Προς το περιεχόμενο

Dram-less SSD

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

υπάρχει κάποιος ευκολος τρόπος να βρούμε αν ο SSD μας είναι dram less? Μπήκα στη σελίδα της WD για να δω τόσο τους WD που εχω οσο και 2 sandisk αλλα δε βρήκα κάπου να λέει κάτι στα specs για Dram. (εχει πληρη λίστα με ολους τους SSD αλλά δε βρήκα πληροφορίες ποιοι είναι dramless)

Κάποιο πρόγραμμα τύπου HWiNFO πχ; Κι αν ναι, τι κοιτάμε στις πληροφορίες που μας δίνει; (μπορεί να λεω χαζομάρα, αλλα στο "Cache Buffer Size:" ενός δίσκου μου λέει N/A. Δε γνωρίζω αν είναι αυτο το spec που πρέπει να ψαξω.)

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Choose Storage - PCPartPicker

δεν εχει απολυτη ακρίβεια αλλα απο το τίποτα  shrug_001.gif.5c63c153a6ab136db661a216766d81f3.gif 
μετα μονο σε καλα specs και controller info από την εταιρεία που τα βγάζει 

Επεξ/σία από Aris_
  • Like 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Aris_ είπε

Choose Storage - PCPartPicker

δεν εχει απολυτη ακρίβεια αλλα απο το τίποτα  shrug_001.gif.5c63c153a6ab136db661a216766d81f3.gif 
μετα μονο σε καλα specs και controller info από την εταιρεία που τα βγάζει 

Δυστυχώς δε βλέπω να αναφέρει κάπου περι dram ομως. 😪

Δημοσ.

Και εγώ είμαι λιγάκι μπερδεμένος.

Πήρα φρέσκο Kingston A400,  διάβασα λέει ότι ανήκει στους Dram-less SSD...

Το SIW τον είδε με Cached Read / Write. 

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Kiriakos-GR είπε

Και εγώ είμαι λιγάκι μπερδεμένος.

Πήρα φρέσκο Kingston A400,  διάβασα λέει ότι ανήκει στους Dram-less SSD...

Το SIW τον είδε με Cached Read / Write. 

Οι περισσότεροι SSD (αν οχι ολοι) έχουν ένα σύστημα cache, για να φτιάχνουν το map των δεδομένων στη flash μνήμη τους. Το θέμα είναι αν αυτή η cache είναι τύπου dram, ή απλά ένα κομμάτι γρηγορότερης flash. Οι πιο πρόσφατοι samsung πχ έχουν LPDDR4 chip εσωτερικά για να διατηρούν αυτο το map. Κάποιοι φθηνοί SSD έχουν SLC, που είναι flash memory με μικρότερο latency, για cache. Η αλήθεια είναι ότι αν το υπόλοιπο σύστημα (επεξεργαστης/ραμ) είναι επαρκές, ένας dram-less SSD θα του δώσει χαζοκολλήματα εδω κι εκει ανα διαστήματα. Εγώ απο 850 evo πήγα σε εναν Sandisk ultra 3D (ο οποίος είναι dram-less αλλά έχει πιο καλό σύστημα cache απο ότι έχω διαβάσει, σε σχέση με τους πιο Budget ssds τύπου Α400) και ειδα καποιες αργοπορίες, αλλά όχι κάτι ενοχλητικό. Τώρα προσωπική άποψη είναι αν έχετε λαπτοπ με 2 cores επεξεργαστή, δεν έχει τόσο νόημα να πάτε σε δυνατό SSD. 

Αυτο που έχω διαβάσει και καταλάβει είναι ότι όταν θέλουμε έναν SSD μεγάλο (500gb ++) και έχουμε σκοπό να τον γεμίσουμε, καλό είναι να έχουμε έναν με DRAM. Κατά τα άλλα, σε σχέση με έναν HDD πάντα, ακόμα και budget SSDs τύπου Α400, θα δώσει πολύ μεγάλο boost προφανώς.

Τώρα σχετικά με το ποιοι SSD έχουν dram και ποιοι όχι δεν εχω βρει κάτι να τους έχει μαζεμένους, όμως με λίγο ψάξιμο για τον καθένα ξεχωριστά συνήθως κάπου υπάρχει αναφορά σχετική.. (σε reviews κυριως)

• Like 1
Δημοσ.

Ως τεχνικός παλιάς κοπής,  θα εμπιστευόμουνα απλό SSD  από  Windows XP ως  Win7 Pro. 

SSD ως Game storage, με αυτά που έμαθα έπειτα από έκτακτο φρεσκάρισμα - σεμινάριο, και η βασική εκδοχή SSD κατασκευής 2020 είναι αποδεκτή.    

Δημοσ.
17 hours ago, Kostas88KG said:

Δυστυχώς δε βλέπω να αναφέρει κάπου περι dram ομως. 😪

την RAM την δείχνει στην στήλη cache.
Για τους SAMSUNG 860 EVO και SAMSUNG 860 PRO καλά τα λέει.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, eyw είπε

την RAM την δείχνει στην στήλη cache.
Για τους SAMSUNG 860 EVO και SAMSUNG 860 PRO καλά τα λέει.

θέλει και το είδος ddr3 κλπ

του είπα να ψάξει στους controllers,  σιγά μην τα δώσουν η wd κλπ στα tech specs είπαμε το ευρύ κοινο πάει πισω αντί για μπροστά στην τεχνική καταρτηση 

εύπεπτα πράγματα μην τους μπερδέψουμε και πάθουν τίποτα🤣

3 ώρες πριν, GiwrgosP- είπε

Οι περισσότεροι SSD (αν οχι ολοι) έχουν ένα σύστημα cache, για να φτιάχνουν το map των δεδομένων στη flash μνήμη τους. Το θέμα είναι αν αυτή η cache είναι τύπου dram, ή απλά ένα κομμάτι γρηγορότερης flash. Οι πιο πρόσφατοι samsung πχ έχουν LPDDR4 chip εσωτερικά για να διατηρούν αυτο το map. Κάποιοι φθηνοί SSD έχουν SLC, που είναι flash memory με μικρότερο latency, για cache. .....

το σωστο cache είναι dram που δεν χαλάει, απλα κάνουν cache σε slc που είναι γρηγορα NAND και ετσι βγάζουν τα μεγαλα νουμερα mb/s

Δημοσ.
Στις 2/1/2021 στις 5:32 ΜΜ, Aris_ είπε

το σωστο cache είναι dram που δεν χαλάει, απλα κάνουν cache σε slc που είναι γρηγορα NAND και ετσι βγάζουν τα μεγαλα νουμερα mb/s

Με έκανες και χαμογέλασα ... να φυτέψω πάνω σε RAPTOR HDD controler μερικές NAND ώστε να έχω το τέλειο SSD.

Είμαι περίεργος να δω τον αντικαταστάτη του SSD στα επόμενα πέντε χρόνια.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Kiriakos-GR είπε

Με έκανες και χαμογέλασα ... να φυτέψω πάνω σε RAPTOR HDD controler μερικές NAND ώστε να έχω το τέλειο SSD.

Είμαι περίεργος να δω τον αντικαταστάτη του SSD στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα επομενα 5 χρονια πιθανότατα θα έχουμε απλά πιο φθηνούς nvme οι οποιοι θα ανεβουν και στα 7gb/s ταχυτητες.. Τωρα στο latency δε νομιζω να βελτιωθουν τα πραγματα ιδιαιτερα.. 

Δημοσ.

Πάνω στο θέμα, υπαρχει software που να βάζει μερος της ram (πχ 2 3gb απο τη ραμ) ως cache του SSD; (Το Mapping των δεδομενων δηλαδη μεσα στον SSD)

Δημοσ.

καποιοι samsung δισκοι υποστηριζουν το λεγομενο rapid mode (ετσι το ονομαζει η samsung) , που ουσιαστικα χρησιμοποιει την ram για cache. Ο 860 evo sata3 2.5 που εχω το υποστηριζει. Ενας samsung nvme που εχω δεν το υποστηριζει...να μου πεις τι να το κανει αλλωστε..δεν το εχει αναγκη :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...