Προς το περιεχόμενο

Προστασία από ακτινοβολία οθόνης υπολογιστή! Υπάρχει?

Eradon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους,
δυστυχώς, ενώ είμαι μεγάλος fan γενικά του υπολογιστή, καθώς και gamer για πολλά χρόνια, συνειδητοποίησα τους τελευταίους μήνες ότι απέκτησα μία ευαισθησία
και κάθε φορά που κάθομαι λίγη ώρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, αντιμετωπίζω συμπτώματα όπως καούρα στα μάτια, πονοκέφαλο, κόπωση, ψυχική κατάπτωση, μέχρι και εκνευρισμό/ταραχή και σαν αποτέλεσμα αυτού έχω περιορίσει τη χρήση του όσο μπορώ. Επίσης προμηθεύτηκα και διάφορα "φίλτρα" τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν από το "μπλε φως" και τις υπόλοιπες βλαβερές ακτινοβολίες των οθονών (UV etc.), χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω μήπως γνωρίζει κάποιος κάποια σοβάρη εταιρία η οποία να προωθεί τέτοιου είδους προστατευτικά φίλτα για την οθόνη του υπολογιστή με κάποιο ερευνητικό & επιστημονικό υπόβαθρο.
Επίσης θα ήθελα όποιος έχει κάποιο σχετικό πρόβλημα να εκθέσει την εμπειρία του και να ανακοινώσει εάν γνωρίζει κάποιον άλλο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος (μέσω της ιατρικής κ.ο.κ.).
Δυστυχώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι οθόνες της σημερινής εποχής δεν είναι τόσο αθώες όσο μας τις έχουν παρουσιάσει, αλλά εκπέμπουν πολλών ειδών βλαβερές ακτινοβολίες (όπως το μπλε φως, η UV και άλλες ακόμα τις οποίες δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή), οι οποίες απορροφόνται από το μάτι και στη συνέχεια από τον εγκέφαλο, προκαλώντας με το χρόνο βλάβες, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες. Έχω διαβάσει πολλά περιστατικά σε έρευνα που έκανα στο ίντερνετ και πιστεύω πως πρέπει σύντομα η παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει και να προωθηθεί μια περισσότερο φιλική στον ανθρώπινο οργανισμό τεχνολογία.
Θα ήταν ωφέλιμο να ακουστούν και άλλες απόψεις και εμπειρίες άλλων χρηστών σχετικά με το θέμα. Ευχαριστώ όλους για το χρόνο και το ενδιαφέρον..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το πρώτο διάστημα που έπιασα δουλειά γραφείου, και καθώς η δουλειά ήταν 8-10 ώρες μπροστά από PC, είχα πονοκεφάλους. 

μετά από επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μου πρότεινε να βάλω στα γυαλιά οράσεως ένα καλό φίλτρο (δεν θυμάμαι δυστυχώς το όνομα του), που κόβει μπλε ακτινοβολία. επίσης έχει μια πιο κίτρινη απόχρωση, που τη συνηθίζεις μετά από λίγη ώρα. 

οι πονοκέφαλοι και οι ενοχλήσεις στα μάτια έφυγαν μετά από αυτό. 

δυστυχώς επειδή είναι δουλειά και όχι προσωπικός χώρος δεν μπορώ να ελέγξω το περιβάλλον (φως-αέρας). αλλά φροντίζω κάθε μια ώρα περίπου να σηκώνομαι και να μην κοιτάζω την οθόνη, περπατάω 2-3 λεπτά (κουζίνα για νερό, τουαλέτα κλπ) και επιστρέφω. 

στο δωμάτιο μου στο σπίτι φροντίζω να έχω πάντα ικανοποιητικό φωτισμό και να αερίζω τον χώρο συχνά. 

γενικά νομίζω ότι η καθιστική ζωή που κάνουμε δημιουργεί διάφορα θέματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά για αυτό καλό είναι όπου γίνεται να την αποφεύγουμε. επίσης αν μπορείς να αποφύγεις την επαφή σου με την οθόνη, απέφυγε την. καταλαβαίνω ότι σε πολλές δουλειές δε γίνεται αυτό, αλλά μετά τη δουλειά γίνεται. και μέχρι να βρεις τι σου αρέσει να κάνεις εκτός από το να κάθεσαι μπροστά από μια οθόνη βάλε όρια. πχ αντί να κάτσεις 3 ώρες, κάτσε 2 και την άλλη μια ώρα πήγαινε για περπάτημα 

Τα κλασσικά... Σωστός φωτισμός του δωματίου, απόσταση από την οθόνη/στάση σώματος, αερόβια γυμναστική, 20/20/20 rule και  χρήση Windows Night Light / F.Lux.

Για εμένα η γυμναστική έχει τρομερή επίδραση στη διάθεση και βοηθάει σε όλα όσα περιέγραψες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απο software υπαρχει το f.lux , οπου ενεργοποιειτε το reduce eyestrain mode.

Οι περισσοτερες οθονες εχουν επισης στο OSD menu τους eye saver mode .

Για κινητα, tablet υπαρχουν αντιστοιχα apps οπως  Blue Light Filter - Night Mode, Night Shift ή η ενσωματωμενη reading mode του λειτουργικου.

Και τελος υπαρχουν και γυαλια οπως τα παρακατω

Blue Light Blocking Glasses

Επεξ/σία από Damianus
  • Like 1

Σαν προγραμματιστής που κάθομαι πάνω από 10 ώρες στην οθόνη εδώ και 20 χρόνια μου πρότεινε μία φίλη οφθαλμίατρος γυαλιά με φίλτρο για το μπλε φως.

Μπήκα και το έψαξα λίγο δεν θυμάμαι ακριβώς το βίντεο αλλά αν ψάξετε στο youtube θα δείτε ότι είναι marketing φάση

Γυμναστική , ξεκούραση, κοντά σε παράθυρο να εστιάζει το μάτι κάπου μακριά ανά μισή ώρα, καλό φωτισμό , software σαν το nighte lighter που ανέφεραν αρκετοί και ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης

TS άλλαξε κάτι άλλο τώρα τελευταία στη ζωή σου? Άλλαξες οθόνη?

Κάθεσαι τις ίδιες ώρες με τον ίδιο εξοπλισμό και τώρα τελευταία απέκτησες θέμα?

Αν η απάντηση είναι ναι στα παραπάνω μήπως να πας σε κάποιον οφθαλμίατρο να δεις?

• Like 2

1 λεπτό πριν, tsofras είπε

Σαν προγραμματιστής που κάθομαι πάνω από 10 ώρες στην οθόνη εδώ και 20 χρόνια μου πρότεινε μία φίλη οφθαλμίατρος γυαλιά με φίλτρο για το μπλε φως.

Μπήκα και το έψαξα λίγο δεν θυμάμαι ακριβώς το βίντεο αλλά αν ψάξετε στο youtube θα δείτε ότι είναι marketing φάση

Γυμναστική , ξεκούραση, κοντά σε παράθυρο να εστιάζει το μάτι κάπου μακριά ανά μισή ώρα, καλό φωτισμό , software σαν το nighte lighter που ανέφεραν αρκετοί και ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης

TS άλλαξε κάτι άλλο τώρα τελευταία στη ζωή σου? Άλλαξες οθόνη?

Κάθεσαι τις ίδιες ώρες με τον ίδιο εξοπλισμό και τώρα τελευταία απέκτησες θέμα?

Αν η απάντηση είναι ναι στα παραπάνω μήπως να πας σε κάποιον οφθαλμίατρο να δεις?

εντελώς ομως. Ακόμα και οι οθονες που εχουν "blue filter" και αυτό δεν κάνει τίποτα.

Εμένα που με έπιανε πονοκέφαλος, μόλις πήρα το νέο αμέσως είδα διαφορά. 

Μετά που τα σύγκρινα με το παλιό, κατάλαβα ότι κάτι είχε χαλάσει και έκανε flickering απλά δεν το είχα καταλάβει χωρίς την σύγκριση. Έφαγε σουτ

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βρήκα και το βίντεο , δείτε το όποιος ενδιαφέρεται περιέχει την γνώμη από χειρουργό οφθαλμίατρο

Επεξ/σία από tsofras
  • Like 1

Ευχαριστώ όλους για όλες τις πληροφορίες και το ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι είναι ένα "φλέγον" θέμα, με τη σημερινή τεχνολογία και τις οθόνες να μας έχουν περικυκλώσει... Εγώ προσωπικά τελικά προμηθεύτικα από ένα κατάστημα οπτικών κατά παραγγελία γυαλιά με φίλτρο για υπολογιστή, ενώ επίσης αγόρασα και ένα φίλτρο οθόνης για το μπλε φως και άλλες βλαβερές ακτινοβολίες από γνωστή αγγλική εταιρία και έχω δει μεγάλη βελτίωση. Πιστεύω καλό θα ήταν όλοι να προμηθευτούν κάτι παρόμοι, είτε έχουν σοβαρό πρόβλημα, είτε όχι, καθώς δεν γνωρίζουμε πραγματικά όλα τα αρνητικά της σημερινής τεχνολογίας αναφορικά με την επίδραση στην υγεία μας. Όπως ανέφερε και ο "markos9", το καλύτερο θα ήταν να τα πετάξουμε όλα και να αρχίσουμε να κοιτάμε από το παράθυρό μας! Εύχομαι πάνω απ'όλα υγεία και καλή χρονιά σε όλους!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...