Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους/ες! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι το οποίο όσο κι αν προσπάθησα, δεν το κατάφερα. Λόγω της δουλειάς μου, ανοίγω διάφορα pdf και μέσω του typewriter  του foxit reader γράφω κείμενο πάνω στα pdf και στο τέλος τα σώζω με το κείμενο που έχω γράψει. Επειδή, όμως, αυτά τα pdf έχουν μαθηματικό περιεχόμενο και πρέπει πολλές φορές να γράψω ένα κλάσμα, αυτό θα πρέπει να το γράψω αναγκαστικά  ως π.χ. 5/7 (με μια κάθετο δηλαδή). Υπάρχει τρόπος ώστε να πληκτρολογώ 5/7 στο πληκτρολόγιο και να το μετατρέπει αυτόματα στην παλιά πατροπαράδοτη μορφή κλάσματος (αριθμητής-κλασματική γραμμή-παρονομαστής) πάνω στο pdf; Ξέρω πως υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα, όπως το mathtype ή το mathmagic, αλλά πρώτον από αυτά δεν μπορεί να γίνει copy-paste το κλάσμα στον typewriter του pdf viewer (π.χ. foxit) και δεύτερον μέχρι να σχηματίσω μεμονωμένα κλάσματα στο mathtype και να τα μεταφέρω στο pdf, χάνω πολύ χρόνο. Θα ήθελα αυτό να γίνεται με κάποια συντόμευση πληκτρολογίου, για να μη διακόπτω την πληκτρολόγησή μου. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν γίνεται αυτό, για λόγους αρχής.
Τα pdf γενικά ΔΕΝ είναι μορφή για να την επεξεργάζεσαι.
Όλα αυτά τα ματζούνια που έχουν οι pdf readers είναι μόνον για στοιχειώδεις αλλαγές, με ελάχιστες απαιτήσεις μορφοποίησης.
Δουλεύουν σε απλό κείμενο (κι αυτό όχι πάντα, εξαρτάται από τις γραμματοσειρές) αλλά για μαθηματικούς τύπους είναι σχεδόν πάντα αδύνατο.
Η γραφή ενός κλάσματος στην "παραδοσιακή" της μορφή δεν είναι στοιχειώδης μορφοποίηση, όσο απλή κι αν φαίνεται, 
και δεν μπορεί να γίνει σε pdf διότι δεν είναι κείμενο. Απαιτεί προσθήκη ειδικών συμβόλων και αλλαγή της χωροθέτησης του κειμένου.

Γενικά η συστηματική ή εκτεταμένη επεξεραγασία σε pdf είναι λανθασμένη πρακτική.
Πρέπει να επεμβαίνεις στην αρχική μορφή.
Ή Word με mathtype ή, αν έχεις πολλά μαθηματικά, πρέπει να γράφεις σε latex.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Sad 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...