Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά.
"Στήνω" ένα νέο laptop μιας φίλης και με προβληματίζει λίγο η θερμοκρασία της CPU.
Είναι ένα DELL Vostro 5501, με Intel Core i5 Ice Lake, 8GB ram, SSD δίσκο.
Σε φάση που ταυτόχρονα 1) αντέγραφα διάφορα πράγματα από εξωτερικό σκληρό USB 3.0 δίσκο στον SSD του, 2) κατέβαζε / εγκαθιστούσε windows updates και 3) ταυτόχρονα κατέβαζε / εγκαθιστούσε Dell updates, έπιασε σχεδόν 90 βαθμούς. Το Speccy έδειξε και 90κάτι κάποια στιγμή, το Core Temp έδειξε max 89 (δείτε και το screenshot).
Τεστάροντας με Speccy - Idle αυτή τη στιγμή είναι στους 39 - 40 βαθμούς.
Συνδέω σκληρό USΒ άρχισε κάποιες διεργασίες, ανέβηκε και στους 50 βαθμούς.
Μεταφέρω αρχεία στην επιφάνεια εργασίας, φτάνει 59 βαθμούς.
Το Dell utility έβγαλε ένα urgent Bios update, το οποίο το έκανα πριν λίγο, αλλά δε ξέρω αν αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με το θέμα και να φανεί βελτίωση από δω και πέρα.

Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας ή να το αγνοήσω;

IMG_20201206_155911φφφ.png

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, duffyduck είπε

Δες με το HWinfo τις θερμοκρασιες

OK δοκίμασα και με το HWinfo. Έβαλα πάλι να αντιγράφει αρχεία από εξωτερικό δίσκο και ταυτόχρονα ενα 1080p Youtube trailer ταινίας (δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο συνδυασμό που θα μπορούσε να πιέσει τη CPU).
Αυτα τα 94άρια που βλέπω δεν είναι ανησυχητικά;
Να καλέσω την DELL αύριο;

cpu2.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι οριακές οι τιμές. Η μαξ θερμοκρασία είναι 100 βαθμοί. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα πάθουν ζημιά γειτονικά υποσυστήματα, αν δεν πάθουν ζημιά και και οι κολλήσεις του επεξεργαστή (BGA) και μετά να θέλει reflow.

Που το είχατε ακουμπημένο το λάπτοπ;

Επεξ/σία από Τέρης Α.
Δημοσ.

έτσι δουλεύουν πλέον, σου κανει και throttling

το 90c δεν ειναι πρόβλημα οχι ομως συνεχομενα χαμηλώνεις τη χρηση μην ζητας να κανεις πολλά ταυτόχρονα , το καλοκαιρι να δεις γλέντια 

αν δεν ειναι κουμουτσα το laptop με αεραγωγούς πισω κάτω και πλαι δυστυχώς θα εχει θέματα σε 90-100% cpu  utilization

shrug.001.gif

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προξενήσει ζημιά σε πολλά πράγματα, 
από τα χειρότερα είναι αυτό που είπε ο Τέρης.
Επίσης, αν η μπαταρία είναι πλησίον στα θερμαινόμενα μέρη, είναι σίγουρο ότι μεσοπρόθεσμα θα υποστεί ζημιά (ελάττωση χωρητικότητας) 
καθώς η θερμότητα είναι εχθρός της.

Ίσως είναι σκόπιμο να θέσετε τη μέγιστη επίδοση της cpu στο 75 % (ας πούμε) από τα power plan,
ώστε να μην θερμαίνεται τόσο....

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Thanks 1
Δημοσ.

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Το laptop είναι καινούριο, παραγγελία 26/11/2020 από το You.gr, παραλαβή χθες 5/12/2020, η κοπέλα άνοιξε το κουτί απλά για να δει ότι όντως είναι αυτό που παρήγγειλε και σήμερα μου το έδωσε να της το στήσω. Είναι αυτό: https://www.you.gr/ypologistes-perifereiaka/laptops/ola-ta-laptops/laptop-dell-vostro-15-6-5501-(i5-1035g1-8gb-256ssd

Το laptop το είχα πάνω στο (ξύλινο) γραφείο μου σε νορμάλ θερμοκρασία δωματίου, δεν θεωρώ ότι δικαιολογούνται τέτοιες θερμοκρασίες. Έχω που έχω το μικρόβιο να ελέγχω τα πάντα, άκουγα και το ανεμιστηράκι λίγο πιο "δραστήριο" και ευτυχώς μπήκα στη διαδικασία να δω τις θερμοκρασίες.

Πριν κάνω οτιδήποτε άλλο θα καλέσω αύριο της υποστηριξη της DELL για να κάνουν έλεγχο και θα τους πιέσω για αντικατάσταση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι λαπτοπ 1000 ευρώ έχει τόσο κακή θερμική διαχείριση. Ίσως η ψύκτρα να μην είναι κολλημένη καλά. Θα δούμε.

Δημοσ.

αν απο τον Δεκεμ. θέλει βάση τον Αύγουστο στο ψυγείο με τα κρεατα  το γραφείο 🤣 

απο οτι είδα το μοντέλο δεν εχει καλο εξαερισμο θα στο αλλάξουνε αλλα παλι τα ιδια θα κανει καλύτερα να πας σε αλλο μοντέλο με λιγότερο desing και πιο παχύ

fat is beautiful στα laptop 

Δημοσ.

Ισως η Dell κατι να κανει πραγματι σε επιπεδο "ικανοποιησης πελατη", αλλα οσο ειχα προλαβει και το ειχα δει σε HP
ακριβως τετοια ηταν τα νουμερα του επεξεργαστη δυστυχως! Ετσι κατεληξα να προτεινω...i3 εν προκειμενω τον i3-
1005G1, που ειχε πραγματικα (πολυ) καλυτερα θερμικα, προφανως και λογω 2/4.. Αλλα το θεμα ειναι πως: ο i5 στην
πραξη -και σιγουρα στο καλοκαιρι- δεν θα ηταν max i5, και θα ταλαιπωρουσε ολο το συστημα
! Οποτε τελικα, σκεψου
και για μικροτερο επεξεργαστη, αν θα μπορουσε βεβαιως να γινεται η δουλεια σας 🤔 (κι αν οχι πατε σε Amd 4αρη!)

Δημοσ.
10 ώρες πριν, stark είπε

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Το laptop είναι καινούριο, παραγγελία 26/11/2020 από το You.gr, παραλαβή χθες 5/12/2020, η κοπέλα άνοιξε το κουτί απλά για να δει ότι όντως είναι αυτό που παρήγγειλε και σήμερα μου το έδωσε να της το στήσω. Είναι αυτό: https://www.you.gr/ypologistes-perifereiaka/laptops/ola-ta-laptops/laptop-dell-vostro-15-6-5501-(i5-1035g1-8gb-256ssd

Το laptop το είχα πάνω στο (ξύλινο) γραφείο μου σε νορμάλ θερμοκρασία δωματίου, δεν θεωρώ ότι δικαιολογούνται τέτοιες θερμοκρασίες. Έχω που έχω το μικρόβιο να ελέγχω τα πάντα, άκουγα και το ανεμιστηράκι λίγο πιο "δραστήριο" και ευτυχώς μπήκα στη διαδικασία να δω τις θερμοκρασίες.

Πριν κάνω οτιδήποτε άλλο θα καλέσω αύριο της υποστηριξη της DELL για να κάνουν έλεγχο και θα τους πιέσω για αντικατάσταση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι λαπτοπ 1000 ευρώ έχει τόσο κακή θερμική διαχείριση. Ίσως η ψύκτρα να μην είναι κολλημένη καλά. Θα δούμε.

Απ ότι βλέπω σε review μάλλον είναι η σχεδίαση του μηχανήματος που δεν κάνει καλή απαγωγή θερμότητας. Σε full load ανεβάζει θερμοκρασιες άμεσα.

Screenshot_20201207_085554.jpg.d329ce6f397f79fb320dc736ee9e0262.jpg

Screenshot_20201207_090009.jpg.d65f2280a78fba17bfc1603eaee5a6c3.jpg

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Απ ότι βλέπω σε review μάλλον είναι η σχεδίαση του μηχανήματος που δεν κάνει καλή απαγωγή θερμότητας. Σε full load ανεβάζει θερμοκρασιες άμεσα.

Screenshot_20201207_085554.jpg.d329ce6f397f79fb320dc736ee9e0262.jpg

Screenshot_20201207_090009.jpg.d65f2280a78fba17bfc1603eaee5a6c3.jpg

Οπότε την πατήσαμε;
Πάω αρχικά για αίτημα αντικατάστασης. Αποκλείεται να μου δώσουν άλλο μοντέλο βέβαια.
Και μετά - επειδή μάλλον τα ίδια χάλια θα είναι και το άλλο που θα μου δώσουν, μόνη λύση το σετάρισμα της CPU σε χαμηλότερη συχνότητα;

p.s. η χρήση θα είναι Word και Internet browsing, αντε και λίγο Netflix.

Επεξ/σία από stark
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, stark είπε

Οπότε την πατήσαμε;
Πάω αρχικά για αίτημα αντικατάστασης. Αποκλείεται να μου δώσουν άλλο μοντέλο βέβαια.
Και μετά - επειδή μάλλον τα ίδια χάλια θα είναι και το άλλο που θα μου δώσουν, μόνη λύση το σετάρισμα της CPU σε χαμηλότερη συχνότητα;

p.s. η χρήση θα είναι Word και Internet browsing, αντε και λίγο Netflix.

Σε τέτοια χρήση δεν θα εχεις πρόβλημα.

Γενικα τα περισσότερα τέτοια compact μηχανήματα έχουν θέμα θερμοκρασίας. Λογικό αφού ο χώρος είναι πιεσμένο. Οι Ryzen τα πάνε λίγο καλύτερα. Το Lenovo IdeaPad 5 βλέπω πάει καλά επίσης.

Προσοχή στα laptops όταν τα έχουμε σε κρεβάτι, πόδια και γενικά επιφάνειες όπου μπλοκαρουν έως και 100% τους αεραγωγούς. Ρίξτε μια ματιά που είναι οι δικοί σας.

Ή λύση της βάσης με ανεμιστήρα για χρηση σε απαιτητικές εργασίες πάντα είναι καλή.

PS: το link του παραπάνω τεστ

https://laptopmedia.com/review/dell-vostro-15-5501-review-a-classy-device-for-the-small-business/

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, stark είπε

Σε φάση που ταυτόχρονα 1) αντέγραφα διάφορα πράγματα από εξωτερικό σκληρό USB 3.0 δίσκο στον SSD του, 2) κατέβαζε / εγκαθιστούσε windows updates και 3) ταυτόχρονα κατέβαζε / εγκαθιστούσε Dell updates, έπιασε σχεδόν 90 βαθμούς. Το Speccy έδειξε και 90κάτι κάποια στιγμή, το Core Temp έδειξε max 89 (δείτε και το screenshot).

Όταν δουλεύει για ώρα στο 100% σε όλους τους πυρήνες κάνοντας ταυτόχρονα πολλά απαιτητικά πράγματα δεν είναι και πολύ περίεργο να ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία. Σε ρεαλιστική συνήθη χρήση πχ youtube και ταυτόχρονα σκανάρει το defender τι θερμοκρασίες ανεβάζει; Εκεί θα ανησυχούσα αν έβλεπα περίεργη θερμοκρασία.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Aris_ είπε

αν απο τον Δεκεμ. θέλει βάση τον Αύγουστο στο ψυγείο με τα κρεατα  το γραφείο 🤣 

απο οτι είδα το μοντέλο δεν εχει καλο εξαερισμο θα στο αλλάξουνε αλλα παλι τα ιδια θα κανει καλύτερα να πας σε αλλο μοντέλο με λιγότερο desing και πιο παχύ

fat is beautiful στα laptop 

Πώς ακριβώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό;
Δε νομίζω η DELL να σου δίνει επιλογή να πας σε άλλο μοντέλο. Λογικά αν εγκρίνουν αντικατάσταση, το ίδιο μοντέλο θα μου στείλουν.

12 λεπτά πριν, patclo είπε

Όταν δουλεύει για ώρα στο 100% σε όλους τους πυρήνες κάνοντας ταυτόχρονα πολλά απαιτητικά πράγματα δεν είναι και πολύ περίεργο να ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία. Σε ρεαλιστική συνήθη χρήση πχ youtube και ταυτόχρονα σκανάρει το defender τι θερμοκρασίες ανεβάζει; Εκεί θα ανησυχούσα αν έβλεπα περίεργη θερμοκρασία.

Θα το δοκιμάσω κι αυτό το σενάριο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...