Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

μια μικρή βοήθεια παιδιά στη γραμμή εντολών σε ubuntu 18.04

έχω ένα group και θέλω να το ρυθμίσω ώστε να έχει δικαίωμα ανάγνωσης σε συγκεκριμένο φάκελο. 

Πως το κάνω αυτό;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχικα βαζεις ως γκρουπ του φακελου , το γκρουπ μας ενδιαφερει π.χ.

chgrp -R mygroup myfakelos

βαζεις τα αναλογα group/φακελο φυσικα. To -R σημαινει οτι αλλαζει το γκρουπ σε ολους τους υποφακελος και αρχεια που εχει μεσα ο "myfakelos".
Και μετα δινεις ο,τι δικαιωμα θες για το γκρουπ του φακελου με :

chmod -R g+rwx myfakelos

οπου r = read , w = write , x = execute.
Προφανως εξυπακουεται οτι πρεπει να εχεις δικαιωμα να πειραξεις owner/group/permissions στον φακελο , αλλιως παιζει να φας ακυρα...

ΥΓ : Τα -R τα βαζω προληπτικα , αν μιλαμε για φακελο με υποφακελους και αρχεια κλπ...

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.
9 ώρες πριν, mphxths είπε

Αρχικα βαζεις ως γκρουπ του φακελου , το γκρουπ μας ενδιαφερει π.χ.

chgrp -R mygroup myfakelos

βαζεις τα αναλογα group/φακελο φυσικα. To -R σημαινει οτι αλλαζει το γκρουπ σε ολους τους υποφακελος και αρχεια που εχει μεσα ο "myfakelos".
Και μετα δινεις ο,τι δικαιωμα θες για το γκρουπ του φακελου με :

chmod -R g+rwx myfakelos

οπου r = read , w = write , x = execute.
Προφανως εξυπακουεται οτι πρεπει να εχεις δικαιωμα να πειραξεις owner/group/permissions στον φακελο , αλλιως παιζει να φας ακυρα...

ΥΓ : Τα -R τα βαζω προληπτικα , αν μιλαμε για φακελο με υποφακελους και αρχεια κλπ...

ευχαριστώ.

ο φάκελος είναι αυτός /etc/letsencrypt/live

άρα έχω (θέλω μόνο read permission)

chgrp -R mygroup etc/letsencrypt/live
chmod -R g+r etc/letsencrypt/live

Δημοσ.

Για αρχη, σου λειπει ενα "/" αριστερα απο το /etc στις εντολες που τρεχεις. Δευτερον, για ποιο λογο να αλλαξεις τα permissions σε ενα αρχειο συστηματος? Δεν ειναι ηδη readable απο το χρηστη σου?

Δημοσ.

Περαν απο αυτο που λεει ο @jim_p , σαν απλος χρηστης δεν νομιζω να μπορεις να πειραξεις με οποιονδηποτε τροπο τον φακελο αυτο , μιας και ειναι του συστηματος.
Και δευτερον , γιατι να του αλλαξεις οτιδηποτε ? Οταν δημιουργηθηκε , δημιουργηθηκε με τα permissions/owner/group που επρεπε...κατι παραπανω ξερει ο προγραμματιστης του προγραμματος απο εμας και τον δημιουργησε τον φακελο με τα συγκεκριμενα permissions/owner/group.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, jim_p είπε

Για αρχη, σου λειπει ενα "/" αριστερα απο το /etc στις εντολες που τρεχεις. Δευτερον, για ποιο λογο να αλλαξεις τα permissions σε ενα αρχειο συστηματος? Δεν ειναι ηδη readable απο το χρηστη σου?

10 ώρες πριν, mphxths είπε

Περαν απο αυτο που λεει ο @jim_p , σαν απλος χρηστης δεν νομιζω να μπορεις να πειραξεις με οποιονδηποτε τροπο τον φακελο αυτο , μιας και ειναι του συστηματος.
Και δευτερον , γιατι να του αλλαξεις οτιδηποτε ? Οταν δημιουργηθηκε , δημιουργηθηκε με τα permissions/owner/group που επρεπε...κατι παραπανω ξερει ο προγραμματιστης του προγραμματος απο εμας και τον δημιουργησε τον φακελο με τα συγκεκριμενα permissions/owner/group.

ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις, δεν είχα προσέξει το "/" jim, σωστός

εντάξει κόλλησα σε απλά πράγματα, απαράδεκτος.

ήθελα να στήσω έναν TURN Server. Ήταν απαραίτητη η αλλαγή για να δουλέψει.

Τελικά αυτό ήταν μου δούλεψε

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...