Προς το περιεχόμενο

Κλειστά τα γραφεία της Google τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021

trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

6 ώρες πριν, Crystallization είπε

Θα ήθελα να γράψω την δική μου εμπειρία με την τηλεργασία, διότι βλέπω περίεργα σχόλια.

Εγώ, ως software engineer, δούλευα flexible remote πριν τον ιό. Είμαι 30' από την δουλειά μου με τα πόδια και 5' με το αυτοκίνητο/μηχανή. Πλέον έχουμε ορίσει 1 μέρα ανά ομάδα που μπορεί να πάει στο γραφείο προαιρετικά και όλες οι υπόλοιπες μέρες είναι remote.

Πολλοί μιλάτε για 2 μεγάλα προβλήματα της τηλεργασίας:

1. Περισσότερες ώρες εργασίας. Για να κρατήσεις το ωράριο σου με τηλεργασία θέλει πειθαρχία. Πολλοί παρασήρονται μόνοι τους χωρίς να το ζητήσει η εταιρεία και δουλεύουν περισσότερο. Αν η εταιρεία στο ζητήσει, μπορείς να επικαλεστείς τα εργατικά σου δικαιώματα (σε λίγο καιρό θα βγει και νομοθεσία για την τελεργασία, μέχρι τότε ισχύει η νομοθεσία της δια ζώσης εργασίας). Όποιος πει ότι θα σε απολύσουν, τότε ίσως θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την εν λόγο εταιρεία.
  2. Έξοδα που επομίζεται ο υπάλληλος. Ρεύμα, θέρμανση/ψύξη και τηλέφωνο.
        • Αν η θέρμανση είναι φυσικό αέριο, λογικά για λόγους απόδοσης θα είναι σταθερή ούτως ή άλλως σε μια θερμοκρασία 24/7. Αν όχι ..και δεν θα ήταν κανεις άλλος στο σπίτι εκείνες τις ώρες τότε ναι, θα υπάρχει παραπάνω κατανάλωση.
       • Το ρεύμα δεν είναι απαραίτητα πιο ακριβό όταν δουλεύεις από το σπίτι ημέρα.
       • Το τηλέφωνο δεν ειναι σχεδόν ποτέ παραπάνω.. αν χρειάζεται να κάνεις πολλές κλήσεις η εταιρεία συνήθως συνδέει το τηλέφωνο της δουλειάς σου να στον υπολογιστή σου με VoIP VPN οπότε κάνεις κλήσεις με χρέωση της εταιρείας.

Με λίγα λόγια οικονομικά γλυτώνεις τα όποια έξοδα μετακίνησης και πληρώνεις στην καλύτερη 2€ - 3€ παραπάνω ρεύμα τον μήνα για τον υπολογιστή σου. Πολλοί δεν ενδιαφέρονται για τα έξοδα μετακίνησης, όσο για την ίδια την μετακίνηση που βρέξει χιονίσει πρέπει να κάνουν μια διαδρομή πήγαινε έλα 0.5 - 1 - 2 ώρες την ημέρα για μια εργασία που γίνεται από το σπίτι με την ίδια ευκολία. Εξαιρούνται υπάλληλοι με μικρά παιδιά στο σπίτι. Εκεί εξαρτάται την διαρύθμιση του σπιτιού, γιατί το κλάμα τρυπάει τοίχους 😅

Η δική μου εταιρεία (και γνωρίζω πως αυτό δεν ισχύει για όλες τις εταιρίες εκεί έξω) μας δίνει ένα εξτρά ποσό για να καλύψει αυτά τα έξοδα. Για την ακρίβεια υπερκαλύπτει τα έξοδα, διότι πλέον πληρώνω όλο μου το ρεύμα, την θέρμανση και το ίντερνετ από αυτό το ποσό. Το remote δίνει ευελιξία σε ωράριο και τοποθεσία. Καλοκαίρι μπορώ να δουλεύω από το εξοχικό μου ή από όπου επιλέξω να παραθερίσω ή να πάω σε κάποιον φίλο στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα ..ή ότι σκεφτεί να κάνεις ο καθένας. Και θέλω να πω κάτι σε όλους αυτούς που γκρινιάζουν για το θέμα ..σκεφτείτε ότι ανοίγουν remote θέσεις μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος από την Ελλάδα και να δουλεύει από την όμορφη μας χώρα με παχουλούς μισθούς για τα δεδομένα της. Όπως επίσης κάποιος που έχει σιχαθεί την ποίοτητα ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα και θέλει να μετακομίσει επαρχία αλλά να μην αφήσει την δουλειά του.

Η remote εργασία είναι ένα δώρο για αυτούς που έχουν πειθαρχία, δεν φοβούνται να ζητήσουν τα δικαιώματα τους, θέλουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια καλύτερα ισορροπία δουλειάς - ζωής.

Νομίζω από τα καλύτερα post σε αυτή τη συζήτηση καθώς εμπεριέχει όλη την ουσία του πράγματος και θίγει πολλά καίρα σημεία. Θα σταχυολογήσω ορισμένα από αυτά:

Περισσότερες ώρες εργασίας: Στις σοβαρές εταιρείες και ειδικά σε αυτές που σέβονται τους εργαζομένους και τους αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους (επειδή πολύ απλά δεν θέλουν να τους χάσουν) δεν αλλάζει κάτι. Αν αλλάξει, τότε λογικά αυτόματα θα αυξηθεί το attrition rate και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου η εταιρεία θα χάσει περισσότερα από τους εκάστοτε εργαζομένους, αφού πρώτοι απ' όλους θα φύγουν οι καλοί. Οι τελευταίοι είναι πιθανό ότι απλά θα μετακομίσουν στον διπλανό εργοδότη που προσφέρει καλύτερες συνθήκες work/life balance, έστω με μικρότερο μισθό.

Το αν κάποιος καταφέρνει να βγάζει την ίδια δουλειά στον ίδιο χρόνο, επαφίεται περισσότερο στη θέληση και την πειθαρχία του. Επίσης έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικρατούν στο γραφείο. Στη δική μου περίπτωση όσοι μέναμε συχνά-πυκνά εθελοντικά στο γραφείο σαν παρεάκι μετά τη λήξη του ωραρίου τις εποχές που δεν υπήρχαν δηλώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ και έφοδοι της επιθεώρησης, συχνά βγάζαμε πολύ περισσότερη δουλειά σε αυτές τις 1-2 ώρες ησυχίας παρά όλο το μεσημέρι που επικρατούσε χάος, χάβρα και μπούγιο, ενώ οι μισοί περιφέρονταν στο κτίριο για τσιγάρο/φαΐ κλπ.

Έξοδα εργαζομένου: Στις περισσότερες περιπτώσεις ρεύμα και τηλέφωνο όντως παραμένουν ίδια, εκτός αν κάποιος θέλει/χρειαστεί να βάλει γρηγορότερη (ή εφεδρική) γραμμή για να κάνει τη δουλειά του, καίει κλιματιστικά ή θερμαντικά όλη μέρα κλπ. Στη θέρμανση προσωπικά δεν έχω δει κάποια διαφορά μετά από τόσους μήνες. Γενικά πάντως για όποιον δουλεύει από σπίτι είναι καλή ιδέα εάν είναι εφικτό να πιάσει ένα χώρο που είναι πιο εύκολο να θερμανθεί/ψυχθεί παρά να προσπαθεί να έχει συνθήκες Σαββατοκύριακου όλη την εβδομάδα δουλεύοντας από το σαλόνι.

Επίσης δεν είναι απίθανο (μάλλον το αντίθετο) τα επιπλέον έξοδα θέρμανσης/ψύξης να είναι τελικά μικρότερα από αυτά που απαιτούνται για τις μετακινήσεις. Ακόμα και η μειοψηφία που μένουν 3-4 χιλιόμετρα από τη δουλειά τους (βλ. 15' με το αμάξι στην Αθήνα, δηλαδή μικρή απόσταση), σε βάθος μήνα θα χρειαστούν κάμποσες δεκάδες ευρώ για βενζίνη/εισιτήρια. Τώρα αν κάποιος είναι αρκετά τυχερός ή θαρραλέος να πηγαινοέρχεται με πόδια/ποδήλατο/car pooling, είναι άλλη ιστορία. Αυτό όμως που δεν μπορεί να μετρηθεί με τίποτα είναι το ψυχολογικό κέρδος στο χρόνο που πλέον δεν χάνεται στις μετακινήσεις, στο μποτιλιάρισμα, στην απεργία των ΜΜΜ, στη βροχή και τον καύσωνα.

Αν και δεν επιδοτούν όλες οι εταιρείες τα πιθανά έξοδα που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι πολλές που δίνουν κάποιο σεβαστό ποσό για αγορά εξοπλισμού γραφείου (καρέκλες, πληκτρολόγια/ποντίκια, οθόνες και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με το αντικείμενο), χωρίς μάλιστα απαίτηση να επιστραφούν αν ο εργαζόμενος φύγει στο μέλλον. Στην πραγματικότητα όμως ας σκεφτούμε ότι το remote working αφορά σε συντριπτικό ποσοστό δουλειές που έχουν να κάνουν με υπολογιστές. Και λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο και, με WFH ή χωρίς, δεν έχουν ήδη ένα γραφείο, μια καρέκλα, ένα πληκτρολόγιο, μια περισσευούμενη οθόνη αν χρειαστεί.

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που δεν το εκτίμησε όταν δούλεψε έστω και μια μέρα remotely από το εξοχικό του σε ένα τριήμερο (άρα δεν αναγκάστηκε να επιστρέψει τη μέρα που γινόταν χαμός στην εθνική οδό) ή μια βδομάδα το καλοκαίρι από το νησί όπου κάθε απόγευμα πεταγόταν για μπάνιο στη θάλασσα μετά το τέλος του ωραρίου. Στην ομάδα μου έχουμε τύχει να δουλέψουμε παρέα σε παραλία στο Ιόνιο, όπου κάποιοι είχαν τα laptop στο beach bar ενώ οι άλλοι ναι μεν είχαν κανονική άδεια και έπιναν μπύρες, αλλά όταν χρειαζόταν έδιναν ένα χεράκι. Ίσως δεν είναι κατάσταση ιδανική για μακροπρόθεσμη εργασία, αλλά έστω και μια στο τόσο να γίνει αλλάζει εντελώς τη διάθεση. Αλλάζει και μόνο που ξέρεις ότι αν θέλεις, έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις, άσχετα αν δεν γίνεται να το κάνεις συνέχεια.

Το ίδιο ισχύει για ταξίδια στο εξωτερικό. Έχουμε ανθρώπους στην ομάδα μου (Έλληνες) που έχουν κάνει relocate σε γραφείο του εξωτερικού, μπορούν όμως να επιστρέψουν εδώ για να επισκεφθούν τους δικούς τους και συνεχίζουν να δουλεύουν στο timezone της κανονικής τους ομάδας οπότε δεν "τρώνε" μέρες άδειας κατά την παραμονή τους.

Εταιρίες του εξωτερικού που παραδοσιακά κοιτούσαν στην ελληνική αγορά αλλά απαιτούσαν relocation (πχ. Ιρλανδία), πλέον ψάχνουν και για fully remote εργαζόμενους, οπότε αυτό ανοίγει οπωσδήποτε θέσεις από το πουθενά.

Τα περί αστικών κέντρων και ποιότητας ζωής δεν θα σχολιάσω μιας και θα χρειαζόταν ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του. Προσωπικά αν μπορούσα να έφευγα από την Αθήνα αύριο το πρωί μένοντας στην ίδια δουλειά, θα έφευγα ακόμα με τα πόδια. Δυστυχώς πρέπει να περιμένω κάμποσους μήνες ακόμα αλλά πιστεύω θα τα καταφέρω. Έχοντας γεννηθεί και ζήσει όλη μου τη ζωή στην Αθήνα, δεν την αντέχω πλέον ούτε για ένα δευτερόλεπτο ειδικά τώρα που απέκτησα οικογένεια. Αν γνωρίζετε έναν που να κατάφερε να κάνει relocate στην επαρχία με αξιοπρεπή δουλειά και να θέλει διακαώς να επιστρέψει σε αστικό κέντρο, να μου το πείτε κι εμένα.

Αναφορά σε κείμενο

Η remote εργασία είναι ένα δώρο για αυτούς που έχουν πειθαρχία, δεν φοβούνται να ζητήσουν τα δικαιώματα τους, θέλουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια καλύτερα ισορροπία δουλειάς - ζωής.

^Αυτό. Τα συνοψίζει όλα σε μία πρόταση. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 minutes ago, Vaiosss said:

Με την καραντίνα (lockdown) τα διαζύγια πάνε σύννεφο, φαντάσου τι θα γίνεται όταν θα σε έχει η φρεσκοαρραβωνιασμένη σχέση σου μονίμως στα πόδια της, η θα την έχεις εσύ να σου λέει πήγαινε από εδώ να καθαρίσω, φύγε από το δωμάτιο να σκουπίσω, πήγαινε από εκεί να μαγειρέψω 😛

Μάλλον δεν έπιασες το subcontext.

Περάσαμε 2 καραντίνες μαζί. Αυτό που περιγράφεις δεν είναι γάμος. Ούτε οικογένεια. Είναι η μίζερη εκδοχή της που την έμαθες από την τηλεόραση.

Και αυτό λέει πολλά για την τωρινή κατάσταση σου. Ειλικρινά λυπάμαι και χαίρομαι που δεν μπορώ να σε καταλάβω.

Υ.Γ. Τις τελευταίες 10ετίες τα ζευγάρια εκτός του ότι ζουν μαζί, επιλέγουν να κάνουν και οικογένεια από επιλογή. Επίσης οι γυναίκες έχουν δικαιώματα, ψηφίζουν κτλ και μοιράζονται (οι υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις) το νοικοκυριό αλλά και συνεισφέρουν από κοινού στο εισόδημα. Ξέρεις. Δουλεύουν.

Επίσης ενα παιδί χρειάζεται και τους 2 γονείς. Εάν δεν τους έχει όπως πρέπει, ή καταλήγει άσχημα ή τους το παίρνει η πρόνοια, εκτός και από τις λίγες πετυχημένες μονογονεϊκές.

Επεξ/σία από Lomar
  • Like 1

Παιδιά για όσους χαίρονται που δουλεύουν απο το σπίτι, έχω την εντύπωση οτι έρχονται πολλές άσχημες αλλαγές για τους εργαζόμενους. Γιατι η δουλειά απο το σπίτι μπορεί να γίνει απο οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, οπότε και οι εταιρίες πλέον θα μπορούν να παίρνουν συνεντεύξεις όχι απο κατοίκους της πολής τους, αλλα απο όλο τον πλανήτη! Καταλαβαίνει κανείς οτι ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος και ποιός θα χάσει απο όλο αυτό? Φυσικά ο εργαζόμενος ο οποίος θα έχει να ανταγωνιστεί χώρες με χαμηλότατους μισθούς. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 minutes ago, kavouras said:

Παιδιά για όσους χαίρονται που δουλεύουν απο το σπίτι, έχω την εντύπωση οτι έρχονται πολλές άσχημες αλλαγές για τους εργαζόμενους. Γιατι η δουλειά απο το σπίτι μπορεί να γίνει απο οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, οπότε και οι εταιρίες πλέον θα μπορούν να παίρνουν συνεντεύξεις όχι απο κατοίκους της πολής τους, αλλα απο όλο τον πλανήτη! Καταλαβαίνει κανείς οτι ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος και ποιός θα χάσει απο όλο αυτό? Φυσικά ο εργαζόμενος ο οποίος θα έχει να ανταγωνιστεί χώρες με χαμηλότατους μισθούς. 

Στο coding αυτό συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν έχει συμβεί αυτό που λες. Silicon Valley 160k/χρόνο, πολωνία 40κ/χρόνο, ψωροκώσταινα από 15κ/χρόνο.

Έλληνας βρήκε remote για αμερική; Rellocation και ας δουλεύει και remote. Σίγουρα θα πρέπει να γνωριστεί με τους συναδέλφους και να τους συναντά συχνά/πυκνά.
Λες να πληρώνεται με μισθό Ελλάδας; Σίγουρα όχι. Αν βέβαια δεν θέλει το rellocation, δεν θα πάρει και τα 160κ, αλλά ούτε μόνο 15κ που μπορούν να πληρώνουν εδώ. Θα πάει στα μισά. Και δεν τον χάλασε καθόλου. Το χρήμα που θα το δίνει από τον μισθό του; Στην Ελλάδα.

remote δεν σημαίνει μόνιμα όλο το προσωπικό δεν θα γνωριστεί ποτέ στη ζωή του. remote σημαίνει δεν πατάω στην εταιρεία αν δεν υπάρχει λόγος.

Ούτε νέα μόδα είναι, ούτε παγκόσμια πλεκτάνη, ούτε θα γίνει σε όλους.
Τα ίδια πίστευαν αρκετοί όταν φτιάχτηκε το Amazon/Ebay, τα ίδια και για μεγαλυσίδες τύπου Lidl.
Έγιναν αναταράξεις σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά μικρομπακάλικα που άξιζαν, όχι απλά δεν χάθηκαν, αλλά πλέον και σε NY, Silicon Valley, California (όλο το state), τα βρίσκεις αν σφίζουν από ζωή.

Το ίδιο και στην Ελλάδα. Δεν εξαφανίστηκε όπως προέβλεπαν οι κασσάνδρες, το αντίθετο: Προσαρμόστηκαν με ERP φθηνά και ορισμένοι ακόμα και με eshop (βλ. λιανική - άλλοτε πετυχημένα, άλλοτε απλές μπροσούρες).

Επεξ/σία από Lomar

8 λεπτά πριν, Lomar είπε

Στο coding αυτό συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν έχει συμβεί αυτό που λες. Silicon Valley 160k/χρόνο, πολωνία 40κ/χρόνο, ψωροκώσταινα από 15κ/χρόνο.

Έλληνας βρήκε remote για αμερική; Rellocation και ας δουλεύει και remote. Σίγουρα θα πρέπει να γνωριστεί με τους συναδέλφους και να τους συναντά συχνά/πυκνά.
Λες να πληρώνεται με μισθό Ελλάδας; Σίγουρα όχι. Αν βέβαια δεν θέλει το rellocation, δεν θα πάρει και τα 160κ, αλλά ούτε μόνο 15κ που μπορούν να πληρώνουν εδώ. Θα πάει στα μισά. Και δεν τον χάλασε καθόλου. Το χρήμα που θα το δίνει από τον μισθό του; Στην Ελλάδα.

remote δεν σημαίνει μόνιμα όλο το προσωπικό δεν θα γνωριστεί ποτέ στη ζωή του. remote σημαίνει δεν πατάω στην εταιρεία αν δεν υπάρχει λόγος.

Ούτε νέα μόδα είναι, ούτε παγκόσμια πλεκτάνη, ούτε θα γίνει σε όλους.
Τα ίδια πίστευαν αρκετοί όταν φτιάχτηκε το Amazon/Ebay, τα ίδια και για μεγαλυσίδες τύπου Lidl.
Έγιναν αναταράξεις σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά μικρομπακάλικα που άξιζαν, όχι απλά δεν χάθηκαν, αλλά πλέον και σε NY, Silicon Valley, California (όλο το state), τα βρίσκεις αν σφίζουν από ζωή.

Το ίδιο και στην Ελλάδα. Δεν εξαφανίστηκε όπως προέβλεπαν οι κασσάνδρες, το αντίθετο: Προσαρμόστηκαν με ERP φθηνά και ορισμένοι ακόμα και με eshop (βλ. λιανική - άλλοτε πετυχημένα, άλλοτε απλές μπροσούρες).

Τα δεδομένα που αναφέρεις αφορούν την εως τώρα χρήση της παγκόσμιας εργασίας, η οποία σε παγκόσμια κλίμακα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη σε σύγκριση με την παραδοσιακή εργασία. Με τις κοσμογονικές αλλαγές που βλέπουμε να γίνονται καθημερινά και όταν φθάσει η απομακρυσμένη εργασία απο αμελητέα να γίνει κανόνας, ποιός σου λέει οτι θα ισχύουν τα ίδια δεδομένα? Δε θεωρείς οτι οι εταιρίες θα εκμεταλευτούν την καινούρια κατάσταση προς όφελός τους? 

To WFH ειναι ευκολια και τρομερο perk, τελεία.

Το αναγκαστικο WFH σε εποχη εγκλεισμου ειναι η καταρα ,οταν το κανουν κ οι 2 γονεις και εχεις και δυο μικρα παιδια, επισης τελεία.

Επισης μιλαμε για εταιρειες με την κουλτουρα wfh εμφυτη με οτι αυτο συνεπαγεται κ οχι για το καθε καφενειο 

• Confused 1

• Moderators

Πσσστ, good people. @Lomar , @nzeppos  κ ευτυχως αρκετοι ακομα, εχουν πιασει το νοημα. Αποψη καποιου που βρισκεται στην ιδια time zone με οσους μενουν στην Ελλαδα και πηρε το mail του Pichai χωρις leak, πολυ πριν το παρουν οι New York Times.

• Like 1

• Super Moderators
2 hours ago, Vaiosss said:

Με την καραντίνα (lockdown) τα διαζύγια πάνε σύννεφο

Δλδ ο γάμος/σχεση την πάλευε μόνο και μόνο επειδή δεν έβλεπε ο ένας τον άλλον για Χ ώρες την ημέρα ώστε να μπορεί να τον ανέχεται. 

Καταπληκτική σχέση/γάμος...

• Thanks 1

Γουστάρω που κάποιοι απλός πιστεύουν ότι οι πολυεθνικές δουλεύω σαν το περίπτερο του κυρ Βασίλη.......

Στις πολυεθνικές έτσι ήταν πάντα (τουλάχιστον στο ΙΤ) δουλειά από το σπίτι όποτε το ήθελες, σιγά μην περίμεναν τον ιό για να μεταφέρουν άλλου τις θέσεις.

Αν θα σύμφερε θα το είχαν κάνει.

Τέτοιες εταιρίες έχουν ολόκληρο σχεδιασμό για το που θα έχουν τις θέσεις.

2 ώρες πριν, Lomar είπε

Μάλλον δεν έπιασες το subcontext.

Περάσαμε 2 καραντίνες μαζί. Αυτό που περιγράφεις δεν είναι γάμος. Ούτε οικογένεια. Είναι η μίζερη εκδοχή της που την έμαθες από την τηλεόραση.

Και αυτό λέει πολλά για την τωρινή κατάσταση σου. Ειλικρινά λυπάμαι και χαίρομαι που δεν μπορώ να σε καταλάβω.

Υ.Γ. Τις τελευταίες 10ετίες τα ζευγάρια εκτός του ότι ζουν μαζί, επιλέγουν να κάνουν και οικογένεια από επιλογή. Επίσης οι γυναίκες έχουν δικαιώματα, ψηφίζουν κτλ και μοιράζονται (οι υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις) το νοικοκυριό αλλά και συνεισφέρουν από κοινού στο εισόδημα. Ξέρεις. Δουλεύουν.

Επίσης ενα παιδί χρειάζεται και τους 2 γονείς. Εάν δεν τους έχει όπως πρέπει, ή καταλήγει άσχημα ή τους το παίρνει η πρόνοια, εκτός και από τις λίγες πετυχημένες μονογονεϊκές.

Δεν είμαι αρραβωνιασμένος, δεν είμαι παντρεμένος και το επάγγελμα μου δεν μπορεί να λειτουργήσει με τηλεργασία. Οπότε δεν ανήκω σε καμία κατηγορία και προφανώς εφόσον δεν έχω την εμπειρία, παραδέχομαι ότι δεν γνωρίζω τα οφέλη και τα κατά αυτής. Αυτό βέβαια που κάνεις εσύ και κάνα δυο άλλοι και βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα για το άτομό μου, είναι λάθος σε όλα τα επίπεδα. Και όχι, δεν μαθαίνω τίποτα από την τηλεόραση μιας και την έχω βγάλει από την ζωή μου μια δεκαετία τώρα. Αντιθέτως έχω μάθει από γνωστούς μου που είχαν οικογένειες και για διαλυμένους γάμους.

Απλά παραθέτω κάποιους προβληματισμούς για το μέλλον της τηλεργασίας, στους οποίους μπορεί και να κάνω λάθος. Συζήτηση θαρρώ ότι κάνουμε και τίποτε περισσότερο. Ο καιρός θα δείξει άλλωστε εάν εχω δίκιο η άδικο. Διαφωνούμε, συμφωνούμε, λίγη σημασία έχει. Σέβομαι την άποψη σου όμως μιας και έχεις ζήσει την φάση αλλά δεν θυμάμαι να έβγαλα αυθαίρετα συμπεράσματα για την πάρτη σου. Το να βγαίνουν βεβιασμένα συμπεράσματα για τον οποιονδήποτε, με κοσμητικά επίθετα, περί αντιεμβολιαστών, συνωμοσιολόγών, για την τωρινή κατάσταση μου η το τι βλέπω στην τηλεόραση εγώ και διάφορα άλλα εξωγήινα, δεν σε κάνουν ούτε πιο έξυπνο ούτε καλύτερο άνθρωπο.

• Like 2

6 hours ago, Vaiosss said:

Δεν είμαι αρραβωνιασμένος, δεν είμαι παντρεμένος και το επάγγελμα μου δεν μπορεί να λειτουργήσει με τηλεργασία. Οπότε δεν ανήκω σε καμία κατηγορία και προφανώς εφόσον δεν έχω την εμπειρία, παραδέχομαι ότι δεν γνωρίζω τα οφέλη και τα κατά αυτής. Αυτό βέβαια που κάνεις εσύ και κάνα δυο άλλοι και βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα για το άτομό μου, είναι λάθος σε όλα τα επίπεδα. Και όχι, δεν μαθαίνω τίποτα από την τηλεόραση μιας και την έχω βγάλει από την ζωή μου μια δεκαετία τώρα. Αντιθέτως έχω μάθει από γνωστούς μου που είχαν οικογένειες και για διαλυμένους γάμους.

Απλά παραθέτω κάποιους προβληματισμούς για το μέλλον της τηλεργασίας, στους οποίους μπορεί και να κάνω λάθος. Συζήτηση θαρρώ ότι κάνουμε και τίποτε περισσότερο. Ο καιρός θα δείξει άλλωστε εάν εχω δίκιο η άδικο. Διαφωνούμε, συμφωνούμε, λίγη σημασία έχει. Σέβομαι την άποψη σου όμως μιας και έχεις ζήσει την φάση αλλά δεν θυμάμαι να έβγαλα αυθαίρετα συμπεράσματα για την πάρτη σου. Το να βγαίνουν βεβιασμένα συμπεράσματα για τον οποιονδήποτε, με κοσμητικά επίθετα, περί αντιεμβολιαστών, συνωμοσιολόγών, για την τωρινή κατάσταση μου η το τι βλέπω στην τηλεόραση εγώ και διάφορα άλλα εξωγήινα, δεν σε κάνουν ούτε πιο έξυπνο ούτε καλύτερο άνθρωπο.

Σεβαστά όλα αυτά, αλλά το να υποβαθμίζεις την γυναίκα σε ένα στερεότυπο πως όλη μέρα μέσα στο σπίτι δεν την αντέχεις, λες και σε lock down δεν μπορείς να περάσεις λίγο χρόνο μόνος σου ή να πας μια βόλτα πάλι μόνος ή με τον σκύλο, και μάλιστα να το θεωρείς και αυτονόητο για τον κάθε άντρα αυτό, είναι πολύ λάθος και σίγουρα δεν σε κάνει να φαίνεσαι πιο έξυπνος από τον μέσο άνθρωπο (μπορεί και να είσαι, αλλά όχι εκφράζοντας αρχαϊκες αντιλήψεις).

Μάλλον οι γνωστοί σου είναι σε λάθος γάμους ή απλά δεν ήταν έτοιμοι και παντρεύτηκαν από πίεση των δικών τους. Το lock down ήταν απλά ο καταλύτης για να φανεί το λάθος.

Μία συμβουλή, εάν πάρεις την απόφαση κάποια στιγμή να κάνεις οικογένεια: Στην ουσία έχεις έναν 2ο άνθρωπο που θα μοιραστείς την ζωή σου. Οτιδήποτε άλλο πιστέψεις εσύ ή και η σύντροφος σου είναι καταστροφικά λάθος. Επισης οσοι άνθρωποι και ζευγάρια σας επηρεάζουν αρνητικά, απλά μακρυά. Αν δεν γουστάρει συγκεκριμένους κολλητούς η γυναίκα σου, αλλά και το αντίθετο, τότε απλά ξεκοβεις/ξεκοβει.

Εάν δεν δεις την σχέση έτσι και πάντα με στόχο την οικογένεια, τότε απλά η κατάληξη θα είναι ένα ακόμα μίζερο ζευγάρι από ελληνικό σήριαλ.

Φιλικά πάντα.

8 hours ago, Gi0 said:

Πσσστ, good people. @Lomar , @nzeppos  κ ευτυχως αρκετοι ακομα, εχουν πιασει το νοημα. Αποψη καποιου που βρισκεται στην ιδια time zone με οσους μενουν στην Ελλαδα και πηρε το mail του Pichai χωρις leak, πολυ πριν το παρουν οι New York Times.

Γυναίκα, αφρό αμερικανη, μιλάει για υπό-εκπροσώπηση μειονοτήτων και πως αυτό επηρεάζει τα biases στο training input των AI, από ηθικής πλευράς και περιμένεις αυτό να αγγίξει συνειδήσεις πίσω από τα επιχειρήματα του κόστους και της "εισβολής της εργασίας στο σπίτι μας", κομμάτια ενός μεγαλύτερου σχεδίου, που στοχο έχουν να πλήξουν την οικογένεια, για να μπορεί η γυναίκα να καθαρίσει χωρίς να βρίζει τον άντρα.

Good luck.

9 hours ago, kavouras said:

Τα δεδομένα που αναφέρεις αφορούν την εως τώρα χρήση της παγκόσμιας εργασίας, η οποία σε παγκόσμια κλίμακα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη σε σύγκριση με την παραδοσιακή εργασία. Με τις κοσμογονικές αλλαγές που βλέπουμε να γίνονται καθημερινά και όταν φθάσει η απομακρυσμένη εργασία απο αμελητέα να γίνει κανόνας, ποιός σου λέει οτι θα ισχύουν τα ίδια δεδομένα? Δε θεωρείς οτι οι εταιρίες θα εκμεταλευτούν την καινούρια κατάσταση προς όφελός τους? 

Το γνωρίζεις φίλε μου πως υπάρχουν νομοθεσίες που προστατεύουν τα εργατικά μας δικαιώματα, ήδη αυτή την στιγμή;

Πως στην Γαλλία, εδω και πάνω από 1 χρόνο, απαγορεύεται μετά τις 6μμ να στείλει η εταιρεία ακόμα και email στον εργαζόμενο;

Επίσης αν κάπου δεν είναι καλά, απλά φεύγεις. Δεν είναι όλες οι εταιρείες το ίδιο. Ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν μικρές και μεγάλες εταιρείες, που δεν εκμεταλλευονται το δικαίωμα τους για μισθολογικη τυπικότητα (ηλικία, επίπεδο πτυχίων, οικογ. Κατάσταση, προϋπηρεσία σε παρεμφερές ΚΑΔ κτλ), αντίθετα δίνουν μπόνους και κίνητρα στους εργαζόμενους για να αυξηθεί η παραγωγικοτητα τους.

Ειλικρινά δεν ξέρω πόσο και που έχετε δουλέψει, αλλά σίγουρα δεν μιλάμε για αναλώσιμες θέσεις χαμηλής ευθύνης. Ούτε όμως για θέσεις που χρειάζονται 2κιλα πτυχία.

Είτε αποθηκάριος είσαι, είτε διανομέας, είτε Data scientist, η δουλειά και η θέση δεν είναι ποτέ η ίδια από "μαγαζί" σε "μαγαζί". Αυτό που παίζει ρόλο είναι, ειδικά όσο είσαι νέος, πόσο θα σηκώσεις τα μανίκια, αλλά και το ανάστημα σου απέναντι σε προϊστάμενους που σε καπιλευονται και εργοδότες που "ξεχνάνε". Δεν λέω να γίνεις συνδικαλιστής, αλλά αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις και νοιώθεις την προσωπική σου ευθύνη, σέβεσαι συναδέλφους & πελάτες παραπάνω και από προϊστάμενους (=πόσο θα βγεις από τον δρόμο σου για να τους βοηθήσεις) και ποτέ δεν μεταφέρεις προβλήματα μεταξύ σπιτιού και δουλειάς, τότε φίλε μου με την ίδια επιμονή & υπομονή για να μην φρικάρεις, κάποια στιγμή θα βρεις ανθρώπους πραγματικούς για να εργάζεσαι πλέον και όχι να δουλεύεις.

Αυτό συμβαίνει και χωρίς την τηλεεργασια.

1 hour ago, Lomar said:

Πως στην Γαλλία, εδω και πάνω από 1 χρόνο, απαγορεύεται μετά τις 6μμ να στείλει η εταιρεία ακόμα και email στον εργαζόμενο;

Συμφωνώ με όσα λες σχεδόν στο 100%. Δεν επιθυμώ να δώσω επιχειρήματα στην άλλη πλευρα - όμως η Γαλλία είναι ιδιαίτερη περίπτωση ούτως ή άλλως. Εξαιρετικά υψηλός βαθμός προστασίας του υπαλλήλου, σκληρός συνδικαλισμός με πανίσχυρες ομοσπονδίες, απαγορεύσεις απολύσεων (άρα και δύσκολες προσλήψεις) - είναι ειδική περίπτωση. Δεν φοβούνται εξίσου οι εταιρίες σε άλλες χώρες. Τα βραδυνά email (εξ όσων βρίσκομαι εις θέση να γνωρίζω) είναι - αν όχι κανόνας - ιδιαίτερα συνηθισμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Παίζει ρόλο και η χωρα και η εταιρία ασφαλώς. 

4 minutes ago, DrFreeman said:

Συμφωνώ με όσα λες σχεδόν στο 100%. Δεν επιθυμώ να δώσω επιχειρήματα στην άλλη πλευρα - όμως η Γαλλία είναι ιδιαίτερη περίπτωση ούτως ή άλλως. Εξαιρετικά υψηλός βαθμός προστασίας του υπαλλήλου, σκληρός συνδικαλισμός με πανίσχυρες ομοσπονδίες, απαγορεύσεις απολύσεων (άρα και δύσκολες προσλήψεις) - είναι ειδική περίπτωση. Δεν φοβούνται εξίσου οι εταιρίες σε άλλες χώρες. Τα βραδυνά email (εξ όσων βρίσκομαι εις θέση να γνωρίζω) είναι - αν όχι κανόνας - ιδιαίτερα συνηθισμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Παίζει ρόλο και η χωρα και η εταιρία ασφαλώς. 

Πολύ σωστά, την Γαλλία την ανέφερα επειδή η αντίθετη πλευρά σχολιάζει σε διεθνές επίπεδο τσουβαλιάζοντας τα πάντα (επίπεδο εταιρείας, χώρες, επαγγέλματα).

Και στην Ελλάδα συνηθίζονται τα βραδυνά email, σε καμία χώρα δεν είναι υποχρεωτικό να απαντηθούν εκτός ωραρίου. Είναι άτυπος κανόνας: Στέλνω το email 4πμ για να μην το έχω στο μυαλό μου να το κάνω 10πμ και το ξεχάσω. Απο την στιγμή που είναι ασύγχρονη επικοινωνία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενοχληθεί κανείς, και φυσικά να απαιτεί κανείς την άμεση απάντηση.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, Lomar said:

Πολύ σωστά, την Γαλλία την ανέφερα επειδή η αντίθετη πλευρά σχολιάζει σε διεθνές επίπεδο τσουβαλιάζοντας τα πάντα (επίπεδο εταιρείας, χώρες, επαγγέλματα).

Και στην Ελλάδα συνηθίζονται τα βραδυνά email, σε καμία χώρα δεν είναι υποχρεωτικό να απαντηθούν εκτός ωραρίου. Είναι άτυπος κανόνας: Στέλνω το email 4πμ για να μην το έχω στο μυαλό μου να το κάνω 10πμ και το ξεχάσω. Απο την στιγμή που είναι ασύγχρονη επικοινωνία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενοχληθεί κανείς, και φυσικά να απαιτεί κανείς την άμεση απάντηση.

Προφανώς όσοι το λένε αυτό, έχουν κατά νου το κλασικό ελληνικό "θα σε έχει στη μπούκα" αν δεν απαντήσεις άμεσα ή "δε θα σου δείξει ίσως τη δυσαρέσκεια του ο manager εκείνη τη στιγμή, όμως θα στοχοποιηθείς και θα πάρεις πόδι", κοκ. Σίγουρα είναι σημαντικό να προσέχεις με ποιο εργοδότη συναλλάσσεσαι (και στην Ελλάδα δυστυχώς οι κακοί εργοδότες είναι πάρα πολλοί...)

Επεξ/σία από DrFreeman
  • Like 1

6 ώρες πριν, DrFreeman είπε

και την Ισπανία

Την προηγουμενη εβδομάδα πάντως επικοινώνησα με συνάδελφο based in Spain για πρόβλημα που δεν μπορούσα να λύσω. Μνμ στο Teams 10-15 λεπτά πριν τη λήξη της βάρδιάς του (wfh εκείνος), προτείνει call. Του εξηγώ τι συνέβη και μου λέει που να απευθυνθώ, "because my dog is waiting for it's daily routine". Πατ πατ στην πλατούλα μου και "keep me in the loop later with an email". Φυσικά του έστειλα μέιλ, προφανώς κάθε βράδυ δέχεται 20 νέα, αλλά ο τύπος απαντά μόνο όπου πρέπει. Σε εμένα απάντησε το επόμενο μεσημέρι, με "ευχαριστώ για την αναλυτική εξήγηση του προβλήματος και της λύσης".

Η κουλτούρα "στέλνω μέιλ εκτός ωραρίου" μπορεί να υπάρξει σε κάθε εταιρεία. Η κουλτούρα "σόρι, σχόλασα, αύριο τα λέμε" καλλιεργείται όμως μόνο από την ίδια την επιχείρηση. Στη δουλειά μου μπορώ να εξαφανιστώ μετά το πέρας του ωραρίου, άσχετα αν εγώ είμαι μλκς κι απαντάω όταν θεωρώ ότι χρειάζεται. Δεν είναι όμως όλοι στην Ελλάδα κακοί, ούτε όλοι στο εξωτερικό καλοί με τους εργαζόμενους. Συνεπώς οι γενικεύσεις δεν βοηθούν.

Υ.Σ.: Τα μόνα urgent μέιλ στα οποία η εταιρεία περιμένει να απαντήσουμε είναι σε όσα υπάρχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο αν δεν διορθωθούν ή όταν το site δεν λειτουργεί. Δύο φορές τον χρόνο; Ίσως λέω πολύ... Για όλα τα άλλα, "κι αύριο μέρα είναι".

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...