spirit)earth)aflame Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλημέρα σε όλους, Έχω εδώ και 2.5 χρόνια το Logitech G413 το οποίο ήταν αρκετά ακριβό για τα δεδομένα μου αλλά ταυτόχρονα άκρως απογοητευτικό από άποψη ποιότητας στους διακόπτες. Αρκετά από τα πλήκτρα έχουν από το περασμένο Μάρτιο chattering, και τώρα τελευταία ξεκίνησαν κάνα δυο να μην λειτουργούν - τα πατάω και δε γράφει τίποτα. Θέλει δεύτερο πάτημα για να γράψει. Τελοσπάντων, αποφύγετέ το. Η Logitech αντί να προτείνει αλλαγή, κάποια έκπτωση ή κάτι τέτοιο, μου έλεγε χαζομάρες ότι και καλά είναι software το πρόβλημα. Υπάρχουν φυσικά πάρα πολλές αναφορές με το ίδιο πρόβλημα από άτυχους κατόχους του ίδιου πληκτρολογίου, και φυσικά το πρόβλημα είναι hardware (Romer-G switches). Για τον παραπάνω λόγο δε θα ήθελα να ξαναπάω σε Logitech. Να πω βέβαια ότι εμφανισιακά το G413 (έχω το ασημί με άσπρο led) είναι αυτό που ψάχνω, και θα ήθελα κάτι παρόμοιο ξανά. Βέβαια επειδή την πάτησα δεύτερη φορά με μηχανικό πληκτρολόγιο (το πρώτο ήταν ένα CM που είχε θέμα με το καλώδιο τροφοδοσίας) σκέφτομαι τελικά αν αξίζει να δώσω πάλι τόσα λεφτά και να σπάνε τα νεύρα μου. Υπάρχει κάποια αξιόλογη πρόταση ας πούμε για αρχή μέχρι 60-70ευρώ στο ίδιο στυλ εμφανισιακά από άλλη εταιρία, που να έχει βγει αξιόπιστο; Θα ήθελα να είναι φωτιζόμενο (ένα χρώμα αρκεί) και να έχει και το numpad μιας και το χρειάζομαι στη δουλειά. Επίσης θα ήθελα να αποφύγω κατώτερης ποιότητας switches, σαν τους Romer πχ. Αναζητώ μια μίξη durability/ποιότητας και λιτής εμφάνισης, από αξιόπιστη εταιρία. Υπάρχει καμιά πρόταση ή το budget πρέπει να ανέβει; Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Επεξ/σία 21 Δεκεμβρίου 2020 από spirit)earth)aflame 1
spirit)earth)aflame Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2020 σε αναμονή για απαντήσεις, και μπας και σώσουμε κανέναν μιας και γιορτές έρχονται-αγορές γίνονται, δείτε κριτικές με τα ίδια ακριβώς θέματα από άλλους για το g413. https://www.skroutz.gr/s/22648298/Logitech-G413-Silver.html?from=sku_color_variations#reviews 1
spirit)earth)aflame Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλά, να το αλλάξω λίγο, πείτε πληκτρολόγια από τα οποία μείνατε ευχαριστημένοι και δεν είχατε προβλήματα παρακαλώ. Ας μην είναι και μηχανικά - αν είναι RGB, να μπορώ να βάζω ένα χρώμα - δε θέλω πολυχρωμίες. Έχει αρχίσει και γίνεται προβληματικό και επικίνδυνο και για τη δουλειά αυτό που έχω. Το κακό είναι ότι δεν βρίσκω κάποιο μοντέλο να μην έχει βγάλει προβλήματα - ακόμα και τα πολύ ακριβά. Οπότε, όλες οι προτάσεις δεκτές. πήρα αυτό τελικά: Corsair K55 RGB Gaming Keyboard Ανυπομονώ να σπάσω το Logitech, να το βγάλω βίντεο και να τους το στείλω. Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2020 από spirit)earth)aflame 1
elpenor Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Με γεια το Corsair, είναι ωραίο πληκτρολόγιο. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι όλοι οι διακόπτες χαλάνε. Κάποιοι θέλουν απλά καθάρισμα, κάποιοι θέλουν ψέκασμα με σπρέυ για ηλεκτρικές επαφές, κάποιοι αντικατάσταση. Υπάρχουν πληκτρολόγια που μπορείς να αντικαταστήσεις τους διακόπτες χωρίς κόλληση και άλλα που θέλουν κολλητήρι και υπομονή. Εγώ που γράφω όλη τη μέρα ξέρω ότι στα δύο χρόνια θα πρέπει να το επισκευάσω ή να το αντικαταστήσω. Φροντίζω να έχω πάντα 2-3 λειτουργικά ώστε να μην μείνω ούτε μία ώρα χωρίς. Αν κάποιος δεν γράφει πολύ και δεν του πέφτουν υγρά πάνω στο πληκτρολόγιο τότε μπορεί μεν να μην χαλάσουν αλλά πιθανότατα να θέλουν lubrication μετά από κάποιο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο πληκτρολόγιο που το παίρνεις και δεν ασχολείσαι ξανά μαζί του. Υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με τα πληκτρολόγια, πχ ότι με τους μπλε διακόπτες γράφεις καλύτερα, ότι το touch typing είναι πιο γρήγορο, ότι τα μεταλλικά μέρη προσθέτουν αντοχή, ότι οι MX Cherry είναι καλύτεροι κλπ. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Σημασία κατά τη γνώμη μου έχουν τα παρακάτω: α. Πόσο θόρυβο κάνει ο διακόπτης. Εγώ πχ τώρα χρησιμοποιώ ένα Logitech Pro X με brown όμως κάνει πολύ θόρυβο για αυτό το βράδυ χρησιμοποιώ ένα HyperX Alloy Core με RED που είναι εντελώς αθόρυβο. Ένα άλλο HyperX με MX Blue που έχω κάνει τόσο θόρυβο που με ενοχλεί ακόμα και τη μέρα. Αν χρησιμοποιείς το πληκτρολόγιο σε σπίτι που ζουν και άλλοι θα πρέπει να πάρεις με RED διακόπτες. β. Ποιος διακόπτης σε βολεύει. Είναι καθαρά υποκειμενικό. Άλλοι θέλουν Blue, άλλοι RED, άλλοι πιο exotic διακόπτες. Οι κειμενογράφοι που γράφουν με ασύλληπτη ταχύτητα από ότι γράφουν στα ανάλογα forums δεν έχουν κάποια κοινή προτίμηση, κάποιοι προτιμούν half height, αρκετοί που προτιμούν RED, κάποιοι προτιμούν scissor type και σχεδόν κανένας δεν προτιμάει Blue. Προσπάθησε να δοκιμάσεις όσο περισσότερους μπορείς να βρεις τι σε βολεύει. β. Πόσο καλά ελάσματα έχει για την επαναφορά στα μεγάλα πλήκτρα. Δυστυχώς τα πληκτρολόγια κάτω από 100 ευρώ έχουν ένα αισχρό απλό έλασμα. γ. Πόσο καλά θωρακίζει τα RGB για να μην σε ενοχλούν το βράδυ. Τα HyperX που έχω είναι πραγματικά ενοχλητικά έτσι που βγαίνει το φως στο σκοτάδι ενώ αντιθέτως το ProX φωτίζει μόνο τα πλήκτρα χωρίς να υπάρχει light leak από πουθενά. δ. Το θέμα της εμφάνισης, υπάρχουν πληκτρολόγια με φοβερό κλασσικό design, αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα (πχ Ducky) είναι overprised σε σχέση με αυτό που προσφέρουν αλλά είναι ένα πραγματικό κόσμημα στο γραφείο. Υπάρχουν αντίστοιχα πιο φτηνά από μικρές εταιρείες. Επεξ/σία 30 Δεκεμβρίου 2020 από elpenor 1
spirit)earth)aflame Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, elpenor είπε Με γεια το Corsair, είναι ωραίο πληκτρολόγιο. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι όλοι οι διακόπτες χαλάνε. Κάποιοι θέλουν απλά καθάρισμα, κάποιοι θέλουν ψέκασμα με σπρέυ για ηλεκτρικές επαφές, κάποιοι αντικατάσταση. Υπάρχουν πληκτρολόγια που μπορείς να αντικαταστήσεις τους διακόπτες χωρίς κόλληση και άλλα που θέλουν κολλητήρι και υπομονή. Εγώ που γράφω όλη τη μέρα ξέρω ότι στα δύο χρόνια θα πρέπει να το επισκευάσω ή να το αντικαταστήσω. Φροντίζω να έχω πάντα 2-3 λειτουργικά ώστε να μην μείνω ούτε μία ώρα χωρίς. Αν κάποιος δεν γράφει πολύ και δεν του πέφτουν υγρά πάνω στο πληκτρολόγιο τότε μπορεί μεν να μην χαλάσουν αλλά πιθανότατα να θέλουν lubrication μετά από κάποιο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο πληκτρολόγιο που το παίρνεις και δεν ασχολείσαι ξανά μαζί του. Υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με τα πληκτρολόγια, πχ ότι με τους μπλε διακόπτες γράφεις καλύτερα, ότι το touch typing είναι πιο γρήγορο, ότι τα μεταλλικά μέρη προσθέτουν αντοχή, ότι οι MX Cherry είναι καλύτεροι κλπ. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Σημασία κατά τη γνώμη μου έχουν τα παρακάτω: α. Πόσο θόρυβο κάνει ο διακόπτης. Εγώ πχ τώρα χρησιμοποιώ ένα Logitech Pro X με brown όμως κάνει πολύ θόρυβο για αυτό το βράδυ χρησιμοποιώ ένα HyperX Alloy Core με RED που είναι εντελώς αθόρυβο. Ένα άλλο HyperX με MX Blue που έχω κάνει τόσο θόρυβο που με ενοχλεί ακόμα και τη μέρα. Αν χρησιμοποιείς το πληκτρολόγιο σε σπίτι που ζουν και άλλοι θα πρέπει να πάρεις με RED διακόπτες. β. Ποιος διακόπτης σε βολεύει. Είναι καθαρά υποκειμενικό. Άλλοι θέλουν Blue, άλλοι RED, άλλοι πιο exotic διακόπτες. Οι κειμενογράφοι που γράφουν με ασύλληπτη ταχύτητα από ότι γράφουν στα ανάλογα forums δεν έχουν κάποια κοινή προτίμηση, κάποιοι προτιμούν half height, αρκετοί που προτιμούν RED, κάποιοι προτιμούν scissor type και σχεδόν κανένας δεν προτιμάει Blue. Προσπάθησε να δοκιμάσεις όσο περισσότερους μπορείς να βρεις τι σε βολεύει. β. Πόσο καλά ελάσματα έχει για την επαναφορά στα μεγάλα πλήκτρα. Δυστυχώς τα πληκτρολόγια κάτω από 100 ευρώ έχουν ένα αισχρό απλό έλασμα. γ. Πόσο καλά θωρακίζει τα RGB για να μην σε ενοχλούν το βράδυ. Τα HyperX που έχω είναι πραγματικά ενοχλητικά έτσι που βγαίνει το φως στο σκοτάδι ενώ αντιθέτως το ProX φωτίζει μόνο τα πλήκτρα χωρίς να υπάρχει light leak από πουθενά. δ. Το θέμα της εμφάνισης, υπάρχουν πληκτρολόγια με φοβερό κλασσικό design, αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα (πχ Ducky) είναι overprised σε σχέση με αυτό που προσφέρουν αλλά είναι ένα πραγματικό κόσμημα στο γραφείο. Υπάρχουν αντίστοιχα πιο φτηνά από μικρές εταιρείες. Καλησπέρα, Ευχαριστώ για την απάντηση και το χρόνο σου για άλλη μια φορά (btw όλα πάνε καλά με το pc και τον ήχο, γίνονται απροβλημάτιστα ηχογραφήσεις αυτόν τον καιρό). Ψάχνοντας για πληκτρολόγια έπεσα πάνω στο r/mechanical keyboards στο reddit και άλλα διάφορα sites και βίντεο στο youtube, και είδα πολλές από τις μάρκες που αναφέρεις, καθώς και το ότι αρκετός κόσμος ασχολείται με το πληκτρολόγιο σαν χόμπι, αλλάζουν switches, lubrication, custom boards κλπ. Επίσης, τα περισσότερα τέτοια keyboards, είναι κοσμήματα για το γραφείο και φαίνονται πανέμορφα. Τα ζηλεύω. Είναι ακριβό χόμπι όμως απ'ότι φαίνεται, εάν κάθε δυο χρόνια θέλεις επισκευές. Που σημαίνει με τη σειρά του, ότι πρέπει να επιλέξεις ένα προιόν που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, αλλιώς καταλήγεις να έχεις ένα προιόν που και πλήρωσες (90£ περίπου στην περίπτωσή μου) και σου μένει στο χέρι τελικά. Επίσης, και αυτό είναι το σημαντικότερο, δεν διατίθεμαι να ξοδεύω τον χρόνο μου για το πληκτρολόγιο - απλά δεν είναι για μένα το χόμπι αυτό. Το χειρότερο πάντως ήταν τα νεύρα που μου δημιούργησε - βέβαια μετά το μήνυμά σου σκέφτομαι ότι ίσως φταίω εγώ που έκανα κακή αγορά λόγω ελλιπούς πληροφόρησης και όχι το προιόν. Είδα πως έχουν βγει και optical switches, ποια η γνώμη σου για αυτά μιας και είσαι γνώστης; Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καλές από το K55, βέβαια μετά από περίπου 7 χρόνια με mechanical διακόπτες (πριν το g413 είχα ένα CM Storm Trigger που έβγαλε πρόβλημα με τις επαφές του usb, έπρεπε να το έχεις ακίνητο για να δουλεύει) θα μου πάρει λίγο καιρό να συνηθίσω στο membrane - μου κακοφαίνεται λίγο . Τα macro keys μου άρεσαν και θα τα χρησιμοποιήσω με πολύ χαρά (παρόμοια είχε και το storm trigger), έχει static colour στα rgb και από εμφάνιση το θεωρώ ας πούμε οκ. Και εγώ γράφω όλη μέρα, για την ώρα τη διαφορά την καταλαβαίνω στην πίεση που πρέπει να ασκήσω (aka κούραση στα δάχτυλα) - ελπίζω πως θα ελαττωθεί με τον καιρό. Απολαμβάνω πάντως αλάνθαστη πληκτρολόγηση μετά από αρκετούς μήνες υπομονής! Ίσως στο μέλλον να ξανασχοληθώ με τα mechanical, μιας και είναι απόλαυση, έχοντας περισσότερη γνώση και καλύτερο budget. Όταν πήρα το G413, δεν ήξερα τι επιλογές υπάρχουν και το αγόρασα με τη σκέψη ότι αγοράζω κάτι καλό και ποιοτικό που θα κρατήσει χρόνια. Όσο ζεις μαθαίνεις. Επεξ/σία 30 Δεκεμβρίου 2020 από spirit)earth)aflame 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα