Maximus Decimus Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα. Λοιπόν στα γρήγορα. Έχω να ασχοληθώ δεκαετία και βάλε με το pc gaming, οπότε μην τα πολυλέμε, είμαι παντελώς άσχετος αυτή την στιγμή και μακριά απο τις εξελίξεις. Έχω ένα build (ΧΩΡΙΣ κάρτα γραφικών) για αγορά στην βάση της έρευνας απο tech sites και κάτι ψιλογνώσεις φίλων και θέλω την εκτίμηση σας, αλλά και να με βοηθήσετε σχετικά με ποια κάρτα γραφικών να επιλέξω (αφού επιστρέψουν σε φυσιολογικές τιμές γιατί βλέπω υπερκοστολογήσεις τρελές. Θα επιστρέψουν??) και τι θα αλλάζατε/προσθέτατε/αφαιρούσατε. Το budget μου είναι περί τα 1,100 maximum 1.200. Το Build : CPU : AMD Ryzen 5 3600 (Πακέτο με ψύκτρα) ΜΟΒΟ : MSI B450 Tomahawk Max RAM : G.Skill RipjawsV 16GB DDR4-3200MHz PSU : Corsair CV550 HDD : Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5″ SATA ΙΙΙ SSD : Kingston A2000 250GB CASE : Kolink Void Αυτό κοστολογείται στο E-GOD μαζί με τα Windows και την συναρμολόγηση στα 728 ευρώ Ερωτήσεις : Είναι αρκετό για next gen gaming? Προσφέρεται η MOBO για μελλοντικό upgrade? Χρειάζεται να πάρω εξτρα ανεμιστιράκια? (δεν παίζω overclocking, και είμαι ικανοποιημένος με 60fps με όλα στα high). Αξίζει να το κάνω τώρα ή να περιμένω μετά τις γιορτές? Ρωτάω γιατί ακούω ότι οι τιμές έχουν ανέβει προς τα πάνω σε πολλά parts. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2020 από Maximus Decimus
nickol-us Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Ας κάνω εγώ ένα μικρό πρόλογο να πω τα τυπικά κι ακολουθούν οι υπόλοιποι(φαντάζομαι). 1ο: Είσαι σίγουρος για την επιλογή AMD; Αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο vfm ο i5-10400f εκτός αν είσαι fan AMD ή έχεις άλλο λόγο προτίμησης. 2ο: Όταν εννοείς next gen μιλάμε για 4k; Αν ναι τότε ενδεχομένως οι 6 πυρήνες να φανούν λίγοι;. 3ο: Next gen με μηχανικό σκλήρό δεν είναι next gen. Επέλεξε καλύτερα μεγαλύτερο ssd - nvme 4ο: Αν πας για τέρας κάρτα και 4k τότε το τροφοδοτικό που επέλεξες ίσως φανεί μικρό Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2020 από nickol-us 1
mike.hatz Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Θα ασχοληθεις κυριως με gaming ή θέλεις και αλλες λειτουργιες, πχ adobe premiere, photoshop κτλ? Ποσο χρονο εισαι διατεθειμένος να περιμενεις? 1
Maximus Decimus Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 34 λεπτά πριν, nickol-us είπε Ας κάνω εγώ ένα μικρό πρόλογο να πω τα τυπικά κι ακολουθούν οι υπόλοιποι(φαντάζομαι). 1ο: Είσαι σίγουρος για την επιλογή AMD; Αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο vfm ο i5-10400f εκτός αν είσαι fan AMD ή έχεις άλλο λόγο προτίμησης. 2ο: Όταν εννοείς next gen μιλάμε για 4k; Αν ναι τότε ενδεχομένως οι 6 πυρήνες να φανούν λίγοι. 3ο: Next gen με μηχανικό σκλήρό δεν είναι next gen. Επέλεξε καλύτερα μεγαλύτερο ssd - nvme 4ο: Αν πας για τέρας κάρτα και 4k τότε το τροφοδοτικό που επέλεξες ίσως φανεί μικρό Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις παιδιά. Πάνω σε αυτά που είπες : 1. Όχι δεν είμαι σίγουρος. Απλώς βλέπω ότι είναι πολύ δημοφιλείς στους pc gamers, και απο διάφορα sites τα περισσότερα gaming builds προτείναν AMD. 2. Δεν έχω 4k monitor, αλλά και πάλι δεν με απασχολεί. Είμαι υπερευχαριστημένος και με 1080p. Οπότε απαντάω και στο 4. 3. Αν πάω σε 500αρι Kingston SSD μπορώ και να μην έχω καθόλου HDD? Ή καλό είναι να υπάρχει και ένας HDD (Σημ. Έχω pc για δουλειές "γραφείου" για να απαντήσω και στον φίλο mike.hatz Κοντολογίς : Θέλω να μπορώ να παίξω τα next gen σε 1080p στο high. Δεν έχω θέμα να κάνω και μικροπαραχωρήσεις, αλλά όχι αισθητές. Αναφορά σε κείμενο Ποσο χρονο εισαι διατεθειμένος να περιμενεις? Εντός του χειμώνα θα ήθελα να το χω ολοκληρώσει. EDIT: Α, και όχι δεν ασχολούμαι με Photoshop κλπ. Θέλω μόνο για gaming. Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2020 από Maximus Decimus
nickol-us Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Αν δεν είσαι "καρφωμένος" για AMD τότε άλλαξε για μπλε στρατόπεδο. Ο i5-10400f είναι ισοδύναμος με το 3600 όμως κατά μέσω όρο με τιμε skroutz βρίσκεται 60-70 ευρώ χαμηλότερα. Τα χαρακτηριστικά του και ένα "χοντρικό" benchmark: https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-10400F-vs-AMD-Ryzen-5-3600/4079vs4040 Για 1080p σε high νομίζω πας σε μια 1660. Στα περισσότερα παίζει ultra με πάνω από 60 fps. Με "κανονικές" τιμές αν θυμάμαι καλά έπαιζε στα 250ευρώ (οπότε βγαίνει και μέσα στο budget σου). Αν κι εφόσον πας για intel εννοείται αλλάζεις και motherboard (προσωπική προτίμηση vfm b460 chipset). Το τροφοδοτικό σου είναι παραπάνω από ικανοποιητικό για την παραπάνω σύνθεση. Για τον σκληρό, προσωπική άποψη εκφέρω πάντα (μην παρεξηγηθώ), θα προτιμούσα είτε να βάλεις 2ο ssd (τουλάχιστων 500gb) είτε να βάλεις 1tb nvme ( ώστε να τρέχεις τα παιχνίδια με μικρότερα loading times). Στο budget Που διαθέτεις νομίζω τα χωράς όλα. Αν θες 2ο σκληρό απλά για να αποθηκεύεις μόνο αρχεία (καμιά ταινία κτλ) πάσο αλλά μην φορτώσεις εκεί games. Πρόχειρος υπολογισμός: case - 55 cpu - 160 (i5-10400f) mobo - 90 (b460) ram - 65 psu - 60 gpu - 250 nvme - 1tb - 110 (kingston a2000) Σύνολο - 790 + windows Από κλειδάδικο 10-15ευρώ Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2020 από nickol-us 1
mike.hatz Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Αν εισαι διατεθειμένος να περιμενεις αρκετα, τοτε εγω θα διαλεγα τον ερχομενο ryzen 5 5600 που θα βγει στου επομενους μηνες. Φανταζομαι θελεις και ray tracing για να λες next gen? Αν ναι τοτε θα πηγαινα σε μια 3060ti / 3060 / 2070. Αν δε θελεις ray tracing εισαι καλυμενος και με μια 5700xt. Δε σου λεω εταιριες επειδη δεν εχει νοημα, δε ξερεις τι θα ειναι πιο vfm αργοτερα. Μητρικη μαλλον κατι σε b550. Και nvme οτι θελεις. Τροφοδοτικο 650w 80+gold. Δεν ειναι υποχρεωρτικος ο hdd αλλα επειδη ειναι πολυ φτηνος προτεινετε για αποθηκευση παιχνιδιων. Η μονη διαφορα που θα δεις στα παιχνιδια ειναι μεγαλυτερα loading times. Το gameplay θα ειναι ιδιο. Βαλε τουλαχιστον κατι σε ssd-nvme ωστε τα windows να παιζουν πιο ομαλα και internet browsing κτλ. Αυτα μαλλον θα ειναι πανω κατω στο budget των 1200, υπο φυσιολογικες συνθηκες αλλα θα πρεπει να περιμενεις μερικους μηνες. Αν επανελθουν οι τιμες gpu πριν βγει o ryzen 5 5600 στην αγορα και θελεις να pull the trigger, τοτε νομιζω και με τον ryzen 5 3600/3600xt + b450 tomahawk θα εισαι κομπλε. Αν τα θελεις πιο συντομα ακολουθα οτι σου ειπε ο nick. 1
Maximus Decimus Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Γιατί πρέπει να πάω σε B460 αν αλλάξω σε Intel? Και αν πάω, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση? (την Tomahawk της MSI μου την υπέδειξαν συγκεκριμένα ως πολύ καλή επιλογή). Αυτός ΕΔΩ είναι NVME? Αν πάω σε Sapphire 5500 XT πόσο μεγαλύτερες διαφορές θα δω σε σχέση με την 1660? Ανάμεσα στις 2 με βάση το build που ανέφερες (δλδ με Intel και B460) ποια θα πρότεινες? @mike.hatz Όχι δεν καίγομαι για Ray Tracing. Είμαι ξεκάθαρα better performance > better image quality, αρκεί να μην μιλάμε για extreme διαφορές. Να πω και στους δυο σας, ότι πήγα στην επιλογή Ryzen στην λογική ότι ο 3600 έρχεται πακέτο με την ψύκτρα, οπότε σκέφτηκα ότι ίσως γλίτωνα να αγοράσω εξτρα. Αν πάω σε Intel, θα θελα μια πρόταση για vfm ψύκτρα γιατί προφανώς θα χρειαστεί.
Sakiz105 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, Maximus Decimus είπε Γιατί πρέπει να πάω σε B460 αν αλλάξω σε Intel? Και αν πάω, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση? (την Tomahawk της MSI μου την υπέδειξαν συγκεκριμένα ως πολύ καλή επιλογή). Αυτός ΕΔΩ είναι NVME? Αν πάω σε Sapphire 5500 XT πόσο μεγαλύτερες διαφορές θα δω σε σχέση με την 1660? Ανάμεσα στις 2 με βάση το build που ανέφερες (δλδ με Intel και B460) ποια θα πρότεινες? @mike.hatz Όχι δεν καίγομαι για Ray Tracing. Είμαι ξεκάθαρα better performance > better image quality, αρκεί να μην μιλάμε για extreme διαφορές. Να πω και στους δυο σας, ότι πήγα στην επιλογή Ryzen στην λογική ότι ο 3600 έρχεται πακέτο με την ψύκτρα, οπότε σκέφτηκα ότι ίσως γλίτωνα να αγοράσω εξτρα. Αν πάω σε Intel, θα θελα μια πρόταση για vfm ψύκτρα γιατί προφανώς θα χρειαστεί. η ψύκτρα του 3600 κάνει μόνο και μόνο για να σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η AMD την κατασκευάζει με γνώμονα πιθήκια, γιατί θέλει 4 χέρια για να την βάλεις Ο 10400f την παλεύει με στοκ, ο 3600 όχι Οθόνη τι έχεις? 1
Maximus Decimus Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 4 λεπτά πριν, Sakiz105 είπε η ψύκτρα του 3600 κάνει μόνο και μόνο για να σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η AMD την κατασκευάζει με γνώμονα πιθήκια, γιατί θέλει 4 χέρια για να την βάλεις Ο 10400f την παλεύει με στοκ, ο 3600 όχι Οθόνη τι έχεις? Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε. Δεν έχω, κοιτάω αυτήν : https://www.skroutz.gr/s/20690192/AOC-24G2U5-23-8-Gaming-Monitor.html Δεν θέλω να δώσω όμως πάνω απο 150-180 ευρώ για οθόνη. Είμαι καλυμμένος όπως είπα με 1080p και 60 fps.
Sakiz105 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 https://www.skroutz.gr/s/21472634/Viewsonic-Elite-XG2405-24-Gaming-Monitor.html?from=catspan οθόνη 220 https://www.skroutz.gr/s/23292336/Intel-Core-I5-10400F-Box.html?from=catspan cpu 150 https://www.skroutz.gr/s/23976889/Gigabyte-B460M-D3H-rev-1-0.html mobo 95 https://www.skroutz.gr/s/8570592/Corsair-CX-Series-CX550M-550W-Semi-Modular-80-Plus-Bronze.html?from=catspan psu 75 https://www.skroutz.gr/s/9519501/G-Skill-Aegis-16GB-DDR4-3000MHz-F4-3000C16D-16GISB.html ram 55 https://www.skroutz.gr/s/17463941/Adata-XPG-Gammix-S11-Pro-512GB.html nvme 73 https://www.skroutz.gr/s/21070140/Western-Digital-Blue-2TB-256MB-Cache.html hdd 2tb 50 https://www.skroutz.gr/s/24029712/Cougar-MX410-Mesh-G-RGB.html?from=best_sellers_tag case 60 778 σύνολο μέχρι εδώ. Σου μένουν 300-400 ευρώ για κάρτα γραφικών. Σου προτείνω ξεκίνα να παραγγέλνεις τα πράγματα και να κοιτάς αγγελίες. Σε αυτά τα λεφτά βρίσκεις ΑΝΕΤΑ μεταχειρισμένη 2070-2070s με καλή εγγύηση. Μην κοιτάς αυτούς που δεν είχαν σκοπό να πουλήσουν και ΟΥΤΕ θα πουλήσουν. Οποιος θέλει να πουλήσει την κάρτα του θα την βάλει νορμάλ τιμή. 1
nickol-us Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 22 λεπτά πριν, Maximus Decimus είπε Γιατί πρέπει να πάω σε B460 αν αλλάξω σε Intel? Και αν πάω, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση? (την Tomahawk της MSI μου την υπέδειξαν συγκεκριμένα ως πολύ καλή επιλογή). H Tomahawk απευθύνεται σε AMD Ryzen επεξεργαστές ενώ η B460 σε Intel Αυτός ΕΔΩ είναι NVME? Ναι Αν πάω σε Sapphire 5500 XT πόσο μεγαλύτερες διαφορές θα δω σε σχέση με την 1660? Ανάμεσα στις 2 με βάση το build που ανέφερες (δλδ με Intel και B460) ποια θα πρότεινες? Στα συγκριτικά h 5500 τρέχει χαμηλότερα @mike.hatz Όχι δεν καίγομαι για Ray Tracing. Είμαι ξεκάθαρα better performance > better image quality, αρκεί να μην μιλάμε για extreme διαφορές. Να πω και στους δυο σας, ότι πήγα στην επιλογή Ryzen στην λογική ότι ο 3600 έρχεται πακέτο με την ψύκτρα, οπότε σκέφτηκα ότι ίσως γλίτωνα να αγοράσω εξτρα. Αν πάω σε Intel, θα θελα μια πρόταση για vfm ψύκτρα γιατί προφανώς θα χρειαστεί. Έχει μια χαρά stock ψήκτρα 1
Maximus Decimus Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζω να τον "δέσω" μόνος μου, οπότε έψαχνα μια all in one λύση, εξ'ου και το E-god που προσφέρει την συναρμολόγηση. Βλέπω όμως ότι κομμάτι-κομμάτι η τιμή "κατεβαίνει", χωρίς να υπολογίζω όμως τα μεταφορικά για κάθε κομμάτι και την υπόθεση κούριερ που πλέον είναι μεγάλο πρόβλημα. Ερώτηση @nickol-us : Αν κατάλαβα καλά, το κλειδάδικο είναι κάποιο site που προσφέρει σε χαμηλές τιμές Windows? Αυτό θα ήτανε φοβερή λύση. Πως λειτουργεί η διαδικασία? Τα πληρώνω, τα κατεβάζω και τα περνάω σε φλασάκι? Συγχωρέστε την ασχετοσύνη μου.
nickol-us Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Λύσεις οικονομικές για σύνθεση βρίσκεις και σε ελληνικά καταστήματα. E-shop , cosmodata, kavatza είναι μόνο μερικά από αυτά. Καλές τιμές, συναρμολόγηση και αποστολή. Όλοι ξέρουν τα κλειδάδικα... goodoffer24, eneba,kinguin ακόμα και απο ebay (αν κάνεις καλή επιλογή του seller). Η διαδικασία - κατεβάζεις win10 από microsoft και κάνεις ενεργοποίηση με το κλειδί που αγόρασες. Πολλοί ισχυρίζονται οτι η μέθοδος δεν είναι legit, μα από προσωπική εμπειρία θα πω πως υπάρχουν legit περιπτώσεις (κάποιοι πωλούν κλειδιά από windows 7 (από παλιά μηχανήματα)που ενεργοποιούν τα win10) και ότι "φοράω" τέτοιο κλειδί εδώ και 3 χρόνια χωρίς πρόβλημα. 1
mike.hatz Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, nickol-us είπε Όλοι ξέρουν τα κλειδάδικα... goodoffer24, eneba,kinguin ακόμα και απο ebay (αν κάνεις καλή επιλογή του seller). Η διαδικασία - κατεβάζεις win10 από microsoft και κάνεις ενεργοποίηση με το κλειδί που αγόρασες. Πολλοί ισχυρίζονται οτι η μέθοδος δεν είναι legit, μα από προσωπική εμπειρία θα πω πως υπάρχουν legit περιπτώσεις (κάποιοι πωλούν κλειδιά από windows 7 (από παλιά μηχανήματα)που ενεργοποιούν τα win10) και ότι "φοράω" τέτοιο κλειδί εδώ και 3 χρόνια χωρίς πρόβλημα. +1 στο ebay. Στα αλλα τα εχει ακριβα και οι πιθανοτητες να γινει στραβη ειναι ιδια. Πηρα 4-5 κλειδακια 3-7 ευρω το κεθενα το καλοκαιρι και ολα δουλεψαν κομπλέ. Παντως να ξερεις σε 3-4 μερες ο τυπος που τα πουλαει εχει φαει ban/delete account στο ebay και μην περιμενεις τα λευτα σου πισω και τετοια. Σου στελνει mail το κλειδι που αγορασες καποιος ή μυνημα στο ebay, το περνεις και το βαζεις. Αν δε δουλεψει ή καποια στιγμη σου βγαλει not genuine windows χανεις 3 ευρω.. κλαϊν, αλλα δε μου εχει τυχει. Αμα σου πουνε για teamviewer και τετοια πηγαινε αλλου. Επεξ/σία 23 Δεκεμβρίου 2020 από mike.hatz
Maximus Decimus Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2020 Λοιπόν αφού σας διάβασα προσεκτικά όλους, τι λέτε γι'αυτό : CPU: i5-10400f MOBO : ASROCK B460M PRO4 RAM : G.SKILL 16GB DDR4 3000MHZ AEGIS GPU : ASUS GTX 1660 SUPER OC SSD : KINGSTON 500GB NVME PSU : CORSAIR CX550F PLUS BRONZE CASE : SUPERCASE RAIDER SERIES RA08A 800 EURO μου βγαίνει. Είναι χτυπήσιμο?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα