Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά,

πιθανότατα το post βρίσκεται σε λάθος subforum, αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ που αλλού θα έπρεπε να το δημοσιεύσω. 

Στο σπίτι, έχω δύο desktops. Στο ένα κάνω βαριά χρήση, αν και δεν είναι κανένα τόσο τρομερό μηχάνημα (i3 6100 - 16GB DDR4 2133Mhz - 248GB SSD - 730GT GDDR5 2GB) οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα raspberry pi 4. 

Το άλλο από την άλλη είναι ένα αρκετά παλιότερο μηχάνημα. Φοράει πάνω έναν Intel E5300 με 4GB ram DDR2, HDD 500 GB και μια 8600GT 256gb (Windows 7). Αυτό το pc χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για να browser games μέσω του Facebook. Καμιά φορά χρησιμοποιείται για θέαση youtube videos, καθώς και για ανάγνωση βιβλίων PDF. 

Αν πω να αντικαταστήσω αυτόν τον παλιό υπολογιστή με ένα raspberry pi 4 (4 ή 8gb) θα μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως στα παραπάνω;  

Να σημειώσω ότι το εν λόγω pc ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται παραμένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εγώ προτιμώ να κλείνει, αλλά το άτομο που το χρησιμοποιεί δεν θέλει την αναμονή μέχρι να ανοίξει το pc και όταν καθίσει σε αυτό θέλει αμέσως να το χρησιμοποιεί.

Επειδή τελευταία προσπαθώ να σκέφτομαι λίγο πιο οικολογικά όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος. Το raspberry pi 4 θα καίει σημαντικά λιγότερο ρεύμα από το pc που αναφέρω ή η διαφορά δεν είναι και τόση όσο φαντάζομαι και θα ήταν καλύτερο να το αντικαταστήσω με κάποιο μεταχειρισμένο, πιο σύγχρονο laptop; 

Συνοψίζοντας με ενδιαφέρουν δύο πράγματα, να καίει λιγότερο και να αντέχει να κάνει την ίδια δουλειά, αλλά να παραμένει και ανοιχτό στο σύνολο της ημέρας. 

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, rafinos είπε

με ενδιαφέρουν δύο πράγματα, να καίει λιγότερο

Max 5W

39 λεπτά πριν, rafinos είπε

να παραμένει και ανοιχτό στο σύνολο της ημέρας. 

Η αναστολή λειτουργίας δεν τον βολεύει;

40 λεπτά πριν, rafinos είπε

να αντέχει να κάνει την ίδια δουλειά,

Γι' αυτό δεν είμαι σίγουρος.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Max 5W

Η αναστολή λειτουργίας δεν τον βολεύει;

Γι' αυτό δεν είμαι σίγουρος.

Αυτό με την αναστολή λειτουργίας δεν ξέρω αν βολεύει γιατί οι χρόνοι ξυπνήματος είναι λίγο περίεργοι, αλλά δεν χάνω κάτι να το δοκιμάσω σίγουρα. 

Βέβαια, θα ήθελα να ακούσω και άλλες γνώμες. 

40 λεπτά πριν, jim_p είπε

Το παλιο σου pc ειναι κλασεις ανωτερο απο το 90% των arm based socs, οχι μονο του rpi4

Νομίζω ότι υπερβάλεις λίγο.

Επεξ/σία από rafinos
Δημοσ.

Υπερβαλω :D Ειναι πολλα τα arm based socs για να θυμαμαι τα specs του καθενος. Απο το rpi4 σιγουρα εινια ανωτερο σε επεξεργαστικη ισχυ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, rafinos είπε

Νομίζω ότι υπερβάλεις λίγο.

Αν θέλετε να δείτε πόσο αδύναμο είναι το σύστημά σας τρέξτε από USB (τη πρώτη επιλογή) το Android-x86.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
Δημοσ.

video πανω απο 720p στο 2 pc  e5300/8400 δυσκολα και χωρις να ριχνει frames και με addon στον browser

απο την άλλη το raspberry πάει 4κ και άνετα 2κ με χαμηλή κατανάλωση,
τα arm ειναι καλα οταν ζητας συγκεκριμενα πραγματα πχ. yu video , browser, open source office κλπ , δεν μπορεις να κανεις τα ιδια με τα win που εχουν ενα σωρό utils και ισως χρειαστεί να ρίξεις μερικές εντολές στην κονσόλα

ΑΛΛΑ ειναι οτι καλυτερο οταν το ρυθμισεις

• Thanks 1
Δημοσ.

Αυτα που λες αφορουν την αναπαραγωγη βιντεο και μονο αυτη, που ειναι hardware accelerated. Σε οτιδηποτε δεν ειναι hardware accelerated, πχ... ολες οι υπολοιπες εργασιες, φαινεται ποσο αδυναμο ειναι.

Τον καιρο που το 3b+ ηταν το καλυτερο soc της εταιριας που το φτιαχνει ειχα βαλει το επισημο λειτουργικο (πρωην raspbian, νυν raspberry pi os), που το δινει η ιδια εταιρια και ηταν απλα απογοητευση. Ο chromium ανοιγε με την ιδια καθυστερηση που ανοιγει το libreoffice σε p4! Κια γενικα το συστημα δεν προσφεροταν για κατι περισσοτερο απο προγραμματισμο. Youtube, netflix κλπ εντος browser ουτε για αστειο.

Απο την αλλη, στο pi zero (με libreelec) εχω δει ακομα και 1080p h264 brrip του avatar (~15gb αρχειο με bitrate ~10Mb/s) χωρις προβλημα επειδη ακριβως εχει hardware acceleration στην αναπαραγωγη βιντεο. Αλλα μονο εκει. Στο μενου του kodi πχ σερνεται. Επισης σερνεται και σε σχετικα απαιτητικα roms για mame κλπ (πχ metal slug) και 3d ουτε για αστειο. Ολα αυτα σε μια συσκευη που εχει παρομοια επεξεργαστικη ισχυ με το nokia 5800 που ειχα πριν 10+ χρονια.

Τελος, μπορεις να παιξεις ανετα 720p με το προανεφερθεν hw, αρκει να μην τα παιζεις μεσα στον browser. Εδω (e4400, gt210, λινουξ 64αρι) βλεπω ανετα 1080p ή 720p60 σε kodi, mpv κλπ λογω vdpau (hardware accelerated playback). Φανταζομαι κατι αντιστοιχο θα γινεται και στα windows.

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, jim_p είπε

Αυτα που λες αφορουν την αναπαραγωγη βιντεο και μονο αυτη, που ειναι hardware accelerated. Σε οτιδηποτε δεν ειναι hardware accelerated, πχ... ολες οι υπολοιπες εργασιες, φαινεται ποσο αδυναμο ειναι.

Τον καιρο που το 3b+ ηταν το καλυτερο soc της εταιριας που το φτιαχνει ειχα βαλει το επισημο λειτουργικο (πρωην raspbian, νυν raspberry pi os), που το δινει η ιδια εταιρια και ηταν απλα απογοητευση. Ο chromium ανοιγε με την ιδια καθυστερηση που ανοιγει το libreoffice σε p4! Κια γενικα το συστημα δεν προσφεροταν για κατι περισσοτερο απο προγραμματισμο. Youtube, netflix κλπ εντος browser ουτε για αστειο.

Απο την αλλη, στο pi zero (με libreelec) εχω δει ακομα και 1080p h264 brrip του avatar (~15gb αρχειο με bitrate ~10Mb/s) χωρις προβλημα επειδη ακριβως εχει hardware acceleration στην αναπαραγωγη βιντεο. Αλλα μονο εκει. Στο μενου του kodi πχ σερνεται. Επισης σερνεται και σε σχετικα απαιτητικα roms για mame κλπ (πχ metal slug) και 3d ουτε για αστειο. Ολα αυτα σε μια συσκευη που εχει παρομοια επεξεργαστικη ισχυ με το nokia 5800 που ειχα πριν 10+ χρονια.

Τελος, μπορεις να παιξεις ανετα 720p με το προανεφερθεν hw, αρκει να μην τα παιζεις μεσα στον browser. Εδω (e4400, gt210, λινουξ 64αρι) βλεπω ανετα 1080p ή 720p60 σε kodi, mpv κλπ λογω vdpau (hardware accelerated playback). Φανταζομαι κατι αντιστοιχο θα γινεται και στα windows.

Άρα το να παίξει παιχνίδια μέσω browser αυτά τα μικροπαιχνιδάκια του facebook ούτε για αστείο. Βλέπω να κοιτάζω ως εναλλακτική κάποιο android tablet που είναι αρκετά πιο βολικό και παράλληλα αρκετά οικονομικότερο από άποψη ρεύματος σε σχέση με ένα pc. 

Δημοσ.
43 λεπτά πριν, rafinos είπε

Άρα το να παίξει παιχνίδια μέσω browser αυτά τα μικροπαιχνιδάκια του facebook ούτε για αστείο. Βλέπω να κοιτάζω ως εναλλακτική κάποιο android tablet που είναι αρκετά πιο βολικό και παράλληλα αρκετά οικονομικότερο από άποψη ρεύματος σε σχέση με ένα pc. 

υπάρχει το rock pi εκτός απο video κανει και 3d acceleration για παιχνίδια 
Rock Pi 4 - the next generation RPI. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, fotaras76 είπε

Βάλε ssd και καθάρισες,θα μπουταρει σε μερικά sec.

Θα προτιμούσα να αφήσω ως τελευταία λύση το συγκεκριμένο. Θα μου πεις ότι βάζοντας SSD θα μειωθεί και η κατανάλωση του pc, αλλά από όσο ξέρω η διαφορά είναι απειροελάχιστη. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, rafinos είπε

Θα προτιμούσα να αφήσω ως τελευταία λύση το συγκεκριμένο. Θα μου πεις ότι βάζοντας SSD θα μειωθεί και η κατανάλωση του pc, αλλά από όσο ξέρω η διαφορά είναι απειροελάχιστη. 

Βάζοντας ssd δε χρειάζεται να είναι συνέχεια ανοιχτό το pc. Έχω ένα παλιό pc με 4 gb ddr2 ,ssd ,xeon L5430 και μπουταρει με win 10 64 bit σε μισό λεπτό.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, fotaras76 είπε

Βάζοντας ssd δε χρειάζεται να είναι συνέχεια ανοιχτό το pc. Έχω ένα παλιό pc με 4 gb ddr2 ,ssd ,xeon L5430 και μπουταρει με win 10 64 bit σε μισό λεπτό.

Όντως έχεις δίκαιο, απλά θα πρέπει να κοιτάξω αν η motherboard υποστηρίζει ahci mode γιατί αν όχι τότε έχουμε θέμα με το trim του σκληρού. 

Πάντως το rock pi 4 φαίνεται πιο ισχυρό από το raspberry και το καλό είναι ότι υποστηρίζει και nvme. 

Αν έχει κάποιος άλλος να προτείνει κάτι καλοδεχούμενο! Όπως και να έχει σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τις συμβουλές! 😀

Δημοσ.
21 ώρες πριν, rafinos είπε

να κοιτάξω αν η motherboard υποστηρίζει ahci mode γιατί αν όχι τότε έχουμε θέμα με το trim του σκληρού. 

Ποια είναι; Εμένα είναι σε IDE, υποστηρίζεται και εδώ και ένα χρόνο δεν έχω κάποιο θέμα (μείωση υγείας ή απόδοσης).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...