Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θέλει η οικογένεια να μοιράσει κάποια πράγματα του Παππού ώστε να μην βρεθούμε στο μέλλον με μπερδεμένες καταστάσεις ...ποσοστά επί κτημάτων και ακινήτων κλπ ...και μετά καταλήξουν τα παιδιά μας να έχουν π.χ. 10% από κάθε ακίνητο το κάθε ένα και να μην μπορούν να συνεννοηθούν κλπ.  Κάποιοι λένε να το κάνουμε μπακάλικα. Πάρε ένα εσύ ένα εγώ ένα η ξαδέρφη κλπ. Εγώ λέω να δούμε όσο γίνεται τι αξία πάνω-κάτω έχει το κάθε τι και να προσπαθήσουμε να τα διαμοιράσουμε δίκαια. Αν καταλήξει κάποιος να πάρει λιγότερα να τον/την αποζημιώσουμε κάπως.

Αυτός πως γίνεται;; Πως γίνεται να δούμε την αξία κάποιων πραγμάτων;; π.χ. σπίτι σε νησί πάνω σε βουνό μακριά απ'τη θάλασσα ...θα μπορεί μεσίτης -τρια Αθηνών να μου πει πάνω κάτω τι αξία έχει;; Είχε κάποιος εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις;; Αν ναι τότε τι έκανε;;

Επεξ/σία από Sanjuro
Δημοσ.

κοιταζετε αν μπορειτε να τα βρειτε κατ εκτιμηση μεταξυ σας χωρις φασαριες. αν δεν μπορειτε η λυση λεγεται συμβολαιογραφος. σε καθε περιπτωση θα πληρωσετε φορο κληρονομιας η και μεταβιβασης. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γνώμη μου,χωρίστε την περιουσία σε μεριδια  που θα συμφωνήσετε ότι έχουν πάνω κάτω την ίδια αξία και μετά κάντε κλήρωση.

Η εκτιμηση που θα σου κάνει ο μεσιτης για το ακίνητο μπορεί να έχει μεγαλη απόκλιση από την εμπορική αξία,όποτε θα πρέπει να αναθεσετε  σε έναν πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων να σας προσδιορίσει την αξία τους.

Επεξ/σία από moure
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, moure είπε

αναθεσετε  σε έναν πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων να σας προσδιορίσει την αξία των ακινήτων.

Πρέπει να ομολογήσω πως δεν ήξερα καν πως υπάρχει κάτι τέτοιο  (πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων) πρώτη φορά το ακούω. Αυτό υποθέτω πως είναι αυτό που ψάχνω.

Ευχαριστώ πολύ!! :) :) 

Επεξ/σία από Sanjuro
Δημοσ.

Πρακτικά υπάρχει εκτιμητής σχεδόν για τα πάντα. Αν η περιουσία που αναφέρεις αφορά μόνο σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ο εκτιμήτης ακινήτων θα σου δωσει αυτό που θέλεις όπως ανέφεραν οι προηγούμενοι.

Αν μιλάμε και για κοσμήματα, ρολόγια και γενικότερα κινητές αξίες, υπάρχουν αντίστοιχοι επαγγελματίες.

Καλή χρονιά!

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εάν ο διαθέτης είναι εν ζωή, έχει σώας τας φρένας και το επιθυμεί, υπάρχουν οι δυνατότητες της δωρεάς αιτία θανάτου και της νέμησης ανιόντος, καθώς και η σύνταξη διαθήκης. Μετά τον θάνατό του μπορεί να γίνει εκούσια διανομή μεταξύ των κληρονόμων. Εννοείται ότι, αφενός μεν επιλέγεται η πιο συμφέρουσα από φορολογικής άποψης λύση, αφετέρου δε προηγούνται η απογραφή και η εκτίμηση όλων των κληρονομιαίων πραγμάτων (μαζί με τα χρέη της κληρονομίας, εφόσον υπάρχουν φυσικά). 

Επεξ/σία από marva
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, marva είπε

Μετά τον θάνατό του μπορεί να γίνει εκούσια διανομή μεταξύ των κληρονόμων.

μμμ, θέλεις να πεις πως αυτή η ας πούμε λαϊκή σοφία πως πρέπει να γίνει διαθήκη πριν πεθάνει κάποιος ώστε να μην υπάρχουν μπερδέματα αργότερα κλπ είναι μια μπούρδα;; Μπορεί κάλλιστα να γίνει αυτό μετά θάνατον;;

Η πιο συμφέρουσα φορολογικά λύση όπως και να'χει ποια είναι;;

(Ναι, είμαι άσχετος. Θα μπορούσα υποθέτω να πάρω τηλέφωνο δικηγόρο βέβαια να ρωτήσω)

Επεξ/σία από Sanjuro
Δημοσ.

Μια πρώτη ματιά για την τάξη μεγέθους της αξίας των περιουσιακων στοιχείων είναι η αντικειμενική αξία αυτών που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Η συγκεκριμένη αξία όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπίπτει με την πραγματική αξία του ακινήτου. Οπότε, αν θέλετε να μάθετε πραγματική αξία μόνο με εκτιμητή ακινήτων που θα πρέπει να τον πληρώσετε. Μπορεί να σας βοηθήσει και μεσίτης αλλά αρκετοί δεν έχουν πραγματική γνώση εκτίμησης αξίας ακινήτων πέραν από την γνώση μιας μέσης τιμής ανά τμ στην οποία πουλάνε σε ένα μέρος για τα συνήθη ακίνητα και την οποία ανσπροσαρμοζουν ανσλογα την παλαιότητά και την κατάσταση του ακινήτου και αυτο θα το μάθετε μόνο αν βρείτε τοπικό μεσίτη της κάθε περιοχής όχι πχ μεσίτη Αθηνών για να αξιολογήσει κάτι στην επαρχία χωρίς γνώση των τιμών πώλησης και απειρων άλλων παραμέτρων. 

44 λεπτά πριν, Sanjuro είπε

μμμ, θέλεις να πεις πως αυτή η ας πούμε λαϊκή σοφία πως πρέπει να γίνει διαθήκη πριν πεθάνει κάποιος ώστε να μην υπάρχουν μπερδέματα αργότερα κλπ είναι μια μπούρδα;; Μπορεί κάλλιστα να γίνει αυτό μετά θάνατον;;

(Ναι, είμαι άσχετος. Θα μπορούσα υποθέτω να πάρω τηλέφωνο δικηγόρο βέβαια να ρωτήσω)

Την πιο συμφέρουσα φορολογικά λύση την κοιτατε με λογιστή αφού πρωτα εξετάσετε τους συντελεστές φορολογίας με κληρονομιά με μεταβίβαση και γονική παροχή, αλλά εξαρτάται και από το ποιος θέλει να δώσει κάτι σε ποιον, βαθμός συγγενειας δηλαδή. 

• Thanks 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, Sanjuro είπε

Πρώτον, ουδέποτε ανέφερα τη λέξη "μπούρδα", γιατί τη θεωρώ κακόηχη και υποτιμητική γι αυτόν που τη χρησιμοποιεί. Δεύτερον, για τον χρόνο "σύνταξης" μιας διαθήκης δεν πρόκειται να σου απαντήσω εδώ, κύριε λαϊκέ φιλόσοφε. Τρίτον, για την πιο συμφέρουσα φορολογικά λύση απευθυνόμαστε σε συμβολαιογράφο ή λογιστή. Τέταρτον, εδώ είναι ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και αλληλοβοήθειας και όχι φορέας παροχής νομικής υποστήριξης και εξειδικευμένων υπηρεσιών. Οπότε, ναι, πρέπει να συμβουλευτείς δικηγόρο ή/και συμβολαιογράφο. 

• Confused 2
Δημοσ.

Πολλά λάθη άκουσα ...

Όταν πεθαίνει κάποιος χωρίς διαθήκη την περιουσία την παίρνουν οι νόμιμοι κληρονόμοι και μόνο , με βάση τα ποσοστά που προβλέπονται από το νόμο εξ αδιαιρέτου ΠΑΝΤΑ.

Ύστερα όποιος θέλει να αγοράσει η πουλήσει το μερίδιο του πάει στο συμβολαιογράφο.

Αν έχει αφήσει διαθήκη, γίνεται δημοσίευση και αν δεν υπάρχει προσβολή, πάτε στο συμβολαιογράφο.

Όποιος δεν θέλει να μπλέξει, κάνει αποποίηση εντός τριμήνου.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 3/1/2021 στις 2:31 ΜΜ, Sanjuro είπε

Πρέπει να ομολογήσω πως δεν ήξερα καν πως υπάρχει κάτι τέτοιο  (πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων) πρώτη φορά το ακούω. Αυτό υποθέτω πως είναι αυτό που ψάχνω.

Ευχαριστώ πολύ!! :) :) 

σιγα βρε παιδια. κανετε λες και εχετε να χωρισετε την περιουσια του νιαρχου η του βαρδινογιαννη... χωρια που ο εκτιμητης θα πληρωθει και θα πληρωθει καλα για αυτο που θα κανει. αν σου παρει ας πουμε 10 ή 20 % της αξιας των πραγματων που θα εκτιμησει θα ειναι καλα?

σου το ξαναειπα. βρειτε τα στο περιπου. καποιος θα αδικηθει καποιος θα ωφεληθει. μην περιμενετε να τα φερετε στην ευθεια. 

Επεξ/σία από xsterg
  • Thanks 1
Δημοσ.

Σιγά μην πάρει ο εκτιμητής το 10 - 20% όσων εκτιμήσει. Όλοι πάνε με βάση ένα ποσοστό της αντικειμενικης αξίας του περιουσιακου στοιχείου πλέον ΦΠΑ. Το ποσοστό της αμοιβής μπορεί να κυμαίνεται στο 1% της αξίας πάνω κάτω. 

• Thanks 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, marva είπε

δεν πρόκειται να σου απαντήσω εδώ, κύριε λαϊκέ φιλόσοφε. 

Απ'τις χειρότερες πιο υποτιμητικές απαντήσεις που έχω λάβει ποτέ σε φόρουμ (όχι μόνο σε αυτό αλλά σε φόρουμ γενικότερα!) και εντελώς άνευ λόγου. Στο φόρουμ εδώ δεν είμαι λίγο χρονικό διάστημα όμως τέτοια απάντηση δεν έχω ξαναλάβει. Δεν θα το συνεχίσω, αλλά ήθελα να δώσω έμφαση σε αυτό το γεγονός γιατί μου έκανε πολύ κακή εντύπωση.

Όπως και να'χει ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις. Θα ρωτήσω δικηγόρο. Μια πρώτη γεύση / γενική εντύπωση ήθελα να πάρω και αυτό όντως το πέτυχα. :)

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...