Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σε όλους πρόσφατα αγόρασα την μητρική Asus b550 tuf Gaming plus και την συνδύασα με τον επεξεργαστή Ryzen 5 3600 και μνήμες έχω βάλει της patriot viper 3200. Κούμπωσα τα πράγματα και στο πρώτο άνοιγμα της μητρικής μου αναγνώρισε τον επεξεργαστή με συχνότητα 3.59 και όχι 3.6 και τις μνήμες από 16 GB στα 15,9.έχω κάνει bios update και το πρόβλημα με τις μνήμες διορθώθηκε ωστόσο το πρόβλημα με τον επεξεργαστή παραμένει όσα και bios update να του κάνω. Το πρόβλημα λύνεται εάν γυρίσω τη μητρική στο oc mode και πειράξω τους πολλαπλασιαστές και το αφήσω μόνιμα x36, αλλά χάνω το turbo boost. Μέσα στα BIOS τον αναγνωρίζει τον επεξεργαστή ως 3.597 και τα windows τον αναγνωρίζουν ως 3.59.Δεν έχω κάποιο λειτουργικό πρόβλημα ο υπολογιστής πετάει ωστόσο είναι η περιέργεια για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας.

Επεξ/σία από logitech
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Καθε μητρικη εχει ενα ρολοι που κτυπαει σε καποια hz και στη συνεχεια αυξανεται σε καποια mhz, αυτο το ρολοι με αναλογους πολλαπλασιαστες χρησιμοποιουν ο επεξεργαστης, οι μνημες, το pci bus κλπ.

Κανονικα αυτο το ρολοι ειναι στα 100Mhz αλλα σπανια ειναι παντα ακριβως 100, αλλες φορες ειναι λιγο πανω αλλες λιγο κατω. Στη δικη σου περιπτωση ειναι λιγο κατω στα 99,91. Μη σε απασχολει καν, ετσι δουλευει.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο λόγος δεν είναι ότι η μητρική δεν μπορεί να βγάλει ακριβώς 100MHz, αντιθέτως μπορεί. Βλέπεις ότι το κάνει όταν πας σε OC Mode.

Ο λόγος είναι το spread spectrum, ένα πρότυπο για μείωση του ηλεκτρομαγνητικού θορύβου που εκπέμπουν οι συσκευές και μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβολές σε άλλες γειτονικές συσκευές. Έτσι, αντί το BCLK να είναι σταθερό στα 100MHz, αλλάζει συνέχεια πχ από 98 ως και 100 MHz με ένα τυχαίο τρόπο. Σε overclock mode συνήθως απενεργοποιείται (όχι σε όλες τις μητρικές) για περισσότερη σταθερότητα.

Συμβαίνει σε όλους τους υπολογιστές εδώ και πολλά χρόνια, μη σε απασχολεί.

Επεξ/σία από LambisElef
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά σας ευχαριστώ ειλικρινά και τους δύο για τις απαντήσεις σας είστε καταπληκτικοί. Τελικά βρήκα και απενεργοποίησα το spread spectrum και ο επεξεργαστής έχει επανέλθει κανονικά.

Σαν μητρική είμαι πολύ ευχαριστημένος και παρόλο που το chipset είναι το b550 το cpu-z το αναγνωρίζει ως X570

IMG_20201209_152725_1.jpg

Επεξ/σία από logitech

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...