Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν λέει κανείς ότι πρέπει να αγοράσεις ακριβούς ssd. Από την άλλη αυτό καταρρίπτεται διότι οι τιμές των ssd έχουν πέσει αρκετά σε πάρα πολλά μοντέλα.

Πάντα θα υπάρχει το ακριβό και το οικονομικό χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το οικονομικό δεν είναι καλό.

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Στις 9/12/2020 στις 6:19 ΠΜ, BlueBlood7 είπε

Δεν λέει κανείς ότι πρέπει να αγοράσεις ακριβούς ssd. Από την άλλη αυτό καταρρίπτεται διότι οι τιμές των ssd έχουν πέσει αρκετά σε πάρα πολλά μοντέλα.

Πάντα θα υπάρχει το ακριβό και το οικονομικό χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το οικονομικό δεν είναι καλό.

Τι εννοεις εχουν πεσει οι τιμες; Πηρα προσφατα εναν GoodRam στα 2 TB με μολις 100 ευρω!!! Για δες ποσο εχουν οι samsung σ αυτη την χωρητικοτητα...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κριτήριο πρέπει να είναι όχι μόνον η χωρητικότητα και τα TBW αλλά και ο τύπος του δίσκου, η ποσότητα της cache που έχει κ.α.
Μπορεί ο δίσκος να έχει μεγάλο TBW λόγω μεγέθους αλλά να είναι πολύ αργός στη μεταφορά μεγάλων αρχείων.
Π.χ., δες το παρακάτω video.

To σημαντικό test είναι στο 11:15, που φαίνεται η επήρεια της cache - κάτι που πολλοί δεν θα παρατηρούσαν.
Tώρα εσύ ποιόν απο τους δυο θα αγόραζες ;
τον μεγάλο που είναι αργός σε πολύ μεγάλα αρχεία ή τον μικρό που διατηρεί την ταχύτητά του;
Ποιός είναι ο φτηνότερος για τη δουλειά που κάνεις, και τις απαιτήσεις σου; 

Για δοκίμασε στον φτηνό που έχεις να μεταφέρεις ένα αρχείο 100 GB να δεις τι ταχύτητα έχει...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.
3 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε

Το κριτήριο πρέπει να είναι όχι μόνον η χωρητικότητα και τα TBW αλλά και ο τύπος του δίσκου, η ποσότητα της cache που έχει κ.α.
Μπορεί ο δίσκος να έχει μεγάλο TBW λόγω μεγέθους αλλά να είναι πολύ αργός στη μεταφορά μεγάλων αρχείων.
Π.χ., δες το παρακάτω video.

To σημαντικό test είναι στο 11:15, που φαίνεται η επήρεια της cache - κάτι που πολλοί δεν θα παρατηρούσαν.
Tώρα εσύ ποιόν απο τους δυο θα αγόραζες ;
τον μεγάλο που είναι αργός σε πολύ μεγάλα αρχεία ή τον μικρό που διατηρεί την ταχύτητά του;
Ποιός είναι ο φτηνότερος για τη δουλειά που κάνεις, και τις απαιτήσεις σου; 

Για δοκίμασε στον φτηνό που έχεις να μεταφέρεις ένα αρχείο 100 GB να δεις τι ταχύτητα έχει...

-

Αυτες ειναι και οι μεγιστες ταχυτητες στο sata 3 νομιζω... Οι ταχυτητες αναγνωσης στον 120αρη goodram ειναι 370mb/s καi εγραφης 200mb/s σε 16gb αρχειο. Στον 2tb goodram εχω ταχυτητα αναγνωσης 560mb/s και εγγραφης 490mb/s σε 64gb αρχειο... Μεταφερα 80gb αρχειο σε 3 λεπτα χωρις να πεσει η ταχυτητα...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 7/12/2020 στις 2:10 ΜΜ, V.I.Smirnov είπε

Δεν ενδιαφέρουν αυτά.
Η υγεία μπορεί να πέσει και στο 80%  από τον πρώτον καιρό και ο δίσκος να λειτουργεί απροβλημάτιστα.
Κάτω από το κατώφλι των TBW δεν αναμένονται προβλήματα.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται πάνω από αυτό, δηλ. μετά τον εγγυημένο χρόνο ζωής.
Μας ενδιαφέρει να ξέρουμε πως συμπεριφέρεται ο δίσκος ΑΦΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ το κατώφλι των TBW που αναγράφεται ως η αντοχή του.
Τότε δουλεύει ; 
Διατηρεί την ταχύτητά του ;
Μπορεί να γράψει/διαβάσει, και με τι ταχύτητα ;

Όσο για τη χρήση τους ως δίσκος του λειτουργικού, ενδιαφέρον είναι να δούμε πόσο γράφουν τα Windows κάθε μέρα.
Σε εμένα είναι περίπου 3 έως 5 GB (για 8 έως 15 ώρες), ανάλογα με τη δουλειά που κάνω.

-

Σωστα τα θεματα που θετεις. Αλλα αμα καποιος δεν ξερει το "κατωφλι των TBW" ? :) Yπαρχει ενας μεσος ορος ? Καταλαβαινω απο ο,τι διαβαζω δεξια και αριστερα και παρατηρω , οτι οι μεγαλοι σε χωρητικοτητα δισκοι εχουν περισσοτερα TBW. Υπαρχει κανας εμπειρικος κανονας ? Π.χ. οι 120-128αρηδες περιπου τοσο ? οι 240-250αρηδες τοσο ? οι 500αρηδες τοσο ? οι 1ΤΒ τοσο ? κ.ο.κ. 
Το φορητο μου ειχε προεγκατεστημενο m.2 nvme ssd (samsung) για τον οποιον δεν βρισκω πληροφοριες πουθενα. Ειναι αυτος. Στο επισημο σαιτ η samsung ασχολειται με τους 860/960/970/980αρηδες...
Η τωρινη του κατασταση ειναι αυτη :
spacer.png

Να αρχισω να ανησυχω? Τα 20 ΤΒ πλησιαζουν στο "κατωφλι" ? 

ΥΓ : Ο δισκος χρησιμοποιειται ως δισκος λειτουργικου + τα βασικα εγκατεστημενα προγραμματα.
ΥΓ2 : Δεν δειχνει σημαδια οτι δεν δουλευει οπως θα επρεπε. Στα benchmarks παει οπως πηγαινε παντα.
ΥΓ3 : Το samsung magician δεν μπορει για αγνωστο λογο ( οπως και πολλα αλλα προγραμματα σχετικα με δισκους ) να δωσει πληρεις πληροφοριες για τον δισκο. Δεν το γραφω αυτο ως ενδειξη οτι κατι δεν παει καλα με τον δισκο. Αυτο γινοταν απο την 1η μερα. Απλα ωρες ωρες σκεφτομαι μην ειναι τιποτα μαιμου samsung :)
YΓ4 : Το φορητο ( αρα και ο δισκος ) , κλεινει 3 χρονια λειτουργιας.

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.
22 ώρες πριν, mphxths είπε

Σωστα τα θεματα που θετεις. Αλλα αμα καποιος δεν ξερει το "κατωφλι των TBW" ? :) Yπαρχει ενας μεσος ορος ? Καταλαβαινω απο ο,τι διαβαζω δεξια και αριστερα και παρατηρω , οτι οι μεγαλοι σε χωρητικοτητα δισκοι εχουν περισσοτερα TBW. Υπαρχει κανας εμπειρικος κανονας ? Π.χ. οι 120-128αρηδες περιπου τοσο ? οι 240-250αρηδες τοσο ? οι 500αρηδες τοσο ? οι 1ΤΒ τοσο ? κ.ο.κ. 
Το φορητο μου ειχε προεγκατεστημενο m.2 nvme ssd (samsung) για τον οποιον δεν βρισκω πληροφοριες πουθενα. Ειναι αυτος. Στο επισημο σαιτ η samsung ασχολειται με τους 860/960/970/980αρηδες...
Η τωρινη του κατασταση ειναι αυτη :
spacer.png

Να αρχισω να ανησυχω? Τα 20 ΤΒ πλησιαζουν στο "κατωφλι" ? 

ΥΓ : Ο δισκος χρησιμοποιειται ως δισκος λειτουργικου + τα βασικα εγκατεστημενα προγραμματα.
ΥΓ2 : Δεν δειχνει σημαδια οτι δεν δουλευει οπως θα επρεπε. Στα benchmarks παει οπως πηγαινε παντα.
ΥΓ3 : Το samsung magician δεν μπορει για αγνωστο λογο ( οπως και πολλα αλλα προγραμματα σχετικα με δισκους ) να δωσει πληρεις πληροφοριες για τον δισκο. Δεν το γραφω αυτο ως ενδειξη οτι κατι δεν παει καλα με τον δισκο. Αυτο γινοταν απο την 1η μερα. Απλα ωρες ωρες σκεφτομαι μην ειναι τιποτα μαιμου samsung :)
YΓ4 : Το φορητο ( αρα και ο δισκος ) , κλεινει 3 χρονια λειτουργιας.

Δεν νομιζω πως χρειαζεται να ανησυχεις απο τωρα... Πιστευω η πλειοψηφια των 128gb ssd μπορει να βγαλει την 5ετια η περιπου τα 40tbw... Προς το παρον δεν εχεις να φοβασαι κατι...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 07/12/2020 at 12:09, accipio said:

Ο δικός μου: Samsung EVO 250GB ...

ποιός EVO είναι?
Ο 860 EVO 250GB 3bit MLC έχει 5 χρόνια εγγύση και 150TBW, ισχύει όποιο συμβεί πρώτο.
Μπορείς να "ξοδέψεις" την εγγύηση αν γράφεις-σβήνεις για 3.5 μέρες (83.3 ώρες) συνέχεια. Κάθε block του 860 EVO μπορεί να σβηστεί P/E 600 φορές.
.
Για σοβαρές δουλειές και όταν ο SSD θα έχει να αντιμετωπίσει την μανία των windows μόνος του (πχ laptop) τότε SAMSUNG 860 PRO edit 2bit MLC. Η τιμή του PRO πονάει και τσούζει αλλά αξίζει και αντέχει 300 TBW.
.
Για μηχανάκια desktop και εφ'οσον υπάρχει και συνοδός κανονικός μηχανικός HDD του Θεού δίσκος τότε μπορούμε να βάλουμε τον φθηνότερο SSD, από 14.50€ για 120GB και άσχετα με το τι controller έχει ή δεν έχει και αν έχει ή δεν έχει cache SLC ή DRAM ή κασέρι.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι ssd με ανάλογα χαρακτηριστικά και αντοχές, η Samsung είναι ένας μόνον.

edit 2: ssd 240G από 22.85€ bestprice.gr, με overprovisioning διπλασιάζουμε την αντοχή.

Επεξ/σία από eyw
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/12/2020 στις 10:16 ΠΜ, eyw είπε

Για μηχανάκια desktop και εφ'οσον υπάρχει και συνοδός κανονικός μηχανικός HDD του Θεού δίσκος τότε μπορούμε να βάλουμε τον φθηνότερο SSD, από 14.50€ για 120GB και άσχετα με το τι controller έχει ή δεν έχει και αν έχει ή δεν έχει cache SLC ή DRAM ή κασέρι.

Ειλικρινά σοφά λόγια.

Και έτσι σκέφτηκα και αποφάσισα και εγώ, με την διαφορά ότι στα ίδια επίπεδα τιμής ο  KINGSTON SA400S37 240GB SATA3 έχει τρία χρόνια εγγύηση σε σχέση με

intenso με 2 χρόνια.

Δεν μάσησα που ο intenso στα χαρτιά εμφανίζετε ελάχιστα γρηγορότερος.

Για αποθηκευτικό χώρο για Game δεν χρειαζόμαστε πύραυλο στο SATA3 .

Επεξ/σία από Kiriakos-GR
Δημοσ.
Στις 17/12/2020 στις 10:16 ΠΜ, eyw είπε

ποιός EVO είναι? ...

Ο 850, αγορασμένος και σε λειτουργία (που πλησιάζει το 24/7) πριν από 5 χρόνια και 2 μήνες ακριβώς. Σκέφτομαι αν θα ήταν καλό να αγοράσω έναν καινούριο Samsung μιας και έληξε η εγγύηση. Στο pc υπάρχουν και δύο μηχανικοί δίσκοι που ελαφρώνουν το φόρτο εργασίας του ssd, γι' αυτό και δεν έχει τόσα πολλά TBW για την ηλικία του.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/12/2020 στις 11:07 ΜΜ, EddieObscurant είπε

Και πώς κατάλαβες ότι χάλασε απο τις εγγραφές στις μνήμες και όχι απο τον controller?

Oτιδηποτε εχει phison s11 controller ειναι τρομερα αναξιοπιστο. google it. Ειδικα αν έγραφες δεδομενα και τον αφαιρουσες απο το ρεύμα πεθαινε και φαινοταν μονο ο controller. Aθλιο firmware. Aν ειχες patriot burst ανηκει σε αυτην την κατηγορια.

Για να μαθαίνεις .... στα ηλεκτρονικά κυκλώματα στο στάδιο πρώτης παραγωγής υπάρχουν και αστοχίες.

Μετά από τρία χρόνια αναβαθμίσεων και διορθώσεων από μεγάλες εταιρείες και σοβαρούς ηλεκτρονικούς μηχανικούς εμείς δεν θα πιπιλάμε την ίδια καραμέλα στο 2020 ~2021.

Δεν μου καίγεται καρφί που η Kingston στην σειρά SSD A400 βάζει Phison PS3111-S11,  οι απλοί νοικοκυραίοι και οι Gamers θα τρελαθούν από τις επιδόσεις έχοντας και τρία χρόνια εγγύηση.

Therefore Do NOT google it.  

Όσοι τραβάνε βίντεο σε γάμους, βγάζουν χρήμα και ας πάρουν SSD ειδικής σειράς με το ανάλογο κόστος.  

Με τις επιδόσεις που είδα σήμερα δεν θα ηρεμήσω από την χαρά μου για έξι μήνες.

SSD-KINGSTON-SA400S37-240GB-TotalBench.jpg

Επεξ/σία από Kiriakos-GR
Δημοσ.

Έχω προσθέσει το AIDA64 (Engineer Edition - τι μας περάσατε, για τίποτα πληβείους να βάζουμε την απλή έκδοση; 😝) στα Windows startup προγράμματα για να κάνω monitoring θερμοκρασιών, στροφών ανεμιστήρων κ.λπ. Παράλληλα έχω τη συνήθεια να αποθηκεύω screenshots σε κάποια milestones π.χ. πάνω στο ένα έτος από τη μέρα που προστέθηκε ένα εξάρτημα -εν προκειμένω SSD- ή, στην περίπτωσή μας, κάθε φορά που συμπληρώνεται ένα επιπλέον TBW.

Λίγο προτού μας αποχαιρετίσει το 2020, ο primary SSD (OS + προγράμματα) έφτανε τα 6 Terabytes.

https://i.ibb.co/s9Tj7w2/AIDA64-Total-Host-Sector-Writes-6-TB-2020-12-28-blurred.png

751029573_AIDA64-TotalHostSectorWrites6TB2020-12-28_blurred.png.c1b30f135dc7568739ee192fc311c06b.png

Ο Crucial αυτός (MX500 500 GB) λειτουργεί αδιαλείπτως εδώ και 1 χρόνο και 8 μήνες, από την 1 Μαΐου 2019.

Και αν παρατηρώ κάτι αξιομνημόνευτο στα στατιστικά, είναι η σταθερή αύξηση του πεδίου "Wear Leveling Count": Στα 2 TBW είχε τιμή 16 (Ιανουάριος 2020) , στα 3 TBW πήγε στα 27 (Μάιος 2020) και τώρα βρίσκεται στα 57. Δεν ξέρω πόσο ανησυχητικό είναι - η «Υγεία» του SSD πάντως δεν δείχνει να επηρεάζεται (97%).

Και επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», 1ον ξεκίνησα να χρησιμοποιώ ένα RAMdisk πρόγραμμα που μειώνει κατά πολύ τις σαβουροεγγραφές και 2ον αγόρασα κι έναν 680 Evo στον οποίο θα κάνω migration. Όχι επειδή κρίνω πως υπάρχει πρόβλημα, μια χαρά είναι ο Crucial, αλλά κυρίως γιατί χρειάζομαι επιπλέον χώρο να πειραματιστώ με Linux distros και να εγκαταστήσω κάποιο από τα 45 -μέχρι στιγμής- ΤΣΑΜΠΑ παιχνίδια της Epic (btw, να στείλω στο αφεντικό τις θερμότερες ευχές μου -  η εταιρεία αυτή είναι παράδεισος για τους casual gamers, εύχομαι ολόψυχα να μακροημερεύσουν - ALL HAIL EPIC!)

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, 9-11 said:

... Λίγο προτού μας αποχαιρετίσει το 2020, ο primary SSD (OS + προγράμματα) έφτανε τα 6 Terabytes. ...

6 TB, σε δίσκο 500GB, άρα γέμισε και άδειασε 12 φορές, δηλαδή ελάχιστα. Προσεκτικός και οικονόμος, εύγε.

.

3 hours ago, 9-11 said:

... είναι η σταθερή αύξηση του πεδίου "Wear Leveling Count": Στα 2 TBW είχε τιμή 16 (Ιανουάριος 2020) , στα 3 TBW πήγε στα 27 (Μάιος 2020) και τώρα βρίσκεται στα 57. ...

μαζί με τα: B4 unused reserve (spare) NAND blocks 34, AD wear levelling count 57 κάτι (νομίζω ότι) ψιλοκαταλαβαίνω ή μούρχεται στο νου αλλά καλύτερα να πεις εσύ μιας και έχεις το documentation της εταιρείας.

.

3 hours ago, 9-11 said:

... ξεκίνησα να χρησιμοποιώ ένα RAMdisk πρόγραμμα που μειώνει κατά πολύ τις σαβουροεγγραφές ...

καλό και άγιο το ramdisk και όλοι το θέλουν αλλά έτσι προσθέτεις κόστος (τρώει RAM) στον SSD,  εκτος και αν το είχες και ΠΡΙΝ την αγορά του SSD.

.

3 hours ago, 9-11 said:

... 2ον αγόρασα κι έναν 680 Evo στον οποίο θα κάνω migration. ...

εννοείς 860 EVO?

.

3 hours ago, 9-11 said:

... να εγκαταστήσω κάποιο από τα 45 -μέχρι στιγμής- ΤΣΑΜΠΑ παιχνίδια της Epic (btw, να στείλω στο αφεντικό τις θερμότερες ευχές μου -  η εταιρεία αυτή είναι παράδεισος για τους casual gamers, εύχομαι ολόψυχα να μακροημερεύσουν - ALL HAIL EPIC!)

και γω τους πάω με 1000, κατέβασα σε 2 accounts το παιχνίδι μου 2 φορές. Αρκεί το software τους να μην είναι spyware και να μην έχει backdoors.
Η γνώμη μου είναι ότι για τα 2-3 παιχνίδια που παίζουμε καλύτερα να τα αγοράζουμε από την εταιρεία που το φτιάχνει.

steam, epic, gog και λοιποί είναι όλοι καλοί αλλά μεσάζοντες οι οποίοι τρώνε-τσεπώνουν % από προϊόντα που δεν έχουν κατασκευάσει και απλώς εμπορεύονται.

Επεξ/σία από eyw
διατύπωση
Δημοσ.

1. Ομολογώ με πιάνεις αδιάβαστο όσον αφορά τις S.M.A.R.T. ενδείξεις. Κάποιες από αυτές είναι προφανείς και δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις (θερμοκρασία, όγκος δεδομένων που έχουν εγγραφεί, ώρες λειτουργίας, power cycle count). Κάποια άλλα όπως το B4 Unused Reserve (Spare) NAND Blocks θέλουν ψάξιμο. Ακόμα και το AE Unexpected Power Loss Count" νομίζω πως είναι πλασματικό στην περίπτωσή μου. Υπάρχει UPS που διασφαλίζει ομαλό κλείσιμο και μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει BSOD ή freeze ώστε να καταφύγω σε forced shutdown. Ίσως να συνέβη μια φορά και να μου διαφεύγει τώρα. Σίγουρα πάντως όχι 6, όσο δηλαδή δείχνει το AIDA64. Εικάζω πως ο αριθμός αυτός σχετίζεται με τα restarts των Windows updates, όταν το ίδιο το λειτουργικό ζητά επανεκκίνηση. Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά όμως...

2. Πως ακριβώς «προσθέτω κόστος» στον SSD με τη χρήση RAMdisk; 🤔 16 GB είναι αυτά και μέχρι τη στιγμή που εγκατέστησα το software της Primo (ας είναι καλά ο V.I.Smirnov που το πρότεινε) παρέμεναν αναξιοποίητα. Σήμερα π.χ. κατέβασα όλο το Season 3 του “Cobra Kai” σε 1080p x265 HEVC και τα βλέπω λίγο-λίγο (βρίσκομαι στο 6ο επεισόδιο). Μιλάμε για ~3,8 GB που σε διαφορετική περίπτωση θα αποθηκεύονταν σε κάποιον από τους SSD. Μεγάλη υπόθεση. Και δεν είναι μόνο ο όγκος κάθε video. Υπολογίζουμε και το extraction από το RAR archive στο οποία κατέβηκαν - οι εγγραφές δηλαδή θα ήταν διπλάσιες.

3. Αναριθμητισμός. Και να ’ταν μόνον αυτό. Σήμερα κλείνει ένας μήνας από την αγορά του EVO και εγώ ακόμα δεν τον έχω βγάλει απ’ το κουτί του! Είμαι στο ψάξιμο του κατάλληλου (=πιο αξιόπιστου) backup software. Ναι μεν έχω εγκατεστημένο το Backupper Professional Edition της AOMEI (κάθε τρεις και λίγο μοιράζουν δωρεάν άδειες, μιλάμε για πολύ επιθετικό promotion) αλλά μέσα στο forum βλέπω πως ο περισσότερος κόσμος δουλεύει το Macrium. Επιπλέον δεν ξέρω ποια μέθοδο να επιλέξω, incremental ή differential. Γιατί για το clone του Crucial αρκεί το Magician της Samsung, το θέμα είναι τι γίνεται στη συνέχεια...

4. Ναι, μου περνάει και εμένα απ’ το μυαλό πως ίσως το μοντέλο της Epic αποβεί επιβλαβές για τη βιομηχανία παιχνιδιών μακροπρόθεσμα. Κάτι σαν εταιρεία που ρίχνει την τιμή ενός προϊόντος τόσο χαμηλά ώστε εξοντώνει τον ανταγωνισμό και καθίσταται μονοπώλιο. Περίπτωση Intel πριν η AMD αρχίσει να παίρνει τα πάνω της.

Σοβαρά τώρα, υπήρξαν περιπτώσεις spyware/backdoors σε -νομίμως αποκτηθέντα- παιχνίδια; Δεν είχα ιδέα...

Δημοσ.

καλησπερα,

να κανω και εγω μια ερωτηση.

στο Samsung Magician εχει ενα σημειο που αναφερει το Over Provisioning.

προσπαθησα να καταλαβω τι σημαινει , αλλα δεν μπορεσα.

μπορει καποιος να μου πει τι ειναι , αν εχει την καλοσυνη.

ευχαριστω,

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...