despoina123 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σε όλους! Θέλω να μάθω , αν γίνετε αναβάθμιση του laptop που προανέφερα. Είναι 3 χρονών περίπου. Ξέρω ήδη ότι μπορώ να βάλω μεγαλύτερη ram έως 32gb. Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να αλλάξω το chip της κάρτας γραφικών. Ο λόγος είναι ο εξής, αν δώσω ένα σεβαστό ποσό να του κάνω αναβάθμιση, (ram, m2 και ssd disk) μένω στην ουσία "πίσω" λόγω κάρτας γραφικών. Έχει GTX 1050 2GB. Ευχαριστώ εκ των προτέρων! ΥΓ : Επισυνάπτω πλήρη χαρακτηριστικά από τo site της MSI https://www.msi.com/Laptop/GL72M-7RDX/Specification Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2020 από despoina123
mphxths Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Οχι δεν αλλαζει η καρτα γραφικων. Το "μενω πισω" ειναι λιγο σχετικο. Εχω παρομοιων χαρακτηριστικων λαπτοπ και ενω εχουν βγει πολυ καλυτερα λαπτοπς δεν θεωρω οτι για αυτα που κανω εγω μενω πισω οσο χρησιμοποιω το φορητο μου. Δηλαδη τα παιχνιδια που παιζω , τα παιζω ανετοτατα. Δεν ειμαι hardcore gamer που ψαχνει το παραμικρο fps σε υπερβαρα παιχνιδια. Με αυτην την λογικη λοιπον , αναβαθμισα δισκους (m2 nvme + sata ssd) και σκεφτομαι πολυ σοβαρα να αναβαθμισω και ram σε 32 καποια στιγμη. Και λεφτα να βρω να παρω καποιο καλυτερο , λιγο χλωμο να συμβει στο αμεσο μελλον , τα ξηλωνω απο αυτο και τα βαζω στο επομενο... Τελος το σεβαστο ποσο , δεν ειναι και τοσο σεβαστο. Οι δυο καινουργιοι δισκοι που εβαλα μου βγηκαν 60 + 100 περιπου. Yπαρχουν ομως και φτηνοτερες επιλογες , π.χ. m.2 nvme 120-250 και 1TB ssd sata3 2.5. Χοντρικα αναλογα τι θα επιλεξεις μπορει και να σου βγει εως 120 ευρω. Αλλα τοσα υπολογισε για 2x16gb ddr4 σε δευτερη φαση. Πουλας τις υπαρχουσες μνημες και δισκους να βγαλεις κανα σπασμενο...και σου βγαζει το μηχανημα ανετα καμμια 5αετια το ελαχιστο παντα σε συναρτηση με το τι χρηση του κανεις... ΥΓ : Στο λινκ με τους m2 δισκους εβαλα μονο τους nvme . Στα χαρακτηριστικα του φορητου σου αν διαβασα καλα η m.2 υποδοχη δεχεται και m.2 sata δισκους , και αυτοι ειναι ακομα φτηνοτεροι. Βεβαια λιγο κριμα να μην βαλεις nvme δισκους. Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2020 από mphxths
μπουρτζοβλαχος Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Μιας και για την εποχη του ηταν ανω των 1000 ευρω και αν οι αναγκες χρησης σου ειναι αυξημενες, παροτι ειναι 3 ετων με αυτα τα χαρακτηριστικα μπορεις να το δωσεις 450-500 κατοσταρικα το πολυ αν ειναι σε καλη κατασταση μιας και σε αυτα τα λεφτα καινουργιο με τετοια χαρακτηριστικα δεν παιζουν στην αγορα και με 400-450+ παιρνεις καινουργιο με καλυτερα χαρακτηριστικα. Αν το αφησεις να παει 5-6 χρονια δεν θα πιανει ουτε 100 ευρω και θα πρεπει να ξεκινησεις απο το μηδεν αντε παλι βρες 1000+ ευρω για καινουργιο, δεν ειναι τυχαιο που οι απαιτητικοι gamers αλλαζουν καρτες γραφικων ανα 2 γενιες για να μην πω σε καθε γενια, εκμεταλευονται την μεταπωλητικη αξια των προιοντων τους πριν πεσουν χωμα και δεν ειναι ευκολο στα 3-5 ετη καποιος να δωσει μπαμ για χτισιμο gaming 2 με 2.5k Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2020 από μπουρτζοβλαχος
despoina123 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 29/12/2020 στις 5:52 ΜΜ, mphxths είπε Οχι δεν αλλαζει η καρτα γραφικων. Το "μενω πισω" ειναι λιγο σχετικο. Εχω παρομοιων χαρακτηριστικων λαπτοπ και ενω εχουν βγει πολυ καλυτερα λαπτοπς δεν θεωρω οτι για αυτα που κανω εγω μενω πισω οσο χρησιμοποιω το φορητο μου. Δηλαδη τα παιχνιδια που παιζω , τα παιζω ανετοτατα. Δεν ειμαι hardcore gamer που ψαχνει το παραμικρο fps σε υπερβαρα παιχνιδια. Με αυτην την λογικη λοιπον , αναβαθμισα δισκους (m2 nvme + sata ssd) και σκεφτομαι πολυ σοβαρα να αναβαθμισω και ram σε 32 καποια στιγμη. Και λεφτα να βρω να παρω καποιο καλυτερο , λιγο χλωμο να συμβει στο αμεσο μελλον , τα ξηλωνω απο αυτο και τα βαζω στο επομενο... Τελος το σεβαστο ποσο , δεν ειναι και τοσο σεβαστο. Οι δυο καινουργιοι δισκοι που εβαλα μου βγηκαν 60 + 100 περιπου. Yπαρχουν ομως και φτηνοτερες επιλογες , π.χ. m.2 nvme 120-250 και 1TB ssd sata3 2.5. Χοντρικα αναλογα τι θα επιλεξεις μπορει και να σου βγει εως 120 ευρω. Αλλα τοσα υπολογισε για 2x16gb ddr4 σε δευτερη φαση. Πουλας τις υπαρχουσες μνημες και δισκους να βγαλεις κανα σπασμενο...και σου βγαζει το μηχανημα ανετα καμμια 5αετια το ελαχιστο παντα σε συναρτηση με το τι χρηση του κανεις... ΥΓ : Στο λινκ με τους m2 δισκους εβαλα μονο τους nvme . Στα χαρακτηριστικα του φορητου σου αν διαβασα καλα η m.2 υποδοχη δεχεται και m.2 sata δισκους , και αυτοι ειναι ακομα φτηνοτεροι. Βεβαια λιγο κριμα να μην βαλεις nvme δισκους. Καλημέρα και καλή χρονιά! Έχει μια λογική η απάντηση σου, και θέλω να σε ρωτήσω , εγω τον υπολογιστή τον άνοιξα (εσωτερικά) και είδα οτι εχει μια ραμ , πρέπει υποχρεωτικά να βάλω τον ίδιο τύπο ραμ που εχει μέσα ή να παρω καινούργιες ;; επίσης μπορείς να μου εξηγήσεις τι παίζει με το nvme και το Sata? Καταλαβαίνω ότι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας , αλλά έχει να κάνει καθόλου με τις ταχύτητες ; Ή τι τρέχει στον υπολογιστή ; Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2020 από despoina123
jgeorgiou Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 15 λεπτά πριν, despoina123 είπε Καλημέρα και καλή χρονιά! Έχει μια λογική η απάντηση σου, και θέλω να σε ρωτήσω , εγω τον υπολογιστή τον άνοιξα (εσωτερικά) και είδα οτι εχει μια ραμ , πρέπει υποχρεωτικά να βάλω τον ίδιο τύπο ραμ που εχει μέσα ή να παρω καινούργιες ;; επίσης μπορείς να μου εξηγήσεις τι παίζει με το nvme και το Sata? Καταλαβαίνω ότι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας , αλλά έχει να κάνει καθόλου με τις ταχύτητες ; Ή τι τρέχει στον υπολογιστή ; Οσον αφορά RAM , ίδιο τύπο ΝΑΙ , ίδια μάρκα ΟΧΙ Ναι οι NVME είναι ποιο γρήγοροι αλλά εντός παιχνιδιών/εφαρμογών δεν καταλαβαίνεις διαφορά. Μόνο σε copy ή κατά την φόρτωση αν κάτι είναι ιδιαιτέρως μεγάλο.
despoina123 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 4 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε Οσον αφορά RAM , ίδιο τύπο ΝΑΙ , ίδια μάρκα ΟΧΙ Ναι οι NVME είναι ποιο γρήγοροι αλλά εντός παιχνιδιών/εφαρμογών δεν καταλαβαίνεις διαφορά. Μόνο σε copy ή κατά την φόρτωση αν κάτι είναι ιδιαιτέρως μεγάλο. Επίσης εχω ακόμα μια ερώτηση , ας πούμε οτι ειναι ddr4 η μνήμη μου δεν πρέπει να ειναι ίδιες ; Εχω μπερδευτεί λιγάκι ... ίδια μάρκα και ίδια όλα... ας πούμε https://www.skroutz.gr/s/10829371/HyperX-Impact-16GB-DDR4-2666MHz-HX426S15IB2K2-16.html?utm_source=ios&utm_campaign=skroutz_share να τις παρω 2 ίδιες ή καλύτερα να βρω την ίδια να παρω απο αυτή που εχει μέσα ;
jgeorgiou Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 5 λεπτά πριν, despoina123 είπε Επίσης εχω ακόμα μια ερώτηση , ας πούμε οτι ειναι ddr4 η μνήμη μου δεν πρέπει να ειναι ίδιες ; Εχω μπερδευτεί λιγάκι ... ίδια μάρκα και ίδια όλα... ας πούμε https://www.skroutz.gr/s/10829371/HyperX-Impact-16GB-DDR4-2666MHz-HX426S15IB2K2-16.html?utm_source=ios&utm_campaign=skroutz_share να τις παρω 2 ίδιες ή καλύτερα να βρω την ίδια να παρω απο αυτή που εχει μέσα ; αν μπορείς να βρεις την ίδια σε λογική τιμή , προτίμησε την. Βγάλε μια φωτο το ταμπελάκι της και δείξτο μας.
despoina123 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Στις 29/12/2020 στις 7:44 ΜΜ, μπουρτζοβλαχος είπε Μιας και για την εποχη του ηταν ανω των 1000 ευρω και αν οι αναγκες χρησης σου ειναι αυξημενες, παροτι ειναι 3 ετων με αυτα τα χαρακτηριστικα μπορεις να το δωσεις 450-500 κατοσταρικα το πολυ αν ειναι σε καλη κατασταση μιας και σε αυτα τα λεφτα καινουργιο με τετοια χαρακτηριστικα δεν παιζουν στην αγορα και με 400-450+ παιρνεις καινουργιο με καλυτερα χαρακτηριστικα. Αν το αφησεις να παει 5-6 χρονια δεν θα πιανει ουτε 100 ευρω και θα πρεπει να ξεκινησεις απο το μηδεν αντε παλι βρες 1000+ ευρω για καινουργιο, δεν ειναι τυχαιο που οι απαιτητικοι gamers αλλαζουν καρτες γραφικων ανα 2 γενιες για να μην πω σε καθε γενια, εκμεταλευονται την μεταπωλητικη αξια των προιοντων τους πριν πεσουν χωμα και δεν ειναι ευκολο στα 3-5 ετη καποιος να δωσει μπαμ για χτισιμο gaming 2 με 2.5k Δεν εχω και τοσο αυξημένες ανάγκες για να εχω high quality παντού απλώς θελω σε μερικά πράγματα να μπορώ να τα τρέξω αξιοπρεπώς. Επίσης να τον δώσω τώρα δεν μπορω γιατι δεν γίνετε να μείνω χωρίς υπολογιστή, ειναι εργαλείο της δουλειάς μου. Και χρησιμοποιώ Adobe Photoshop Illustrator InDesign και αλλα όπως renderer(vray). Εξού και ο λόγος της αναβάθμισης ή αλλαγής αν το αποφασίσω. Απλώς δεν ξέρω αν αξίζει να κανω αλλαγή τώρα , που τα πράγματα αλλάζουν , και ειναι σε τετοιο επίπεδο που καθε μέρα βγαίνει κατι νέο. Επίσης αν ήθελα υψηλού επιπέδου gaming για καλές επιδόσεις ίσως επερνα και ένα ps5 ... ευχαριστω 4 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε αν μπορείς να βρεις την ίδια σε λογική τιμή , προτίμησε την. Βγάλε μια φωτο το ταμπελάκι της και δείξτο μας. Αυτή ειναι η αν που εχει μέσα
jgeorgiou Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 99,9% θα παίξει οποιαδήποτε SO-DIMM DDR4 2400 ή 2666 Προσωπικά θα αγόραζα και έναν SSD πχ Αντιγράφεις όλα τα αρχεία σου στον δευτερεύον HARD DISK και μετά αλλάζεις τον NVME με τον συγκεκριμένο. (ξαναεγκαθιστάς windows , το κλειδί σου ισχύει). Αν δεν θες να μπεις στην επίπονη διαδικασία των επανεγκαταστάσεων αντικαθιστάς τον 1ΤΒ HD sata με 1ΤΒ SSD sata και με 10ευρώ αγοράζεις θήκη με adaptor usb 3 και τον μετατρέπεις σε εξωτερικό αυτόν που σου περισσεύει. Ο σκληρός σου δίσκος (ο 1ΤΒ) είναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ αργός και κάνει μόνο για "αποθήκη" οπότε αν τον χρησιμοποιείς για δουλειά αυτό είναι το νο1 πρόβλημα σου και όχι η ram. 18 λεπτά πριν, despoina123 είπε Αυτή ειναι η αν που εχει μέσα Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2020 από jgeorgiou
mphxths Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, despoina123 είπε εγω τον υπολογιστή τον άνοιξα (εσωτερικά) και είδα οτι εχει μια ραμ , πρέπει υποχρεωτικά να βάλω τον ίδιο τύπο ραμ που εχει μέσα ή να παρω καινούργιες ;; Την ram που εχει μεσα , την εχεις σαν οδηγο , για να δεις τι θα παρεις. Απο κει και περα βασει των specs , το μηχανημα παιρνει sodimm ddr4 2400. Επειδη πηρα προσφατα μνημες , το καταστημα ειχε τις 2400 και τις 2666 στην ιδια τιμη. Πηρα τις 2666 , παιζουνε στα 2400 μιας και το μηχανημα μου υποστηριζει μεχρι εκει και στο μελλον σε κανα καινουργιο μηχανημα που μπορει να σηκωνει 2666 ισως εκμεταλλευτω την παραπανω ταχυτητα τους. Με λιγα λογια αν βρεις στην ιδια τιμη 2400αρες και 2666αρες παρε τις δευτερες και το μηχανημα σου απλα θα τις λειτουργει στην ταχυτητα που υποστηριζει. Για το ερωτημα αν πρεπει να ειναι οι μνημες ιδια μαρκα , μοντελο κλπ οχι δεν πρεπει. Μεχρι πριν παρω τις καινουργιες ( 2x16gb) , ειχα μεσα 1 x 8gb 2400 μαρκα Α + 1 x 8gb 2666 μαρκα Β. Μια χαρα παιζανε , χωρις κανενα απολυτως προβλημα. Το μηχανημα τις λειτουργουσε στα 2400 γιατι μεχρι εκει μπορουσε. Αν μπορεις να ειναι ιδιες μαρκες ιδιο μοντελο και ακριβη specs προφανως και ειναι το ιδανικο , αλλα και να μην ειναι , δεν παιζει προβλημα. 1 ώρα πριν, despoina123 είπε επίσης μπορείς να μου εξηγήσεις τι παίζει με το nvme και το Sata? Καταλαβαίνω ότι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας , αλλά έχει να κάνει καθόλου με τις ταχύτητες ; Οπως ακριβως τα εγραψες. Πρωτοκολλα επικοινωνιας που επηρεαζουν τις ταχυτητες. Οι ssd sata3 ( ειτε m.2 , ειτε msata , ειτε κλασικοι 2.5αρηδες sata) θα παιξουν σε μαξιμουμ ταχυτητες read/write μεχρι 550/520 mb/sec, αναλογα βεβαια με μαρκα/μοντελο. Οι m.2 nvme αγγιζουν τα 3500/3300 mb/sec για πλακα και καποιοι που ειναι καινουργιας γενιας ( gen 4) ακουμπανε και τα 5000 mb/sec. Αν μπαινει στην μεση ο οικονομικος παραγοντας παιρνεις εναν m.2 sata ssd + 2.5 sata ssd ( για αποθηκη ) και κανεις ανετοτατα την δουλεια σου. Αν μπορεις να παρεις m.2 nvme τον παιρνεις. Κλασεις ανωτερος δισκος , βεβαια σαν δισκος λειτουργικου ( + εγκατεστημενα καποια βασικα προγραμματα) ισως ειναι περιττη η τοση μεγαλη ταχυτητα του , αλλα σκεψου και μελλοντικα. Μπορει να πας σε καποιο αλλο λαπτοπ που η θυρα m.2 να υποστηριζει μονο nvme (οπως στο δικο μου μηχανημα) και οχι nvme + sata. Οποτε αν υποστηριζει μονο nvme , απλα τρως ακυρο αν ειχες αγορασει m.2 sata και πρεπει να παρεις αλλον μετα , ενω αν ειχες παρει εξαρχης nvme απλα τον ξηλωνεις και τον βαζεις στο νεο μηχανημα. Αν εχεις μηχανικο δισκο , γνωμη μου αλλαξε τον. Για μενα εχουν πεθανει. Ειχα λαγκαρισματα σε παιχνιδι που επαιζα και τελικα εφταιγε ο μηχανικος δισκος μιας και σε αυτον ηταν εγκατεστημενο. Εβαλα ssd και εξαφανιστηκαν τα λαγκαρισματα κατευθειαν. Τρεχω και virtual machines και πανε και αυτα τωρα σφαιρα..δεν περιμενω 2 ωρες να μπουταρουν. Επειδη λοιπον εκανα αλλαγη δισκων προσφατα η διαδικασια μεταφορας των παντων ειναι απλη. Αρχικα τραβας ενα system image τα windows. start - control panel - backup and restore ( windows 7) - create system image. Επιλεγεις να το σωσει στον 2ο δισκο σου. Φτιαχνεις ενα στικακι με εγκατασταση windows. Ξηλωνεις τον δισκο των windows και βαζεις τον καινουργιο , ο,τι και αν αγορασες. Ξεκινας εγκατασταση απο το στικακι. Επιλεγεις repair this pc . Restore system image. Σκαναρει δισκους , βρισκει το system image στον δευτερο δισκο. Επιλεγεις να κανει "exclude" το στικακι απο την διαδικασια , μην παει και του αλλαξει τα φωτα. Το κανει restore.Ετοιμη μπουταρεις windows απο τον νεο δισκο. Την παραπανω διαδικασια την εχω κανει τις τελευταιες μερες/μηνες απειρες φορες. Αφου εισαι πλεον με τον νεο δισκο (των windows) μεταφερεις τα δεδομενα του 2ου δισκου καπου αλλου ( καποιον εξωτερικο δισκο ισως ?) και αλλαζεις με την σειρα του και αυτον. The end. Oυτε εξτρα προγραμματα ουτε τιποτα. ΥΓ: Οταν ανεβασες την φωτο , πραγματικα διεκρινες λεπτομερειες και ειπες , ας την ανεβασω να τους τυφλωσω ?
despoina123 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 45 λεπτά πριν, mphxths είπε Την ram που εχει μεσα , την εχεις σαν οδηγο , για να δεις τι θα παρεις. Απο κει και περα βασει των specs , το μηχανημα παιρνει sodimm ddr4 2400. Επειδη πηρα προσφατα μνημες , το καταστημα ειχε τις 2400 και τις 2666 στην ιδια τιμη. Πηρα τις 2666 , παιζουνε στα 2400 μιας και το μηχανημα μου υποστηριζει μεχρι εκει και στο μελλον σε κανα καινουργιο μηχανημα που μπορει να σηκωνει 2666 ισως εκμεταλλευτω την παραπανω ταχυτητα τους. Με λιγα λογια αν βρεις στην ιδια τιμη 2400αρες και 2666αρες παρε τις δευτερες και το μηχανημα σου απλα θα τις λειτουργει στην ταχυτητα που υποστηριζει. Για το ερωτημα αν πρεπει να ειναι οι μνημες ιδια μαρκα , μοντελο κλπ οχι δεν πρεπει. Μεχρι πριν παρω τις καινουργιες ( 2x16gb) , ειχα μεσα 1 x 8gb 2400 μαρκα Α + 1 x 8gb 2666 μαρκα Β. Μια χαρα παιζανε , χωρις κανενα απολυτως προβλημα. Το μηχανημα τις λειτουργουσε στα 2400 γιατι μεχρι εκει μπορουσε. Αν μπορεις να ειναι ιδιες μαρκες ιδιο μοντελο και ακριβη specs προφανως και ειναι το ιδανικο , αλλα και να μην ειναι , δεν παιζει προβλημα. Οπως ακριβως τα εγραψες. Πρωτοκολλα επικοινωνιας που επηρεαζουν τις ταχυτητες. Οι ssd sata3 ( ειτε m.2 , ειτε msata , ειτε κλασικοι 2.5αρηδες sata) θα παιξουν σε μαξιμουμ ταχυτητες read/write μεχρι 550/520 mb/sec, αναλογα βεβαια με μαρκα/μοντελο. Οι m.2 nvme αγγιζουν τα 3500/3300 mb/sec για πλακα και καποιοι που ειναι καινουργιας γενιας ( gen 4) ακουμπανε και τα 5000 mb/sec. Αν μπαινει στην μεση ο οικονομικος παραγοντας παιρνεις εναν m.2 sata ssd + 2.5 sata ssd ( για αποθηκη ) και κανεις ανετοτατα την δουλεια σου. Αν μπορεις να παρεις m.2 nvme τον παιρνεις. Κλασεις ανωτερος δισκος , βεβαια σαν δισκος λειτουργικου ( + εγκατεστημενα καποια βασικα προγραμματα) ισως ειναι περιττη η τοση μεγαλη ταχυτητα του , αλλα σκεψου και μελλοντικα. Μπορει να πας σε καποιο αλλο λαπτοπ που η θυρα m.2 να υποστηριζει μονο nvme (οπως στο δικο μου μηχανημα) και οχι nvme + sata. Οποτε αν υποστηριζει μονο nvme , απλα τρως ακυρο αν ειχες αγορασει m.2 sata και πρεπει να παρεις αλλον μετα , ενω αν ειχες παρει εξαρχης nvme απλα τον ξηλωνεις και τον βαζεις στο νεο μηχανημα. Αν εχεις μηχανικο δισκο , γνωμη μου αλλαξε τον. Για μενα εχουν πεθανει. Ειχα λαγκαρισματα σε παιχνιδι που επαιζα και τελικα εφταιγε ο μηχανικος δισκος μιας και σε αυτον ηταν εγκατεστημενο. Εβαλα ssd και εξαφανιστηκαν τα λαγκαρισματα κατευθειαν. Τρεχω και virtual machines και πανε και αυτα τωρα σφαιρα..δεν περιμενω 2 ωρες να μπουταρουν. Επειδη λοιπον εκανα αλλαγη δισκων προσφατα η διαδικασια μεταφορας των παντων ειναι απλη. Αρχικα τραβας ενα system image τα windows. start - control panel - backup and restore ( windows 7) - create system image. Επιλεγεις να το σωσει στον 2ο δισκο σου. Φτιαχνεις ενα στικακι με εγκατασταση windows. Ξηλωνεις τον δισκο των windows και βαζεις τον καινουργιο , ο,τι και αν αγορασες. Ξεκινας εγκατασταση απο το στικακι. Επιλεγεις repair this pc . Restore system image. Σκαναρει δισκους , βρισκει το system image στον δευτερο δισκο. Επιλεγεις να κανει "exclude" το στικακι απο την διαδικασια , μην παει και του αλλαξει τα φωτα. Το κανει restore.Ετοιμη μπουταρεις windows απο τον νεο δισκο. Την παραπανω διαδικασια την εχω κανει τις τελευταιες μερες/μηνες απειρες φορες. Αφου εισαι πλεον με τον νεο δισκο (των windows) μεταφερεις τα δεδομενα του 2ου δισκου καπου αλλου ( καποιον εξωτερικο δισκο ισως ?) και αλλαζεις με την σειρα του και αυτον. The end. Oυτε εξτρα προγραμματα ουτε τιποτα. ΥΓ: Οταν ανεβασες την φωτο , πραγματικα διεκρινες λεπτομερειες και ειπες , ας την ανεβασω να τους τυφλωσω ? Χρησιμοποιώ win10. Παλιά είχα το Acronis Image Recovery. Τώρα κάνω backup σε εξωτερικο χωρις image, αλλά μεχρι πριν λίγο καιρό ειχα image απο το Dragon Center της msi !! Αλλά , σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!! Αυτό σκεφτηκα και εγω , οτι αν αλλαξω μονο τον hdd που εχει μεσα τα πραγματα θα γινουν καλυτερα , γιατι και εγω τρεχω πολλά παιχνιδια απο τον δευτερευον δισκο , λογο του οτι στον πρωτο δεν εχω αρκετο χωρο. οσο για τις ραμ κτλπ που λεω να αλλάξω σκεφτηκα καλυτερα να γινει αλλαγη του σκληρου πρωτα και μετά , να κανω οτιδηποτε αλλο , γιατι μπορει να φτιαξει η κατασταση! Επίσης στον παλιό που ειχα Toshiba Qosmio gaming και αυτο με το που του εβαλα τον ssd εφτιαξαν τα παντα! Τον αλλαξα ομως γιατι ειχε προβλημα με τις θερμοκρασιες και εκλεινε, ειχε παθει και ενα βραχυκυκλωμα με την usb, αλλά ηταν πολυ καλος και εκεινος, παντως με την msi απο οσο εχω δει δεν συγκρινετε.. παντοτε , εξαρταται τι θες ομως !!! YΓ: Η αληθεια ειναι οτι για την φωτο εμενα ηταν απιστευτα μεγαλη αναλυση και την εριξα αλλα δεν ειδα ποσο πηγε... μπορω να την ξαναστειλω σε μεγαλη αναλυση...
mphxths Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, despoina123 είπε Χρησιμοποιώ win10. Παλιά είχα το Acronis Image Recovery. Τώρα κάνω backup σε εξωτερικο χωρις image, αλλά μεχρι πριν λίγο καιρό ειχα image απο το Dragon Center της msi !! Υπαρχουν προφανως διαφορα προγραμματα για backup/system image. Εμενα , ο τροπος που περιεγραψα , με το utility των windows δηλ , μου φανηκε πολυ ευκολος και αξιοπιστος , κυριως στον τροπο επαναφορας. Βαζεις τον καινουργιο δισκο , ξεκινας εγκατασταση windows και απο κει κανεις το restore. Μπαμ μπαμ , απλα πραγματα. Ο καθενας χρησιμοποιει οποιον τροπο/προγραμμα τον βολευει φυσικα..δεν ειναι καποιος καλυτερος απο τον αλλον , εφοσον γινεται η δουλεια σωστα. 1 ώρα πριν, despoina123 είπε Αυτό σκεφτηκα και εγω , οτι αν αλλαξω μονο τον hdd που εχει μεσα τα πραγματα θα γινουν καλυτερα , γιατι και εγω τρεχω πολλά παιχνιδια απο τον δευτερευον δισκο , λογο του οτι στον πρωτο δεν εχω αρκετο χωρο. Αυτην την στιγμη , τι δισκους εχει το μηχανημα ? Να υποθεσω οτι ο δευτερος ειναι καποιος μηχανικος ? Αλλαγη..χτες! Ο 1ος τι δισκος ειναι ? ΥΓ : Ενταξει με την φωτο πιο πολυ σε πειραζω. Αφου τα specs λενε οτι παιρνει ddr4 2400 ram , λες η υπαρχουσα μνημη να ειναι κατι διαφορετικο ? Αντε το πολυ πολυ να ειναι καμμια 2666αρα και να παιζει στα 2400. Στο δικο μου το φορητο , ενω παιζουν οι μνημες μεχρι 2400 , απο την μανα του ηρθε με 2666αρα μνημη (που προφανως επαιζε στα 2400). Γιατι βαλανε 2666αρα , δεν εχω ιδεα..ισως την βρηκανε φτηνη Για καθημερινες εργασιες 8 γιγα κατ'εμε ειναι το μινιμουμ. Οταν αρχιζουν εξιδεικευμενες χρησεις , επεξεργασια ηχου/εικονας/3d/virtual machines/βαρια παιχνιδια/κλπ , ισως καποιος να σκεφτει τα 16 ή και παραπανω. Οι τιμες δεν ειναι ιδιαιτερα απαγορευτικες... ΥΓ 2 : Το backup and restore ( windows 7) που ανεφερα ..σε windows 10 ειναι Μην σε μπερδευει το ονομα. Απλα μαλλον τους ξεμεινε απο εποχη windows 7 και δεν ψηθηκαν να το αλλαξουν... Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2020 από mphxths
despoina123 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 5 ώρες πριν, mphxths είπε Υπαρχουν προφανως διαφορα προγραμματα για backup/system image. Εμενα , ο τροπος που περιεγραψα , με το utility των windows δηλ , μου φανηκε πολυ ευκολος και αξιοπιστος , κυριως στον τροπο επαναφορας. Βαζεις τον καινουργιο δισκο , ξεκινας εγκατασταση windows και απο κει κανεις το restore. Μπαμ μπαμ , απλα πραγματα. Ο καθενας χρησιμοποιει οποιον τροπο/προγραμμα τον βολευει φυσικα..δεν ειναι καποιος καλυτερος απο τον αλλον , εφοσον γινεται η δουλεια σωστα. Αυτην την στιγμη , τι δισκους εχει το μηχανημα ? Να υποθεσω οτι ο δευτερος ειναι καποιος μηχανικος ? Αλλαγη..χτες! Ο 1ος τι δισκος ειναι ? ΥΓ : Ενταξει με την φωτο πιο πολυ σε πειραζω. Αφου τα specs λενε οτι παιρνει ddr4 2400 ram , λες η υπαρχουσα μνημη να ειναι κατι διαφορετικο ? Αντε το πολυ πολυ να ειναι καμμια 2666αρα και να παιζει στα 2400. Στο δικο μου το φορητο , ενω παιζουν οι μνημες μεχρι 2400 , απο την μανα του ηρθε με 2666αρα μνημη (που προφανως επαιζε στα 2400). Γιατι βαλανε 2666αρα , δεν εχω ιδεα..ισως την βρηκανε φτηνη Για καθημερινες εργασιες 8 γιγα κατ'εμε ειναι το μινιμουμ. Οταν αρχιζουν εξιδεικευμενες χρησεις , επεξεργασια ηχου/εικονας/3d/virtual machines/βαρια παιχνιδια/κλπ , ισως καποιος να σκεφτει τα 16 ή και παραπανω. Οι τιμες δεν ειναι ιδιαιτερα απαγορευτικες... ΥΓ 2 : Το backup and restore ( windows 7) που ανεφερα ..σε windows 10 ειναι Μην σε μπερδευει το ονομα. Απλα μαλλον τους ξεμεινε απο εποχη windows 7 και δεν ψηθηκαν να το αλλαξουν... Το πρώτος δίσκος , είναι m2 128gb . Και ο δεύτερος είναι hdd 1TB .. ο δεύτερος θελει σίγουρα αλλαγή.. και να παρω θήκη να μου μείνει ο δίσκος σαν εξωτερικός για κάποιο backup!! Ευχαριστώ για όλα!! Και καλή χρονιά!
mphxths Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020 46 λεπτά πριν, despoina123 είπε Το πρώτος δίσκος , είναι m2 128gb . Και ο δεύτερος είναι hdd 1TB .. ο δεύτερος θελει σίγουρα αλλαγή.. και να παρω θήκη να μου μείνει ο δίσκος σαν εξωτερικός για κάποιο backup!! Ευχαριστώ για όλα!! Και καλή χρονιά! Ναι ο 2ος θελει σιγουρα αλλαγη. Για να ειμαστε και απολυτα σωστοι , αλλαγη θελει και ο 1ος. Ως προς την χωρητικοτητα. Και θα σου εξηγησω το γιατι. Οι ssd εχουν μια ταση να γραφουν τα δεδομενα σε τυχαια σημεια του δισκου ωστε ολα τα "σημεια" του δισκου να "φθειρονται" ομοιομορφα. Στους SSD η φθορα επερχεται με τα γραψιματα. Αν γραφουν και σβηνουν στα ιδια σημεια συνεχως λοιπον , αυτα τα σημεια θα φθαρθουν γρηγοροτερα απο τα υπολοιπα. Για να γινει λοιπον αυτο θελουν κενο χωρο αρκετο ωστε να κανουν επαρκη εναλλαγη στα σημεια που θελουν να γραψουν. Θεωρητικα ενα 10-15% τουλαχιστον του συνολικου χωρου να υπαρχει ελευθερος. Καποιες εταιριες το πανε και ενα βημα παραπερα και σκεφτηκαν τους χρηστες και το αγχος τους μην και τιγκαρουν τους δισκους τους περαν του 10-15% που λεγαμε και υλοποιησανε το "over provisioning" , το οποιο το υποστηριζουν μεσω του προγραμματος που παρεχουν για τους δισκους τους. Τι κανει λοιπον αυτο το feature ? Παιρνει ενα κομματι του δισκου , οσο του δηλωσουμε εμεις (π.χ. στην samsung , μπορει να ειναι απο 10% εως 50% αν θυμαμαι καλα) και το κοβουν και το αφηνουν αφορμαριστο ωστε να μην μπορει να το χρησιμοποιησει ο χρηστης. Αυτο το κομματι το χρησιμοποιει ο δισκος για να εναλλασει τις εγγραφες που λεγαμε και ο χρηστης ειναι σιγουρος οτι δεν προκειται να τιγκαρει τον δισκο του μιας και αυτο το κομματι ειναι αφορμαριστο αρα ουσιαστικα απροσπελαστο απο τον χρηστη. Και φτανουμε στο σημειο , γιατι ο 128αρης σου θελει αλλαγη...ως προς το μεγεθος. Ειχα και εγω τετοιον ..128αρη..και πηγα και εβαλα 250αρη. Αυτην την στιγμη ο δισκος με τα windows ( ο 250αρης πλεον ) εχει κατελλημμενο χωρο 72gb. Windows και καποια βασικα προγραμματα. Καποιος αλλος ενδεχεται να εχει περισσοτερα εγκατεστημενα προγραμματα απο εμενα ή ενδεχομενως και κανα παιχνιδι να πηγαινει πιο γρηγορα. Αρα μιλαμε οτι ο 128αρης μπορει να τιγκαρει για πλακα. Ειδικα αν καποιος εχει την κακη συνηθεια να σωζει αρχεια/φακελους στην επιφανεια εργασιας που στην ουσια ειναι αποθηκευση στο "c". Και οταν λεμε τιγκαρει εννοουμε να εχει ελευθερο χωρο λιγοτερο απο 10-15%. Που σημαινει οτι θα φθαρει αρκετα πιο γρηγορα απο ο,τι αν ειχε πιο πολυ ελευθερο χωρο... Πλεον οι 128αρηδες δεν επαρκουν συμφωνα με την λογικη που περιεγραψα Αυτα τα ολιγα , ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και καλες αναβαθμισεις
despoina123 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2021 Στις 31/12/2020 στις 10:38 ΜΜ, mphxths είπε Ναι ο 2ος θελει σιγουρα αλλαγη. Για να ειμαστε και απολυτα σωστοι , αλλαγη θελει και ο 1ος. Ως προς την χωρητικοτητα. Και θα σου εξηγησω το γιατι. Οι ssd εχουν μια ταση να γραφουν τα δεδομενα σε τυχαια σημεια του δισκου ωστε ολα τα "σημεια" του δισκου να "φθειρονται" ομοιομορφα. Στους SSD η φθορα επερχεται με τα γραψιματα. Αν γραφουν και σβηνουν στα ιδια σημεια συνεχως λοιπον , αυτα τα σημεια θα φθαρθουν γρηγοροτερα απο τα υπολοιπα. Για να γινει λοιπον αυτο θελουν κενο χωρο αρκετο ωστε να κανουν επαρκη εναλλαγη στα σημεια που θελουν να γραψουν. Θεωρητικα ενα 10-15% τουλαχιστον του συνολικου χωρου να υπαρχει ελευθερος. Καποιες εταιριες το πανε και ενα βημα παραπερα και σκεφτηκαν τους χρηστες και το αγχος τους μην και τιγκαρουν τους δισκους τους περαν του 10-15% που λεγαμε και υλοποιησανε το "over provisioning" , το οποιο το υποστηριζουν μεσω του προγραμματος που παρεχουν για τους δισκους τους. Τι κανει λοιπον αυτο το feature ? Παιρνει ενα κομματι του δισκου , οσο του δηλωσουμε εμεις (π.χ. στην samsung , μπορει να ειναι απο 10% εως 50% αν θυμαμαι καλα) και το κοβουν και το αφηνουν αφορμαριστο ωστε να μην μπορει να το χρησιμοποιησει ο χρηστης. Αυτο το κομματι το χρησιμοποιει ο δισκος για να εναλλασει τις εγγραφες που λεγαμε και ο χρηστης ειναι σιγουρος οτι δεν προκειται να τιγκαρει τον δισκο του μιας και αυτο το κομματι ειναι αφορμαριστο αρα ουσιαστικα απροσπελαστο απο τον χρηστη. Και φτανουμε στο σημειο , γιατι ο 128αρης σου θελει αλλαγη...ως προς το μεγεθος. Ειχα και εγω τετοιον ..128αρη..και πηγα και εβαλα 250αρη. Αυτην την στιγμη ο δισκος με τα windows ( ο 250αρης πλεον ) εχει κατελλημμενο χωρο 72gb. Windows και καποια βασικα προγραμματα. Καποιος αλλος ενδεχεται να εχει περισσοτερα εγκατεστημενα προγραμματα απο εμενα ή ενδεχομενως και κανα παιχνιδι να πηγαινει πιο γρηγορα. Αρα μιλαμε οτι ο 128αρης μπορει να τιγκαρει για πλακα. Ειδικα αν καποιος εχει την κακη συνηθεια να σωζει αρχεια/φακελους στην επιφανεια εργασιας που στην ουσια ειναι αποθηκευση στο "c". Και οταν λεμε τιγκαρει εννοουμε να εχει ελευθερο χωρο λιγοτερο απο 10-15%. Που σημαινει οτι θα φθαρει αρκετα πιο γρηγορα απο ο,τι αν ειχε πιο πολυ ελευθερο χωρο... Πλεον οι 128αρηδες δεν επαρκουν συμφωνα με την λογικη που περιεγραψα Αυτα τα ολιγα , ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και καλες αναβαθμισεις Καλημέρα καλή χρόνια χρόνια πολλα! Ναι το εχω καταλάβει οτι κάνει κατι τετοιο, γιατι μόλις πάει πάνω απο 15% άδειος μου βγάζει μήνυμα απο το dragon center οτι πρέπει να βγάλω κατι, γιατί ειναι «υπερφορτωμένος» !! Όποτε αναγκαστικά εχω άδειο το 15% και παραπάνω του δίσκου για τον λόγο αυτο!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα