tasos30 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2020 *record scratch* Πολλοί θα αναρωτιέστε πως έφτασα σε αυτό το σημείο.... Στα σοβαρά τώρα, είμαι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, 26 χρονών με μία καλή δουλειά, τόσο σε επιπέδο συνθηκών όσο και αμοιβής (ειδικά για πρώτη δουλειά και για τα δεδομένα της αγοράς). Θα μου πείτε και τι θες τώρα, κατάφερες/ σου έκατσε σε έναν κορεσμένο κλάδο όχι μόνο να βρεις δουλειά αλλά και να έχεις καλές απολαβές, άλλοι θα χοροπηδούσαν. Και όμως επιβαβαιώθηκαν οι φόβοι που είχα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης, το συγκεκριμένο αντικείμενο δε με εξιτάρει, δε με γεμίζει. Ψάχνοντας λοιπόν μια διέξοδο, άρχισα να σκαλίζω την ιδέα του conversion στον τομέα της πληροφορικής, αφού είναι απ' τα λίγα πράγματα που τόσο από το Λύκειο όσο και κατά την διάρκεια των σπουδών με ενδιέφεραν, και "έπαιζα" κατα καιρούς με διάφορα courses, καθαρά από προσωπικό ενδιαφέρον. Σε επίπεδο σχολής βέβαια υπήρχε μηδαμινή τριβή με ο,τιδήποτε development-wise (κάνα-δύο μαθήματα γελοία με fortran που τα περνούσα αέρα με κεκτημένη ταχύτητα λόγω προγραμματισμού λυκείου, διαβάζοντας λίγο το syntax.) Ξέρω ότι έχουν ανοίξει διάφορα αντίστοιχα θέματα, αφού γενικά είναι μεγάλο trend η "αλλαγή καριέρας" και το development είναι το "easy way out" αφού σαν κλάδος δεν βρίσκεται "κλειδωμένος" πίσω από θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα (όπως ο δικος μου, του πολιτικού μηχανικού). Ίσως μία διαφορά με την πλειοψηφία των τέτοιου είδους θεμάτων είναι ότι στη δικιά μου περίπτωση, η στροφή δεν πρόκειται να γίνει σα λύση σε βιοποριστικό τέλμα, ούτε για αύξηση αποδοχών, είναι ζήτημα ποιότητας ζωής. Είναι το όνειρο μου; Δε ξέρω, αυτό που ξέρω είναι ότι εάν ξαναέκανα μηχανογραφικό θα επέλεγα την τότε διαίσθησή μου (είτε Μαθηματικό - είχα χρόνια πάρε-δώσε με διαγωνισμούς Μαθηματικής Εταιρείας, είτε ΗΜΜΥ) αντί να έπεφτα στην παγίδα που μου πλάσαρε ο επαρχιώτικος κύκλος μου, παγιδευμένος στην Ελλάδα του 1980 ("δικηγόρος/γιατρός/πολιτικός μηχανικός - αυτές είναι δουλειές"). Στο δια ταύτα: ψάχνω για κάποιο conversion msc στην Ελλάδα, είτε Θεσσαλονίκη είτε fully remote. Δε θέλω να "αποποιηθώ" το ακαδημαϊκό μου παρελθόν, μπορεί να μην είναι το όνειρό μου αλλά μόχθησα για αυτό και σε καμία περίπτωση δε το μισώ, απλα αν ήμασταν σε dating site θα μιλούσα πρώτα σε άλλα, πως να το πω. Ιδανικά ίσως υπάρχει μια διέξοδος σε BIM software, κάτι το οποίο αξιοποιεί και τους δύο κλάδους, ίσως βέβαια ειναι πολυ niche. Σίγουρα το σημαντικότερο είναι η προσωπική δουλειά, αλλά το self-learning σκέτο δε θα δουλέψει, θέλω συγκεκριμένους στόχους, κάτι να "κυνηγήσω" και πιστεύω ένα μεταπτυχιακό θα μου δώσει αυτή τη δομή. Θα ήθελα απόψεις ίσως από άτομα που έχουν κάνει ή σκοπεύουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο, και ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους κάθισαν κυριακάτικα να διαβάσουν τη νουβέλα που έγραψα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tzitzikas2 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2020 Παράλληλα μπρο.. Κρατάς την εργασία σου, γιατί ο κλάδος του πολιτικού μηχανικού και γενικά του μηχανικού είναι κορεσμένος φουλ, φτάνεις σε ένα επίπεδο, στον νέο τομέα που θες να εργαστείς, σε επίπεδο που θα μπορείς να σταθείς επαγγελματικά και μόλις βρεις την νέα δουλειά κάνεις το βήμα. Πολιτικός μηχανικός που δουλεύεις? Γιατί όσους π.μ γνωρίζω κακοπληρωνονται και ασχολούνται με χαζά τύπου πιστοποιητικά, νομιμοποιήσεις κτλ μπλιαχ... 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tasos30 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, tzitzikas2 είπε Παράλληλα μπρο.. Κρατάς την εργασία σου, γιατί ο κλάδος του πολιτικού μηχανικού και γενικά του μηχανικού είναι κορεσμένος φουλ, φτάνεις σε ένα επίπεδο, στον νέο τομέα που θες να εργαστείς, σε επίπεδο που θα μπορείς να σταθείς επαγγελματικά και μόλις βρεις την νέα δουλειά κάνεις το βήμα. Πολιτικός μηχανικός που δουλεύεις? Γιατί όσους π.μ γνωρίζω κακοπληρωνονται και ασχολούνται με χαζά τύπου πιστοποιητικά, νομιμοποιήσεις κτλ μπλιαχ... Δουλεύω σε κάτι πάρα πολυ niche, που πραγματικά έτυχε, βρέθηκε κυριολεκτικά μπροστά μου, να προσπαθούσα δε θα έβρισκα κάτι αντίστοιχο (δε μπορώ να ΄γινω πιο συγκεκριμένος γιατί μετά κυριολεκτικά φωτογραφίζομαι). Απλά εντάξει το "κάνε μόνος σου" ξέρω ότι δε θα δουλέψει, όχι γιατί δε μπορώ, αλλα γιατί με ξέρω και ξέρω ότι χωρίς να κυνηγάω κάτι συγκεκριμένο (την προθεσμία μιας εργασίας, μιας εξεταστικής) αναπόφευκτα θα επαναπαύθω και έυκολα θα το αφήσω, ειδικα αφού δεν είναι θέμα βιοπορισμού. Ίσως κάποιοι το καταφέρνουν, εγώ δε νομίζω, γι αυτό ψάχνω μια πιο παραδοσιακή πεπατημένη, μέσω μεταπτυχιακού. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tzitzikas2 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2020 Απλά ένα μεταπτυχιακό δεν νομίζω ότι θα σε κάνει προγραμματιστή. Απλά θα συμπληρώσεις το βιογραφικό σου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sleon Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2020 Εγώ νομίζω θα σε κάνει προγραμματιστή το μεταπτυχιακό. Γιατί μπορώ να μπω στη θέση σου. Έχεις μάθει να διαβάζεις με πρόγραμμα σπουδών. Κι εγώ θα ένιωθα πιο πολύ ασφάλεια έτσι. Θα είχα το Know how to get a uni-certificate, θα το εφάρμοζα και στο νέο πεδίο της πληροφορικής και τι θα μπορούσε να πάει στραβά..; Δεν είναι ακριβώς έτι όμως η αλήθεια είναι στη μέση. Πολλοί που τελειώσαν MSc πληροφορικής δεν πήραν το 100% γτ δεν ήταν έτοιμοι να το πάρουν. Πολλοί που τελείωσαν Msc πληροφορικής δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Μα και βέβαια, τα πανεπιστήμια δεν έχουν σκοπό να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας να γίνουμε χρήσιμοι. Έχουν σκοπό να διδάξουν σωστά την επιστήμη και ταυτόχρονα να μην αποκλίνουν από την αγορά εργασίας. Για την επιστήμη των πολιτικών μηχνικών γίνεται, για την πληροφορική δε γίνεται. Η επιστήμη που διδάσκεται στα πανεπιστήμια είναι πάντα πολύ πίσω, σε σχέση με την αγορά. Δεν είναι όλα τα πράγματα που καλό θα ήταν να διδαχθούν στο πανεπιστήμιο χρήσιμα στην αγορά εργασίας. Και δεν είναι όλα όσα χρειάζονται στην αγορά εργασίας διδάξιμα σε πανεπιστήμια. Αν θες την αποψη μου πραγματικά η αλήθεια είναι στη μέση. Το μεταπτυχιακό είναι "λίγο" ως προσόν. Και θα σου προσφέρει "λίγο" επίσης. Ανάλογα με το χαρακτήρα σου και το background σου εξαρτάται πόσα θα πάρεις από το μεταπτυχιακό. Εγώ θα άφηνα τη θεωρία και τα χαμένα χρόνια. Είτε θα ακολουθούσα κάποιο καλό course μπουσουλα για να μάθω ένα σετ τεχνολογιών που μετράνε στην αγορά είτε θα πήγαινα σε κάποιο πληρωμένο coding πρόγραμμα (π.χ. bootcamp). Θα μάθαινα τη δουλειά, όχι θεωρίες της επιστήμης της πληροφορικής.Θα έφτιαχνα κάτι που θα δε θα του έκειπε κάτι σε σχέση με αυτά που όντως φτιάχνονται στην αγορά (σε μικρή κλίμακα πάντα) Θα έπιανα δουλειά να δω πως φτιάνονται τα συστήματα. Να ένιωθα. Παράλληλα θα το μελέταγα, αλγόριθμους/δομές,αρχιτεκτονική design patterns όλα όσα θα διαπίστωνα ότι χρειάζονται. Μετά θα έκανα όσα μεταπτυχιακά ήθελα. Και θα έπιαναν και τόπο, θα ήμουν κορυφή, ένα θα λέγανε δύο θα καταλάβαινα. ΑΝ βέβαια άξιζε κάποιο μεταπτυχιακό.. Σε μια πρώτη σκέψη μοιάζει το σκεπτικό σου να είναι σωστό. Θα με βολευε αν ήμουν στη θέση σου και θα με καθυσήχαζε. Όμως πρακτικά κοιτώντας το σίγουρα δεν είναι 100% σωστό. Είναι σωστό μόνο αν κολώσεις σε όποιαδήποτε από τις άλλες επιλογές, οπότε το κάνουν μονόδρομο. Υ.Γ. Αν δε θες να γίνεις προγραμματιστής αλλά να κάνεις apply κάποια development skills στην επιστήμη σου, μάθε python Μόνος σου. Και κάνε και ένα data science. ¨ενα σωρό εφαρμογές στο πεδίο σου, και δεν καις και το background σου. Υ.Γ.2 Ένα μεταπτυχιακό που κάνει δικό μου άνθρωπος remote είναι στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Applied Informatics. 3700 ευρώ, βατό, μαθήματα σαββατοκύριακα. Ωραία μαθηματάκια, ξεκινάνε από τα τελείως βασικά. Υ.Γ.3 Πάντως έχε υπόψη ένα 60% που τελείωσαν προπτυχιακό και ένα 80% που τελείωσαν μετατυχιακά (και μικρά ποσοστά λέω) προγραμματιστές δεν έγιναν. ούτε απ'έξω δεν περάσανε.. 😛 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tasos30 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, sleon είπε Εγώ νομίζω θα σε κάνει προγραμματιστή το μεταπτυχιακό. Γιατί μπορώ να μπω στη θέση σου. Έχεις μάθει να διαβάζεις με πρόγραμμα σπουδών. Κι εγώ θα ένιωθα πιο πολύ ασφάλεια έτσι. Θα είχα το Know how to get a uni-certificate, θα το εφάρμοζα και στο νέο πεδίο της πληροφορικής και τι θα μπορούσε να πάει στραβά..; Δεν είναι ακριβώς έτι όμως η αλήθεια είναι στη μέση. Πολλοί που τελειώσαν MSc πληροφορικής δεν πήραν το 100% γτ δεν ήταν έτοιμοι να το πάρουν. Πολλοί που τελείωσαν Msc πληροφορικής δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Μα και βέβαια, τα πανεπιστήμια δεν έχουν σκοπό να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας να γίνουμε χρήσιμοι. Έχουν σκοπό να διδάξουν σωστά την επιστήμη και ταυτόχρονα να μην αποκλίνουν από την αγορά εργασίας. Για την επιστήμη των πολιτικών μηχνικών γίνεται, για την πληροφορική δε γίνεται. Η επιστήμη που διδάσκεται στα πανεπιστήμια είναι πάντα πολύ πίσω, σε σχέση με την αγορά. Δεν είναι όλα τα πράγματα που καλό θα ήταν να διδαχθούν στο πανεπιστήμιο χρήσιμα στην αγορά εργασίας. Και δεν είναι όλα όσα χρειάζονται στην αγορά εργασίας διδάξιμα σε πανεπιστήμια. Αν θες την αποψη μου πραγματικά η αλήθεια είναι στη μέση. Το μεταπτυχιακό είναι "λίγο" ως προσόν. Και θα σου προσφέρει "λίγο" επίσης. Ανάλογα με το χαρακτήρα σου και το background σου εξαρτάται πόσα θα πάρεις από το μεταπτυχιακό. Εγώ θα άφηνα τη θεωρία και τα χαμένα χρόνια. Είτε θα ακολουθούσα κάποιο καλό course μπουσουλα για να μάθω ένα σετ τεχνολογιών που μετράνε στην αγορά είτε θα πήγαινα σε κάποιο πληρωμένο coding πρόγραμμα (π.χ. bootcamp). Θα μάθαινα τη δουλειά, όχι θεωρίες της επιστήμης της πληροφορικής.Θα έφτιαχνα κάτι που θα δε θα του έκειπε κάτι σε σχέση με αυτά που όντως φτιάχνονται στην αγορά (σε μικρή κλίμακα πάντα) Θα έπιανα δουλειά να δω πως φτιάνονται τα συστήματα. Να ένιωθα. Παράλληλα θα το μελέταγα, αλγόριθμους/δομές,αρχιτεκτονική design patterns όλα όσα θα διαπίστωνα ότι χρειάζονται. Μετά θα έκανα όσα μεταπτυχιακά ήθελα. Και θα έπιαναν και τόπο, θα ήμουν κορυφή, ένα θα λέγανε δύο θα καταλάβαινα. ΑΝ βέβαια άξιζε κάποιο μεταπτυχιακό.. Σε μια πρώτη σκέψη μοιάζει το σκεπτικό σου να είναι σωστό. Θα με βολευε αν ήμουν στη θέση σου και θα με καθυσήχαζε. Όμως πρακτικά κοιτώντας το σίγουρα δεν είναι 100% σωστό. Είναι σωστό μόνο αν κολώσεις σε όποιαδήποτε από τις άλλες επιλογές, οπότε το κάνουν μονόδρομο. Υ.Γ. Αν δε θες να γίνεις προγραμματιστής αλλά να κάνεις apply κάποια development skills στην επιστήμη σου, μάθε python Μόνος σου. Και κάνε και ένα data science. ¨ενα σωρό εφαρμογές στο πεδίο σου, και δεν καις και το background σου. Υ.Γ.2 Ένα μεταπτυχιακό που κάνει δικό μου άνθρωπος remote είναι στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Applied Informatics. 3700 ευρώ, βατό, μαθήματα σαββατοκύριακα. Ωραία μαθηματάκια, ξεκινάνε από τα τελείως βασικά. Υ.Γ.3 Πάντως έχε υπόψη ένα 60% που τελείωσαν προπτυχιακό και ένα 80% που τελείωσαν μετατυχιακά (και μικρά ποσοστά λέω) προγραμματιστές δεν έγιναν. ούτε απ'έξω δεν περάσανε.. 😛 Αρχκά σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Το μεταπτυχιακό δε το έχω καημό για να πω ότι έχω ένα χαρτί, το έχω στο μυαλό μου σαν έναυσμα να ασχοληθώ, ίσως γιατι θα πρέπει να παραδώσω κάποιο υλικό είτε γιατί στην τελική επενδύω καποια χρήματα τα οποία δούλεψα και τα "πονάω". Δεν υπάρχει περίπτωση π.χ. να σταματήσω τη δουλειά για να κάθομαι να παρακολουθώ udemy tutorials. Ίσως βέβαια το να παρακολουθήσεις μόνος σου tutorials να είναι το πιο σημαντικό σκαλοπάτι στο roadmap της μετάβασης, αλλά αφενός σε συνδυασμό με δουλειά αποκλείεται να είμαι αρκετά συνεπής ώστε να αναπτύξω εξ'ολοκλήρου το απαραίτητο skillset καθ' αυτόν τον τρόπο και αφετέρου, όπως προείπα, δε πρόκειται να "πετάξω" όσα έχω για κάτι τόσο ρευστο, που στηρίζεται αποκλειστικά στην πάγια "όρεξη μου για μάθηση", χωρίς ακαδημαϊκές δικλείδες ασφαλείας. Παράλληλα με δουλειά το θεωρώ αδύνατο να προοδεύσω ουσιαστικά, με πορδές αυγά δε βάφονται, και εγω θέλω...να βάψω αυγά. Πιο συγκεκριμένα τώρα: Coding Bootcamps: Με ενδιαφέρει πολύ σα concept και αν μπορούσα να συλλέξω αξιόπιστο feedback για κάποιο θα ήμουν θετικός (εδώ να σημειωθεί ότι βρίσκομαι Θεσσαλονίκη, οπότε σαφώς αυτό μειώνει τις επιλογές, δε πρόκειται να πάω Αθήνα και να τριπλασιάσω πρακτικά το κόστος του). Μεταπτυχιακά: Έχω δεί τα "Πληροφοριακά Συστήματα" του ΕΑΠ. Meh, o τρόπος διδασκαλίας (ελάχιστες συναντήσεις με καθηγητές και εργασίες) παραπέμπει σε "βρες τα μόνος σου και στο τέλος χαρτί δώρο". Δώρο πάντως δε το λες. Αυτό που ανέφερες στην απάντηση σου δε φάινεται κακό. Σε κάθε περίπτωση σε υπερευχαριστώ ξανά για την εκτενέστατη απάντησή σου. Υ.Γ: "Τα πτυχία δε σε κάνουν προγραμματιστή". Ισχύει. Επισής τα πτυχία δε σε κάνουν ούτε μηχανικό (well τυπικά και νομικά σε κάνουν, πρακτικά όχι). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το χαρτί δεν αρκεί ούτε στα επαγγέλματα με νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Αν με έπαιρνες μετά τη σχολή και μου έλεγες "βγάλε μου μια οικοδομική άδεια" θα σου έλεγα "στο ορκίζομαι στη σχολή δεν είδαμε ούτε μισό ΦΕΚ, ούτε απόκομμα υπάρχουσας οικοδομικής άδειας δεν είδαμε." Ξεκινάς από "τσίρος" και μαθαίνεις, το χαρτί σε εμάς σου δίνει απλά το δικαίωμα να μάθεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sleon Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2020 ΕΑΠ με τίποτα. τελείωτες εργασίες, με στόχο να μην τους βγει το όνομα ότι έιναι εύκολο πτυχίο. Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πολύ πιο ρεαλιστικό. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
doctor_667 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2020 Δεν ξέρω τι επιλογές έχεις με bootcamps στην Ελλάδα (και ειδικά Θεσσαλονίκη) αλλά αν υπάρχει κάτι καλό θα ήταν καλή επιλογή για την κατάσταση σου. Για Ολλανδία που γνωρίζω καλύτερα, παίζει πολύ και είναι viable τρόπος πια να εκπαιδευτούν νέοι στο χώρο μιας και υπάρχει τεράστια έλλειψη. Μέσα σε ένα τρίμηνο θα μάθεις κάποια βασικά πράγματα που χρειάζεται ένας τζούνιορ και θα έχεις εργασίες για να πιεστείς να παραδώσεις κάτι. Περί ΒΙΜ και συνδυασμού θα έλεγα να το ξεχάσεις προς το παρόν, είναι υπερβολικά συγκεκριμένη η αγορά και 2-3 μεγάλες εταιρίες που κάνουν αυτά τα πακέτα. Τώρα αν μιλάμε για λογική πλατφόρμας για construction που να έχει και ΒΙΜ, κλπ εκεί έχει πολύ ψωμί και γενικά το AEC έχει πολλά περιθώρια ως προς το ΙΤ μιας και είναι πολύ old school συνήθως. Στα λέω αυτά από προσωπική εμπειρία μιας και δούλευα σε μια μεγάλη κατασκευαστική Ολλανδία (σαν consultant). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα