Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Θα ήθελα να παραθέσω κάποιες απορίες σχετικά με τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας που έχω. Καταρχήν κατοικώ στην Αλεξανδρούπολη σε διαμέρισμα 75τμ. και έχω βάλει αντλία θερμότητας 8kw toshiba estia. Μένω στο 2ο όροφο και η αντλία έχει τοποθετηθεί στον επάνω όροφο στην ταράτσα η εξωτερική μονάδα και η υδραυλική μονάδα (στην οποία έχω τοποθετήσει μαγνητικό φίλτρο και συσκευή καθοδικής προστασίας με ανόδιο μαγνησίου) στο διάδρομο μέσα της ταράτσας, οπότε οι σωλήνες κατεβαίνουν κατευθείαν στο συλλέκτη μου. Από εκεί και πέρα έχω 4 τρίστηλα καλοριφέρ καινούρια τα οποία τοποθετήθηκαν αρχές Δεκεμβρίου (2 στο σαλόνι του 1m μήκος , από 1 στα δύο υπνοδωμάτια και αυτά του 1m και 1 πετσετιέρα στο μπάνιο). Έγινε και σωστός εξαερισμός των σωμάτων πριν ανάψω την αντλία. Ο θερμοστάτης βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στο σαλόνι μακριά από τα σώματα ώστε να έχω σωστή ένδειξη. Βέβαια επειδή το έχω παρακολουθήσει ο θερμοστάτης σύμφωνα με θερμόμετρο που έχω στο σαλόνι(βασικά έχω 3 ίδια θερμόμετρα από 1 σε κάθε δωμάτιο ελεγμένα ώστε όταν τα βάζω δίπλα δίπλα να δείχνουν την ίδια θερμοκρασία)  έχει 1ο βαθμό απόκλιση και στα δωμάτια 2ο βαθμούς. Οπότε όταν ζητάω 24οC μου δίνει 23ο στο σαλόνι και στα δωμάτια 22ο. Έχω φωνάξει ειδικό για να μου κάνει την ετήσια συντήρηση, έγιναν τα βασικά και οι ρυθμίσεις μέσω του θερμοστάτη σύμφωνα με το manual. Βασικά την αντλία την έχω από το 2017 και φέτος φώναξα άλλο μηχανικό για τη συντήρηση γιατί με τον προηγούμενο δεν έβγαζα άκρη. Τώρα στο ζουμί, όταν ζητάω 24ο ανάβει ανά 1 ώρα περίπου για 7-10 λεπτά και τα σώματα ίσα που προλαβαίνουν να γίνουν λίγο χλιαρά πάνω πάνω και μετά κλείνει. Άρα λόγω της απόκλισης θερμοκρασίας που έχει ο θερμοστάτης με την πραγματική θερμοκρασία του σπιτιού κρατά σταθερή τη θερμοκρασία στο σαλόνι στο 22ο-23ο και στα δωμάτια στο 21ο-22ο κάτι που δεν μας καλύπτει σαν οικογένεια με μωρό. Έτσι τη βάζω στο 25ο για να έρθει η θερμοκρασία στα επίπεδα που θέλω. Στο 25ο όμως καίει συνεχόμενα 6-8 ώρες και μετά ανοίγει ανά 1-2 ώρες για λίγο με αποτέλεσμα από ζέστη να είμαι καλά αλλά καίει την ημέρα 20-30 kWh και αυτό τώρα που την ημέρα η θερμοκρασία έξω είναι στους 14ο και το βράδυ πέφτει στους 6ο-8ο. Όταν αρχίσουν τα καλά τα κρύα τι θα καίει δηλαδή? Έχω σκοπό να ξαναφωνάξω το μηχανικό-υδραυλικό που μου έκανε τη συντήρηση αλλά θα ήθελα και κάποια άλλη άποψη σαν δεύτερη γνώμη για το αν μπορεί να γίνει κάτι ώστε να βρω μια μέση λύση. Δηλαδή και να ζεσταίνει αλλά και να λειτουργεί κανονικά και οικονομικά αν υπάρχει τρόπος γιατί εγώ δεν γνωρίζω και πολλά όσο αφορά τις αντλίες. Ίσως και να λειτουργεί σωστά ,δεν το γνωρίζω, αλλά εσάς με τα δεδομένα που σας γράφω πως σας φαίνεται?

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Gianniskons είπε

αλλά καίει την ημέρα 20-30 kWh 

Αυτο που το ξερεις

7 λεπτά πριν, Gianniskons είπε

Δηλαδή και να ζεσταίνει αλλά και να λειτουργεί κανονικά και οικονομικά αν υπάρχει τρόπος

Ενας κυριως παράγοντας, ο κυριότερος θα ελεγα, αγοράς υπολογισμού μιας μηχανης θέρμανσης ψύξης, είναι η διαφορά μεσα με το εξω και η μόνωση του κτιριου

Τον μηχανικό σου θα ρωτήσεις, οχι τον υδραυλικό

Δημοσ.

Εχω κιλοβατομετρο στον πινακα που δειχνει ποσες κιλοβατωρες καιει η αντλια. Το διαμέρισμα έχει θερμομόνωση και στεγανοποιηση γιατί από πάνω έχω πλάκα και είναι νότιο γιατί από το βορια είμαι καλυμμένος λόγω του διπλανού διαμερίσματος. Εχω βάλει και τριπλά ενεργειακά κουφώματα οπότε θεωρώ πως είμαι καλά όσο αφορά τη μόνωση.

Δημοσ.

Καλησπέρα,

από ότι καταλαβαίνω έχει κάνει μια εγκατάστασή με σχέδιο και όχι στον αέρα.

Γενικά μιλώντας για θερμοστάτες, θερμόμετρα κτλ της αγοράς όλα έχουν αποκλίσεις μεταξύ τους. Ειδικά τώρα, αν και προσωπικά πιστέυω ότι 22εσωτ για οποιονδήποτε ακομη και για νεογέννητο ή μωρό είναι πάρα πολύ καλά. Αλλά αυτό είναι απλά μια γνώμη. Η αντλία έχει αντιστάθμιση και αν ναι έχει ρυθμιστεί σωστά για την περιοχή σου και τις απώλειες του σπιτιού? Τι βαθμους προσαγωγής μέγιστο μπορεί να παράγει η αντλία? Στους πόσους βαθμούς προσαγωγής πιάνει 22εσωτ στο σαλόνι? Η εγκατάσταση έχει γίνει με δοχείο αδρανείας? Η αντλία έχει μονό συμπιεστή φαντάζομαι? Ποσα σώματα υπάρχουν στο σύνολο και ποσα ανήκουν σε καθε μία εσωτερική όδευση μετά το διανεμητή?

Αυτό που καταλαβαίνω χοντρικά, χωρις τα παραπάνω ερωτήματα, είναι ότι στην αλλαγή από 24 σε 25 η αντλία προσπαθεί να παράγει το μέγιστο της προσαγωγής της που σε αυτές τις συνθήκες οι αντλίες απλά καίνε. Ειδάλλως θέλει πιο ομαλή καμπύλη η παραμετροποίηση της αντιστάθμισης σε μεγαλύτερες ΔΤ (εσωτ-εξωτ) την οποία φαντάζομαι δεν υπήρχε η ανάγκη παλαιότερα και ίσως είναι εμφανής τώρα. Επίσης έχεις το διάγραμμα κατανάλωσης της αντλιας έυκαιρο? Αν ναι εφόσον έχεις καλό μετρητη πίνακος τότε δειγματοληπτικά σε διάφορες χρονικές στιγμές, θα καταλάβεις σε τι φάση βρίσκεται και πόσο πιέζεται την στιγμή του ελέγχου.

Επίσης συνήθως στην Ελλάδα η διαστασιολόγηση των σωμάτων είναι για 22C με προσαγωγή 80C και πάντα χοντρικά από υδραυλικούς και κατασκευαστές.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπερα παιδια.

Δεν ξερω αν γραφω στο σωστο νημα.

Επειδη προκειται να κανω γενικη ανακαινιση σε σπιτι ειμαι μεταξυ αντλιας θερμοτητας η φυσικου αεριου.

Αυτη την στιγμη εχουμε φυσικο αεριο αλλα με κεντρικη θερμανση οποτε εγω που ειμαι στον δευτερο και απο πανω εχω ταρατσα πληρωνω και κρυωνω.

Θελω λοιπον μια ακομη γνωμη .

Αν παω σε αυτονομια με φυσικο αεριο και επειδη θα περασω καινουριες σωληνωσεις,σωματα κλπ μιλαμε για ενα κοστος 4.500-5.000.

Σε αυτην την περιπτωση σκεφτομαι να μην βαλω ουτε ηλιακο και να εχω ζνχ κατευθειαν απο το λεβητακι.

Για κλιματισμο θα βαλω ενα multi μηχανημα με κοστος 3.500.

Η δευτερη εναλλακτικη ειναι αντλια θερμοτητας συγκεκριμενης μαρκας και με σωληνωσεις,σωματα υπερδιαστασολογημενα κλπ θα κυμανθω περιπου στις 7.000.

Αν βαλω και επιτοιχια fancoil να τα δουλευω μονο στην ψυξη.

Με αυτην την επιλογη θα βαλω αναγκαστικα και ηλιακο τριπλης η ενα καλο boiler που θα συνεργαζεται με την αντλια,οποτε μιλαμε για ακομη 1.000 περιπου.

Αν δεν βαλω fancoil για ψυξη θα παω παλι αναγκαστικα σε multi μοναδα.

Το θεμα μου ειναι το εξης,να παω στο πρωτο πλανο με ενα κοστος χονδρικα 8.000-8.500 και σε περιπτωση βλαβης τουλαχιστον να εχω και θερμανση απο τα κλιματιστικα;

Να παω στο δευτερο πλανο και να εξαρτωμαι μονο απο την αντλια και να κρατηθει το budget στα ιδια επιπεδα;

Η να παω σε αντλια για θερμανση και ζνχ και ενα multi για ψυξη και σε περιπτωση οποιας βλαβης η αν χρειαστει βοηθεια η αντλια να δουλεψει το multi;

Επειδη μηχανηματα ειναι και καποια στιγμη θα βγαλουν και ζημιες το κοστος του λεβητα δεν υπερβαινει τα 1.500 σε αντιθεση με την αντλια που εχει τα διπλα λεφτα...

Μιλαμε για ενα σπιτι 87 τμ στο κεντρο της Αθηνας και ηδη γινεται μελετη θερμανσης.

Προσπαθω να βρω την καλυτερη δυνατη λυση για ψυξη και θερμανση και ζνχ και να μην υπερβω τις 10.000.

Μαζι με το παραπανω να ειμαι και ενταξει σε μια περιπτωση βλαβης(να μην στερηθω την ζεστη).

Με το λεβητακι η καταναλωση θα κυμαινεται 100-120 ευρω τον μηνα με βαση τις τωρινες τιμες ενω με την αντλια στα 60-70 με βαση αυτα που μου ειπε ο μηχανολογος.Η θερμανση θα ειναι 24 ωρη και για ολη την διαρκεια του χειμωνα.

Να δωσω λοιπον 2.000-2.500 παραπανω τωρα και να τα κανω αποσβεση σε μια πενταετια περιπου και χωρις να εχει συμβει καμια σοβαρη βλαβη η να κανω καποια απο τις δυο πρωτες λυσεις και αν συμβει το οτιδηποτε μετα απο χρονια να εχω τα χρηματα στην τσεπη;

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Giannis80x είπε

Καλησπερα παιδια.

Δεν ξερω αν γραφω στο σωστο νημα.

Επειδη προκειται να κανω γενικη ανακαινιση σε σπιτι ειμαι μεταξυ αντλιας θερμοτητας η φυσικου αεριου.

Αυτη την στιγμη εχουμε φυσικο αεριο αλλα με κεντρικη θερμανση οποτε εγω που ειμαι στον δευτερο και απο πανω εχω ταρατσα πληρωνω και κρυωνω.

Θελω λοιπον μια ακομη γνωμη .

Αν παω σε αυτονομια με φυσικο αεριο και επειδη θα περασω καινουριες σωληνωσεις,σωματα κλπ μιλαμε για ενα κοστος 4.500-5.000.

Σε αυτην την περιπτωση σκεφτομαι να μην βαλω ουτε ηλιακο και να εχω ζνχ κατευθειαν απο το λεβητακι.

Για κλιματισμο θα βαλω ενα multi μηχανημα με κοστος 3.500.

Η δευτερη εναλλακτικη ειναι αντλια θερμοτητας συγκεκριμενης μαρκας και με σωληνωσεις,σωματα υπερδιαστασολογημενα κλπ θα κυμανθω περιπου στις 7.000.

Αν βαλω και επιτοιχια fancoil να τα δουλευω μονο στην ψυξη.

Με αυτην την επιλογη θα βαλω αναγκαστικα και ηλιακο τριπλης η ενα καλο boiler που θα συνεργαζεται με την αντλια,οποτε μιλαμε για ακομη 1.000 περιπου.

Αν δεν βαλω fancoil για ψυξη θα παω παλι αναγκαστικα σε multi μοναδα.

Το θεμα μου ειναι το εξης,να παω στο πρωτο πλανο με ενα κοστος χονδρικα 8.000-8.500 και σε περιπτωση βλαβης τουλαχιστον να εχω και θερμανση απο τα κλιματιστικα;

Να παω στο δευτερο πλανο και να εξαρτωμαι μονο απο την αντλια και να κρατηθει το budget στα ιδια επιπεδα;

Η να παω σε αντλια για θερμανση και ζνχ και ενα multi για ψυξη και σε περιπτωση οποιας βλαβης η αν χρειαστει βοηθεια η αντλια να δουλεψει το multi;

Επειδη μηχανηματα ειναι και καποια στιγμη θα βγαλουν και ζημιες το κοστος του λεβητα δεν υπερβαινει τα 1.500 σε αντιθεση με την αντλια που εχει τα διπλα λεφτα...

Μιλαμε για ενα σπιτι 87 τμ στο κεντρο της Αθηνας και ηδη γινεται μελετη θερμανσης.

Προσπαθω να βρω την καλυτερη δυνατη λυση για ψυξη και θερμανση και ζνχ και να μην υπερβω τις 10.000.

Μαζι με το παραπανω να ειμαι και ενταξει σε μια περιπτωση βλαβης(να μην στερηθω την ζεστη).

Με το λεβητακι η καταναλωση θα κυμαινεται 100-120 ευρω τον μηνα με βαση τις τωρινες τιμες ενω με την αντλια στα 60-70 με βαση αυτα που μου ειπε ο μηχανολογος.Η θερμανση θα ειναι 24 ωρη και για ολη την διαρκεια του χειμωνα.

Να δωσω λοιπον 2.000-2.500 παραπανω τωρα και να τα κανω αποσβεση σε μια πενταετια περιπου και χωρις να εχει συμβει καμια σοβαρη βλαβη η να κανω καποια απο τις δυο πρωτες λυσεις και αν συμβει το οτιδηποτε μετα απο χρονια να εχω τα χρηματα στην τσεπη;

Εμείς σε καινούργιο σπίτι βάλαμε αντλία μόνο με fan coils για ψύξη/θέρμανση και μπόιλερ τριπλής με ηλιακούς συλλέκτες για ζεστό νερό.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Εμείς σε καινούργιο σπίτι βάλαμε αντλία μόνο με fan coils για ψύξη/θέρμανση και μπόιλερ τριπλής με ηλιακούς συλλέκτες για ζεστό νερό.

Εμενα το σπιτι ειναι παλιο.θερμομονωση δεν θα κανω,εκτος απο κουφωματα που ηδη εχω.μονο θερμομονωση οροφης θα κανω.

Δεν με αγγιζει τοσο αν θα καψω σε χρηματα 600 η 400 την σεζον για θερμανση.

Τωρα δινω περιπου 400 και κρυωνω τις 15 απο τις 24 ωρες.

Προσπαθω να βρω τον πιο καλο συνδυασμο σε σχεση ποιοτητας τιμης και σε περιπτωση βλαβης η αντικαταστασης του μηχανηματος.

Γιατι κανω μια επενδυση που δεν μπορεις να δινεις συνεχεια χιλιαδες ευρω.

Βεβαια δυσκολο να βγαλουν κατι πολυ κοστοβορο σαν βλαβη η ακομη χειροτερα να χρειαστουν αντικατασταση στην δεκαετια..

Αλλα επειδη ειναι μηχανηματα το ζυγιζω και αυτο.

Fancoil για θερμανση δεν θελω.και ο θορυβος τους συνεχεια ειναι ενοχλητικος αλλα και ξηραινει την ατμοσφαιρα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Giannis80x είπε

Εμενα το σπιτι ειναι παλιο.θερμομονωση δεν θα κανω,εκτος απο κουφωματα που ηδη εχω.μονο θερμομονωση οροφης θα κανω.

Δεν με αγγιζει τοσο αν θα καψω σε χρηματα 600 η 400 την σεζον για θερμανση.

Τωρα δινω περιπου 400 και κρυωνω τις 15 απο τις 24 ωρες.

Προσπαθω να βρω τον πιο καλο συνδυασμο σε σχεση ποιοτητας τιμης και σε περιπτωση βλαβης η αντικαταστασης του μηχανηματος.

Γιατι κανω μια επενδυση που δεν μπορεις να δινεις συνεχεια χιλιαδες ευρω.

Βεβαια δυσκολο να βγαλουν κατι πολυ κοστοβορο σαν βλαβη η ακομη χειροτερα να χρειαστουν αντικατασταση στην δεκαετια..

Αλλα επειδη ειναι μηχανηματα το ζυγιζω και αυτο.

Fancoil για θερμανση δεν θελω.και ο θορυβος τους συνεχεια ειναι ενοχλητικος αλλα και ξηραινει την ατμοσφαιρα.

Μέναμε σε διαμέρισμα ρετιρέ, 110 τμ., διαμπερές, εκτεθειμένο από παντού, χωρίς μόνωση και με απλά κουφώματα αλουμινίου επί 10 χρόνια. Με φυσικό αέριο ποτέ δεν πληρώσαμε πάνω από 500 ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή θέρμανση και ζεστό νερό, καθώς το σπίτι δεν είχε ούτε ηλιακό ούτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Το ανάβαμε με τα πρώτα κρύα και το σβήναμε μόλις ζέσταινε ο καιρός. 

Το καινούργιο σπίτι είναι στην ερημιά του Θεού, δεν υπάρχει ούτε τηλέφωνο, πόσο μάλλον φυσικό αέριο, αλλά ούτε και δρόμος της προκοπής για  να έρθει βυτίο για πετρέλαιο. Οπότε αναγκαστικά βάλαμε αντλία. Τα fan coils δεν κάνουν καθόλου θόρυβο και ούτε ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, αλλά βάλαμε ακριβά και δεν ξέρω αν είναι όλα έτσι.

Στη θέση σου θα έβαζα φυσικό αέριο.

Έχε υπόψη πως ό,τι θέρμανση και αν βάλεις για να λειτουργεί οικονομικά πρέπει να ρυθμιστεί σωστά, να δουλεύει συνέχεια, ακόμη και αν λείπεις για μέρες (χαμηλώνεις το θερμοστάτη χώρου στο 15). Η μεγάλη κατανάλωση γίνεται όταν κλείνεις τη θέρμανση για ώρες ή μέρες, παγώνει το σπίτι και μετά καίει ασταμάτητα για να το ζεστάνει ξανά. Το λάθος δηλαδή που γίνεται σε πολλές πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση αλλά και σε μεμονωμένα σπίτια, γιατί πολύς κόσμος νομίζει ότι αναβοσβήνοντας τη θέρμανση κάνει οικονομία!

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Μέναμε σε διαμέρισμα ρετιρέ, 110 τμ., διαμπερές, εκτεθειμένο από παντού, χωρίς μόνωση και με απλά κουφώματα αλουμινίου επί 10 χρόνια. Με φυσικό αέριο ποτέ δεν πληρώσαμε πάνω από 500 ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή θέρμανση και ζεστό νερό, καθώς το σπίτι δεν είχε ούτε ηλιακό ούτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Το ανάβαμε με τα πρώτα κρύα και το σβήναμε μόλις ζέσταινε ο καιρός. 

Το καινούργιο σπίτι είναι στην ερημιά του Θεού, δεν υπάρχει ούτε τηλέφωνο, πόσο μάλλον φυσικό αέριο, αλλά ούτε και δρόμος της προκοπής για  να έρθει βυτίο για πετρέλαιο. Οπότε αναγκαστικά βάλαμε αντλία. Τα fan coils δεν κάνουν καθόλου θόρυβο και ούτε ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, αλλά βάλαμε ακριβά και δεν ξέρω αν είναι όλα έτσι.

Έχε υπόψη πως ό,τι θέρμανση και αν βάλεις για να λειτουργεί οικονομικά πρέπει να ρυθμιστεί σωστά, να δουλεύει συνέχεια, ακόμη και αν λείπεις για μέρες (χαμηλώνεις το θερμοστάτη χώρου στο 15). Η μεγάλη κατανάλωση γίνεται όταν κλείνεις τη θέρμανση για ώρες ή μέρες, παγώνει το σπίτι και μετά καίει ασταμάτητα για να το ζεστάνει ξανά. Το λάθος δηλαδή που γίνεται σε πολλές πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση αλλά και σε μεμονωμένα σπίτια, γιατί πολύς κόσμος νομίζει ότι αναβοσβήνοντας τη θέρμανση κάνει οικονομία!

Οσο και αν σου φαινεται περιεργο με την κεντρικη θερμανση να αναβει 17:30-22:00 και μονο αν εχει πολυ κρυο να την αναβει και 10:00-13:00 τοσο δινουμε.

Ειμαστε δυο διαμερισματα,πρωτος αλλος ιδιοκτητης και δευτερος εγω.

Αν εξαιρεσεις την παλαιοτητα της εγκαταστασης και τον τεραστιο λεβητα που ειχαν βαλει τοτε,στην σεζον τοσο δινω.

Το λιγοτερο που εχω δωσει ειναι 400 και εχουμε φτασει και 600.

Επειδη δεν θελει να καταλαβει και να το εχουμε μονιμως ανοιχτο γι αυτο θα προχωρησω και στην αυτονομια.

Απλα νομιζω και εγω και πιο πολυ φοβαμαι μην βγει off η αντλια καποια στιγμη και θελω παλι ενα σκασμο λεφτα.

Το λεβητακι ειναι κατα πολυ φθηνοτερο.

Εν τω μεταξυ επειδη το εχω ψαξει παρα πολυ δεν ξερω αν θα προλαβω να κανω αποσβεση την χρηματικη διαφορα αντλιας με φυσικο αεριο στην πενταετια.

Νομιζω και εγω οτι δεν αξιζει αν υπερβω την πενταετια...

54 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Και η λογικη πλεον ειναι να δουλευει συνεχομενα ολον τον χειμωνα.

Δημοσ.

Εάν έχεις την δυνατότητα φυσικου αερίου και δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα τι είναι το πιο φθηνό τότε βάλε αυτό ως αυτόνομος μαζί με ΖΝΧ από το φυσικό αεριο. Η ΑΘ αποτελεί και αυτή μια λύση, να ξέρεις όμως ότι η αντλία θερμότητας μετά από κάποια χρόνια (εγώ λέω 15 με 25) μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση είτε λόγω βλάβης ασύμφορη είτε παλαιότητας, οπότε πάλι θα πληρώνεις ενώ ο λέβητας θα σου μείνει τουλάχιστον 20-25 χρόνια και παραπανω. 

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Εάν έχεις την δυνατότητα φυσικου αερίου και δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα τι είναι το πιο φθηνό τότε βάλε αυτό ως αυτόνομος μαζί με ΖΝΧ από το φυσικό αεριο. Η ΑΘ αποτελεί και αυτή μια λύση, να ξέρεις όμως ότι η αντλία θερμότητας μετά από κάποια χρόνια (εγώ λέω 15 με 25) μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση είτε λόγω βλάβης ασύμφορη είτε παλαιότητας, οπότε πάλι θα πληρώνεις ενώ ο λέβητας θα σου μείνει τουλάχιστον 20-25 χρόνια και παραπανω. 

Φυσικο αεριο ναι εχω ηδη αλλα με κεντρικη θερμανση.

Το μονο που με ανησυχει ειναι η τιμη του αεριου που δεν ειναι σταθερη.

Σαφως σαν εγκατασταση θα πεσω ενα διχιλιαρο κατω..

Οπως και σε περιπτωση βλαβης,ενα λεβητακι θα παει περιπου στο εναμισυ χιλιαρικο ενω μια αντλια παλι τετραχιλιαρο.

Ακραιο σεναριο μεν αλλα στο προγραμμα και αυτο.

Οποτε σαν να εχεις δικιο....η αποσβεση θα γινει σε πανω απο πεντε χρονια οποτε αρχιζει να μην εχει οφελος.

Αν υποθετικα βγαλει και καμια χοντρη ζημια ...τοτε δεν κανεις αποσβεση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο λέβητας είναι σχεδόν πάντα επισκευασιμος, συνήθως προχωράς σε αντικατάσταση εξαρτηματων τα οποία είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα χρειαστούν αλλαγή, αντικατάσταση όλου του λέβητα κάνεις μετά από πολλά χρόνια οταν κρίνεις ότι παρουσιάζει συνεχόμενες βλάβες λόγω παλαιότητας η υπάρχει γενικότερη φθορά και ο νέος λέβητας θα έχει καλύτερη απόδοση με πιο εξελιγμένο σχεδιασμό και συστήματα. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και με την αντλία θερμότητας αλλά θεωρώ με πιο έντονο βαθμό σε σχέση με τον λέβητα, θα την κρατήσετε λιγότερα χρόνια. Η τιμή του ρεύματος δεν είναι ούτε αυτή σταθερή, μαζί με την αντλία φαντάζομαι θα έχετε ενημερωθεί ότι πρέπει να λάβετε υπόψην την προστασία της από διακυμάνσεις της τάσης, τον έλεγχο και αναβάθμιση της ηλεκτρικής εγκατάστασης που έχετε, σίγουρα θα χρειαστείτε τριφασικό. 

Επεξ/σία από Βασίλης_29
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Ο λέβητας είναι σχεδόν πάντα επισκευασιμος, συνήθως προχωράς σε αντικατάσταση εξαρτηματων τα οποία είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα χρειαστούν αλλαγή, αντικατάσταση όλου του λέβητα κάνεις μετά από πολλά χρόνια οταν κρίνεις ότι παρουσιάζει συνεχόμενες βλάβες λόγω παλαιότητας η υπάρχει γενικότερη φθορά και ο νέος λέβητας θα έχει καλύτερη απόδοση με πιο εξελιγμένο σχεδιασμό και συστήματα. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και με την αντλία θερμότητας αλλά θεωρώ με πιο έντονο βαθμό σε σχέση με τον λέβητα, θα την κρατήσετε λιγότερα χρόνια. Η τιμή του ρεύματος δεν είναι ούτε αυτή σταθερή, μαζί με την αντλία φαντάζομαι θα έχετε ενημερωθεί ότι πρέπει να λάβετε υπόψην την προστασία της από διακυμάνσεις της τάσης, τον έλεγχο και αναβάθμιση της ηλεκτρικής εγκατάστασης που έχετε, σίγουρα θα χρειαστείτε τριφασικό. 

Εχω και τριφασικο ρευμα και νυχτερινο και σε ιδιωτικη εταιρεια ειμαι με πολυ χαμηλη χρεωση κιλοβατωρας και χωρις οριο καταναλωσης.

• Like 1
Δημοσ.

Το τριφασικό είναι αν ξεπερνάς της 8000W, οκ με το τριφασικό μπορείς να έχεις μεγαλύτερη "ταυτόχρονη" κατανάλωση, δλδ πολλές ενεργοβόρες συσκευές μαζί, αλλά δεν νομίζω/ξέρω ότι έχει κάποιο άλλο προτέρημα,

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Havik είπε

Το τριφασικό είναι αν ξεπερνάς της 8000W, οκ με το τριφασικό μπορείς να έχεις μεγαλύτερη "ταυτόχρονη" κατανάλωση, δλδ πολλές ενεργοβόρες συσκευές μαζί, αλλά δεν νομίζω/ξέρω ότι έχει κάποιο άλλο προτέρημα,

Δεν μιλησα για προτερηματα,απλα επειδη ειπε ο φιλος πιο πανω για τις ηλεκτρολογικες εγκαταστασεις,απλα το ανεφερα πως απο ρευματα ειμαι κομπλε.και φορτιο σηκωνουν και παροχες υπαρχουν παντου κλπ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...