georgie_boy Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2020 Καλησπέρα! Έρχονται τα Χριστούγεννα και λόγω καραντινας και λίγων επαγγελματικών υποχρεώσεων σκέφτομαι να κάνω δώρο στον εαυτο μου ενα Raspberry Pi. Σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω ως home multimedia server, ως server για web development και ως γενικης χρήσης nas server. Επειδή είμαστε αρκετά άτομα στο σπίτι θέλω να δημιουργήσω ξεχωριστούς χρήστες για τον καθένα με δικους τους προσωπικους φακέλους. Κατα πόσο είναι εφικτό να δημιουργηθούνε ξεχωριστά permissions για χρήστες σε ntfs συστημα αρχειων; Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι εφικτό στο linux, εάν πάρει κάποιος τον δίσκο και τον συνδέσει σε υπολογιστή που τρέχει windows θα μπορέσει να δει τα αρχεία των άλλων χρηστών; Σε ext4 συστημα αρχείων υποθέτω πως χρειαζεται το password για να δει καποιος τα προσωπικά αρχεία των χρηστων ακόμα και εαν συνδεσει τον δίσκο σε εναν άλλον υπολογιστή. Κάνω λάθος; Δεν έχω κάποια συλλογη απο ταινιες... ερωτικού περιεχομένου που θέλω να κρύψω από την μαμά μου! 😂. Απλά θέλω να μάθω κάποια πράγματα παραπάνω δημιουργώντας κάτι μόνος μου και αποκτώντας εμπειρία από πρωτο χέρι. Αυτός δεν ήταν εξάλλου και ο λόγος που δημιουργήθηκε το Raspberry?
snowflake99 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, georgie_boy είπε Κατα πόσο είναι εφικτό να δημιουργηθούνε ξεχωριστά permissions για χρήστες σε ntfs συστημα αρχειων; Εδώ με μπέρδεψες λίγο. Θέλεις να έχεις ntfs με linux στο raspberry; Απ' όσο ξέρω αυτό δε γίνεται. Κατά τ' άλλα ναι, με το συνηθισμένο ext4 filesystem, μπορείς να έχεις ξεχωριστούς χρήστες με ξεχωριστούς φακέλους (/home/username), και να ρυθμίσεις τα permissions αναλόγως ώστε να μην έχει ο κάθε χρήστης πρόσβαση στα αρχεία των άλλων. 1 ώρα πριν, georgie_boy είπε Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι εφικτό στο linux, εάν πάρει κάποιος τον δίσκο και τον συνδέσει σε υπολογιστή που τρέχει windows θα μπορέσει να δει τα αρχεία των άλλων χρηστών; Αν κάποιος συνδέσει ext4 σε windows, δε θα μπορέσει να δει τα αρχεία επειδή τα windows δεν αναγνωρίζουν το ext4 filesystem. 1 ώρα πριν, georgie_boy είπε Σε ext4 συστημα αρχείων υποθέτω πως χρειαζεται το password για να δει καποιος τα προσωπικά αρχεία των χρηστων ακόμα και εαν συνδεσει τον δίσκο σε εναν άλλον υπολογιστή. Κάνω λάθος; Ναι, όλα αυτά που λέμε για permissions αναφέρονται στην καθημερινή χρήση, εννοώντας ότι αν κάνει κάποιος login και οι άλλοι χρήστες έχουν ρυθμίσει τα permissions ώστε να μην έχεις πρόσβαση στα αρχεία τους, δε θα τα δεις. Το να βγάλεις το δίσκο και να τον συνδέσεις αλλού είναι ένα τελείως άλλο σενάριο, και ναι, εκεί θα μπορούσε κάποιος να δει όλα τα αρχεία. Αν θέλεις να το αποφύγεις αυτό θα πρέπει να πας σε full disk encryption. Ελπίζω να μην κατάλαβα κάτι λάθος και απάντησα άλλα αντ' άλλων. 😊
playfsx Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, snowflake99 είπε Θέλεις να έχεις ntfs με linux στο raspberry; Απ' όσο ξέρω αυτό δε γίνεται. Γίνεται απλά όχι στα βασικά parttions (/ /home /...) , γενικά όμως δεν υπάρχει λόγος. 1 ώρα πριν, snowflake99 είπε Αν κάποιος συνδέσει ext4 σε windows, δε θα μπορέσει να δει τα αρχεία επειδή τα windows δεν αναγνωρίζουν το ext4 filesystem. Not true: https://sourceforge.net/projects/ext2fsd/ 3 ώρες πριν, georgie_boy είπε Σε ext4 συστημα αρχείων υποθέτω πως χρειαζεται το password για να δει καποιος τα προσωπικά αρχεία των χρηστων ακόμα και εαν συνδεσει τον δίσκο σε εναν άλλον υπολογιστή. Κάνω λάθος; Μονό αν ενεργοποιήσεις κρυπτογράφηση, είτε file base είτε partition base. Αν και το Raspberry pi έχει το μεγαλύτερο community δεν είναι το hardware που θα σου κάνει τη δουλεία για nas. Η πρόταση μου είναι να πάρεις κάποιο που έχει τουλάχιστον 2 sata ports για να μπορείς να τρέξεις software raid 1. Το raid 1 γράφει τα δεδομένα σε 2 σκληρούς.Όταν ένας πεθάνει, (θέμα χρόνου) θα συνεχίσεις να έχεις τα αρχεία σου. Usb adaptors δεν προτείνω είχα θέματα. Εναλλακτικά στήσε σε ένα παλιό x86 pc που έχεις. Δες freenas, unraid, OpenMediaVault. Το καλό με αυτή τη λύσει είναι ότι θα μπορείς να τρέξεις και χ86 vms.
BrocasHelm Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Για raspberry γνώμη μου είναι να πας για πολλές κάρτες μνήμης, ανάλογα με την χρήση που θες, και να βάλεις images ανάλογα με την χρήση. Για nas πχ δες openmediavault ως πιο ολοκληρωμένη λύση (όπου υποστηρίζει πολλούς χρήστες, φακέλους, δικαιώματα), για web server μπορείς να πας για τα κλασικά, αλλά βάζεις κι ένα webmin για ευκολότερη διαχείριση, για media player υπάρχουν διάφορα images για kodi. Γενικά θα το έχεις headless εκτός από το media player, όπου εκεί και πάλι δεν θα βλέπεις το command prompt. Πάντως να υπολογίζεις ότι όλα ταυτόχρονα δεν θα τα υποστηρίζει και θα σέρνεται όταν ζορίζεται. Για γραφικό περιβάλλον δεν θα το υπολόγιζα εγώ όπως raspbian πχ. Για lightweight δες το dietpi που κάνεις πολύ εύκολα εγκατάσταση σε διάφορα apps και να το φέρεις στις ανάγκες σου. Επεξ/σία 11 Δεκεμβρίου 2020 από BrocasHelm
snowflake99 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, playfsx είπε Not true: https://sourceforge.net/projects/ext2fsd/ Ναι λάθος μου που δεν το διευκρίνισα, αλλά από την ερώτηση κατάλαβα πως εννοεί κάποιον που δεν ξέρει τι κάνει, σε μια default εγκατάσταση (η οποία δε συμπεριλαμβάνει τον driver). Το driver θα τον έχει εγκατεστημένο μόνο κάποιος που ξέρει τι κάνει. 1
jim_p Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 10 ώρες πριν, georgie_boy είπε Κατα πόσο είναι εφικτό να δημιουργηθούνε ξεχωριστά permissions για χρήστες σε ntfs συστημα αρχειων; Αυτο εδω δεν γινεται στο λινουξ, Οταν κανεις mount το ταδε ntfs partition, τα permissions ισχυουν για ολο το partition. Εχεις καποιον εξωτερικο σκληρο ηδη φορμαρισμενο σε ntfs και θες να τον συνδεσεις στο pi?
asfodelus Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 12 λεπτά πριν, jim_p είπε ταν κανεις mount το ταδε ntfs partition, τα permissions ισχυουν για ολο το partition. Τεχνικά όχι μπορείς να το κάνεις με μια εντολή αλλά δεν θα βρεις πολλά παραδείγματα στο δίκτυο και θέλει ψάξιμο του πως θα το κάνεις να δουλέψει -- αν δουλέψει-- για ένα πολύ απλό λόγο. Γιατί μα το μεγάλο μακαρονοτέρας θέλει να κάνει κάνει κάποιος κάτι τέτοιο; Αλλά να στήσεις NAS σε κάποιο filesystem που δεν είναι εγγενές του λειτουργικού και μάλιστα σε ένα filesystem που δεν έχει καν μια προδιαγραφή και δεν ταιριάζει στο λειτουργικό και που τρέχει και σε userspace εντάξει το καταλαβαίνω. Να το κάνεις σε ένα Raspberry που δεν έχει και το καλύτeρο δυνατό hardware (όταν - μα το μεγάλο μακαρονοτέρας - το συγκρίνεις με κάτι που κοστίζει 10 φορές παραπάνω) ? Πάρε ένα μεγάλο στικάκι ή ενα μικρό ssd να μεταφέρεις και να βάζεις σε άλλους υπολογιστές κάτι αν δεν θέλεις πρόσβαση μέσω του NAS και είναι η φράουλα ικανοποιημένη
jim_p Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 6 λεπτά πριν, asfodelus είπε σε ένα filesystem που δεν έχει καν μια προδιαγραφή και δεν ταιριάζει στο λειτουργικό Για αυτο εδω. Πριν 7+ χρονια, καποιος με 1-2TB αρχειων σε ntfs μου ζητησε να γυρισει το "σερβερ" (= ενα μπρικι με xp και network shares) σε λινουξ. Οι σκληροι που ειχανε τα αρχεια προφανως δεν γινονταν να φορμαριστουν ξανα σε linux-friendly filesystem, οποτε μεινανε σε ntfs. Λογω των permissions, μου γινανε τοσο τσουρεκινα τους να κανω share μεσω samba που στο τελος αγανακτησα και του ξαναβαλα τα xp.
georgie_boy Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! 3 ώρες πριν, jim_p είπε Αυτο εδω δεν γινεται στο λινουξ, Οταν κανεις mount το ταδε ntfs partition, τα permissions ισχυουν για ολο το partition. Εχεις καποιον εξωτερικο σκληρο ηδη φορμαρισμενο σε ntfs και θες να τον συνδεσεις στο pi? Ναι έχω έναν ssd σε ntfs. Το ξέρω ότι για να κάνω proper nas χρειάζεται να έχω 4+ δισκους(για raid 5) ή τουλάχιστον 2 (για raid 1) κατα προτίμηση hdd. Απλά έτυχε να έχω εναν ssd και σκέφτηκα να κάνω κάτι τέτοιο για να έχουν όλοι πιο εύκολη πρόσβαση. Απ'ότι κατάλαβα δεν αξίζει τον κόπο. Οπότε πάμε για multimedia center ή και για ό,τι άλλο προκύψει.
minosnikas Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα και από εμένα, Εάν έχεις να δώσεις και κοντά στα 60€ (ή ίσως βρεις και μεταχειρισμένους με λιγότερα λεφτά) 2 x 2.5 x 1Tb HDDs (να παίζουν μέσω usb -> sata) σε raid 1, image του Openmediavault (OMV) με ενεργό τον docker είναι ένα πολύ αξιοπρεπές και ελαφρύ σύστημα. Σε raspberry 4 παίζεις με ΟΜV 5, από raspberry 3+ και κάτω παίζεις με OMV 4, του οποίου η υποστήριξη τυπικά έχει σταματήσει. Σκέψου λειτουργώ με ένα (κουμπωμένο στο router) raspberry 3 το PiHole για το σύνολο του οικιακού δικτύου, Plex που εξυπηρετεί (τεσταρισμένο) παράλληλα 2 συσκευές, qbittorrent για τα κατεβάσματα και εννοείται κοινόχρηστους δίσκους με διαφοροποιήσεις ανά χρήστη και οι απαιτήσεις μνήμης και επεξεργαστή είναι πάντα κάτω του μέσου. Ήθελα μέρες για να διαβάσω, να το σετάρω και να το στήσω όλο αυτό, αλλά λόγω όλων αυτών που προσφέρει το OMV και ειδικά με τα containers του docker, με ένα raspberry που απλά έμενε στο ράφι, ήταν τελικά τρομερή επιλογή. Επεξ/σία 12 Δεκεμβρίου 2020 από minosnikas
georgie_boy Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Σε ευχαριστώ για την απάντηση! Στις 12/12/2020 στις 12:06 ΠΜ, minosnikas είπε Εάν έχεις να δώσεις και κοντά στα 60€ (ή ίσως βρεις και μεταχειρισμένους με λιγότερα λεφτά) 2 x 2.5 x 1Tb HDDs (να παίζουν μέσω usb -> sata) σε raid 1, image του Openmediavault (OMV) με ενεργό τον docker είναι ένα πολύ αξιοπρεπές και ελαφρύ σύστημα. Το πρόβλημα με τετοιες υλοποιήσεις είναι το οτι χρειάζεται και κουτί εαν δεν θες να είναι πεταμένα από δω και από κει τα πάντα. Οπότε μάλλον το ΝΑΣ θα το αφήσω για το μέλλον. Μάλλον θα χρησιμοποιηθει για android tv και ως test environment web server ή κατι τέτοιο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα