Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω ένα πρόβλημα με ένα παλιό motherboard, στο οποίο έχω Core 2 Duo CPU και συνολικά 8 GB RAM, DDR2 800MHz, 4 x 2 GB modules, οι οποίες όμως είναι 2 x 2GB OCZ και 2 x 2GB GEIL.  Αποτέλεσμα είναι ότι δυστυχώς σχεδόν κάθε μέρα μετά από κάποιες ώρες χρήσης να κρασάρει το λειτουργικό (με τα τελευταία updates των Windows 10 Pro x64) και να βλέπω την γνωστή ηλίθια μπλε οθόνη  (που δεν λένε να την αντιμετωπίσουν στην Microsoft από εποχή Windows 95... tragic!..).

Παρατήρησα ότι όταν έβγαλα π.χ. τις GEIL και άφησα στο mobo μόνο τις OCZ, το πρόβλημα είχε εξαφανιστεί για 3 εβδομάδες!!  Οπότε ουσιαστικά πιστεύω ότι φταίει η μίξη διαφορετικών brand στις RAM, οι οποίες παρόλο που είναι ίδιου τύπου DDR2, έχουν διαφορετικό timing, νομίζω οι OCZ είναι 4-4-4-12 και οι GEIL είναι 5-5-5-18, αν και δεν ξέρω αν φταίει αυτό.  Η ρύθμιση που έχω στο BIOS είναι για αυτόματο timing κτλ.

Έχετε να μου προτείνετε κάποια ρύθμιση στο BIOS που να μπορούν να λειτουργήσουν αυτές οι μνήμες συνδυαστικά, ΧΩΡΙΣ να έχω τα κρασαρίσματα και τις μπλε οθόνες, πριν πάρω την απόφαση να ψάξω να βρω έστω και μεταχειρισμένες, κάποιες από αυτές τις μνήμες, για να λυθεί το πρόβλημα, που όμως είναι δυσεύρετες πλέον και πιθανότατα και ακριβές για αυτό το λόγο;;

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Βάλε το bios να τις χρονίζει 5-5-5-18 ΚΑΙ τις 4, και θα παίξει. Υπόψη πως οι 800άρες OCZ θέλουν καλή ψύξη, οπότε κάνε λίγο συγύρισμα στα καλώδια να μην εμποδίζουν την ροή του αέρα στο κουτί.

• Like 1
Δημοσ.
48 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Είναι καιρό τοποθετημένες έτσι οι μνήμες; 

Δοκιμάσατε να τις βάλετε διαφορετικά; (Στη θέση των Geil τις OCZ)

Θα το δοκιμάσω, αλλά δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει.   Ευχαριστώ για την σκέψη/πρόταση πάντως.  Αν και όταν το δοκιμάσω, θα γράψω το αποτέλεσμα.

6 λεπτά πριν, snbblp είπε

Βάλε το bios να τις χρονίζει 5-5-5-18 ΚΑΙ τις 4, και θα παίξει. Υπόψη πως οι 800άρες OCZ θέλουν καλή ψύξη, οπότε κάνε λίγο συγύρισμα στα καλώδια να μην εμποδίζουν την ροή του αέρα στο κουτί.

To είχα δοκιμάσει χωρίς αποτέλεσμα, αν και δεν ήξερα τι τιμές να βάλω σε κάποιες άλλες μεταβλητές στο BIOS.  Αν τα καταφέρω, θα πάρω μια photo και θα την ανεβάσω εδώ μήπως έχετε να μου προτείνετε τιμές και για τα υπόλοιπα.    Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Τα παλιά BIOS δεν χρονίζουν ξεχωριστά την κάθε μπάνκα, αλλά όλες μαζί.
Και το χειρότερο: διαβάζουν στοιχεία χρονισμού ΜΟΝΟ από το stot4 ή το slot1 και τα εφαρμόζουν σε όλα.

• Like 1
Δημοσ.

Λοιπόν, καταρχήν αντίστρεψα την τοποθέτηση που είχαν οι μνήμες.  Τελικά οι χρονισμοί ήταν αντίθετα από ότι είπα παραπάνω στο 1ο post, δηλαδή οι GEIL είναι 4-4-4-12 και οι OCZ είναι 5-5-5-18.

Επίσης, από το System Info των Windows 10:

Version: 10.0.19041 Build 19041
System Model: Maximus Formula
System Type: x64-based PC
Processor: Intel(R) Core(TM)2 Quad  CPU   Q9450  @ 2.66GHz, 2664 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
BIOS Version/Date: American Megatrends Inc. 1403, 10/9/2009
BaseBoard Manufacturer: ASUSTeK Computer INC.
BaseBoard Version: Rev 2.xx

Οι μνήμες DDR2 που έχω:

GEIL:

RAM_GEIL.jpg.cb9c46283820d8cdeba8a253312179e2.jpg

OCZ:

RAM_OCZ.jpg.fe7e04459d798be89ec03515c6c3a0d0.jpg

BIOS RAM setup:   (please advice!...)

BIOS_pic.jpg.f4ff570d35abd3d48846d3a691e81c40.jpg

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Kostas75 είπε

Λοιπόν, καταρχήν αντίστρεψα την τοποθέτηση που είχαν οι μνήμες.  Τελικά οι χρονισμοί ήταν αντίθετα από ότι είπα παραπάνω στο 1ο post, δηλαδή οι GEIL είναι 4-4-4-12 και οι OCZ είναι 5-5-5-18.

Επίσης, από το System Info των Windows 10:

Version: 10.0.19041 Build 19041
System Model: Maximus Formula
System Type: x64-based PC
Processor: Intel(R) Core(TM)2 Quad  CPU   Q9450  @ 2.66GHz, 2664 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
BIOS Version/Date: American Megatrends Inc. 1403, 10/9/2009
BaseBoard Manufacturer: ASUSTeK Computer INC.
BaseBoard Version: Rev 2.xx

Οι μνήμες DDR2 που έχω:

GEIL:

RAM_GEIL.jpg.cb9c46283820d8cdeba8a253312179e2.jpg

OCZ:

RAM_OCZ.jpg.fe7e04459d798be89ec03515c6c3a0d0.jpg

BIOS RAM setup:   (please advice!...)

BIOS_pic.jpg.f4ff570d35abd3d48846d3a691e81c40.jpg

το σύστημα πρέπει να τρέχει στον χρονισμό της πιο αργής RAM

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απο αναβαθμισμενα 7αρια εισαι?

Επεξ/σία από triplex1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, triplex1 είπε

Απο αναβαθμισμενα 7αρια εισαι?

Ναι.

3 ώρες πριν, snbblp είπε

το σύστημα πρέπει να τρέχει στον χρονισμό της πιο αργής RAM

Αυτό προσπαθώ, αλλά όπως βλέπεις έχει και πολλές άλλες παραμέτρους εκτός από τον βασικό χρονισμό που γράφει πάνω και η μνήμη..  οπότε ίσως κάτι χάνω εκεί..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατεβασε το τελευταιο iso των win10 μετα το update του Οκτωβριου και κανε καθαρη εγκατασταση αλλιως πρεπει να ψαξεις και να καθαρισεις τα win μεσα απο φακελους κ υποφακελους απο το συστημα , απ'αυτα εχεις blue screen.

Επεξ/σία από triplex1
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, triplex1 είπε

Κατεβασε το τελευταιο iso των win10 μετα το update του Οκτωβριου και κανε καθαρη εγκατασταση αλλιως πρεπει να ψαξεις και να καθαρισεις τα win μεσα απο φακελους κ υποφακελους απο το συστημα , απ'αυτα εχεις blue screen.

Τότε γιατί όταν αφαίρεσα το ένα ζευγάρι μνήμες και άφησα μόνο τις OCZ ήταν όλα μια χαρά για 3 εβδομάδες, δεν κράσαρε ΠΟΤΕ και απλά ήταν εμφανώς πιο αργό το σύστημα (λόγω μισής μνήμης);;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Kostas75 είπε

Τότε γιατί όταν αφαίρεσα το ένα ζευγάρι μνήμες και άφησα μόνο τις OCZ ήταν όλα μια χαρά για 3 εβδομάδες, δεν κράσαρε ΠΟΤΕ και απλά ήταν εμφανώς πιο αργό το σύστημα (λόγω μισής μνήμης);;

Οταν τα win πετανε bsd το κανουν ριχνοντας τα ολα στο θεμα hardware , το εχω παθει μ'ενα pc που εφτιαξα το οποιο ηταν upgrade απο 7αρια , μου πετουσε συνεχεια διαφορετικα bsd , οταν το περασα το iso του Οκτωβρη εστρωσαν ολα.

Παρ'ολο που δουλευουν ακομη τα 7αρια σε πολλα pc , ''καποιοι'' δεν το θελουν.

Αν εχεις γνησιο κλειδι δεν θα'χεις προβλημα θα στα περασει ψηφιακα.

Δεν πιστευω να εχεις προβλημα με τις μνημες.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, triplex1 είπε

Οταν τα win πετανε bsd το κανουν ριχνοντας τα ολα στο θεμα hardware , το εχω παθει μ'ενα pc που εφτιαξα το οποιο ηταν upgrade απο 7αρια , μου πετουσε συνεχεια διαφορετικα bsd , οταν το περασα το iso του Οκτωβρη εστρωσαν ολα.

Παρ'ολο που δουλευουν ακομη τα 7αρια σε πολλα pc , ''καποιοι'' δεν το θελουν.

Αν εχεις γνησιο κλειδι δεν θα'χεις προβλημα θα στα περασει ψηφιακα.

Δεν πιστευω να εχεις προβλημα με τις μνημες.

Μπορώ να αποφύγω format??  Γιατί πραγματικά δεν έχω χρόνο για εγκατάσταση όλων από την αρχή...  (οικογένεια με μικρά παιδιά γαρ.. :(   )

11 λεπτά πριν, duffyduck είπε

memtest μια μια τις μνημες για να δεις αν ολες ειναι ΟΚ ή καποια απο αυτες εχει προβλημα

Το έχω κάνει, όλα μια χαρά μου τα έβγαλε, κανένα πρόβλημα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...