Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια ιαπωνική εταιρεία και το Πανεπιστήμιο του Κιότο συνεργάζονται για να αναπτύξουν τους πρώτους δορυφόρους στον κόσμο που θα κατασκευάζονται από ξύλο

Η Sumitomo Forestry δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα πάνω στην ανάπτυξη δέντρων και τη χρήση ξύλου στο διάστημα. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κιότο θα αρχίσει με πειραματισμούς σε διαφορετικούς τύπους ξύλου σε ακραία περιβάλλοντα της Γης.

Όσο περνάνε τα χρόνια, τα διαστημικά σκουπίδια γίνονται ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς όλο και περισσότεροι δορυφόροι εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα, όπου και μένουν συντρίμμια. Οι ξύλινοι δορυφόροι έχουν στόχο να καίγονται, χωρίς να απελευθερώσουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα ή να πέσουν συντρίμμια στο έδαφος όταν επιστρέφουν στη Γη. Στόχος της Sumitomo Forestry, μέρος του ομίλου Sumitomo που ιδρύθηκε πριν από 400 χρόνια, είναι να εργαστεί στην ανάπτυξη εξαιρετικά ανθεκτικών ξύλινων υλικών, τόσο στις μεταβολές της θερμοκρασίας όσο και στο ηλιακό φως.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Takao Doi του Πανεπιστημίου του Κιότο:
"Ανησυχούμε πολύ γιατί όλοι οι δορυφόροι που επανέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καίνε και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμινίου που θα επιπλέουν στην ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια, με τελικό αποτέλεσμα να επηρεάσει την ατμόσφαιρα της Γης. Για αρχή, έχουμε στόχο υην ανάπτυξη του μηχανικού μοντέλου του δορυφόρου και μετά θα κατασκευάσουμε το μοντέλο πτήσης".

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως ως αστροναύτης, ο Takao Doi επισκέφτηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2008, όπου στην αποστολή του έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε μπούμερανγκ στο διάστημα, που είχε σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε έλλειψη βαρύτητας.

Όσον αφορά τα διαστημικά σκουπίδια, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή διαστημικοών σκουπιδιών που μπορεί να πέσουν στη Γη, καθώς εκτοξεύονται όλο και περισσότερα διαστημικά σκάφη και δορυφόροι. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για επικοινωνία, τηλεόραση, πλοήγηση και πρόγνωση καιρού. Ανά τα χρόνια, εμπειρογνώμονες και ερευνητές έχουν διερευνήσει διάφορες επιλογές για την αφαίρεση και τη μείωση σκουπιδιών του διαστήματος, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 6.000 δορυφόροι που περιβάλλουν τη Γη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και σχεδόν το 60% από αυτά είναι ανενεργά (διαστημικά σκουπίδια). Η ερευνητική εταιρεία Euroconsult εκτιμά ότι 990 δορυφόροι θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο αυτή τη δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι έως το 2028, μπορεί να υπάρχουν 15.000 δορυφόροι σε τροχιά.

Η SpaceX του Elon Musk έχει ήδη στείλει περισσότερους από 900 δορυφόρους Starlink και σχεδιάζει να στείλει χιλιάδες ακόμη. Τα διαστημικά σκουπίδια ταξιδεύουν με απίστευτα γρήγορη ταχύτητα, μεγαλύτερη από 22.300 μίλια / ώρα, οπότε μπορούν εύκολα να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε οτιδήποτε χτυπήσουν. Το 2006, ένα μικρό κομμάτι διαστημικών σκουπιδιών συγκρούστηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί ένα τσιπ και να βγεί από ενισχυμένο παράθυρο του σταθμού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

ok, καλή σκέψη enviromental friendly. Στο διάστημα όμως δεν υπάρχει οξυγόνο και τα ξύλα πάλι θα μείνουν ως έχουν αφού συνήθως οι μικροοργανισμοί για την αποσύνθεσή τους είναι αερόβιοι. Μου διαφεύγει κάτι;

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, ΝικήταςΤ είπε

ok, καλή σκέψη enviromental friendly. Στο διάστημα όμως δεν υπάρχει οξυγόνο και τα ξύλα πάλι θα μείνουν ως έχουν αφού συνήθως οι μικροοργανισμοί για την αποσύνθεσή τους είναι αερόβιοι. Μου διαφεύγει κάτι;

Τιθενται σοβαρα θεματα μηχανικων και θερμικων καταπονησεων ,προς τουτο και η προσπαθεια

για τη δημιουργια του πιο γερού ξύλου ever.

Επεξ/σία από nepomuk
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, ΝικήταςΤ είπε

Υποθέτω πως έτσι θα μπορούν να προγραμματίσουν την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα για να καούν, με την ολοκλήρωση της χρήσης τους. Κάτι που το υλικό κατασκευής των ήδη υπάρχωντων σε τροχιά, δεν επιτρέπει.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

αν και ειμαι σιγουρος οτι η προταση μου θα ειναι επιπέδου ταρίφα θα το πω

αν υποχρεώσουν κάθε εταιρία που στέλνει δορυφόρο να πληρώνει ενα fee σε κάποιο ταμειο που θα αναπτυξει ενα σκουπιδιάρικο του διαστήματος που θα κοβει βολτες και θα τα μαζεύει?

• Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.

Αυτά γυρνάνε γύρω γύρω από την γη με ταχύτητες τρελές. Το θέμα είναι πως δεν χτυπάνε σαν σφαίρες κάποιον πύραυλο με το που βγαίνει από τη Γη;

Δημοσ.

Επιτέλους, όσο για τα ξύλα, εντάξει μωρέ ας αποψιλωθεί και κανένα δάσος στη γη, τόσα έχουμε, το θέμα είναι να δείχνουμε οικολόγοι στους εξωγήινους ;)

• Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.

Μου φαίνεται πολύ απίθανο. Η κυτταρίνη του ξύλου δεν είναι ανθεκτικό υλικό για να μπορέσει να αντέξει σε συνθήκες διαστήματος. Μιλάμε για θερμοκρασίες -200 όταν τον δορυφόρο δεν τον βλέπει ο ήλιος και + 200 C  όταν το βλέπει.  Το ξύλο είναι υλικό με συστολές και διαστολές και επιπλέον διατηρεί πάντοτε ένα ποσοστό υγρασίας που καθιστά ακόμα ποιο σύνθετο το πρόβλημα. Ίσως να αναπτύσσουν κάποιο είδος συνθετικού ξύλου - κυτταρίνης ειδικά για το διάστημα γιατί δορυφόρους από πραγματικό ξύλο το βλέπω λίγο δύσκολο.

Δημοσ.

Δεν το φτιαχνουν καλυτερα απο ψεκασμενους φελους; Αν κρινω απο το ποσοι κυκλοφορουν στην Ελλαδιτσα μας σκεφτειτε τι διαθεσιμοτητα υπαρχει παγκοσμιως

• Like 3
  • Confused 1
Δημοσ.

Με μια πρώτη ανάγνωση το εγχείρημα μπάζει αρκετά.

Το ξύλο σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά ανθεκτικό και σταθερό όσο τα υπόλοιπα που χρησιμοποιούνται, και μου φαίνεται απίθανο να καταφέρουν να φτιάξουν μια ποικιλία ξύλου που έστω να τα πλησιάζει.

Κατά δεύτερον και σημαντικότερον, το πρόβλημα με τα διαστημιακά σκουπίδια έχει να κάνει με τα κομμάτια και θραύσματα που κινούνται σε τροχιά και δίνουν πιθανότητες σύγκρουσης με κάποιον δορυφόρο ή πύραυλο κατά την εκτόξευσή του. Από ό,τι υλικό και αν είναι αυτά, δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στην σύγκρουση αυτή.

Λένε όμως ότι από την στιγμή που το ξύλο θα πέφτει στην ατμόσφαιρα θα καίγεται πλήρως και δεν θα αφήνει υπολείμματα. Οκ, κακό δεν θα είναι αυτό, αλλά νομίζω πως έτσι αλλιώς ό,τι πέφτει στην ατμόσφαιρα καίγεται τελείως και χάνεται (εκτός αν πρόκειται για κανένα πολύ μεγάλο κομμάτι που δεν ξέρω πόσο συχνό είναι αυτό).

Γενικά λίγο δύσκολο και ίσως αχρείαστο το όλο θέμα

Δημοσ.

- Φιλαράκι καλημέρα, τι λέει όλοι καλά στο σπίτι;
- Ναι ναι, εσύ όλα καλά;
- Ναι έπιασα δουλειά στον Δήμο 8μηνη σύμβαση σε απορριμματοφόρο...
- Οδηγός;
- Όχι μας στέλνουν στο διάστημα και μαζεύουμε τα σκουπίδια! :

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...