Προς το περιεχόμενο

Χτυπημένος σκληρός δίσκος.

soulos6

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας. Προκειται για σκληρο δισκο εσωτερικό WD 3TB, τοποθετημένο σε εξωτερική θήκη. Πριν κανα χρόνο έπεσε, και ίσως εν ώρα λειτουργίας.

Μετα απο μερικές απόπειρες σύνδεσης ξανά σε υπολογιστή , δεν αναγνωριζοταν και ακουγοταν περίεργος ήχος που δηλώνε προφανώς καποια εσωτερική βλάβη.

Αποφάσισα να μην τον πετάξω, μήπως στο μέλλον υπάρξει πιθανότητα να ανακτηθει κάποιο μερος απο οικογενειακές φωτογραφίες πολλών ετών.

Πριν λίγες μέρες άνοιχτηκε το "καπάκι" του δίσκου (μην με φάτε, έγινε σε κατάλληλο παγκο εργασίας τεχνικού) και διαπιστώθηκαν τα εξής:

1)  ότι η μια κεφαλή του βρέθηκε κολλημενη στο πανω πανω platter, κανα 2 -3 χιλιοστα πριν τη θέση της.

2) η συγκεκριμένη κεφαλή είχε φθορά και στράβωμα/τσάκισμα.

3) το platter έχει περιμετρικα μια κυκλική χαρακια στην ακτίνα που βρέθηκε κολλημένη η κεφαλή.

Η ερωτησή μου είναι προς παθόντες ή γνώστες, αν υπάρχουν πιθανότητες ανάκτησης κάποιου μερους των δεδομένων (με απασχολούν οι φωτογραφίες)

και αν γνωρίζετε αξιόπιστα εργαστηρια που μπορουν να αναλάβουν (αν δεν θέλετε να αναφερεται επωνυμίες στο ποστ, παρακαλω εστω στείλτε πμ).

Έχω κανει μια μικρή έρευνα, αλλά το θέμα ειναι ως προς την αξιοπιστία. Καλο θα ήταν να βρίσκεται εντός Αττικής.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από όσο γνωρίζω δεν είναι θέμα να το ανοίξεις σε πάγκο εργασίας η όχι άλλα σε δωμάτιο που δεν υπάρχει ρίσκο να μπει σκόνη (μόρια σκόνης) κλπ στην κεφαλή...

Έχω την υποψία ότι τώρα αν υπήρχε ελπίδα να κάνεις κάτι την έχασες και αυτή. Ελπίζω να κάνω λάθος βεβαία....

Επεξ/σία από Dragonlordcv2002
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχουν δίσκοι που είναι ανθεκτικοί σε πτώσεις.
Να τους πετάς κάτω με δύναμη και να μην παθαίνουν ζημιά.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αγοράζετε έναν τέτοιο να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Μόνον την ταχύτητα και το να κερδίσετε λίγα € κοιτάζετε.
Κι άμα πέσει ή χτυπηθεί (που είναι πιθανό αν τον κουβαλάς από δω κι από κει) τι γίνεται, αυτό γιατί δεν το σκέφτεστε;

Είχα πάρει πριν χρόνια αυτόν εδώ, ακριβώς για το ατύχημα πτώσης :
https://www.youtube.com/watch?v=CoaQWqNbYf0
https://www.youtube.com/watch?v=dAH6tvn8NP0
Too hard to die. 
Kαι να πω ότι είναι καινούριοι ή δυσεύρετοι, τόσα χρόνια κυκλοφορούν...

Τώρα, αφού δεν έχεις backup (άλλο σφάλμα αυτό), 
ή δίνεις 500άρια ή ξεχνάς τα δεδομένα σου...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1

2 ώρες πριν, Dragonlordcv2002 είπε

Από όσο γνωρίζω δεν είναι θέμα να το ανοίξεις σε πάγκο εργασίας η όχι άλλα σε δωμάτιο που δεν υπάρχει ρίσκο να μπει σκόνη (μόρια σκόνης) κλπ στην κεφαλή...

Έχω την υποψία ότι τώρα αν υπήρχε ελπίδα να κάνεις κάτι την έχασες και αυτή. Ελπίζω να κάνω λάθος βεβαία....

Δεν ειμαι γνωριζω και πολλες τεχνικες λεπτομερειες, αλλα το ανοιγμα εγινε σε ενα ειδος διαφανους κουτιου ιδιων προδιαγραφων.

Δυστυχως, αυτος ο σκληρος ηταν το back up,,,,, o αλλος χάθηκε προσφατα σε μετακομιση....

Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

56 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε

Υπάρχουν δίσκοι που είναι ανθεκτικοί σε πτώσεις.
Να τους πετάς κάτω με δύναμη και να μην παθαίνουν ζημιά.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αγοράζετε έναν τέτοιο να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Μόνον την ταχύτητα και το να κερδίσετε λίγα € κοιτάζετε.
Κι άμα πέσει ή χτυπηθεί (που είναι πιθανό αν τον κουβαλάς από δω κι από κει) τι γίνεται, αυτό γιατί δεν το σκέφτεστε;

Είχα πάρει πριν χρόνια αυτόν εδώ, ακριβώς για το ατύχημα πτώσης :
https://www.youtube.com/watch?v=CoaQWqNbYf0
https://www.youtube.com/watch?v=dAH6tvn8NP0
Too hard to die. 
Kαι να πω ότι είναι καινούριοι ή δυσεύρετοι, τόσα χρόνια κυκλοφορούν...

Τώρα, αφού δεν έχεις backup (άλλο σφάλμα αυτό), 
ή δίνεις 500άρια ή ξεχνάς τα δεδομένα σου...

-

Ευχαριστώ φίλε μου για το χρονο σου.

Εχω παρομοιους σκληρους με αυτο που περιγραφεις για τη δουλειά μου.

Επισης, προσωπικά το θεωρω καλη ίδεα, εναν σκληρο αρκετης χωρητικοτητας που δεν τον χρησιμοποιεις πια, να τον εχει κανεις για εξτρα αποθηκευτικο χωρο.

Οπως και να εχει, επειδη αυτο ηταν το back up και δυστυχως ο αλλος σκληρος χαθηκε προσφατα σε μετακομιση, για αυτο και ενδιαφερομαι να μπω σε τετοια διαδικασια.

Ειναι δεδομενο, οτι θα πληρωσει καποιος για να σωσει αυτα που θελει εφοσον υπαρχουν πιθανοτητες ανακτησης.

Το κυριο ερωτημα ειναι , αν εχει καποιος παθών εμπειρια απο αξιοπιστο εργαστηριο.

Ευχαριστω και παλι.

Αφού άνοιξες τον δίσκο είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρόβλημα χειροτέρεψε (και το κόστος ανάκτησης αυξήθηκε).
Εταιρείες όπως η tictac και η Northwind πιθανότατα θα κάνουν ανάκτηση στα ανέγγιχτα platters (τα προβληματικά ξέχασέ τα) αλλά θα την πληρώσεις ακριβά.
Προσωπικά θα δοκίμαζα στη Northwind επειδή έχει καλύτερη πολιτική τιμών.
Η tictac μόνον για να σου κάνει "διάγνωση" θα σου πάρει τουλάχιστον 50€.

Αν θεωρείς ότι τα δεδομένα σου αξίζουν, τα πληρώνεις, αλλιώς τα ξεχνάς.... 

-

• Like 1

1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε

Αφού άνοιξες τον δίσκο είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρόβλημα χειροτέρεψε (και το κόστος ανάκτησης αυξήθηκε).
Εταιρείες όπως η tictac και η Northwind πιθανότατα θα κάνουν ανάκτηση στα ανέγγιχτα platters (τα προβληματικά ξέχασέ τα) αλλά θα την πληρώσεις ακριβά.
Προσωπικά θα δοκίμαζα στη Northwind επειδή έχει καλύτερη πολιτική τιμών.
Η tictac μόνον για να σου κάνει "διάγνωση" θα σου πάρει τουλάχιστον 50€.

Αν θεωρείς ότι τα δεδομένα σου αξίζουν, τα πληρώνεις, αλλιώς τα ξεχνάς.... 

-

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μέχρι να τον ανοίξεις ίσως είχες 40-50% ανακτήσιμα αρχεία, με περίπου 500€ κόστος. Αλλά τον σκότωσες.
Πας για μεταμόσχευση/αντικατάσταση ενός πλάτερ, υποσυστήματος κεφαλών, και προενισχυτή. Μετά επαναπρογραμματισμό για να πάρει firmware, και για να αγνοεί κεφαλές 0 & 1.
Αν πάρεις κάτι από τα υπόλοιπα πλάτερς, που πλέον είναι αμφίβολο, πας για τουλάχιστον  800.

το συγκεκριμένο άθλημα δεν θέλει απλώς τεχνικό, αλλά εξειδικευμένη επιστημονική γνώση, μακρόχρονη εμπειρία, μεγάλη και ακριβή παρακαταθήκη ανταλλακτικών, και εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
ΜΗΝ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΟΥΣ HDD.

Επεξ/σία από snbblp
  • Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω δει να λειτουργούν HDD ανοιχτοί σε κοινό περιβάλλον, για "πειραματικούς" λόγους (δεν είναι χαλασμένοι βέβαια).
Πώς γίνεται ;
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εισχωρεί σκόνη ;

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov

48 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε

Έχω δει να λειτουργούν HDD ανοιχτοί σε κοινό περιβάλλον, για "πειραματικούς" λόγους (δεν είναι χαλασμένοι βέβαια).
Πώς γίνεται ;
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εισχωρεί σκόνη ;

-

Το να γυρνάνε τα πλατώ δεν τον κάνει και λειτουργικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Mα αφού τους δείχνει συνδεδεμένους στον υπολογιστή, να δουλεύουν.
Π.χ. εδώ :
https://www.youtube.com/watch?v=p-JJp-oLx58

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα δουλεύουν για πολύ ή ότι θα δουλεύουν όταν τους κλείσει - αλλά πάντως στα video δουλεύουν ανοιχτοί μια χαρά...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov

13 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε

Mα αφού τους δείχνει συνδεδεμένους στον υπολογιστή, να δουλεύουν.
Π.χ. εδώ :
https://www.youtube.com/watch?v=p-JJp-oLx58
https://www.youtube.com/watch?v=Z3LQX9V90Vo

Eιδικά το δεύτερο video είναι αρκετά εντυπωσιακό.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα δουλεύουν για πολύ ή ότι θα δουλεύουν όταν τους κλείσει - αλλά πάντως στα video δουλεύουν ανοιχτοί...

-

Εγω βλέπω ,το δευτερο βίντεο είδα μονο,να λεει στο 8ο λεπτο ότι ο δίσκος πεθανε απο το ξεκοίλιασμα παρά απο το κούνημα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δες το πρώτο.
Στο 6:50 και μετά, ο δίσκος δουλεύει και διαβάζει φακέλους  (στο 7:15 φαίνεται στην οθόνη)...

Ανοιχτός !!!

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov

Νομίζω ότι είναι κοινή λογική ότι ο πειραματισμός διαφέρει πολύ από το να ρισκάρεις....

Και προφανώς ο όποιος πειραματίζετε έτσι στο youtube  δεν έχει δεδομένα μέσα που να θέλει να χάσει στην στραβή ή ακόμα καλύτερα αυτά τα έχει σε διπλά backup.

Μην μασάτε τα πάντα που βλέπετε... απέχει πάρα πολύ απο τον κανόνα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...