Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Ξεκινάω σύντομα ανακαίνιση στο σπίτι μου. Είναι 160 τμ διαμέρισμα + ταράτσα. Θα περάσω παντού καλώδιο ethernet και οι προδιαγραφές του σπιτιού είναι όπως παρακάτω:

1ος χώρος σαλόνι - κούζίνα. (~100 τετραγωνικά)

-2 πρίζες στο σαλόνι

-1 πρίζα στην κουζίνα

-1 πρίζα στο μπαλκόνι

-1 πρίζα για να μπει το access point

2ο χώρος σαλόνι (~60 τετραγωνικά)

1 πρίζα στο χωλ για το access point

3 πρίζες στα υπνοδωμάτια

Ταράτσα

1 πρίζα για γενική χρήση

1 πρίζα για access point.

Άρα μιλάμε για 11 συνολικά.

---

Θα ήθελα κάλυψη σε όλο τον χώρο και να μην χρειάζεται να κάνω αλλαγή στο δίκτυο. Επίσης να έχω monitoring για data / usage κλπ αλλά και να μπορώ να κλείνω το ethernet στο πριζάκι που επιλέξω.

Ερωτήσεις:

Σκεφτόμουν να πάω σε λύσεις της ubiquity. Αν και ακριβές μου άρεσαν αυτά που διάβασα. Αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς να πάρω

Αν πάρω το παρακάτω είναι αρκετό;

https://store.ui.com/collections/unifi-network-routing-switching/products/unifi-switch-16-150w

ή κάτι τέτοιο? https://eu.store.ui.com/collections/unifi-network-routing-switching/products/usw-lite-16-poe

και το συνδυάσω και με τέτοια; https://eu.store.ui.com/collections/unifi-network-access-points/products/unifi-ap-6-lite

ή χρειάζεται να πάρω και κάτι ακόμα; Βασικά να έχω access εδώ: https://demo.ui.com/manage/site/default/dashboard

Επίσης αν είναι υπερβολή τα πάνω, δεκτό και πάω σε κάτι πιο φτηνό αλλά θα ήθελα κάτι καλό.

Επεξ/σία από greg4
Δημοσ.

1- δεν υπάρχει λόγος να πας σε τόσο ακριβό switch αφού πρόκειτε για οικακή χρήση εκτός αν θες να φτιάξεις υποδίκτυα, να ορίσεις κανόνες για το μοιραζόμενο bandwidth κλπ. Που και πάλι για σπίτι είναι λίγο υπερβολικό.

2- οι μπρίζες είναι λίγες.
Π.Χ. Σε κάθε δωμάτιο καλό είναι να έχεις 2 μπρίζες, 1 για δίκτο και μία 2η είτε για backup είτε για να συνδέσεις τηλεφωνική συσκευή.
Επίσης, εκεί που θα μπεί η τηλεόραση στο σαλόνι, αν π.χ. θελήσεις να βάλεις δίπλα κάποια κονσόλα ή ένα home cinema pc αυτόματα θα χρειαστείς παραπάνω θέσεις.
Πρόβλεψε από πριν για να είσαι καλυμένος.

3- δεν έχεις πεί τίποτα για rack, πού θα καταλήξουν τα καλώδια όλα ;;

4- δεν χρειάζεται να ξοδευτείς για κάνα τούμπανο θωρακισμένο καλώδιο, είναι άχρηστο για οικιακή χρήση.  Aπλό cat6 ή cat6a θα είναι αρκετό.

Δημοσ.

1- είναι ίσως υπερβολικό αλλά καθαρά για χομπί το θέλω και να παίξω..  και για dsl router έχω δώσει 160 ευρώ. Αλλά ο συνδυασμό που επέλεξα είναι εντάξει;

Αν και δεν έχω καταλάβω πως ακριβώς παίζει το unify controller. Τρέχει πάνω στο swtich ή χρειάζομαι κάτι ακόμα?

2- οι πρίζες είναι αποκλειστικά για ethernet που ανέφερα. Π.χ στο σαλόνι μια για το office και μια στη τηλεόραση. Ίσως βάλω μια ακόμα στην τηλεόραση.

Για σταθερό τηλέφωνο θα μπουν άλλες, αλλά πραγματικά εν έτη 2020 που χρησιμοποιώ το σταθερό 2 φορές την βδομάδα δεν με νοιάζει και τόσο

3- έχω ένα χώρο περίπου 1τμ, γωνιακό και εκεί θα καταλήγουν όλα. Θα μπει κι ο router, το nas, το switch και το σταθερό τηλέφωνο. Επίσης θα είναι και ένα streaming pc που έχω εκεί. Ανάλογα τι πάρω από συσκευές θα φτιάξω κιολας τον χώρο. Επίσης η γραμμή θα είναι σίγουρα 100mbps με γραμμή μέχρι το σπίτι. Προσπαθώ να βάλω και 200mbps αλλά για κάποιο λόγο ο ΟΤΕ δεν μου δίνει

4- έχω πει στον ηλεκτρολόγο ήδη για cat6a

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο controller της ubiquiti μπορεί να παίξει σε :

α. Win/linux/mac workstation

β. Cloudkey v1 or v2

γ. Raspberry pi3+

δ. Στο cloud 

ε. Σε unifi dream machine (ubiquiti router dvr controller όλα σε ένα )

Εγώ προσωπικά το έχω σ ένα raspberry με ένα unifi switch για να τροφοδοτω με ρεύμα τρία unifi ac mesh εξωτερικού χώρου ώστε να μη χρειάζομαι PoE injectors.

Σε σημεία που έχεις κονσόλα ή κάποια αλλαγή συσκευή που θέλει ενσύρματη σύνδεση δες και τη λύση του in wall ac που βγάζει δεύτερη θύρα bridged.

Επεξ/σία από Finn
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να δουλέψει σωστά και ολοκληρωμένα χρειάζεσαι ένα USG (gateway), για controller ένα cloud key έστω και v1, εκτός αν έχεις όρεξη να ασχοληθείς να τον εγκαταστήσεις σε Raspberry,ubuntu server,debian κτλ η ακόμα και ένα μόνιμα ανοιχτό pc με windows δουλεύει(πιο εύκολο, όχι ιδανικο) η UDM(ακριβό για σπιτι). Ένα switch με poe καλύτερα για να τροφοδοτήσεις τα AP και ότι άλλη συσκευή poe βαλεις(γλυτώνεις καλώδια πολλά, και AP οποίο/α σε εξυπηρετουν. Από εκεί και πέρα και να χρειαστείς έξτρα πριζακια πχ πίσω από την τηλεόραση κουμπώνεις ενα flex mini switch που είναι και φθηνό, είναι poe, και έχεις ακόμα 4 πριζακια. Εννοείται και κάποιο modem η modem router σε bridge ακόμα και του παρόχου για λειτουργία modem 

Επεξ/σία από jimmmi
Δημοσ.

α.βαλε αρκετα παραπανω καλωδια ethernet για να μην χρειαστει να ριχνεις επιπλεον switch και καταντησει βλακεια.

β.βαλε rack και τερματισε τα ολα τα καλωδια σε patch panel και οχι απευθειας σε rj45.

προσπαθησε ολα τα καλωδια να καταληγουν στο rack. δηλαδη απο την ταρατσα τραβα 2-3 καλωδια μεχρι εκει που θα μπει στο rack/switch. μην περασεις μονο ενα με σκοπο μετα να βαλεις αλλο switch στην ταρατσα για να δωσεις στις υπολοιπες πριζες.

Δημοσ.

Ξεκινάς από το σημείο που είναι θα βρίσκεται το "rack"

Εχεις το modem του παρόχου σου μαζί με ένα router και ένα αξιόπιστο managed switch με αρκετά Ports.

Η κάθετη καλωδίωση θα εμπεριέχει ένα ζευγάρι τουλάχιστον σε κάθε όροφο από την κεντρική γραμμή στο ισόγειο για RJ11 για την τηλεφωνία όπου θα δίνεις μέσω 

επιστροφής από το modem της ευρυζωνικής σου σύνδεσης.

Το internet θα ξεκινάει από το modem θα περνάει στο router μετά στο switch και από εκεί θα φεύγει ένα τουλάχιστον RJ45 για κάθε όροφο.

Τελειώνεις με αυτόν τον τρόπο την κάθετη σου.

Σχετικά με την οριζόντια σε κάθε όροφο διακλαδώνεις από την πρίζα του κάθε ορόφου σου σε Χ αριθμό πριζών ethernet αναλόγως που και πόσες χρειάζεσαι.

Έτσί τελείωνεις με την τοπολογία σου.Ύστερα σε κάθε όροφο συνδέεις ότι θές και όπου το θες.

Σχετικά με το management της κίνησης του δικτύου δημιουργείς ένα VLAN για κάθε όροφο που ξεκινάει από το router σου με ξεχωριστό DHCP και διαφορετικό subnet.

Με αυτό τον τρόπο χωρίς να αλλάξεις τίποτα στο δίκτυο σου μπορείς να ορίσεις ποια συσκευή θα μπορεί να βλέπει την άλλη αλλά και τι bandwidth καταναλώνει ό κάθε όροφος.Φυσικά θα μπορείς να "ανοιγοκλείνεις" σε κάθε όροφο ή σε όποια συσκευή θες μέσα στο σπίτι σου στο internet.    

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...