Προς το περιεχόμενο

Έλεγχος Η/Υ, CPU GPU PSU, Frametime Spikes

Leoniums

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα απαντήσω σε όλα αλλά πάω να τρελαθώ τώρα πραγματικα.

Όταν έκλεισα όλα τα lan bluetooth κτλ, όταν δλδ το latencymon τα έδειχνε όλα πράσινα και εγώ είχα stutters...

είπα να τσεκάρω ξανά νέους nvidia drivers με ddu, Και βλέπω και τώρα όπως και στις φωτο που ανάρτησα πριν πως τα stutters μάλλον προέρχονται απλο την κάρτα γραφικών γιατί αυτή παίζει στα 675MHz...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 122
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Leoniums

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-performance/windows-10-high-dpc-latency-ndissys/fa49d3b5-82af-4d55-9c27-f3b3357619bd

Αυτο το λινκ παλι κανει αναφορα σε wifi card. Θa προτεινα αν μπορεις να την αφαιρεσεις τελειως απο την μητρικη σου. Edit: Βασικα δεν ξερω αν γινεται να αφαιρεθει οταν ειναι προεγκατεστημενη, δλδ αν ειναι σε θυρα m2 wifi (2230)

https://www.sysnative.com/forums/threads/very-high-dpc-latency-by-storport-sys-and-ndis-sys.12037/

Δες και αυτο το λινκ

το αναφερει και στο screenshot σου. Για το χαμηλο gpu usage, μπορει απλα να μην εκατσαν τα drivers καλα. Σιγουρεψε οτι παιζεις full screen, priority normal

image.png.92e675d8ac2471e8a3574f7176fd1418.png

Μια παρατηρηση: Θεωρω οτι τα frametime σου ειναι σε φυσιολογικα επιπεδα (απο οσα εχω δει στα screenshot σου). Παιζω cod και ειμαι στα 10-25 με spikes στα ~35. Επισης, κατεβασε καποιο αλλο παιχνιδι και δοκιμασε. Με το bf1 ειχα σοβαρο θεμα και μου πηρε αρκετο καιρο να το φτιαξω. Ενα google search με bf stutters να κανεις, θα βρεις απειρα reports. Ενω δεν ειχα κανενα θεμα με το Bf1 σε ryzen 2600 και 5700xt, ξαφνικα μετα απο νεα εγκατασταση windows και με Upgrade σε 3700x και 3070, εχω παλι stutters Και δυστυχως δεν θυμαμαι πως το ειχα φτιαξει. Προσωπικα δεν ειχα ξανακουσει το latencymon, και οσα προβληματα βλεπω Online, σχετιζονται αμεσα με τον ηχο, και οχι με θεματα σε παιχνιδια. Δεν γνωριζω δλδ αν ειναι εμπιστο προγραμμα για αυτην την περιπτωση.

Τι αλλαξε στο συστημα και εχεις ξαφνικα αυτα τα προβληματα? Hardware update? Software?

edit2: Μετα την αναβαθμιση απο 9900 και 2080ti εμφανιστηκαν τα προβληματα? Υπαρχει δυνατοτητα δοκιμης με το παλιο hardware? 

Επεξ/σία από SabotazNic
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Noreak

Στο plaisio δεν είχα την άνεση να τον δοκιμάσω όσο θα ήθελα, λόγω του ότι αισθανόμουν άσχημα με τόσο κόσμο που περίμενε. Όταν τελειώσω με τις νέες εγκαταστάσεις θα τον πάω σε κάποιον φίλο ώστε να αποκλείσω και τα θέματα του ρεύματος, αν και δεν νομίζω να υφίσταται κάτι τέτοιο, μιας και το σπίτι είναι σχετικά πρόσφατα πληρες ανακαινισμένο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών γραμμών. 

@SabotazNic

Εχτές στην κάρτα μετά τις απενεργοποιήσεις μέσω bios των lan καθώς και bluetooth/wifi, έκανα νέες εγκαταστάσεις των nvidia drivers, με ddu, και χωρίς geforce experience / audio. Το περίεργο εδώ είναι πως όταν έκανα την δοκιμή στο παιχνίδι και οι ρυθμίσεις ήταν στο ultra η κάρτα έπαιζα στα 650-850Mhz. Όταν άλλαξα τις ρυθμίσεις στο παιχνίδι σε ultra latency (μία ρύθμιση που έχω την εντύπωση δεν είχα ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν (low, medium,high,ultra,ultra latency (?)) η κάρτα άρχισε να παίζει πάλι στα 1950Mhz..... 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά την αλλαγή της μητρικής και του επεξργαστή. Πριν δεν είχα ''κανένα'' θέμα. Και λέω κανένα γιατί τα τελευταία 2 χρόνια η τύχη μου κάνει περίεργα κόλπα, και το θέμα του υπολογιστή είναι πραγματικά το πιο ασήμαντο. 

Πριν 2 χρόνια έστησα όλο το σύστημα ξοδεύοντας αρκετά χρήματα. Είχα πάρει κάτι μνήμες τότε στα 4133 (4x8Gb) και δεν μπορούσα να κάνω να παίξουν τόσο ψηλά. Κατάφερα ωστόσο μετά από πολλές δοκιμές να τις κάνω να παίξουν σταθερά σε 4000cl17. Όλο αυτό το διάστημα ο υπλογιστής από την 1η μέρα έκανε 13-15'' να μπει στα windows. Στο πιο προηγούμενο σύστημα μου έμπαινα σε 5΄΄. Ότι και αν έκανα απλά δεν... Μέχρι και τις μνήμες άλλαξα θεωρόντας πως αυτές φταίνε... έχασα χρήμα... πήγα σε 3600cl16 και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Τελικά συμβιβάστηκα και έμεινα έτσι μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη. Τον Δεκέμβρη που τα πούλησα σε ένα παλικάρι στην επαρχία, του είχα πει το ''θέμα'' και πως αν υπάρχει πρόβλημα μου τα επιστρέφει... μαντέψτε... σε εκείνον ο υπολογιστής άνοιγε σε 4-5''................................. 

Και σχετικά με την τύχη μου, εχτές που προσπαθούσα να κάνω εγκατάσταση σε ssd, μου πήρε 1 ώρα να τους δω... 2 καλώδια SATA πάνω στην μητρική... και κανένα από τα 2 δεν λειτουργούσε.. τι να πω.. 

Το παλιό hardware δυστυχώς δεν υπάρχει (mobo-cpu-gpu)

@Dark_Nightfall

Δεν έχω δοκιμάσει να δω αν σε καθαρή εγκατάσταση αν κοκκινίζει το latencymon ύστερα από την αλλαγή της μητρικής.

@Noreak

Δεν έχω άλλο παιχνίδι... Αυτό και τα σχεδιαστικά μου προγράμματα. 

@Sakiz105

Γιατί προτείνεις να δοκιμάσω άλλο cpu cooler? Οι θερμοκρασίες μου είναι άψογες θα έλεγα, και εκτός αυτού σε δοκιμές που είχα κάνει στην προηγούμενη μητρική είχα τα πάντα εκτός, και η υδρόψυξη έπαιρνε ρεύματα από άλλο τροφοδοτικό. Καμμία διαφορά.

@7nisiotis

Είχα κάνει όλα τα xbox disable. Power plan ultimate performance, και όλα τα bcdedit. Καμμία διαφορά

Onboard graphics δεν υποστηρίζει η μητρική, κανένα power saving ενεργό.

Καμμια αλλαγή στο σύστημα εκτός του ότι πλέον μετά από κάθε εγκατάσταση που είχα κάνει δεν είχα ενδιαφερθεί να βάλω antivirus κτλ. Μόνο drivers, game, latencymon, msiafterburner και πιθανόν μερικά προγράμαμτα ελέγχου πχ HWinfo64.

Mobo/GPU με τα τελευταία bios. 

Όταν είδα την κάρτα να παίζει στα 650-850Mhz πήγα στο msiaffterburner και ανέβασα λίγο τις ταχύτητες. Γύρισα στο παιχνίδι και η κάρτα έπαιξε για λίγο (δευτερόλεπτα) στα 1900Mhz και στο καπάκι ξανά έπεσε στα <1000Mhz 

Οι θερμοκρασίες ακόμα και της gpu είναι πάντα <65*C

@korakios

Είχα κάνει δοκιμή με μια nvidia quattro που είχα φέρει από το γραφείο (πριν την αλλαγή της μητρικής) Καμμία διαφορά.

Ο υπολογιστής μετά την αλλαγή της μητρικής είναι 90% καλύτερος. καμμία σχέση με πριν. Οπότε σίγουρα η μητρική ή το κόλλημα του monitor μου δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα. Στο παιχνίδι πριν απλά δεν μπορούσες να παίξεις. Unplayable οπως λένε. Τώρα ήταν πολύ καλύτερα και το μόνο που μένει είναι να δω εάν φταίει κάποιος driver για τα latencies ή τα έχει παίξει ο imc του επεξργαστή. Να θυμίσω πως ο επεξεργαστής όταν τον παρέλαβα ήταν ανοιγμένος. Όταν τον έβαλα επάνω το 1ο που κοίταξα και έκανα ήταν να δω τις δυνατότητες του για oc. Νομίζω πως είναι καλός επεξεργαστής γιατί κατάφερα 5,2Ghz με AVX στα 1.34v και για αυτόν τον λόγο δεν ζήτησα αντικατάστασή του μιας και ο 9900Κ που είχα πριν δεν κατάφερε ποτέ να παίξει στα 5Ghz. Πλεόν όμως σκέφτομαι να ζητήσω και σε αυτόν αλλαγή....

Το παρακάτω frametime graph είναι πριν την αλλαγή της μητρικής, και από την ημέρα που έγινε η αλλαγή της δεν έχω αλλάξει τίποτα στον υπολογιστή, ούτε drivers, ούτε software. Σίγουρα κάτι δεν πήγαινε καλά πριν

1a.jpg.9c57c46110258eb79f8ee592514e7b1d.jpg

Θα δοκιμάσω σήμερα να ολοκληρώσω την νέα εγκατάσταση σε SSD, χωρίς NvMe2 πάνω, και προ της εγκατάστασης θα απενεργοποιήσω το ένα lan καθώς και τα bluetooth / wifi ώστε τα windows να μην περάσουν κανέναν driver. Χτές που έκανα εγκατάσταση στον ssd ενώ πέρασα drivers της Realteck lan, όταν πήγα να περάσω της Intel Lan drivers μου βγάζει πως δεν βρέθηκε intel hardware.... αυτό το είχα ξαναδεί στο παρελθόν και σκέφτομαι μήπως οι drivers των 2 lan κάπου μπερδεύονται? 

Σας ευχαριστώ!!! 

Επεξ/σία από Leoniums
  • Like 1

Το cpu Cooler μπορεί να προκαλεί κάποιο current ανάμεσα σε cpu και Mobo και να προκαλέσει latency spikes. Επίσης μπορεί να στραβώσει το pcb η απλά να βάζει πολύ πίεση σε cpu που προκαλεί από να μην ξεκινάει καθόλου το πσ έως latency η λάθη σε μνήμες κτλ. 

Τα pcie lanes βρίσκονται στον cpu άλλωστε 

• Like 1
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Leoniums είπε

Όταν άλλαξα τις ρυθμίσεις στο παιχνίδι σε ultra latency (μία ρύθμιση που έχω την εντύπωση δεν είχα ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν (low, medium,high,ultra,ultra latency (?)) η κάρτα άρχισε να παίζει πάλι στα 1950Mhz..... 

low latency mode

Για το συστημα σου, θα το ειχα σε off, εκτος αν παιζεις με rtx κτλ και εχεις χαμηλα fps

5 ώρες πριν, Leoniums είπε

Όλο αυτό το διάστημα ο υπλογιστής από την 1η μέρα έκανε 13-15'' να μπει στα windows. Στο πιο προηγούμενο σύστημα μου έμπαινα σε 5΄΄.

Δοκιμασε fast boot on/off, αν και δεν θα καθομουν αν ασχοληθω προσωπικα αν το pc ανοιγει σε 15 sec απο 5. Η αλλαγη της μητρικης και ενα μεγαλουτσικο oc στις μνημες ισως καθυστερουν το training των μνημων στο boot

Δοκιμασε να κλεισεις απο bios την wifi card, ή αν υπαρχει επιλογη για disable pcie slots (εκτος της καρτας γραφικων) (μπορει να λεω εδω βλακεια, δεν ξερω αν υπαρχει τετοια επιλογη). Για εμενα δεν θα επρεπε να εχεις θεμα με το update των windows μεσω ethernet. Επισης, τα nvidia drivers περασε τα χωρις geforce experience και με custom χωρις audio drivers.

Επεξ/σία από SabotazNic
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Aris_ @Sheogorath @parsifal @Sakiz105 @Noreak @korakios @Dark_Nightfall @BabisTs @7nisiotis @jgeorgiou @mixalis95320 @SabotazNic

Καλησπέρα και πάλι

Χτες το βράδυ αργά τελείωσα την εγκατάσταση αλλά σήμερα, χωρίς να δοκιμάσω τίποτα μετά την χτεσινή εγκατάσταση, τα ξαναπέρασα όλα από την αρχή, έχοντας πριν απενεργοποιήσει την Lan της Realtech από το bios. Τα υπόλοιπα όπως wifi bluetooth τα άφησα ώς έχουν μιας και όλα απενεργοποιούντε μαζί με άλλα της intel τα οποία δεν γνώριζα τι είναι (δεν τα κατανόμαζε).

Έβαλα drivers, gaming msi afterburner.

Μόνο Sata SSD πάνω και τα 2 sticks από τα 4 που έχω μιας και τα 2 τα είχα δώσει (εδώ και 2 ημέρες) σε έναν φίλο για δοκιμή, και ξεκίνησα το παιχνίδι. Καμμία ειδική ρύθμιση, ούτε cmd commands ούτε τίποτα.

Το παιχνίδι BFV θέλει να παίξεις την κάθε πίστα για το λεγόμενο shade cache ώστε να έχεις καλή ποιότητα παιχνιδιού, παρόλα αυτά η 1η είκονα των frametimes είναι

1.jpg.8d48c6d0647d46754eee4edea1775c56.jpg

Άψογη θα έλεγα αν και περισσότερο με ενδιαφέρει πως είναι μέσα στο παιχνίδι το οποίο ήταν στα πλαίσια προ της αλλαγής μητρικής - επεξεργαστή και ας ήταν με λιγότερα frames.  

Το "κακό'' είναι πως η κάρτα γραφικών είναι μέχρι 50% οπότε τα frames ήταν σχεδόν 120fps, και τα frametimes περίπου στα 9ms. Πιστεύω κάποια ρύθμιση κάπου.

Θα σιγουρέψω πως όλα είναι έτσι όπως πρέπει, και ύστερα θα δοκιμάσω να κάνω την ίδια διαδικασία με τον 1 NvMe2, 2o αν πάει καλά κτλ. και στο τέλος θα προσπαθήσω να ενεργοποιήσω και την 2η lan, για να δω εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κάπου, η απλά έπρεπε να κάνω νέα εγκατάσταση ύστερα από την αλλαγή της μητρικής.

Η MSI που έχω ανοικτό ticket, ήταν το 1ο που με ρώτησε, κάτι φυσικά που προτείνατε και εσείς.

Ευχαριστώ και πάλι!!!

@SPYRER_007 

H οθόνη μου είναι η Asus PG279q 

Επεξ/σία από Leoniums
  • Like 2

Καλημέρα. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα... αλλά θα το κάνω. Το θέμα εξ αρχής ήταν τα stutters και η απόκριση του συστήματός στο παιχνίδι, τίποτα άλλο. Εχτές που έπαιξα αρκετά το παιχνίδι είχε την αίσθηση που θα έπρεπε να είχε. Στον φίλο που έδωσα τα 2 sticks απλό τα 4 που είχα για δοκιμή, και ενώ ο υπολογιστής του τρέχει άψογα μου είπε:

Έκανα δοκιμή το latencymon με τις δικές μου μνήμες και όλα έδειχναν πράσινα εν ώρα παιχνιδιού.

Έβαλε τις δικές μου και δοκίμασε youtube Και όλα έγιναν αυτόματα κόκκινα, σε σημείο που "φοβηθηκε" και τις έβγαλε από πάνω.

Δοκίμασε όμως ξανά youtube με τις δικές του, ενώ έτρεχε το latencymon Και πάλι ήταν όλα κόκκινα, ενώ προβλήματα δεν είχε.

Πιστεύει πως το latencymon Δεν είναι αξιόπιστο, και ίσως ελέγχει περισσότερο θέματα ήχου...

Τι να πω, από την άλλη ένας κουμπάρος μου, με 4790Κ που έκανε δοκιμή ενώ έπαιζε παιχνιδια, το latencymon ήταν καταπράσινο.

Πάντως έτρεξα ένα time spy με σκορ 17710, χωρίς κολλήματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και για να μην με θεωρήσετε "τρελό" το ξαναλέω. Τα stutters υπήρχαν, πολλά και έντονα ακόμα και με local gaming κάτι που δεν θα έπρεπε.Τώρα δοκιμάζω να παίξω  local και είναι όλα φυσιολογικά. Πιθανόν τελικά να ήταν η μητρική, και πιθανόν μετά την αλλαγή θα έπρεπε να γίνει ξανά καθαρή εγκατάσταση. Ίσως και η οθόνη με το σκάλωμα που είχε φάει ... Πραγματικά όμως δεν είμαι σίγουρος.

Δεν έχω τελειώσει όμως ακόμη... Τώρα θα δοκιμάσω ξανά να βάλω τους NvMe2 πάνω και εύχομαι όλα να κυλίσουν ομαλά.

Επεξ/σία από Leoniums

23 ώρες πριν, SabotazNic είπε

@Leoniums από περιέργεια, το latencymon πρασίνισε? 

Δεν σκέφτηκα να το δοκιμάσω όταν είχα μόνο τους ssd πάνω. Έβαλα τους NvMe2 (χωρίς λειτουργικό) και έτρεξα το latencymon. Πλέον βγάζει μόνο τον kernel της nvidia Σαν μεγάλο latency, αλλά όχι στο μέγεθος των προηγούμενων. Δηλαδή το latencymon έχει 3 στάδια προβλημάτων τα οποία είναι, πράσινο (καλα) μαύρο (μετρια) κόκκινο (χάλια).

Τώρα είναι στο μαύρο αλλά δεν ξέρω εάν έχει να κάνει με το alt tab, γιατί δοκίμασα το παιχνίδι σε  windows mode, και τότε το latencymon τα έδειχνε όλα πράσινα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...