλάκι του σπειρωματος . Γυρίζοντας το δαχτυλίδι εστίασης , αυτό θα έρθει προς τα έξω και στην ουσία θα σπρώξει το γρασσο προς τα έξω . Αν λοιπόν το παρακανατε με την ποσότητα , θα έχετε αποφύγει να τραβήξει αυτή την ποσότητα προς τα μέσα , σε σημεία που δεν πρέπει . 

  Από την άλλη , η περιστροφή του ελικοειδούς και όρος τις δύο κατευθύνσεις , θα μεταφέρει το γρασσο και στα σημεία που δεν φαίνονται . Αν το κάνετε με ελάχιστη ποσότητα κάθε φορά , θα δείτε πως σε λίγα λεπτά η αίσθηση της περιστροφής θα αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο , δείγμα πως το γρασσο έφτασε εκεί που πρέπει . Στην τελευταία εικόνα βάζω ένα δείγμα της ποσότητας που χρειάζεται . Δεν βάζετε μια μόνον φορά , συνεχίζετε να βάζετε κάθε φορά , λίγο μέχρι να φτάσει το δαχτυλίδι να γυρίζει με την επιθυμητή ομαλότητα .

   Ευνόητο είναι πως η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί όποτε θελήσετε .

IMG_20210103_194900_copy_780x1040.jpg

IMG_20210103_200917_copy_780x1040.jpg

IMG_20210103_195050_copy_1040x780_1.jpg

IMG_20210103_205241_copy_780x1040.jpg

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...