GeorgeR1_700 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, πρόσφατα άλλαξα mobo, cpu, rams. Το παλιό σύστημα το έβαλα σε ένα άλλο case. Δεν ξέρω αν έχω θέμα αλλά οι στροφές είναι υψηλές νομίζω στο παλιό σύστημα. Πριν συνεχίσω να διευκρινίσω το εξής, το pc θα μπει στην αποθήκη, θα το έχω μόνο κυρίως για την περίπτωση που θέλω να εξετάσω αν το hardware που έχω τώρα βγάλει θέμα στο μέλλον, οπότε να έχω ένα 2ο σύστημα για να μπορέσω να βρω το θέμα (στην περίπτωση που με το speaker δεν βγει ακριβές συμπέρασμα). Βέβαια κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως πειραματιστώ και με κάποια πράγματα. Ο ήχος των fans είναι οκ για μένα, αλλά τα rpms είναι στα 1500. Μπαίνω στο q-fan, μου κάνει calibrate αλλά δεν αλλάζει κάτι. Να τα πειράξω χειροκίνητα λέτε? Υπάρχει περίπτωση να φταίει η gpu? Πριν μια βδομάδα επανάφερα στην ζωή μια παλιά gpu "ψήνοντάς" την . Δεν είχα πάστα οπότε έβαλα οδοντόκρεμα 😜 μέχρι να ανοίξουν τα μαγαζιά ούτως ώστε να πάρω να της βάλω μια κανονική πάστα. Μέχρι τώρα η gpu ήταν στους 40 με 43 βαθμούς. Σήμερα ανέβηκε στους 50 βαθμούς με το που άνοιξε το pc. Μέχρι χθες οι στροφές ήταν στις 1000-1200. Σήμερα μόλις έκανα calibrate (πρώτη φορά του έκανα calibrate) ανέβηκαν γύρω στις 1500. Αυτό παίζει να έγινε λόγο gpu? Πληροφορικά το pc δεν θα το ξανα ανοίξω μέχρι να αλλάξω πάστα, μιας που βλέπω πως ανέβηκε τόσο η θερμοκρασία 😉 Σύστημα: μητρική: Asus Z170-P επεξεργαστής: Intel Core i5 6500 καρτες RAM: Corsair Vengeance LPX 8GB DDR4-2133MHz (CMK8GX4M2A2133C13R) Κάρτα γραφικών: NVIDIA GeForce GTX 260 HDD Storage: 500GB Seagate ST500DM002-1BD142 ATA Device (SATA) Κουτί: thermaltake soprano Τροφοδοτικό: high quality evolution commitment cougar 650w (παρεμπιπτόντως αν και πολύ παλιό, μέτρησα όλες τις τάσεις από τα καλώδιά του και είναι πολύ οκ 😉, ούτως ή άλλως στην αποθήκη θα μπει) Φωτογραφίες: Κάποια τα άλλαξα από DC σε pwm, δεν άλλαξε κάτι... Όταν πάτησα Optimize All μου έκανε αυτόματα calibrate. Το έκανα 2 φορές, και τις 2 φορές δεν άλλαξε κάτι. Το manual της μητρικής εδώ. To κουτί έχει 2 κανονικούς ανεμιστήρες και έναν μικρό από τα πλάγια. Μήπως να μην το πειράξω καθόλου? Επεξ/σία 12 Δεκεμβρίου 2020 από GeorgeR1_700
Τέρης Α. Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, GeorgeR1_700 είπε Δεν είχα πάστα οπότε έβαλα οδοντόκρεμα 😜 μέχρι να ανοίξουν τα μαγαζιά ούτως ώστε να πάρω να της βάλω μια κανονική πάστα. Η ψύκτρα, στην επιφάνεια που εφάπτεται με το chip της κάρτας, είναι χάλκινη ή αλουμινένια; Ο επεξεργαστής έχει πάστα; Σε τι θερμοκρασίες είναι όταν δουλεύουν στις υψηλές στροφές τα αναμιστηράκια;
GeorgeR1_700 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Η ψυκτρα είναι χάλκινη. Ο επεξεργαστής της gpu έχει οδοντόκρεμα. Η cpu του υπολογιστή έχει πάστα. Btw τόσες στροφές cpu έχω και στο νέο pc. Φυσιολογικό λογικά είναι...
Aris_ Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 δλδ έβαλε μόνωση μεταξύ chip και ψυχτρας με την οδοντόκρεμα ασε που θα χωριστεί στα συστατικά της και θα βγάλει υγρασίες δεν έβαζες ελάχιστο γράσο 1000 φορες καλύτερο 1
snbblp Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Ωραίο κουτί το Thermaltake Κοπράνων, αλλά δεν ψύχεται με τίποτα! Κάποτε με έναν Q6600 και Sony Vegas είχε γίνει φούρνος. Είδα κι έπαθα να βρω ανεμιστήρες που θα κάνουν δουλειά. Τελικά έβαλα 4 μεγάλα System Papst πολύστροφα απευθείας στα 12 του τροφοδοτικού, έπεσε η θερμοκρασία στο μισό, αλλά έκανε σαν 747 σε απογείωση... Για την οδοντόπαστα ό,τι κι αν πω είναι λίγο... Καλό BBQ εύχομαι.
GeorgeR1_700 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, Aris_ είπε δλδ έβαλε μόνωση μεταξύ chip και ψυχτρας με την οδοντόκρεμα ασε που θα χωριστεί στα συστατικά της και θα βγάλει υγρασίες δεν έβαζες ελάχιστο γράσο 1000 φορες καλύτερο Είχα ακούσει πως κράτα για κανένα μήνα. Θα την αφαιρεσω αύριο αν είναι. 3 λεπτά πριν, snbblp είπε Ωραίο κουτί το Thermaltake Κοπράνων, αλλά δεν ψύχεται με τίποτα! Κάποτε με έναν Q6600 και Sony Vegas είχε γίνει φούρνος. Είδα κι έπαθα να βρω ανεμιστήρες που θα κάνουν δουλειά. Τελικά έβαλα 4 μεγάλα System Papst πολύστροφα απευθείας στα 12 του τροφοδοτικού, έπεσε η θερμοκρασία στο μισό, αλλά έκανε σαν 747 σε απογείωση... Για την οδοντόπαστα ό,τι κι αν πω είναι λίγο... Καλό BBQ εύχομαι. Η μητρική είναι στους 23 βαθμούς και η cpu στους 30 βαθμούς.
Τέρης Α. Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 6 λεπτά πριν, Aris_ είπε δεν έβαζες ελάχιστο γράσο 1000 φορες καλύτερο https://www.youtube.com/watch?v=TuOcb10Yq3c&t=4m21s 8 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε Η ψυκτρα είναι χάλκινη. Από προσωπική μου εμπειρία τέλη Απριλίου: Βγάζοντας έναν P4 520 από ένα DELL OPTIPLEX GX620, στο οποίο είχα ξεχάσει για κάνα 2μηνο+ την οδοντόπαστα, είδα ότι η ψύκτρα είχε γίνει έτσι. Ευτυχώς ο επεξεργαστής δεν έπαθε κάτι. Όταν καθάρισα τη ψύκτρα με βρεγμένο με νερό βαμβάκι, από τη ψύκτρα έβγαινε η πάστα με πορτοκαλί χρώμα (πιθανόν να την οξείδωσε το Φθοροφωσφορικό Νάτριο). Μετά δοκίμασα με οινόπνευμα, ύστερα καθαριστική βενζίνη. Τέλος καθάρισα με το σφουγγάρι γόμα, το οποίο αφαιρεί τα πάντα με ευκολία, αλλά δεν... Πάντως με το άγγιγμα καταλαβαίνω ένα ανεπαίσθητο βαθούλωμα. Όταν κάνω δοκιμές για μια μέρα χρησιμοποιώ οδοντόπαστα, αλλά όχι για παραπάνω! 1 1
GeorgeR1_700 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 5 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε https://www.youtube.com/watch?v=TuOcb10Yq3c&t=4m21s Από προσωπική μου εμπειρία τέλη Απριλίου: Βγάζοντας έναν P4 520 από ένα DELL OPTIPLEX GX620, στο οποίο είχα ξεχάσει για κάνα 2μηνο+ την οδοντόπαστα, είδα ότι η ψύκτρα είχε γίνει έτσι. Ευτυχώς ο επεξεργαστής δεν έπαθε κάτι. Όταν καθάρισα τη ψύκτρα με βρεγμένο με νερό βαμβάκι, από τη ψύκτρα έβγαινε η πάστα με πορτοκαλί χρώμα (πιθανόν να την οξείδωσε το Φθοροφωσφορικό Νάτριο). Μετά δοκίμασα με οινόπνευμα, ύστερα καθαριστική βενζίνη. Τέλος καθάρισα με το σφουγγάρι γόμα, το οποίο αφαιρεί τα πάντα με ευκολία, αλλά δεν... Πάντως με το άγγιγμα καταλαβαίνω ένα ανεπαίσθητο βαθούλωμα. Όταν κάνω δοκιμές για μια μέρα χρησιμοποιώ οδοντόπαστα, αλλά όχι για παραπάνω! Δε θα το ξανα ανοίξω μέχρι να του αλλάξω πάστα από βδομάδα αν ανοίξουν τα μαγαζιά θα πάω να αλλάξω. Πέρα από την gpu, τα fans να τα αφήσω ως έχουν εφόσον το κουτί είναι ζεστό?
snbblp Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Μία φορά να βάλεις οδοντόπαστα, την σκότωσες την ψύκτρα. Το εντελώς φλατ και γυαλισμένο μέταλλο γίνεται όλο κρατήρες. Αυτό μειώνει δραματικά την επιφάνεια που εφάπτεται, με αποτέλεσμα διπλασιασμό έως και τετραπλασιασμό της θερμικής αντίστασης μεταξύ των μετάλλων cpu/gpu και ψύκτρας. Από εκεί και μετά, η θερμοκρασία θα είναι πάντοτε υψηλότερη. Επεξ/σία 12 Δεκεμβρίου 2020 από snbblp
GeorgeR1_700 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, snbblp είπε Μία φορά να βάλεις οδοντόπαστα, την σκότωσες την ψύκτρα. Το εντελώς φλατ και γυαλισμένο μέταλλο γίνεται όλο κρατήρες. Αυτό μειώνει δραματικά την επιφάνεια που εφάπτεται, με αποτέλεσμα διπλασιασμό έως και τετραπλασιασμό της θερμικής αντίστασης μεταξύ των μετάλλων cpu/gpu και ψύκτρας. Από εκεί και μετά, η θερμοκρασία θα είναι πάντοτε υψηλότερη. Θα αλλάξω πάστα και θα επανέλθω με αποτελέσματα 😉 Δεν με καίει πολύ η κάρτα γραφικών, ούτως ή άλλως το pc δεν την χρειάζεται. Αλλά μια που μπήκα στον κόπο να την φτιάξω θα είναι σίγουρα κρίμα. Επεξ/σία 12 Δεκεμβρίου 2020 από GeorgeR1_700
Aris_ Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 το θεμα ειναι γιατί να βάλεις κατι που ειναι τρομερά διαβρωτικό σε επαφή με θερμοκρασία και ειναι και μονωτικό λογο των συστατικών του 3
GeorgeR1_700 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 4 λεπτά πριν, Aris_ είπε το θεμα ειναι γιατί να βάλεις κατι που ειναι τρομερά διαβρωτικό σε επαφή με θερμοκρασία και ειναι και μονωτικό λογο των συστατικών του Δεν το σκέφτηκα πως θα το διάβρωσει. Κάποια πράγματα όπως και να χει τα μαθαίνουμε με τον δύσκολο τρόπο. Αλλά ίσως να είμαι και τυχερός, που πιστεύω πως θα είμαι. 1 1
Crybal Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 8 ώρες πριν, GeorgeR1_700 είπε Δεν το σκέφτηκα πως θα το διάβρωσει. Κάποια πράγματα όπως και να χει τα μαθαίνουμε με τον δύσκολο τρόπο. Αλλά ίσως να είμαι και τυχερός, που πιστεύω πως θα είμαι. Ρε φιλε,αν εισαι κοντά μου να περάσω με ενα σωληνάριο να βαλουμε λίγο στην Gpu! 2
GeorgeR1_700 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 12/12/2020 στις 11:39 ΠΜ, Crybal είπε Ρε φιλε,αν εισαι κοντά μου να περάσω με ενα σωληνάριο να βαλουμε λίγο στην Gpu! Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον αλλά όπως είπα δεν είναι κατι που με καίει 🙂 Από Δευτέρα που ανοίγουν τα μαγαζιά θα πεταχτώ σε ένα κοντινό κατάστημα να πάρω πάστα. Επεξ/σία 13 Δεκεμβρίου 2020 από GeorgeR1_700
GeorgeR1_700 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2020 Καλησπέρα σας, σήμερα πήρα την θερμοαγώγιμη πάστα, την εγκατέστησα και όλα οκ Όντως η οδοντόκρεμα άλλαξε λίγο το χρώμα της ψήκτρας αλλά τίποτα το σοβαρό. Οι βαθμοί που τρέχει τώρα είναι στους 40 με 43 βαθμούς, που είναι πολύ εντάξει για την συγκεκριμένη κάρτα ψάχνοντας σχετικά με αυτήν. Όσο για το άλλο θέμα, δοκίμασα να ξανακάνω καλημπράρισμα ξανά, αλλά μόλις το ολοκλήρωνε και πατούσα το οκ, στο οκ κολλούσε η εικόνα. Δεν ξέρω τον λόγο, το έκλεισα με το power button και έκανα καλημπράρισμα δεύτερη φορά και μου έκανε το ίδιο κόλλημα. Στην συνέχεια μπήκα κανονικά στα ubuntu και για μία ώρα που την δοκίμαζα έτρεχε κανονικά χωρίς κανένα θέμα ή κόλλημα. Δεν ξέρω αν φταίει η gpu για το κόλλημα, αλλά όπως και να χει πέρα από το θέμα με το bios, λειτουργεί μια χαρά. Από την στιγμή που ο ήχος των fans δεν είναι ενοχλητικός, και εφόσον το κουτί είναι τόσο ζεστό όσο λέει ο snbblp, συν του ότι θα μπει στην αποθήκη και θα μείνει αχρησιμοποίητο μέχρι να μου χρειαστεί, δεν το θεωρώ σημαντικό το να κατεβάσω τις στροφές. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα