Προς το περιεχόμενο

H κατάντια του post-doc στην Ελλάδα

lactate

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ειναι επιλογη σου: αν θα δωσεις 12 ωρες, η 12 μηνες.
Ετσι εγω, απολυτως συνειδητα, πηρα την κουρτινα 2.

Θεωρω εξαιρετικα σημαντικο το "Where" των...Αμερικανων μαρκετιστων:
-εκτος και εισαι Η ΔΙΑΝΟΙΑ- ετουτο μπορει να σε παει απο το...0.3%(!) της
Αθηνας, στο ως 33% επαρχιακων ιδρυματων [βοηθαω φιλη τωρα σε αυτο]

Βεβαιως παντα υπαρχει ενα τιμημα, που χρειαζεται να πληρωνεις, με την..
μετακομιση να μην ειναι απαραιτητα, το "χειροτερο". Π.χ. βλεπω γυναικες,
που το εχουν πετυχει -διχως να ειναι θυγατεραι η γκομενεται καθηγητων-
να μην εχουν διαθεσιμο χρονο, για κατοικιδιο/σκυλι, οχι να κανουν παιδι 🤕

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 119
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 ώρες πριν, TheDevilMayCare είπε

Κοιταξε, τοτε και ενας οπλιτης γιατρος δεν πρεπει να χαριζει στον ΕΣ τη θητεια του: γιατι
μπορει να τους...χαιρετισει και στο εξωτερικο να παρει εως και 50.000ευ για τον χρονο! 😉
Εν πολλοις, ειναι πολλα τα παραδειγματα, εαν μπουμε στη διαδικασια να τα αναζητησουμε.

Προφανως καποιος πρεπει να βλεπει: οχι μονο το <τυρακι> = υποσχεσεις, αλλα και αν υπαρχει
τη φακα! [f*ck-a!] -> που δεν ειναι αλλη απο τον να...μην ΔΕΠοιηθει! (οπως ελεγε ενας φιλος) 😛

Εαν λοιπον δεν βλεπεις να...προαλειφεσαι (μα τι λεξη και αυτη!), βασικα σε καποια λιγα...
επαρχιακα Πανεπιστημια -θεωρω την Αθηνα κλεισμενη και κλειστη..- καλυτερα forget it!
🤕

1 ώρα πριν, TheDevilMayCare είπε

Καθολου ακυρο! Καταρχην -και το σπουδαιοτερο αυτο!- μπορει να μη γυρισει ποτε, στην Ελλαδα.
Κατα δευτερον -& για περισσοτερα > +15 χρονια ηδη- μια χαρα διοριζεσαι και στο...Δημοσιο αμα
λαχει ανευ μηνων θητειας, οποτε συγνωμη εαν καποιοι συγκλονιστουν η σκανδαλιστουν(!), αλλα
ειναι, κατα βαση, προαιρετικοτατη! 😉 Ητοι, για δικους σου λογους - εαν το θελεις, "υπηρετεις".

Τελος το post-doc οδηγει, η θα πρεπει να οδηγει σε ΔΕΠοποιηση: το εχω δει να συμβαινει, (και) σε...
πραγματικα μη βυσματα
! Mα θα επαναλαβω το παραπανω: δυστυχως εκτος τειχων, οχι στην Αθηνα.
😬

1 ώρα πριν, TheDevilMayCare είπε

Ειναι επιλογη σου: αν θα δωσεις 12 ωρες, η 12 μηνες.
Ετσι εγω, απολυτως συνειδητα, πηρα την κουρτινα 2.

Θεωρω εξαιρετικα σημαντικο το "Where" των...Αμερικανων μαρκετιστων:
-εκτος και εισαι Η ΔΙΑΝΟΙΑ- ετουτο μπορει να σε παει απο το...0.3%(!) της
Αθηνας, στο ως 33% επαρχιακων ιδρυματων [βοηθαω φιλη τωρα σε αυτο]

Βεβαιως παντα υπαρχει ενα τιμημα, που χρειαζεται να πληρωνεις, με την..
μετακομιση να μην ειναι απαραιτητα, το "χειροτερο". Π.χ. βλεπω γυναικες,
που το εχουν πετυχει -διχως να ειναι θυγατεραι η γκομενεται καθηγητων-
να μην εχουν διαθεσιμο χρονο, για κατοικιδιο/σκυλι, οχι να κανουν παιδι 🤕

Επειδη μας διαβαζει πολυς κοσμος ας ειμαστε ειλικρινεις. Στο εξωτερικο λογω απειρων διδακτορικων που αποφοιτουν μια μικρη μειοψηφια απο αυτους κανει ποστντοκ. Μακραν λιγοτεροι καταφερνουν να βρουν θεση καθηγητη. Βαλε τωρα τι πιθανοτητες εχεις στην Ελλαδα των βυσματων με θανατηφορα volt και τις ελαχιστες θεσεις που ανοιγουν...

Το κακο με την ακαδημαικη καριερα ειτε ποστντοκ ειτε δεπατζηλικι ειναι οτι εισαι τσιγγανος, δυο χρονια εδω ενα χρονο εκει ενα χρονο παραπερα. Δεν στεργιωνεις ευκολα πουθενα.

Ειναι μεγαλη συζητηση αυτη.... Για παραδειγμα, το ιδιο -& δυστυχως ετι + ετη περισσοτερο-,
μπορει να μην "στεριωνεις", και ως....υποψηφιος μονιμος (sick) εκπαιδευτικος -> κανοντας:
τον επαρχιακο νησογυρολογο (sic), ωσαν αναπληρωτης, ωρομισθιος, και βοηθα Παναγια..! 😰

Προφανως, εαν υπαρχει <πλανο εφαρμοσιμο>: που οδηγησει τον συμμετεχοντα: εκει οπου θελει
να φτασει, τοτε -για τον ιδιο- τελικα καλα! Το θεμα ειναι, να υπαρχουν πραγματικες πιθανοτητες!
Γιατι, σε περιπτωση αντιθετη -εκτος κι εχει λυμενο καπως, το βιοποριστικο του?- πραγματι, δεν
"δικαιολογουνται" -και τελος παντων με ορους ωφελιμιστικα οικονομικους- τετοιες επιλογες 🤯

Βεβαιως, ειναι εξαιρετικα γοητευτικοι & κοινωνικα ωφελιμοι, οι...Δον Κιχωτες, αλλα απο την
αλλη η αμοιβη -ακομη κι εντος ενος ανηθικου συστηματος!- ε δεν λεει, να ειναι μονο 'ηθικη'! 🤓

• Like 1

Δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα θεωρώ ανόητο και το διδακτορικό και το μεταδιδακτορικό. Διδακτορικό έκανα επειδή απλά ψαχνόμουν μέχρι να βρω ειδικότητα. Ήμουν τυχερός και είχα χρηματοδότηση και καλό περιβάλλον. Δεν θέωρησα ότι με το διδακτορικό θα μπορέσω να γίνω ερευνητής γιατί τόσο οι θέσεις ΔΕΠ όσο και οι θέσεις ερευνητών σε συντριπτική πλειοψηφία είναι για κάποιους "εκλεκτούς". Εγώ πάντα ένας γιατρός ήθελα να μαι και απλά τώρα οι γιατροί είναι της "μόδας" να κάνουν ένα διδακτορικό που κακά τα ψέματα ψιλοέτοιμα τα βρίσκουν από τους βιολόγους. Και μην ακούσω τίποτα αυτά που λες δεν ισχύουν 5 χρόνια το ζω να ρχεται ο κάθε ξέμπαρκος που φέρνει 100 αίματα και του κάνεις 5 elisa και βγάζει δημοσίευση και phd. Και ναι δεν είναι σωστό αλλά μην πέσει κανείς από τα σύννεφα έλεος. Στην ουσία το συνέχιζα (διδακτορικό-μεταδιδακτορικό) μέχρι να αρχίσω τη δουλειά στο νοσοκομείο που ήταν αυτό που αγαπώ. Το μεταδιδακτορικό και το διδακτορικό είναι λάθος δυστυχώς. Τα πρέπει να το αγαπάς και τα παπατζιλίκια τα ακούω βερεσέ. Μου φαίνεται αδιανόητο στο "δεν πληρώνομαι καλά /δεν πληρώνομαι καθόλουκαι είμαι ανασφάλιστος στο διδακτορικό" ακούω απαντήσεις του στυλ πρέπει να σαι τρελαμένος με αυτό. Όχι καμία τρέλα είναι κανονική δουλειά και θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί νομικό πλαίσιο για την χρηματοδότηση και ασφάλιση των παιδιών που το κάνουν. Τέλος.
Και επειδή κάπου διάβασα και τη μαλ*** ότι 650 ευρώ είναι η δουλειά σου.. αλήθεια τόσο κοστολογείται η έρευνα; Τόσο άξιζε πχ η έρευνα για τα εμβόλια του covid θεωρείται; Το εμβόλιο της Οξφόρδης πχ 650 θα έπαιρνε ο post doc που συμμετείχε; 

• Like 1

8 ώρες πριν, Ψιτ είπε

Όσοι παραπονιέστε για τη χρηματική αμοιβή σας στην έρευνα, τι έχετε κάνει για την αυξήσετε ή να βελτιώσετε τις συνθήκες εργασίας; 

Εμένα το μόνο πρόβλημα στο διδακτορικό ήταν η καθυστέρηση των μισθών και ότι δεν είχαμε ένσημα. Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας (ούτε καν βέβαια δεν ασχολήθηκε κάποιος), για τη διδασκαλία και την εμεπιρία κατάφερα να με βάλουν σαν εξωτερικό συνεργάτη για να μπορέσω να το εχω ως προϋπηρεσία και ότν είχα μείνει 4 μήνες απλήρωτος δεν πήγαινα εργαστήριο είπα στον καθηγητή ότι πρέπει να δουλέψω γιατί αλλιώς δεν και βολεύτηκε κάπως η φάση. Τώρα το post doc θα δω, αν είναι η μαλακία που πιστεύω απλά θα πω όχι. Κατα τ'αλλα είναι δύσκολο να γίνει κάτι γιατί υπάρχουν πολλοί εθελοντές κορόιδα που κάνουν διδακτορικό χωρίς να θέλουν μισθό.

10 ώρες πριν, Ψιτ είπε

Όσοι παραπονιέστε για τη χρηματική αμοιβή σας στην έρευνα, τι έχετε κάνει για την αυξήσετε ή να βελτιώσετε τις συνθήκες εργασίας; 

και οι συνθήκες παίζουν πολύ. Εγώ ήμουν σε ένα μέρος όπου μπορούσες να πεις μου έτυχε αυτό 2 μέρες δεν θα ρθω και να πει οκ. Βέβαια προφανώς είναι και ανά περίπτωση. Εγώ δεν απουσίαζα ποτέ. Επίσης πάντα μας κέρναγε καφέδες. Θα μου πεις ο καφές είναι το μεροκάματο; όχι. Αλλά θέλω να πω οτι υπήρχε καλό κλίμα (πέραν της χρηματοδότησης) το οποίο δεν υπάρχει πάντα. Ακριβώς δίπλα (ίδιο κτίριο, όροφος άλλος καθηγητής μόνο ξύλο δεν έπεφτε).

Στις 24/12/2020 στις 8:25 ΠΜ, lactate είπε

Στην παρούσα φάση κάνω δύο δουλειές επειδή προέκυψαν κάποιες οικονονικές ανάγκες. Παράλληλα εδώ και αρκετό καιρό περίμενα να ξεκινήσω το post doc (έρευνα που κάνεις μετά την απόκτηση διδακτορικού). Αρχικά, στην Ελλάδα ο ερευνητής λογίζεται ως ελεύθερος επαγγελμτίας, οπότε πρέπει να έχει μπλοκάκι. Μπλοκάκι επίσης σημαίνει ότι από τα 1000 ευρώ που θα μου δίνουν, το 20% θα παρακρατείται και θα πληρώνω ΕΦΚΑ 134 ευρώ. Άρα πέφτουμε κάπου στα 650 ευρώ. Και ερωτώ, είναι αυτός μισθός για άνθρωπο που έχει πτυχίο, πανεπιστήμιο και διδακτορικό; Και μάλιστα γίνεται σε πανεπιστήμια, δεν είναι να πει κανείς ότι είσαι στον ιδιωτικό τομέα, σε εκμεταλλεύονται δεν τους νοιάζει κτλ..  είμαι υπερβολικός ή και σε σας ακούγται απαράδεκτο; Όσον αφορά το ωράριο είναι αρκετά στον αέρα, κατά βάση ο καθηγητής όποτε σε χρειάζεται σου στέλνει ένα mail "κάνε αυτές τις διορθώσεις το ΣΚ και στείλτο μου την Δευτέρα"  ή μπορεί να προκύψει ένα πείραμα που να έχει περίεργες ώρες (οπότε ενδεχομένως να μην είναι εφικτό να έχεις δεύτερη δουλειά).

Αν πηρες ολα αυτα τα πτυχεια για να βγαλεις λεφτα μαλλον την πατησες.

θα περιμενε κανεις πως με τοσα πτυχεια εχεις καταλαβει το νοημα των σπουδων. 
η λογικη πως πρεπει να παρεις περισσοτερα επειδη εχεις phd ειναι η λογικη του ελληναρα, που νομιζει πως εδωσε τα φωρα του πολιτισμου και του χρωστα ολος ο πλανητης.

μπορεις να μην γινεις post doc, να μην γινεις ελευθερος επαγγελματιας και να συνεχισεις στον ιδιωτικο τομεα. Θα βρεις σιγουρα πολυ ανωτερο μισθο αν αυτο ειναι το ζητουμενο σου.

επισης εχεις μπει σε ενα χωρο που ειναι κλικα, αυτο των πανεπιστημειων, κι της "ερευνας" .

δεν το πηρες μυρωδια οσο εκανες phd; Θα παρεις λεφτα οταν κι οποτε θελει ο καθηγητης που σε εχει, που εχει το τμημα που δουλευεις κοκ. 

• Thanks 1

6 λεπτά πριν, bahamut_zero είπε

Αν πηρες ολα αυτα τα πτυχεια για να βγαλεις λεφτα μαλλον την πατησες.

θα περιμενε κανεις πως με τοσα πτυχεια εχεις καταλαβει το νοημα των σπουδων. 
η λογικη πως πρεπει να παρεις περισσοτερα επειδη εχεις phd ειναι η λογικη του ελληναρα, που νομιζει πως εδωσε τα φωρα του πολιτισμου και του χρωστα ολος ο πλανητης.

μπορεις να μην γινεις post doc, να μην γινεις ελευθερος επαγγελματιας και να συνεχισεις στον ιδιωτικο τομεα. Θα βρεις σιγουρα πολυ ανωτερο μισθο αν αυτο ειναι το ζητουμενο σου.

επισης εχεις μπει σε ενα χωρο που ειναι κλικα, αυτο των πανεπιστημειων, κι της "ερευνας" .

δεν το πηρες μυρωδια οσο εκανες phd; Θα παρεις λεφτα οταν κι οποτε θελει ο καθηγητης που σε εχει, που εχει το τμημα που δουλευεις κοκ. 

*πτυχία

Τους ελληνάρες και τα λεφτά τα είπες εσύ όχι εγώ. Εγώ είπα και από ότι βλέπω δεν το διάβασες ότι έκανα το διδακτορικό επειδή ήθελα μέχρι να ξεκινήσω να δουλεύω στο νοσοκομείο να βγάζω κάποια χρήματα και ταυτόχρονα να μαθαίνω και κάτι. Το ποστ ντοκ θα το συνέχιζα για κάποιους μήνες με ανάλογο το σκεπτικό. Πάντα ήθελα να ασκήσω την κλινική ιατρική απλά ήθελα να γνωρίσω τον κόσμο της έρευνας. Και προφανώς αυτό με την κλίκα το ήξερα όπως το ξέρουν όλοι. Επίσης δεν είπα ποτέ ότι έκανα ποστ ντοκ για να βγάλω τα πολλα λεφτά αλλά άλλο αυτό και άλλο να έχεις έναν μισθό που σου επιτρέπει να ζεις. Και σορυ με 650 ευρώ προτιμώ να φτιάχνω καφέδες που είναι και πιο χαλαρή δουλειά και που δεν έχεις την πίεση του ποστ ντοκ. Το ότι η έρευνα είναι χάσιμο χρόνου (δυστυχώς για τους περισσότερους) είναι κάτι που το έχω καταλάβει. Δεν με ένοιαξε γιατί δεν ήταν αυτό που θα έκανα στη ζωή μου, ούτε θα δεχθώ δουλειά με αυτά τα χρήματα αλλά εγώ έχω την πολυτέλεια να βρίσκομαι σε κλινικό επάγγελμα. Το ότι αποφάσισα να αποκτήσω εργαστηριακή και ερευνητική εμπειρία κατά βάση ήταν μια περιέργεια. Θα μπορούσα να έκανα μια πιο κλινική δουλειά αυτά τα 3 χρόνια του διδακτορικού απλά ήθελα να μάθω πράγματα από το διδακτορικό (και τα λεφτά πάνω κάτω τα ίδια θα ήταν). Τα λέω όμως όλα αυτά και τα ξεκινάω για παιδιά που σπουδάζουν βιολογία (και για οποιονδήποτε άλλο επιστήμονα φυσικών επιστημών ή οποιασδήποτε άλλης επιστήμης) σκέφτεται ότι θα "ασχοληθεί με την έρευνα" και ότι το "challenging" του όλου θέματος είναι η σκληρή δουλειά και η αφοσίσωση. To challenging είναι ότι στην Ελλάδα η έρευνα απευθύνεται σε χομπίστες οι οποίοι δε θα έχουν οικονομικές ανάγκες. Σε χομπίστες οι οποίοι θα έχουν από αλλού λεφτά (πχ θα μπορούσαν να ήταν πλούσιοι) και δεν θα τους νοιάξει να πληρώνονται 6 μήνες αργότερα (ποιος χρειάζεται άμεσα το μισθό του άραγε;).

21 λεπτά πριν, lactate είπε

Πάντα ήθελα να ασκήσω την κλινική ιατρική απλά ήθελα να γνωρίσω τον κόσμο της έρευνας.

Υπάρχουν και κλινικά διδακτορικα by the way. 

Ως οδοντίατρος όμως, τι είδους κλινική ιατρική μπορείς να ασκήσεις;

Μόλις τώρα, -Dimitris- είπε

Υπάρχουν και κλινικά διδακτορικα by the way. 

Ως οδοντίατρος όμως, τι είδους κλινική ιατρική μπορείς να ασκήσεις;

Σίγουρα υπάρχουν απλά τις περισσότερες φορές ο γιατρός παίρνει το δείγμα και μετά ξαναασχολείται (ανάλογα τα κέφια) με το να γράψει εισαγωγή και όλα τα υπόλοιπα από το paper που έχει γράψει κάποιος άλλος κατά βάση. Όχι ότι γίνεται μόνο αυτό αλλά αυτό βλέπω συχνά. Εργαστηριακό πάγκο δεν θεωρώ ότι θα μάθεις και ήταν κάτι που ήθελα. Και η οδοντιατρική κλινική ιατρική είναι. εμείς οι οδοντίατροι γενικά λέμε "κλινικός" για να διαχωρίσουμε τους οδοντίατρους που ασχολούνται με dental scans ή οτιδήποτε εργαστηριακό από τους κλινικούς που κάνουν εξαγωγές, βιοψίες κτλ. Εγώ σε κομμάτι γναθοχειρουργικής πλέον θα αρχίσω να κινούμαι.

13 ώρες πριν, lactate είπε

Δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα θεωρώ ανόητο και το διδακτορικό και το μεταδιδακτορικό. Διδακτορικό έκανα επειδή απλά ψαχνόμουν μέχρι να βρω ειδικότητα. Ήμουν τυχερός και είχα χρηματοδότηση και καλό περιβάλλον. Δεν θέωρησα ότι με το διδακτορικό θα μπορέσω να γίνω ερευνητής γιατί τόσο οι θέσεις ΔΕΠ όσο και οι θέσεις ερευνητών σε συντριπτική πλειοψηφία είναι για κάποιους "εκλεκτούς". Εγώ πάντα ένας γιατρός ήθελα να μαι και απλά τώρα οι γιατροί είναι της "μόδας" να κάνουν ένα διδακτορικό που κακά τα ψέματα ψιλοέτοιμα τα βρίσκουν από τους βιολόγους. Και μην ακούσω τίποτα αυτά που λες δεν ισχύουν 5 χρόνια το ζω να ρχεται ο κάθε ξέμπαρκος που φέρνει 100 αίματα και του κάνεις 5 elisa και βγάζει δημοσίευση και phd. Και ναι δεν είναι σωστό αλλά μην πέσει κανείς από τα σύννεφα έλεος. Στην ουσία το συνέχιζα (διδακτορικό-μεταδιδακτορικό) μέχρι να αρχίσω τη δουλειά στο νοσοκομείο που ήταν αυτό που αγαπώ. Το μεταδιδακτορικό και το διδακτορικό είναι λάθος δυστυχώς. Τα πρέπει να το αγαπάς και τα παπατζιλίκια τα ακούω βερεσέ. Μου φαίνεται αδιανόητο στο "δεν πληρώνομαι καλά /δεν πληρώνομαι καθόλουκαι είμαι ανασφάλιστος στο διδακτορικό" ακούω απαντήσεις του στυλ πρέπει να σαι τρελαμένος με αυτό. Όχι καμία τρέλα είναι κανονική δουλειά και θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί νομικό πλαίσιο για την χρηματοδότηση και ασφάλιση των παιδιών που το κάνουν. Τέλος.
Και επειδή κάπου διάβασα και τη μαλ*** ότι 650 ευρώ είναι η δουλειά σου.. αλήθεια τόσο κοστολογείται η έρευνα; Τόσο άξιζε πχ η έρευνα για τα εμβόλια του covid θεωρείται; Το εμβόλιο της Οξφόρδης πχ 650 θα έπαιρνε ο post doc που συμμετείχε; 

Βλακωδες είναι και να κάνεις μεταπτυχιακό. Πεταμενα χρόνια που θα έπρεπε να επενδυθούν σε δουλειά και εμπειρία. 

Αλλά ο Έλληνας θέλει βολεμα και να κάθεται να φιλοσοφεί μέσα στις ακαδημαϊκές αίθουσες, να στρίβει τσιγάρα και να πίνει φραπέδες.

17 λεπτά πριν, lactate είπε

Σίγουρα υπάρχουν απλά τις περισσότερες φορές ο γιατρός παίρνει το δείγμα και μετά ξαναασχολείται (ανάλογα τα κέφια) με το να γράψει εισαγωγή και όλα τα υπόλοιπα από το paper που έχει γράψει κάποιος άλλος κατά βάση.

Συνήθως αυτό γίνεται όντως, αλλά σε ορισμένες κλινικές (πχ ογκολογική) χορηγείς κάτι πειραματικό και καταγράφεις αποτελέσματα. Ωστόσο ένας οδοντίατρος δε μπορεί να κάνει το παραπάνω, σίγουρα όμως υπάρχουν ανάλογα κλινικά στην οδοντιατρική.

Μου φαίνεται λίγο περίεργο να θέλεις να ασχοληθείς με κλινική οδοντιατρική και να καταλήγεις να κάνεις διδακτορικό βιολόγου.

3 λεπτά πριν, DimosthenisG είπε

Βλακωδες είναι και να κάνεις μεταπτυχιακό. Πεταμενα χρόνια που θα έπρεπε να επενδυθούν σε δουλειά και εμπειρία. 

Αλλά ο Έλληνας θέλει βολεμα και να κάθεται να φιλοσοφεί μέσα στις ακαδημαϊκές αίθουσες, να στρίβει τσιγάρα και να πίνει φραπέδες.

Αυτό είναι πολύ φλου. Πχ εγώ την δουλειά που κάνω τώρα και μου αποδίδει καλά χρήματα την οφείλω στο μεταπτυχιακό γιατί μου έμαθε ορισμένες πολύ εξειδικευμένες τεχνικές. Επίσης να σου πω ότι η ορθοδοντική είναι και αυτή μεταπτυχιακό. Χωρίς μεταπτυχιακό ούτε μπορεί κάποιος να ασκήσει ορθοδοντική νομικά ούτε ουσιαστικά γιατί δεν θα έχει τις γνώσεις. Την χρησιμοποιώ ως παράδειγμα γιατί όλοι καταλα΄βαίνουν τη χρησιμότητά της. Σε αυτό που έχεις δίκιο είναι σε κάτι σχολές που βγάζουν βοηθούς που χάνουν χρόνο μεμεταπτυχιακά ενώ η δουλειά τους ούτε πτυχίο δεν χρειάζεται καλά καλά.

2 λεπτά πριν, -Dimitris- είπε

Συνήθως αυτό γίνεται όντως, αλλά σε ορισμένες κλινικές (πχ ογκολογική) χορηγείς κάτι πειραματικό και καταγράφεις αποτελέσματα. Ωστόσο ένας οδοντίατρος δε μπορεί να κάνει το παραπάνω, σίγουρα όμως υπάρχουν ανάλογα κλινικά στην οδοντιατρική.

Μου φαίνεται λίγο περίεργο να θέλεις να ασχοληθείς με κλινική οδοντιατρική και να καταλήγεις να κάνεις διδακτορικό βιολόγου.

Είχα θέμα στοματολογικό και ήταν πολύ ενδιαφέρον. Γιατί για τον οδοντίατρο το έργο σταματάει όταν πάρει μια βιοψία της βλάβης. Ζητάει τις τάδε μοριακές εξετάσεις και τέλος. Οπότε ήθελα να δω τι γίνεται το δείγμα όταν φεύγει από τον οδοντίατρο και πραγματικά να καταλαβαίνω τι γίνεται. Και θεωρώ ότι ήταν καλή επιλογή γιατί και εμπειρία απόκτησα σε αυτό το κομμάτι και είχα χρηματοδότηση..και απέκτησα και ένα χαρτί που λένε εδώ και 10 σελίδες για ελληνάρες και διορισμούς

4 λεπτά πριν, lactate είπε

Είχα θέμα στοματολογικό και ήταν πολύ ενδιαφέρον. Γιατί για τον οδοντίατρο το έργο σταματάει όταν πάρει μια βιοψία της βλάβης. Ζητάει τις τάδε μοριακές εξετάσεις και τέλος. Οπότε ήθελα να δω τι γίνεται το δείγμα όταν φεύγει από τον οδοντίατρο και πραγματικά να καταλαβαίνω τι γίνεται. Και θεωρώ ότι ήταν καλή επιλογή γιατί και εμπειρία απόκτησα σε αυτό το κομμάτι και είχα χρηματοδότηση..και απέκτησα και ένα χαρτί που λένε εδώ και 10 σελίδες για ελληνάρες και διορισμούς

Καταλαβαίνω τι λες, και όντως είναι αρκετά ενδιαφέρον (όταν έκανα ΩΡΛ ως προπτυχιακός ήταν από τις καλύτερες κλινικές).

Αλλά δε ξέρω αν η ενασχόληση με πειραματόζωα άξιζε, με δεδομένο ότι χρειάζεσαι εμπειρία στο κομμάτι άνθρωπος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...