Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να αγοράσω μια οθόνη για χρήση γραφείου για πολλές ώρες (κυρίως σύνταξη και διάβασμα κειμένου). Είμαι ανάμεσα στην DELL S2721DS στα 279 EUR και στην DELL S2721QS στα 379 EUR. Ποιά θα προτείνατε; (με ενδιαφέρει πολύ η καλή ανάλυση αλλά άκουσα ότι στην 4k φαίνονται όλα πιο μικρά).

Σας ευχαριστώ!

Δημοσ.

Αν δεν τίθεται θέμα budget την qs, πιστεύω είναι η καλύτερη 4κ για γραφείο σε αυτά τα χρήματα.

Όσο αφορά το αν είναι μικρά τα γράμματα δεν νομίζω να έχεις θέμα προσαρμογής. Σίγουρα πάντως το text detail είναι σαφέστατα ανώτερο στη qs, έχω έχω μια ultrasharp 2k στα 27 και ένα Τσικ καλύτερα fonts θα ήθελα να είχα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα γράμματα στην S2721QS που έχω (με 150% zoom που το βάζουν αυτόματα τα windows) και σε μία άλλη Dell 27 1440p που έχω δίπλα είναι ακριβώς τα ίδια. Η ευκρίνεια της S2721QS σε μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα και έχω δει πολλές οθόνες. Βέβαια για να το καταφέρει αυτό έχει gamma 2.4+. Σου κάνω copy paste τι έγραψα σε ένα φίλο που με ρώτησε εντυπώσεις. Η κριτική μου είναι αυστηρή γιατί είναι η πιο φτηνή οθόνη που έχω πάρει ποτέ οπότε έχω ψηλό μέτρο σύγκρισης.

"Από τη μία είναι ιδιαίτερα καλή στο να προβάλει μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο. Λόγω ανάλυσης τα γράμματα φαίνονται φανταστικά και λόγω ενός ιδιόμορφου gamma που έχει βγαίνουν πάντα έντονα μαύρα ακόμα και αν είναι σκούρο γκρι. Για να σου δώσω να καταλάβεις τη διαφορά, όταν βάλεις να δεις κάποια ιστοσελίδα που το κείμενο είναι σε γκρι χρώμα και την δεις ταυτόχρονα στην S2721QS και σε μία gaming οθόνη (έχω δοκιμάσει με δύο) νομίζεις ότι οι gaming οθόνες είναι χαλασμένες και δεν δείχνουν σωστά, τόσο μεγάλη διαφορά.

Ταυτόχρονα έχει αρκετά καλές γωνίες όρασης (λίγο καλύτερες από το μέσο όρο των IPS). Το πόσο ψηλά η χαμηλά κάθεσαι επηρεάζει ελάχιστα το πως βλέπεις τις διαβαθμίσεις του λευκού και του μαύρου πράγμα που βοηθάει πολύ στο photo editing και το web design. Στο αριστερά δεξιά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά δεν έχει σημασία αφού δουλεύω μόνος.

Έχει μέτρια φωτεινότητα, αρκετή για να βλέπεις ταινίες από μικρή απόσταση με κλειστά φώτα και φυσικά αρκετή για να δουλεύεις ακόμα και μέρα σε φωτεινό δωμάτιο. Δυστυχώς η ρύθμιση φωτεινότητας δεν είναι τόσο linear όσο θα ήθελα με αποτέλεσμα τα σκαλοπάτια κοντά στο 20 να έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

Το μεγάλο αρνητικό της είναι ότι το περίεργο και πολύ μεγάλο gamma της (2.4+) δημιουργεί έντονο black crush και ιδιαίτερα φωτεινά λευκά οπότε τα dark themes για προγραμματισμό (πχ monokai κλπ) αποκτούν υπερβολικό contrast, μεν αυτό τα κάνει πιο ευδιάκριτα αλλά και κουραστικά μετά από κάποια ώρα. Τα white themes φαίνονται απίστευτα καλά, πρώτη φορά στη ζωή μου έχω τόσο καλή εμπειρία με γράμματα σε λευκό φόντο.

Όσο αφορά το HDR έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά. Συνεχίζει να είναι καλύτερο να μετρήσεις από την αρχή τα nits σε κάθε frame με το madMeasureHDR και να ορίσεις το target σου στην αναπαραγωγή αλλά η διαφορά στην ποιότητα είναι μικρή σε αντίθεση με τις Samsung τηλεοράσεις του 2018 και του 2020 που έχω που κάνουν τη μετατροπή αρκετά χειρότερα.

Τα extra bpc χρώματος δεν μπορώ να τα δω στην πράξη, το αποτέλεσμα του software dithering μου φαίνεται το ίδιο.

Ένα άλλο μεγάλο αρνητικό είναι ότι ο βραχίωνας της δεν φτάνει αρκετά ψηλά, οπότε αν κάθεσαι σωστά με τους αγκώνες στις 90 μοίρες και τον καρπό που κρατάει το mouse να είναι στον αέρα θα πρέπει να βάλεις ένα βιβλίο κάτω από την οθόνη.

Το overdrive της είναι αρκετά καλά ρυθμισμένο με ισορροπημένο και λίγο ghosting/overshoot αλλά είναι κάτι που περίμενα από οθόνη 60hz. Για κάποιο περίεργο λόγο όμως όλες οι νέες οθόνες με μικρό latency και flicker free (non pwm backlight) έχουν περισσότερο overshoot από τις παλιές με PWM backlight και μεγάλο latency.

Τέλος το antiglare φίλτρο που έχει είναι απλά μέτριο, ενώ αλλοιώνει προς το χειρότερο την εικόνα σε σχέση με τις ποιο glossy/flat επιστρώσεις δεν καταφέρνει να μειώσει αρκετά την αντανάκλαση από κάποιο φως οπότε δεν προσφέρει πραγματικά κάτι. Στο γραφείο μου που έχω φροντίσει να μην υπάρχουν φώτα που αντανακλούν στις οθόνες είναι μόνο αρνητικό.

Τα ηχεία της μου φαίνονται σαν ανέκδοτο αλλά τα συγκρίνω με DAC, ηχεία και ενισχυτή που κοστίζουν όσο 4 τέτοιες οθόνες οπότε είναι λογικό.

Το συμπέρασμα μου είναι ότι προσφέρει πολύ καλό value σε σχέση με το πόσο κοστίζει όμως θα πρέπει να βρω τρόπο να την κάνω calibrate (δυστυχώς τα color profile του ratings δεν περιλαμβάνουν gamma curves :-S). Όσο δεν είναι calibrated είναι καλή μόνο για κείμενο σε λευκό φόντο και ταινίες (σε όσους αρέσει το μεγάλο contrast/gamma)."

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 3
Δημοσ.

@elpenor τι χρειάζομαι για calibration, φαντάζομαι ένα μηχάνημα calibration και γνώση για το πώς να το χρησιμοποιήσω, αξίζει να αγοραστεί calibrator ή να δώσει κάποιος περισσότερα να αγοράσει μια ultrasharp που είναι precalibrated, βασικά αυτός είναι και ο λόγος που προτιμώ τις ultrasharp

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Chemical είπε

@elpenor τι χρειάζομαι για calibration, φαντάζομαι ένα μηχάνημα calibration και γνώση για το πώς να το χρησιμοποιήσω, αξίζει να αγοραστεί calibrator ή να δώσει κάποιος περισσότερα να αγοράσει μια ultrasharp που είναι precalibrated, βασικά αυτός είναι και ο λόγος που προτιμώ τις ultrasharp

https://www.amazon.de/Datacolor-SpyderX-Pro-Monitorkalibrierung-entwickelt/dp/B07M6KPJ9K

Πολύ καλό και θα σου μείνει. Το Elite είναι ακόμα καλύτερο αλλά ίσως υπερβολή.

Εγώ πιστεύω ότι αν δουλεύεις με φωτογραφίες πρέπει να αγοράσεις ένα και να τρέχεις calibration κάθε λίγους μήνες. Όσο καλά calibrated και να είναι μία οθόνη από το εργοστάσιο μετά από λίγους μήνες θα έχει αλλάξει.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 λεπτά πριν, elpenor είπε

https://www.amazon.de/Datacolor-SpyderX-Pro-Monitorkalibrierung-entwickelt/dp/B07M6KPJ9K

Πολύ καλό και θα σου μείνει. Το Elite είναι ακόμα καλύτερο αλλά ίσως υπερβολή.

Εγώ πιστεύω ότι αν δουλεύεις με φωτογραφίες πρέπει να αγοράσεις ένα και να τρέχεις calibration κάθε λίγους μήνες. Όσο καλά calibrated και να είναι μία οθόνη από το εργοστάσιο μετά από λίγους μήνες θα έχει αλλάξει.

Παρρήγγειλα την dell-s2721qs και εγώ, κώδικα γράφω κυρίως αλλά με ενδιαφέρουν και τα χρώματα γιατι κανω συχνά υλοποιήσεις ui design. 
Διάβασα το post σου, διάβασα και αυτό δεν ήθελε και πολύ να το αποφασίσω, αν και διπλα σε ενα 2k θα ειναι περίεργο. 
Απο οτι κατάλαβα θα χρειαστει calibration.

Επεξ/σία από Chemical
  • Like 1
Δημοσ.
14 ώρες πριν, Chemical είπε

Παρρήγγειλα την dell-s2721qs και εγώ, κώδικα γράφω κυρίως αλλά με ενδιαφέρουν και τα χρώματα γιατι κανω συχνά υλοποιήσεις ui design. 
Διάβασα το post σου, διάβασα και αυτό δεν ήθελε και πολύ να το αποφασίσω, αν και διπλα σε ενα 2k θα ειναι περίεργο. 
Απο οτι κατάλαβα θα χρειαστει calibration.

Εγώ τελικά αγόρασα ένα Datacolor SpyderX Photo Kit, με τόσες οθόνες που έχω στο γραφείο και στο σπίτι θα τα βγάλει τα λεφτά του. Επίσης είναι πολύ βοηθητικά τα extra που δίνει για όποιον τραβάει φωτογραφίες.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...