phanispal Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Σχεδόν σε όλα τα sites που επισκέπτεσαι, σου πετάει το κλασικό «Σεβόμαστε την ιδιοτικότητά σας» και δε σε αφήνει να διαβάσεις τη σελίδα/άρθρο αν δε δώσεις την συγκατάθεσή σου. Αν θυμάμαι καλά, παλιότερα σου έδινε τρεις επιλογές (αποδέχομαι/περισσότερες επιλογές/διαφωνώ). Είχα παρατηρήσει ότι εάν πατούσες «διαφωνώ», είτε σε άφηνε να διαβάσεις το συγκεκριμένο άρθρο, είτε σε πήγαινε στην κεντρική σελίδα του site, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αν πατούσες back, σε πήγαινε στο συγκεκριμένο link που προσπάθησες να μπεις αρχικά. Κάποιες άλλες φορές δε συνέβαινε αυτό και είτε σε έβγαζε πάλι στην κεντρική όσα back κι αν πατούσες, είτε σου έβγαζε ξανά το μήνυμα για αποδοχή. Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλά έχω την εντύπωση ότι πλέον όλο και περισσότερα sites (σχεδόν όλα βασικά) έχουν αφαιρέσει την επιλογή «διαφωνώ», οπότε «σε υποχρεώνουν» να δώσεις τη συγκατάθεσή σου αν θες να προχωρήσεις στο site. Η απορία μου είναι η εξής: Όταν πατάς «διαφωνώ» και σε αφήνει να προχωρήσεις, τελικά τι γίνεται; Δεν αποθηκεύονται τα δεδομένα/cookies/τοποθεσία/whatever μου ή με γράφουν στα απαυτά τους και τα αποθηκεύουν κανονικά, και άρα δεν έχει καμία διαφορά ό,τι και να πατήσεις; Το ίδιο και αν πατήσεις στο «περισσότερες επιλογές» και αποεπιλέξεις όσα γίνεται να αποεπιλέξεις.
htaccess Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 18 minutes ago, phanispal said: Σχεδόν σε όλα τα sites που επισκέπτεσαι, σου πετάει το κλασικό «Σεβόμαστε την ιδιοτικότητά σας» και δε σε αφήνει να διαβάσεις τη σελίδα/άρθρο αν δε δώσεις την συγκατάθεσή σου. Το σωστό είναι να μην σε αφήσει να προχωρήσεις, ούτως ή άλλως με το που δεις την ιστοσελίδα έχει ήδη καταγράψει την ip σου o server, οπότε λογικό είναι (και βάση του GDPR), αν δεν συμφωνήσεις να μην μπορείς να προχωρήσεις. 21 minutes ago, phanispal said: Αν θυμάμαι καλά, παλιότερα σου έδινε τρεις επιλογές (αποδέχομαι/περισσότερες επιλογές/διαφωνώ). Είχα παρατηρήσει ότι εάν πατούσες «διαφωνώ», είτε σε άφηνε να διαβάσεις το συγκεκριμένο άρθρο, είτε σε πήγαινε στην κεντρική σελίδα του site, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αν πατούσες back, σε πήγαινε στο συγκεκριμένο link που προσπάθησες να μπεις αρχικά. Κάποιες άλλες φορές δε συνέβαινε αυτό και είτε σε έβγαζε πάλι στην κεντρική όσα back κι αν πατούσες, είτε σου έβγαζε ξανά το μήνυμα για αποδοχή. Είτε από κακό προγραμματισμό της ιστοσελίδας, είτε "χαριστικός" λειτουργεί έτσι ώσπου να το συνηθίσουν οι χρήστες. 27 minutes ago, phanispal said: Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλά έχω την εντύπωση ότι πλέον όλο και περισσότερα sites (σχεδόν όλα βασικά) έχουν αφαιρέσει την επιλογή «διαφωνώ», οπότε «σε υποχρεώνουν» να δώσεις τη συγκατάθεσή σου αν θες να προχωρήσεις στο site. Για να είναι κάποιος κατοχυρωμένος και καθ` όλα νόμιμος πρέπει να λειτουγεί καθ` αυτόν το τρόπο. 29 minutes ago, phanispal said: Η απορία μου είναι η εξής: Όταν πατάς «διαφωνώ» και σε αφήνει να προχωρήσεις, τελικά τι γίνεται; Δεν αποθηκεύονται τα δεδομένα/cookies/τοποθεσία/whatever μου ή με γράφουν στα απαυτά τους και τα αποθηκεύουν κανονικά, και άρα δεν έχει καμία διαφορά ό,τι και να πατήσεις; Το σωστό είναι να μην αποθηκεύει κάτι, αν αποθηκεύει κάτι θα είναι κατά 99,9% από κακό προγραμματισμό της ιστοσελίδας. 38 minutes ago, phanispal said: Το ίδιο και αν πατήσεις στο «περισσότερες επιλογές» και αποεπιλέξεις όσα γίνεται να αποεπιλέξεις. Είναι πολύ εύκολο να δεις ποια cookies αποθηκεύονται, δεν νομίζω να ρισκάρει κανεις και να κάνει του κεφαλιού του.
Realakias Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Η αρμόδια αρχή (Greek dpa) της Ελλάδας έχει βγάλει οδηγίες σχετικά με τα cookies. Κανονικά άμα πατήσεις "διαφωνώ" τότε πρέπει η εκάστοτε σελίδα να σου εμφανιστεί προς ανάγνωση. Η απόρριψη των cookies δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί στο λεγόμενο cookie wall. Η αρμόδια αρχή επίσης απαιτεί το κουμπί της απόρριψης (η επιλογή "Μόνο τα απαραίτητα" πχ δηλώνει απόρριψη όλων των Cookies εκτός από τα απαραίτητα τα οποία δεν μπορείς να μην δεχτείς, βασικά δεν σου δίνεται καν η δυνατότητα να κάνεις κάτι εκτός από το να πειράξεις τις ρυθμίσεις του Browser, αλλά τα απαραίτητα cookies είναι κατά 99.9% τελείως απαραίτητα, το cookie που κρατάει το myCart σε ένα e-shop πχ). Τώρα όσον αφορά την ερώτησή σου όταν πατάς απόρριψη (ή "Μόνο τα απαραίτητα" ή "αποδοχή επιλογών" που θα κάνεις μέσω του "περισσότερα"), τότε η σελίδα αποθηκεύει συνήθως (όπως κάνουν και οι υπηρεσίες όπως πχ iubenda ή cookiebot) ένα cookie το οποίο κρατάει ουσιαστικά ιστορικό των cookies που χρησιμοποιούνται όταν είσαι εσύ στη σελίδα, δλδ το ότι τα απέρριψες όλα ή αλλιώς ποια Cookies αποδέχτηκες, και ποια όχι, μέσω του "περισσότερα" (τα απαραίτητα ξαναλέω ότι εξαιρούνται). Download the new guidelines Εδώ (in Greek) Επεξ/σία 13 Δεκεμβρίου 2020 από Realakias 2
papmel Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Ολες μα ολες οι σελιδες στην Ελλαδα ( γιατι επι των πλειστων στο Εξωτερικο δεν ειναι ετσι ) εχουν αυτο το popup απο ξενο domain και αυτο ειναι παρανομο. Απλα δεν εχει βρεθει ακομα καποιος να τους κυνηγήσει. Ειναι μεγαλο θέμα .
phanispal Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Thanks για τις απαντήσεις. Άρα είναι παράνομο που σχεδόν όλες δε σου δίνουν την επιλογή απόρριψης; Και κάτι άλλο, όταν πάω να μπω σε μια σελίδα, και με το που πετάει το pop-up πατάω back και βγαίνω, τι υποτίθεται πως αποθηκεύει;
Realakias Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, phanispal είπε Thanks για τις απαντήσεις. Άρα είναι παράνομο που σχεδόν όλες δε σου δίνουν την επιλογή απόρριψης; Και κάτι άλλο, όταν πάω να μπω σε μια σελίδα, και με το που πετάει το pop-up πατάω back και βγαίνω, τι υποτίθεται πως αποθηκεύει; 1η ερώτηση: Ναι, θεωρείται παράνομο (ας το πούμε και "κακή πρακτική" για την ώρα) με βάση το λινκ που έβαλα προηγουμένως. Τα μεγάλα πάντως site βλέπεις ότι έχουν απόρριψη (ή μόνο απαραίτητα όπως πχ το Πλαίσιο που χρησιμοποιεί cookiebot). 2η ερώτηση: κανονικά πρέπει να σου ξαναεμφανιστει το pop up καθώς δεν αποθήκευσε τίποτα. Επεξ/σία 13 Δεκεμβρίου 2020 από Realakias
k33theod Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2020 Τα cookies είναι πληροφορίες που αποθηκεύονται στον υπολογιστή του χρήστη και όχι στο server. H μόνη τους λειτουργία είναι η βελτίωση της ποιότητας περιήγησης. Αυτό που σε ρωτάει λοιπόν το μύνημα είναι αν θες να τα αποθηκεύσεις εσύ στον browser σου. Μερικά cookies είναι απαραίτητα πχ authentication cookie, Sessionid ka. Δεν έχεις κανένα καλό λόγο να πατήσεις όχι εκτός του αντιδρώ γιατί μου σπάσατε τα @@ ή να μή γεμίσει η cache του browser. H τοποθεσία είναι άλλο θέμα και σου δίνει δυνατότητα ο browser να μην την δώσεις
phanispal Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2020 Η αλήθεια είναι ότι δε γουστάρω το νταβατζιλίκι της απουσίας του «διαφωνώ». Εκτός από αυτό όμως, δεν αποθηκεύονται πληροφορίες (ας πούμε δικές μου) στους servers;
polaki Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2020 Στις 14/12/2020 στις 8:51 ΜΜ, phanispal είπε Η αλήθεια είναι ότι δε γουστάρω το νταβατζιλίκι της απουσίας του «διαφωνώ». Εκτός από αυτό όμως, δεν αποθηκεύονται πληροφορίες (ας πούμε δικές μου) στους servers; Αν δε γουστάρεις το νταβατζιλίκι του διαφωνώ όπως λες (στο οποίο συμφωνώ 100% μαζί σου), τότε η μόνη σου επιλογή είναι να κλείσεις τη σελίδα. Και αν είχαν και όλοι αυτήν την καλή πρακτική όπως εσένα του να φεύγανε δηλαδή, τότε όλα τα sites θα αναγκάζονταν να υποστηρίξουν και αυτούς που δεν συμφωνούν. Γιατί ο ΜΟΝΟΣ λόγος που δεν το προσφέρουν, είναι επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν τον developer να οργανώσει λίγο το όλο σύστημα, δηλαδή να δώσουν 50-100€ να ξεμπερδεύουν. Βέβαια από τεχνικής πλευράς εγώ να πω ότι πάνω από το 70% των sites που έχουμε φτιάξει αλλά και υποστηρίζουμε δεν το προσφέρουν αυτό, ακριβώς για τον λόγο που ανέφερα παραπάνω. Σε ΣΧΕΔΟΝ όλα τα site που έχουμε κάνει τα τελευταία 2,5 χρόνια από Μάϊο 2018, το έχουμε βάλει γιατί πολύ απλά τους το βάλαμε μες την τιμή. Οι παλιότεροι πελάτες αν δεν πληρώσουν δεν ακουμπάμε πληκτρολόγιο. Όπως και κάτι καρά-οικονομικοί οι οποίοι ζητάνε έκπτωση ακόμα και στο 20€ του να βάλεις ένα contact form. Όταν τους λέμε ότι τα cookies είναι 50€ λένε γεμάτοι χαρά "βγάλτα τότε να γλιτώσουμε κάνα φράγκο, έτσι και αλλιώς κανείς δεν ασχολείται".
phanispal Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2020 Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα αυτό κάνω, πατάω back και βγαίνω. Ούτως ή άλλως τις περισσότερες φορές πρόκειται για όχι και ιδιαίτερα σοβαρά άρθρα από το Ειδήσεις Google, δε θα πάθω και τίποτα να μην τα διαβάσω δηλαδή. Λίγα sites είναι εκείνα που έχω αποδεχτεί, π.χ. ξένα τεχνολογικά κ.λπ.. Μιας και ασχολείσαι, τι συμβαίνει όταν βγαίνω απ' τη σελίδα; Εννοώ το βλέπουν ότι κάποιος πάει να μπει και βγαίνει χωρίς να πατήσει αποδοχή; Έχουν χασούρα (π.χ. λόγω διαφημίσεων) ή δεν έχει διαφορά γι' αυτούς;
phanispal Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2020 Μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής; Ελπίζω ότι είναι κάποιος τρόπος να παρακάμψω το pop-up ή κάτι παρεμφερές, σωστά;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα