Προς το περιεχόμενο

Πάροχοι φυσικού αερίου και οικονομικά πακέτα

DownUNDERground

Προτεινόμενες αναρτήσεις

20 ώρες πριν, ev_trantos είπε

Μίλησα πριν λίγο με τη ΔΕΗ για αλλαγή από control σε benefit και με διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης...

Χθες μου είχαν πει ότι δεν υπάρχει...

Τελικά δεν έκανα την αλλαγή.

Σύμφωνα με το νόμο "ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4001/2011", στο άρθρο 47 αναφέρει: ". Η διαδικασία αλλαγής προµηθευτή δεν επιφέρει οικονοµική επιβάρυνση στον πελάτη. Η αλλαγή Προµηθευτή δεν απαλλάσσει τον Πελάτη από την υποχρέωση τήρησης των συµβατικών του δεσµεύσεων."

Βέβαια ζούμε στην Ελλάδα....

Πάροχοι που σέβονται την νομοθεσία έχουν εναρμονιστεί(ΕΛΙΝ, Ήρωνας, Protergia, κλπ). Υπάρχουν όμως και τα καφενεία(VOLTON, EFA, κλπ) που χρεώνουν ακόμη penalty στην πρόωρη αποχώρηση(πάντα μιλάμε για κυμαινόμενο τιμολόγιο).

Στο myrae, σε περίπτωση που χρεώσει πρόωρη αποχώρηση η ΔΕΗ, πιστεύω ότι θα δικαιωθείς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 15,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

12 λεπτά πριν, donnarumma είπε

Σύμφωνα με το νόμο "ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4001/2011", στο άρθρο 47 αναφέρει: ". Η διαδικασία αλλαγής προµηθευτή δεν επιφέρει οικονοµική επιβάρυνση στον πελάτη. Η αλλαγή Προµηθευτή δεν απαλλάσσει τον Πελάτη από την υποχρέωση τήρησης των συµβατικών του δεσµεύσεων."

Βέβαια ζούμε στην Ελλάδα....

Πάροχοι που σέβονται την νομοθεσία έχουν εναρμονιστεί(ΕΛΙΝ, Ήρωνας, Protergia, κλπ). Υπάρχουν όμως και τα καφενεία(VOLTON, EFA, κλπ) που χρεώνουν ακόμη penalty στην πρόωρη αποχώρηση(πάντα μιλάμε για κυμαινόμενο τιμολόγιο).

Στο myrae, σε περίπτωση που χρεώσει πρόωρη αποχώρηση η ΔΕΗ, πιστεύω ότι θα δικαιωθείς.

περίεργο δεν αναφέρεται στον κώδικα

https://www.e-forosimv.gr/details.asp?ID=49071&cat=54

Και λογικα αν το παρουμε, για παραδειγμα σε παροχους τηλεπικοινωνιας, τρως ρητρα αν σπασεις συμβολαιο για να πας σε αλλο παροχο, το ιδιο ισχυει και εδω. Για αλλαγες εντος του ιδιου παροχου ενδεχεται να φας ρητρα αν κανεις θεωρητικα υποβαθμιση, δηλαδη αν μιλουσαμε για παγια, να πας απο ενα ακριβο παγιο σε ενα φτηνο. Τωρα στην περιπτωση της ΔΕΗ απο control σε benefit πας απο μια δεσμευση 9-10 μηνων που υπολειπωνταν, σε μια νεα δεσμευση μαζι τους για 2 χρονια. Αυξανεις δηλαδη τη δεσμευση που ειχες ηδη μαζι τους, ειναι προς το συμφερον τους αυτο. Δεν εχει λοιπον λογικη να σε τιμωρησει με ενα προστιμο-ρητρα επειδη δεσμευτηκες για παραπανω. Αν μιλουσαμε για αλλαγη απο benefit με πανω απο 1 χοντρο υπολοιπο, σε control, εκει θα το συζητουσαμε. Αυτο για να σκεφτομαστε και λογικα, ασχετα τι μας λενε. Απο εκει και περα καλο ειναι που υπαρχει και η ηχογραφημενη κληση σε περιπτωση που κανουν καμια κοτσανα και βαλουν ρητρα, ωστε να την επικαλεστουμε στην καταγγελια που θα κανουμε στη ΡΑΕ. Αν γι'αυτο ψαχνεις υπαλληλο που να πει οτι δεν υπαρχει ρητρα, τοτε οκ το δεχομαι, αλλα κατα τα αλλα δεν ειναι οτι πατανε καποιο κουμπι για το αν θα μπει ή δε θα μπει η ρητρα.

Επισης για το 50αρι ειναι ακομα πιο σιγουρο, ισως καποιοι εκπροσωποι μπερδευονται γιατι στο control ΔΕ τοπ δικαιουνται ολοι παρα μονο νεοι πελατες. Στο benefit ομως δεν λεει τιποτα σχετικο, ειναι προς ολους και το λεει και στους ορους, τους οποιους by the way ηδη ελαβα στο μειλ μου, και η αλλαγη εγινε ηδη μεσα σε μια μερα.

• Like 1

1 ώρα πριν, korakios είπε

περίεργο δεν αναφέρεται στον κώδικα

https://www.e-forosimv.gr/details.asp?ID=49071&cat=54

Με την θέσπιση του τέλους πρόωρης αποχώρησης για τα σταθερά τιμολόγια, το ΥΠΕΝ, εφαρμόζοντας κοινοτική οδηγία, αποφάνθηκε ότι τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, στα κυμαινόμενα τιμολόγια, μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή για ρεύμα και αέριο αζημίως.

Το κακό είναι πως η ΡΑΕ έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο και οι καταναλωτές είναι απροστάτευτοι. Είναι στο χέρι μας να "πιέσουμε" και τους υπόλοιπους να παρέχουν ελεύθερα συμβόλαια. Αν είναι "μάγκες" ας μας κρατήσουν με τις τιμές τους.

@petrox21: "Και λογικα αν το παρουμε, για παραδειγμα σε παροχους τηλεπικοινωνιας, τρως ρητρα αν σπασεις συμβολαιο για να πας σε αλλο παροχο, το ιδιο ισχυει και εδω." 

Στις τηλεπικοινωνίες είναι διαφορετικά. Τα περισσότερα προγράμματα παρέχονται με "πίστωση επιδότησης" και οι πελάτες, ακόμη και εντός του ιδίου παρόχου, έχουν διαφορετικές παροχές(data, ομιλία, τελικό κόστος, κλπ). Λογικό να χρεώνουν penalty.

Στην ενέργεια όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Τιμολόγησε η ΔΕΗ κάποιον, με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αναφέρει η ιστοσελίδα της;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, donnarumma είπε

Με την θέσπιση του τέλους πρόωρης αποχώρησης για τα σταθερά τιμολόγια, το ΥΠΕΝ, εφαρμόζοντας κοινοτική οδηγία, αποφάνθηκε ότι τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, στα κυμαινόμενα τιμολόγια, μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή για ρεύμα και αέριο αζημίως.

αρκετά χρήσιμο

το έψαξα λίγο και έφτασα μέχρι ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4986 (ΦΕΚ Α' 204/28-10-2022) που με το άρθρο 17 κάνει τροποποίηση αλλά ακόμα ισχύει η μη εφαρμογή ρήτρας αποχώρησης σε κυμαινόμενα

δεν έχω καταλάβει όμως γιατί δεν περιλαμβάνεται στον κώδικα προμήθειας

επίσης δεν κατάλαβα πότε το ΥΠΕΝ έκανε θέσπιση τέλους πρόωρης αποχώρησης για τα σταθερά τιμολόγια και αν αυτή ισχύει μιας και μου φαίνεται έρχεται σε αντίθεση

8 ώρες πριν, donnarumma είπε

Το κακό είναι πως η ΡΑΕ έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο και οι καταναλωτές είναι απροστάτευτοι.

η ΡΑΕ εδώ και καιρό είναι εμπόδιο , όχι απλά διακοσμητικό στοιχείο

Επεξ/σία από korakios
  • Like 1

Καλημερα και χρόνια πολλά.

Σκορπιες σκεψεις... Ειμαι σε σταθερο gas control που ειχα παει απο benefit τον Νοεμβριο. Με καταναλωση πχ  5000 κιλοβατ τον χρόνο στο excel μου βγαζει ετησια και βλεποντας το τελική /συγκριση με, πως θα πληρωσω χωρις ρυθμιζομενες  284 ευρώ. Αν υποθεσω πως στο κελι TTF περιόδου €/MWh--> θα ειναι για ολο τον χειμώνα η τιμή 0,0441 που ειναι τωρα βλεπω πως στα κιμαινομενα που βασιζονται στο ttf μου βγαζει πως θα ειχα  κερδος απο 100 εως 220  ή κατι καταλαινω λάθος στο excel; 

3 hours ago, tsigpan said:

Σκορπιες σκεψεις... Ειμαι σε σταθερο gas control που ειχα παει απο benefit τον Νοεμβριο. Με καταναλωση πχ  5000 κιλοβατ τον χρόνο στο excel μου βγαζει ετησια και βλεποντας το τελική /συγκριση με, πως θα πληρωσω χωρις ρυθμιζομενες  284 ευρώ. Αν υποθεσω πως στο κελι TTF περιόδου €/MWh--> θα ειναι για ολο τον χειμώνα η τιμή 0,0441 που ειναι τωρα βλεπω πως στα κιμαινομενα που βασιζονται στο ttf μου βγαζει πως θα ειχα  κερδος απο 100 εως 220  ή κατι καταλαινω λάθος στο excel; 

Άμα η διαφορά benefit - control είναι 0.01Ε/Kwh και κάψεις 5000 το χρόνο, το κέρδος σου στο benefit θα είναι 50 ευρώ

• Like 1

5 ώρες πριν, tsigpan είπε

44,41

@petrox21 Παίζει ρόλο και η διαδικασία με την οποία γίνεται αλλαγής προγράμματος.

Στην αίτηση/σύμβαση προμήθειας που μου απέστειλαν... γράφει "Τιμολόγιο Gas Benefit", αλλά είναι κενά τα πεδία "Αριθμός Αίτησης" και "Λογαριασμός Συμβολαίου". Στο ebill γράφει ότι περάστηκε το Benefit με την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης αλλά έχω διατηρήσει τον αριθμό του control στον Λογαριασμό Συμβολαίου.

Αν όμως στην αίτηση του Benefit υπήρχε Αριθμός Αίτησης και νέος Λογαριασμός Συμβολαίου, τότε αυτομάτως θα γινόταν καταγγελία του παλιού Λογαριασμού Συμβολαίου και θα έμπαίνε πέναλτυ για το control.

• Like 1

Ακριβώς έτσι και μένα. Τώρα που το είπες ekrepali το κοίταξα, αλλιώς δε θα το παρατηρούσα. Πιστεύω πως δε πρόκειται να μπει ρήτρα αποχώρησης από το control. 

5 minutes ago, kostas314 said:

Ημουν στο benefit και τον 10ο λογω των ακραιων διακιμανσεων πηγα στο control.

Μπορω να ξαναπαω στο benefit μεσα στην Ανοιξη;

Θεωρητικά και τώρα μπορείς... εξαρτάται σε τι υπάλληλο θα πέσεις και τι θα πατήσει στο σύστημα.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...