Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα και χρόνια πολλά.

Βρίσκομαι εδώ και 5 χρόνια ως ενοικιαστής στο ίδιο σπίτι και έχω μονοετές συμβόλαιο μέχρι του χρόνου τον Οκτώβριο.

Λόγω μεγάλων οικονομικών δυσκολιών και δεδομένης της κατάστασης αναγκάζομαι να αφήσω το σπίτι και να μείνω σε φιλικό πρόσωπο προφανώς μέχρι να φύγω σεζόν λόγω δουλειάς.

Μέχρι 15 Ιανουαρίου μπορώ να κάνω χρήση της εγγύησης μιας και είχα δώσει +1 ενοίκιο.Δεν ξέρω πως θα το πάρει η σπιτονοικοκυρά προφανώς όχι καλά αλλά έχω εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να κρατήσω το σπίτι και απλά δεν γίνεται.

Νομικά τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Αν χωρίσουμε με τον δύσκολο τρόπο δηλαδή μιας και ως τώρα έχουμε καλή σχέση,ποτέ δεν καθυστέρησα ενοίκιο εδώ και 5 χρόνια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενημέρωσε τη ότι θα φύγεις και δεν θα έχεις πρόβλημα λογικά. Η χρήση της εγγύησης δεν είναι για  τελευταίο ενοίκιο, και το γράφει και το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει σε κάποιο σημείο. Παρόλα αυτά ενημέρωσε ότι θα φύγεις για ξεκινήσει να ψάχνει να το νοικιάσει αλλού, και φυσικά θα δυσανασχετήσει -και καλά θα κάνει- που θα χρησιμοποιήσεις την εγγύηση ως ενοίκιο. Θα έπρεπε πριν φύγεις να υπολογίσεις να της αφήσεις έστω  την εγγύηση αφού φεύγεις πριν τη λύση του συμβολαίου. 
Εφόσον υπάρχουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.

Επεξ/σία από G.bar
  • Like 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, katsouras είπε

Βρίσκομαι εδώ και 5 χρόνια ως ενοικιαστής στο ίδιο σπίτι και έχω μονοετές συμβόλαιο μέχρι του χρόνου τον Οκτώβριο.

Λόγω μεγάλων οικονομικών δυσκολιών και δεδομένης της κατάστασης αναγκάζομαι να αφήσω το σπίτι και να μείνω σε φιλικό πρόσωπο προφανώς μέχρι να φύγω σεζόν λόγω δουλειάς.

Μέχρι 15 Ιανουαρίου μπορώ να κάνω χρήση της εγγύησης μιας και είχα δώσει +1 ενοίκιο.Δεν ξέρω πως θα το πάρει η σπιτονοικοκυρά προφανώς όχι καλά αλλά έχω εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να κρατήσω το σπίτι και απλά δεν γίνεται.

Νομικά τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Αν χωρίσουμε με τον δύσκολο τρόπο δηλαδή μιας και ως τώρα έχουμε καλή σχέση,ποτέ δεν καθυστέρησα ενοίκιο εδώ και 5 χρόνια.

Πρώτα από όλα μάθε πως δεν επιτρέπεται η "χρήση της εγγύησης" με τον τρόπο που νομίζεις, δεν επιτρέπεται να συμψηφίζεται με ενοίκια, χάνεται ο λόγος ύπαρξης της έτσι.

Επίσης όσο πιο σύντομα την ενημερώσεις για την κατάσταση τόσο καλύτερα, αν και έπρεπε ήδη να το είχες κάνει.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, katsouras είπε

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Δεν υφίσταται μονοετές συμβόλαιο ενοικίασης οικίας. Εάν υπογράψατε νέο συμβόλαιο, έχει ελάχιστη ισχύ τρία (3) έτη από τη ημερομηνία του συμβολαίου. Επομένως αν υφίσταται, όποιον καταγγείλει την συμφωνία νομικά είναι υποχρεωμένος να την τηρήσει μέχρι το τέλος της τριετίας, π.χ. αν υπογράψατε τον Νοέμβριο του 2019, η ιδιοκτήτρια θεωρητικά μπορεί να σου ζητήσει τα ενοίκια μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 και να κρατήσει το σπίτι άδειο μέχρι τότε.

Επί του πρακτέου, αυτό σπάνια γίνεται καθώς για μικρά ενοίκια δεν αξίζει ο ιδιοκτήτης να σε πάει δικαστικά, και συνήθως βρίσκεται η ενδιάμεση λύση να βρει νέο ενοικιαστή ο παλιός που φέυγει για να μην έχει χασούρα ο ιδιοκτήτης.

- Έχεις ενημερώσει τον ιδιοκτήτη για την πρόθεσή σου να φύγεις; Αν όχι, είναι πολύ αργά να το κάνεις μόλις 2 εβδομάδες πριν το κάνεις, έπρεπε να το είχατε συζητήσει νωρίτερα ώστε να βρεθεί μία λύση χωρίς να τον αφήσεις ξεκρέμαστο και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του να ζητήσει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα της σύμβασης μίσθωσης.

- Ξεκίνα άμεσα να ψάχνεις για κάποιον που θέλει να ενοικιάσει το διαμέρισμα και να τους φέρεις σε επαφή με την ιδιοκτήτρια, μειώνεις έτσι τις πιθανότητες να υπάρξει συνέχεια  βάσει των άνωθεν.

- Αν δεν είσαι σε θέση ή δεν προτίθεσαι να κάνεις κάτι από τα παραπάνω, προετοιμάσου να προτείνεις εσύ μία συμβιβαστική λύση στον ιδιοκτήτη π.χ. να του δώσεις 2-3 μήνες ενοίκιο όταν φύγεις, ώστε να καλυφθεί μέχρι να βρεθεί νέος ενοικιαστής.

- Όσον αφορά την εγγύηση που κατέβαλες, αυτή είναι για να καλύψει τυχόν φθορές στο μίσθιο και ΔΕΝ μπορεί να συμψηφιστεί με το ενοίκιο που θα κατέβαλες για εκείνη την περίοδο. Θα πληρώσεις κανονικά το ενοίκιο για τον επόμενο μήνα, και εφόσον δεν υπάρχουν φθορές στο μίσθιο, ο ιδιοκτήτης οφείλει τότε να σου επιστρέψει την εγγύηση.

Την επόμενη φορά, μην το αφήσεις να φτάσει τόσο κοντά στην αποχώσησή σου για να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες.

Επεξ/σία από Narayan
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Καλησπέρα, περίοδος ισχύος είναι μέχρι Οκτώβριο του 21.Το πρώτο συμβόλαιο που είχαμε κάνει ήταν για 2 χρόνια και έπειτα κάθε χρόνο ανανεωναμε από κοινού για 1.Και στο συμβόλαιο που έκανα αποδοχή και γραπτά και ηλεκτρονικά λέει μέχρι 14-10-2021.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, katsouras είπε

προφανώς μέχρι να φύγω σεζόν λόγω δουλειάς.

Εάν υπάρξει σεζόν το καλοκαίρι του 2021... Και δεν έρθει το τρίτο κύμα του ιού....

Επεξ/σία από DimosthenisG
Δημοσ.

Νομίζω ότι καλύφθηκα με τις απόψεις σας..προφανώς και ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που ειδάλλως δεν θα κάναμε.Φυσικα και το σωστό θα ήταν να ενημερώσω μήνες πριν όμως αν ήξερα τέλη Σεπτέμβρη ότι η κατάσταση θα ήταν έτσι προφανώς και δεν θα είχα υπογράψει νέο συμβόλαιο..Καλή πρωτοχρονιά σε όλους με υγεία και μακάρι να τελειώσει αυτό το παραμύθι και η χούντα που σου απαγορεύουν να δουλέψεις αλλά δεν σου δίνουν και εφόδια για να ζήσεις..

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, katsouras είπε

Νομίζω ότι καλύφθηκα με τις απόψεις σας..προφανώς και ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που ειδάλλως δεν θα κάναμε.Φυσικα και το σωστό θα ήταν να ενημερώσω μήνες πριν όμως αν ήξερα τέλη Σεπτέμβρη ότι η κατάσταση θα ήταν έτσι προφανώς και δεν θα είχα υπογράψει νέο συμβόλαιο..Καλή πρωτοχρονιά σε όλους με υγεία και μακάρι να τελειώσει αυτό το παραμύθι και η χούντα που σου απαγορεύουν να δουλέψεις αλλά δεν σου δίνουν και εφόδια για να ζήσεις..

Φίλε εάν η εργασία σου έχει επηρεαστεί από τα μέτρα της πανδημίας μπορείς να επικαλεστείς νομικά και σπουδαίο λόγο. Μην αγχώνεσαι το πιθανότερο είναι ότι ο εκμισθωτής θα το κατανοήσει και θα καταλάβει ότι κάθε προσπάθεια να στραφεί νομικά εναντίον σου θα του κοστίσει χρόνο και χρήμα και το πιθανότερο θα χάσει. Εξήγησε και πώς έχει η κατάσταση και προχωρα. Εύχομαι σύντομα να μπορέσεις να ξαναδουλέψεις

• Like 1
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, katsouras είπε

Καλησπέρα, περίοδος ισχύος είναι μέχρι Οκτώβριο του 21.Το πρώτο συμβόλαιο που είχαμε κάνει ήταν για 2 χρόνια και έπειτα κάθε χρόνο ανανεωναμε από κοινού για 1.Και στο συμβόλαιο που έκανα αποδοχή και γραπτά και ηλεκτρονικά λέει μέχρι 14-10-2021.

Δεν υπάρχει συμβόλαιο για 1 χρόνο.

Είτε κάνετε ένα με ισχύ τουλάχιστον τρία (3) χρόνια και μετά υφίσταται σιωπηλή αποδοχή ανανέωσης μέχρι ένα από τα δύο μέλη σπάσει τη σύμβαση, δηλαδή ή σηκώνεσαι και φεύγεις ή σου λέει ο ιδιοκτήτης να φύγεις, είτε υπογράφετε νέο συμβόλαιο που βάσει νόμου έχει ελάχιστη ισχύ τρία (3) χρόνια. Η ημερομηνία στο TAXIS είναι εσφαλμένη.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Narayan είπε

Δεν υπάρχει συμβόλαιο για 1 χρόνο.

Είτε κάνετε ένα με ισχύ τουλάχιστον τρία (3) χρόνια και μετά υφίσταται σιωπηλή αποδοχή ανανέωσης μέχρι ένα από τα δύο μέλη σπάσει τη σύμβαση, δηλαδή ή σηκώνεσαι και φεύγεις ή σου λέει ο ιδιοκτήτης να φύγεις, είτε υπογράφετε νέο συμβόλαιο που βάσει νόμου έχει ελάχιστη ισχύ τρία (3) χρόνια. Η ημερομηνία στο TAXIS είναι εσφαλμένη.

Η ελάχιστη τριετία ισχύει μόνο στην αρχική μίσθωση. Ο φίλος έγραψε ότι βρίσκεται στην κατοικία ήδη πέντε χρόνια

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Michael39 είπε

Η ελάχιστη τριετία ισχύει μόνο στην αρχική μίσθωση. Ο φίλος έγραψε ότι βρίσκεται στην κατοικία ήδη πέντε χρόνια

Αν είναι αναμίσθωση ναι έχεις δίκιο, εγώ το διάβασα λάθος πως έχουν κάνει νέο συμφωνητικό μίσθωσης σε κάθε ανανέωση.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...