Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας και καλά Χριστούγεννα.

Αρχικά να πω πως δεν ξέρω αν είναι η σωστή ενότητα. Αν είναι λάθος, παρακαλώ να μεταφερθεί.

Στα του θέματος. Έχω έναν υπολογιστή με τον AMD Ryzen 5 2400g και κάρτα γραφικών την AMD RX 5500XT. Χθες αγόρασα τον NVMe SSD Kingston A2000 1TB και τον συνέδεσα στον υπολογιστή. Από τη στιγμή εκείνη ο υπολογιστής λειτουργεί είτε με μόνο τη GPU είτε με μόνο τον SSD. Εννοώ πως αν είναι συνδεδεμένα και η GPU και ο NVMe SSD το σύστημα ανάβει  και δεν δείχνει τίποτα, μια μαύρη οθόνη. Δεν μπορείς να μπεις ούτε στο bios. Αν συνδέσεις μόνο τη GPU ή τον SSD ξεκινάει κανονικά και μπαίνει στα Windows από τον SATA SSD που έχω. Σύμφωνα με το https://en.wikichip.org/wiki/amd/ryzen_5/2400g#Expansions μπορείς να συνδέσεις μια GPU και ένα NVMe ταυτόχρονα στον 2400g.

Το motherboard είναι το Gigabyte AB350M-DS3H με το τελευταίο bios version. Έχω βάλει τους τελευταίους chipset drivers και GPU drivers. Το τροφοδοτικό είναι το Corsair TX650M 650W πρόσφατα αγορασμένο. Έχει κανείς καμιά ιδέα τι συμβαίνει;

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Επεξ/σία από Tsol
Δημοσ.

Αποσύνδεσε τον sata ssd, βάλε windows στον A2000 (αν κατάλαβα καλά τα win τα έχεις τώρα στον sata ssd) και δες αν δουλεύει.  Μπορεί να πρέπει να μπει το λειτουργικό στον nvme.

Δημοσ.

Χαίρεται. Αν και πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το λειτουργικό σύστημα, ακολούθησα τη συμβουλή σου. Εγκατέστησα στον NVMe τα Windows χρησιμοποιώντας τον APU και αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση έβαλα την κάρτα γραφικών και πάλι δεν έγινε τίποτα. Ο υπολογιστής ανάβει αλλά δεν προχωράει στο bios. Συνεχίζει να μένει ανοιχτός χωρίς να δείχνει τίποτα. Αν βοηθάει ούτε η οθόνη φαίνεται να παίρνει σήμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
49 λεπτά πριν, Tsol είπε

Χαίρεται. Αν και πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το λειτουργικό σύστημα, ακολούθησα τη συμβουλή σου. Εγκατέστησα στον NVMe τα Windows χρησιμοποιώντας τον APU και αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση έβαλα την κάρτα γραφικών και πάλι δεν έγινε τίποτα. Ο υπολογιστής ανάβει αλλά δεν προχωράει στο bios. Συνεχίζει να μένει ανοιχτός χωρίς να δείχνει τίποτα. Αν βοηθάει ούτε η οθόνη φαίνεται να παίρνει σήμα.

Γεια σου. Δεν έγραψα πως το πρόβλημα έχει να κάνει με το λειτουργικό αλλά με κάποιο conflict των 2 δίσκων. Ελπίζω να είχες αποσυνδέσει τον sata ssd πριν κάνεις την εγκατάσταση στον Α2000. Δηλαδή αν έχεις πάνω την 5500, windows στον Α2000 και αποσυνδεδεμένο τον sata ssd δεν μπουτάρει ενώ με την apu μπουτάρει ;   Εννοείται πως όταν έχεις την 5500 πρέπει το καλώδιο της οθόνης να πηγαίνει εκεί ενώ όταν έχεις την apu να καταλήγει στο motherboard.

Επεξ/σία από fotaras76
Δημοσ.

Όταν έκανα την εγκατάσταση είχα συνδεδεμένο μόνο τον APU και τον NVMe. Τώρα σύνδεσα ξανά την GPU, έβαλα το καλώδιο της οθόνης από το motherboard στην GPU και απλά ανάβει χωρίς να μπορώ να κάνω οτιδήποτε.

Δεν έκανα την εγκατάσταση με συνδεδεμένη τη GPU, γιατί παρουσίαζε ακριβώς το πρόβλημα που υπάρχει αυτήν την στιγμή. Δηλαδή κούμπωνα το USB stick και απλά άναβε ο υπολογιστής και δεν μπορούσες να δεις/κάνεις το οτιδήποτε.

• Sad 1
Δημοσ.

Έχω κι εγώ σύστημα με 2400g (χωρίς extra gpu) με ssd nvme Α2000 500gb που το έστησα αυτόν το μήνα. Αρχικά είχα μαύρη οθόνη και σκέφτηκα κάποια στιγμή να δοκιμάσω ένα άλλο καλώδιο hdmi που είχα στην άκρη και το πρόβλημα λύθηκε. Η πλάκα είναι ότι το καλώδιο που ήταν η αιτία του προβλήματος δουλεύει κανονικά όταν συνδέσω άλλον υπολογιστή με οθόνη ή το λάπτοπ με tv όσο τρελό και να ακούγεται.Μερικές φορές η λύση σε ένα πρόβλημα είναι εντελώς παλαβή.

Πάντως κάποιος που είχε το ίδιο θέμα με εσένα του έλεγαν για το bios , αν κι εσύ έχεις το τελευταίο (λες να δουλέψει με το προτελευταίο ;;;, ποτέ δεν ξέρεις)  . Αν σκεφτώ κάτι άλλο θα επανέλθω.

https://www.mmo-champion.com/threads/2582068-NVMe-problems?p=52892484#post52892484

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διάβασε τις οδηγίες της μητρικής σου για τον συνδυασμό δίσκων. Σε πολλές μητρικές όταν βάζεις έναν NVME αυτό απενεργοποιεί κάποια sata port

Σου παραθέτω τις προδιαγραφές από την ιστοσελίδα της μητρικής σου

1. 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and PCIe x4/x2* SSD support)
    * Actual support may vary by CPU.
    * Supports only M.2 SATA SSDs when using an AMD Athlon™-series/ 7th Gen. A-series or Athlon™ X4 APU.
  2. 4 x SATA 6Gb/s connectors
  3. Support for RAID 0, RAID 1, and RAID 10
    * Refer to "1-7 Internal Connectors," for the installation notices for the M.2 and SATA connectors.
Επεξ/σία από pantelikas
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Έχω κι εγώ σύστημα με 2400g (χωρίς extra gpu) με ssd nvme Α2000 500gb που το έστησα αυτόν το μήνα. Αρχικά είχα μαύρη οθόνη και σκέφτηκα κάποια στιγμή να δοκιμάσω ένα άλλο καλώδιο hdmi που είχα στην άκρη και το πρόβλημα λύθηκε. Η πλάκα είναι ότι το καλώδιο που ήταν η αιτία του προβλήματος δουλεύει κανονικά όταν συνδέσω άλλον υπολογιστή με οθόνη ή το λάπτοπ με tv όσο τρελό και να ακούγεται.Μερικές φορές η λύση σε ένα πρόβλημα είναι εντελώς παλαβή.

Πάντως κάποιος που είχε το ίδιο θέμα με εσένα του έλεγαν για το bios , αν κι εσύ έχεις το τελευταίο (λες να δουλέψει με το προτελευταίο ;;;, ποτέ δεν ξέρεις)  . Αν σκεφτώ κάτι άλλο θα επανέλθω.

https://www.mmo-champion.com/threads/2582068-NVMe-problems?p=52892484#post52892484

Δεν έχω εύκαιρο ένα άλλο καλώδιο αλλά θα προσπαθήσω να δανειστώ ένα τις επόμενες μέρες.

7 λεπτά πριν, pantelikas είπε

Διάβασε τις οδηγίες της μητρικής σου για τον συνδυασμό δίσκων. Σε πολλές μητρικές όταν βάζεις έναν NVME αυτό απενεργοποιεί κάποια sata port

Σου παραθέτω τις προδιαγραφές από την ιστοσελίδα της μητρικής σου

1. 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and PCIe x4/x2* SSD support)
    * Actual support may vary by CPU.
    * Supports only M.2 SATA SSDs when using an AMD Athlon™-series/ 7th Gen. A-series or Athlon™ X4 APU.
  2. 4 x SATA 6Gb/s connectors
  3. Support for RAID 0, RAID 1, and RAID 10
    * Refer to "1-7 Internal Connectors," for the installation notices for the M.2 and SATA connectors.

Γεια σου pantelikas. Τα έχω διαβάσει αυτά και δεν βλέπω να απενεργοποιεί κάποια sata ports. Αλλά έστω ότι είναι παράλειψη του manual του motherboard και απενεργοποιεί όλα τα SATA ports. Γιατί όταν συνδέσω τον APU με την GPU και τον NVME το σύστημα ανοίγει αλλά δεν εμφανίζει τίποτα; Όταν εννοώ τίποτα εννοώ ούτε καν εκείνη την αρχική εικόνα με το logo του motherboard και τα κουμπιά για boot priority, enter bios κτλ.

Όπως και να έχει σας ευχαριστώ και τους δυο που ασχολείστε με το θέμα.

Δημοσ.

Δες σελίδα 15 των οδηγιών, τελευταίο άρθρο

Supports only M.2 SATA SSDs when using an AMD 7th Generation A-series or Athlon processor. Refer to the following table for details.

Έχω καιρό να ασχοληθώ και δεν παρακολουθώ τις γενιές των επεξεργαστών

Επόμενο βήμα που θα έκανα εγώ θα ήταν ένα reset το  bios, εφόσον ξέρεις να το ξαναρυθμίσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από όσο ξέρω ο ryzen 2400g δεν ανήκει σε κάποια από τις δύο παραπάνω οικογένειες επεξεργαστών.

Αν εννοείς με reset bios, το clear CMOS το έχω κάνει 3-4 φορές χωρίς αποτελέσματα. Αν εννοείς να αλλάξω έκδοση bios έχω βάλει την τελευταία. Δεν πήγα από εκείνη που είχα απευθείας στην τελευταία. Πέρασα και τα ενδιάμεσα. Ίσως να παρέλειψα 1 ή 2 εκδόσεις.

Επεξ/σία από Tsol
Δημοσ.

Εγώ λογικό το βρίσκω. Η μητρική υποστηρίζει HDMI ver. 1.4 και η κάρτα γραφικών 2.0b.

Το θέμα είναι, όταν ανάβει και δεν δίνει σήμα, κάνει κάποιο μπιπ ή ανάβει κάποιο κόκκινο Led στη μητρική που να υποδεικνύει δυσλειτουργία;

Δημοσ.

8 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Εγώ λογικό το βρίσκω. Η μητρική υποστηρίζει HDMI ver. 1.4 και η κάρτα γραφικών 2.0b.

Το θέμα είναι, όταν ανάβει και δεν δίνει σήμα, κάνει κάποιο μπιπ ή ανάβει κάποιο κόκκινο Led στη μητρική που να υποδεικνύει δυσλειτουργία;

4 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Την 5500 την συνδέεις με hdmi ή με displayport ; Δοκίμασε τον άλλο τύπο καλωδίου.

Την κάρτα γραφικών τη συνδέω με display port καλώδιο στην οθόνη. Όσον αφορά αν κάνει κάποιο μπιπ. Δεν κάνει, αλλά ούτως ή άλλως δεν κάνει ακόμη και όταν όλα πάνε καλά. Δεν έχω προσέξει κάτι για τα φωτάκια στη μητρική.

Δημοσ.

Πολύ longshot, αλλά δεν χάνεις κάτι:

Βγάλε το dp από την οθόνη, βγάλε το ρεύμα της οθόνης, πάτα το power της 2-3 φορές και άφησέ την μια ωρίτσα.

Ξαναδοκίμασε να δεις μήπως ανάβει.

Ο συνδυασμός που περιγράφεις και δημιουργεί πρόβλημα, βέβαια, είναι εντελώς κουλός.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...