mechengine Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 Καλημερα σας. Εχω ενα laptop ASUS το οποιο εχει ελευθερη υποδοχη για αλλον εναν HDD.Εγω εχω εναν μηχανικο toshiba 1TB 2.5" και εναν ssd samsung 860evo 500GB.Ποιον προτεινετε να βαλω καλυτερα?Γνωριζω οτι ο SSD σε καθε περιπτωση θαναι ταχυτερος.Οι ssd ισχυει οτι εχουν μικρο προσδοκιμο ζωης ή αυτο αφορουσε τους 1ης γενιας?δεδομενο οτι κ αυτοι εχουν εξελιχθει πλεον συγκριτικα με εναν ocz 120GB που ειχα παρει παλια το οποιο ηταν απτα πρωτα μοντελα που κυκλοφορησαν στην αγορα και χαλασε στη 5ετια. Ευχαριστω εκ των προτερων Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 2 ώρες πριν, mechengine είπε Εγω εχω εναν μηχανικο toshiba 1TB 2.5" και εναν ssd samsung 860evo 500GB.Ποιον προτεινετε να βαλω καλυτερα? Αν σου φτανουν τα 500γιγα του ssd βαζεις τον ssd , αλλιως τον 1ΤΒ μηχανικο. Μην σου πω οτι αν μπορεις τσιμπας 1ΤΒ ssd..πλεον παιζουν κοντα στο κατοσταρικο. 2 ώρες πριν, mechengine είπε Οι ssd ισχυει οτι εχουν μικρο προσδοκιμο ζωης ή αυτο αφορουσε τους 1ης γενιας? Επειδη προσφατα πηρα ssd δισκους για το λαπτοπ μου ( nvme + sata ) και αρχισα να το ψαχνω αρκετα για να τους λειτουργω με γνωμονα το μεγαλυτερο δυνατο προσδοκιμο ζωης τους , τα πραγματα εχουν ως εξης. Η εγγυηση που δινει ο κατασκευαστης ειναι x χρονια ή ΧΧΧ TWB . Τα TWB ειναι τα συνολικα δεδομενα που γραφονται στον δισκο. Για παραδειγμα , αν πας εδω , θα δεις για τον 860 evo 500gb sata3 2.5' , δινει 5 χρονια ή 300 TWB , οποιο ερθει πρωτο. Το TWB ειναι σε Terrabytes Σε κατι benchmarks που κανανε σε ssd δισκους (καποιοι που τα πηγαν πολυ καλα ηταν samsung) , ολοι οι δισκοι υπερβηκαν τα αναγραφομενα TWB κατα πολυ. Μιλαμε ακουμπησαν τα Pettabytes. Αρα αν μιλαμε για φυσιολογικη χρηση ενος ssd , θα εχουμε σκεφτει να τον αλλαξουμε πολυ πριν αρχισει να παραπαιει. Ενα δευτερο στοιχειο και αρκετα σημαντικο για την "υγεια" του ειναι ο ελευθερος χωρος που θα εχει ανα πασα στιγμη ο δισκος. Οι ssd , κοιτανε να γραφουν τα δεδομενα σε τυχαια σημεια καθε φορα και οχι στα ιδια. Αυτο το κανουν ετσι ωστε ολα τα "σημεια" να φθειρονται το ιδιο απο τα γραψε/σβησε. Αν λοιπον ο δισκος ειναι αρκετα γεματος , τα διαθεσιμα "σημεια" ειναι λιγα , οποτε το γραψε/σβησε γινεται σε αυτα τα ελαχιστα διαθεσιμα "σημεια" και η φθορα σε αυτα συσσωρευεται γρηγορα. Για αυτο υπαρχει το λεγομενο "over provisioning" , που στην ουσια το utility του δισκου (η samsung το υποστηριζει στους δισκους της μεσω του samsung magician) , κοβει ενα κομματι του δισκου και το αφηνει unformatted , ωστε να εξασφαλισει οτι θα υπαρχει διαθεσιμο , χωρις να μπορει να το ακουμπησει ο χρηστης και το χρησιμοποιει για εφεδρικα "σημεια" για γραψε σβησε. Το προτεινομενο μεγεθος ειναι 10%-50%. Απο την αλλη αν ο χρηστης φροντιζει και εχει διαθεσιμο ελευθερο χωρο στον δισκο , δεν χρειαζεται να παιξει με το over provisioning του utility του κατασκευαστη. Αρα , για την αγορα/χρηση καποιου ssd , πρεπει να εχουμε στο μυαλο μας την χρηση που προοριζεται. Αν εχω δεδομενα κοντα στο 1ΤΒ δεν θα παρω 1ΤΒ ssd και να καθεται τιγκαρισμενος , αλλα μεγαλυτερο. Αν θελω εναν μικρο nvme για το λειτουργικο και 3-4 προγραμματα δεν θα παρω 100gb δισκο να ειναι τιγκαρισμενος αλλα π.χ. 250αρη. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechengine Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 Αρκετα κατατοπειστικα τα στοιχεια που παρεθεσες κ μαλλον θα βαλω τον ssd.Δεν σκοπευω να τον εχω για αποθηκη.για αποθηκη εχω μηχανικους.Στον δευτερευοντα που θα βαλω θα τον εχω για εγκατασταση καποιων εφαρμογων και κανα 2 games δηλαδη δε θα ξεπερασει το 50% της συνολικης χωριτικοτητας.Δε ξερω ομως κατα το τρεξιμο ενος game (οχι κατι σκληροπυρινικο) ποσο read write κανει αν κ δε νομιζω να κλαταρει και αληθεια ειναι δε πολυθελω να γυρισω παλι σε μηχανικο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, mechengine είπε Δε ξερω ομως κατα το τρεξιμο ενος game (οχι κατι σκληροπυρινικο) ποσο read write κανει Ψιχουλα κανει. Δεν φτανεις τα 300 TBW που εχει ο 860 evo sata3/2.5' ευκολα. Μιλαμε για εκατονταδες terrabytes. Δηλ και 1γιγα να γραφει/σβηνει το παιχνιδι , πρεπει να το τρεξεις 300 χιλιαδες φορες για να φτασεις τα 300 TBW ( 1TB = 1024gb ). Αν εκανες επεξεργασια βιντεο/εικονας/3d και τα σχετικα προγραμματα δουλευαν πανω σε αυτον τον δισκο , τοτε οκ να το συζητησουμε , μιας και σε αυτες τις εργασιες ο ογκος των δεδομενων που κινουνται ειναι αρκετα gb σε συχνη/καθημερινη βαση. Εκει επενδυεις σε μεγαλυτερο ssd , που ανεβαινει και το TBW αρκετα ή ρυθμιζεις το cache/temp τους να παιζει σε καποιον μηχανικο. Μιλαμε για αλλο σεναριο. Τελος μιας και αναφερθηκες σε παιχνιδια , να σου πω και ενα φαινομενο , το οποιο το εχω αναφερει και σε αλλο θεμα εδω περα. Εγω παιζω το grim dawn. Θεωρητικα δεν ειναι βαρυ παιχνιδι , ειτε μιλαμε για γραφικα ειτε για οποιονδηποτε αλλο τομεα. Στο φορητο ειχα 128 nvme + 1TB hdd sata3 μηχανικο / 5400. Tα παιχνιδια τα ειχα στον μηχανικο μιας και ο 128αρης δεν ειχε και μεγαλο μεγεθος για να του περναω και παιχνιδια. Το παιχνιδι ειχε τρελο suttering και κολληματα. Σε εκνευριστικο βαθμο. Ειχα δοκιμασει ολες τις λυσεις που ειχα βρει στο γοογλε αλλα τιποτα. Το λαπτοπ σηκωνει τα γραφικα του παιχνιδιου για πλακα. Για ασχετο λογο μου ρθε να αλλαξω δισκους. Πηρα εναν 250gb nvme + 1TB ssd (860 evo) . Περναω τα παντα πισω και λεω δεν τρεχω και την μαλακια το grim dawn να δουμε τι γινεται και με αυτο ? Μηδεν stuttering , μηδεν κολληματα. Χρονοι loading βελτιωμενοι. Με λιγα λογια ο μηχανικος δισκος δεν τραβαγε οσο θα πρεπε και το παιχνιδι λαγκαριζε εξαιτιας του. Για μενα , ηρθε η εποχη να πω "οι μηχανικοι δισκοι πεθαναν" ! Πλεον για τα δεδομενα της εποχης , δεν τραβανε. Οι τιμες των ssd εως και 1ΤΒ εχουν πεσει σε ανθρωπινα επιπεδα. Δεν υπαρχει λογος ενα home computer που οι αναγκες του ειναι μεχρι 1ΤΒ δισκο συνδυαστικα ή μη με καποιον μικροτερο , να μην εχει αποκλειστικα ssd δισκους... Επεξ/σία 23 Δεκεμβρίου 2020 από mphxths Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechengine Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2020 Εβαλα τελικα τον 500αρη ssd.Μεγαλη διαφορα στα παντα( καποιες εφαρμογες τις ετρεχα απο εξωτερικο δισκο σε usb).Ευχαριστω φιλε για τα στοιχεια που μου εδωσες κ για τον χρονο σου. Καλες γιορτες! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα