theanonymous Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2020 Καλησπέρα στο forum. Δηλώνω παντελώς άσχετος για τα σημερινά δεδομένα σε ο,τι αφορά το στήσιμο ενός PC. Αυτό θα είναι και το πρώτο μου PC build, προς το παρόν την έχω βγάλει με ένα laptop. Έχω διαβάσει πολλά τελευταία, και ομολογώ ότι μπερδεύτηκα εντελώς στο τέλος. Θα ασχοληθώ μόνο με το tower και όχι με οθόνη κλπ. Δεν είμαι gamer, κάνω όμως ιδιαίτερα απαιτητική χρήση. Συνήθως έχω πάρα πολλά προγράμματα ανοιχτά, κάποια απ' αυτά αρκετά ζόρικα, και αρκετούς browsers. Επίσης, δε σκοπεύω να προσθέσω κάρτα γραφικών, αλλά αν μέσα στον επόμενο χρόνο αποφασίσω να αρχίσω κανένα παιχνίδι (στα low γραφικά) θα ήθελα να μπορώ να πάρω μια κάρτα και να μην έχω θέμα με bottleneck από επεξεργαστή/μνήμη/δίσκο. Γενικά, δυνατό σύστημα, με καθόλου έως μικρή προοπτική ελαφρούς gaming. Αρχικά, είχα καταλήξει σε: Z490 / i5-10600k / 2x8GB DDR4-3600 / 970 Evo Plus 500GB / PSU Gold 600W οπότε παίρνουμε μια ιδέα του budget (+ κάποιο case) από 550 μέχρι 650 ευρώ. Επέλεξα το Z490 και i5-10600k με προοπτική overclocking στο μέλλον, έτσι ώστε αν λόγω δουλειάς χρειαστώ ακόμα πιο δυνατό σύστημα, να το κάνω εύκολα χωρίς να πρέπει να αλλάξω hardware. Μου είπαν όμως ότι αυτό το σύστημα είναι για gaming και είναι υπερβολικό για τη δική μου χρήση, και να αρχίσω να κοιτάω για άλλο chipset και άλλο επεξεργαστή. Επίσης, κάποιοι πρότειναν Ryzen 5 3600X, ο οποίος σήμερα έχει την ίδια περίπου τιμή με τον 10600k. (όπως είπαμε, δεν θα πάρω gpu, άρα υπάρχει απαίτηση για integrated graphics) Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα παραπάνω και γιατί. Είναι overkill; Είναι ένα future-proof σύστημα; Θα αλλάζατε κάτι και τι; Αν διαφωνείτε, έχετε πρόταση για άλλο chipset ή/και επεξεργαστή; Ευχαριστώ όλους για τον χρόνο σας.
radiohead Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, theanonymous είπε Καλησπέρα στο forum. Δηλώνω παντελώς άσχετος για τα σημερινά δεδομένα σε ο,τι αφορά το στήσιμο ενός PC. Αυτό θα είναι και το πρώτο μου PC build, προς το παρόν την έχω βγάλει με ένα laptop. Έχω διαβάσει πολλά τελευταία, και ομολογώ ότι μπερδεύτηκα εντελώς στο τέλος. Θα ασχοληθώ μόνο με το tower και όχι με οθόνη κλπ. Δεν είμαι gamer, κάνω όμως ιδιαίτερα απαιτητική χρήση. Συνήθως έχω πάρα πολλά προγράμματα ανοιχτά, κάποια απ' αυτά αρκετά ζόρικα, και αρκετούς browsers. Επίσης, δε σκοπεύω να προσθέσω κάρτα γραφικών, αλλά αν μέσα στον επόμενο χρόνο αποφασίσω να αρχίσω κανένα παιχνίδι (στα low γραφικά) θα ήθελα να μπορώ να πάρω μια κάρτα και να μην έχω θέμα με bottleneck από επεξεργαστή/μνήμη/δίσκο. Γενικά, δυνατό σύστημα, με καθόλου έως μικρή προοπτική ελαφρούς gaming. Αρχικά, είχα καταλήξει σε: Z490 / i5-10600k / 2x8GB DDR4-3600 / 970 Evo Plus 500GB / PSU Gold 600W οπότε παίρνουμε μια ιδέα του budget (+ κάποιο case) από 550 μέχρι 650 ευρώ. Επέλεξα το Z490 και i5-10600k με προοπτική overclocking στο μέλλον, έτσι ώστε αν λόγω δουλειάς χρειαστώ ακόμα πιο δυνατό σύστημα, να το κάνω εύκολα χωρίς να πρέπει να αλλάξω hardware. Μου είπαν όμως ότι αυτό το σύστημα είναι για gaming και είναι υπερβολικό για τη δική μου χρήση, και να αρχίσω να κοιτάω για άλλο chipset και άλλο επεξεργαστή. Επίσης, κάποιοι πρότειναν Ryzen 5 3600X, ο οποίος σήμερα έχει την ίδια περίπου τιμή με τον 10600k. (όπως είπαμε, δεν θα πάρω gpu, άρα υπάρχει απαίτηση για integrated graphics) Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα παραπάνω και γιατί. Είναι overkill; Είναι ένα future-proof σύστημα; Θα αλλάζατε κάτι και τι; Αν διαφωνείτε, έχετε πρόταση για άλλο chipset ή/και επεξεργαστή; Ευχαριστώ όλους για τον χρόνο σας. Future proof είναι ο 3700x. Ακόμα και ο 3600-3600x-3600xt είναι καλύτερη επιλογή +μια entry κάρτα. Οι ryzen δεν χρειάζονται μητρικές των 150-200 για να κλοκαρουν καλά ούτε των 120 για να τρέξουν μνήμες πάνω από 3000. Επίσης έχουν αξιοπρεπες στοκ σύστημα ψύξης κάτι που δεν έχει καθόλου ο k. Αν θες να κρατήσεις τη μπάλα χαμηλά πας σε 10400. Αν θες κάτι futureproof πας σε ryzen 5 ή 7. Ο 10600k είναι η καλύτερη επιλογή σε fps gaming κι αυτό γιατί ο 5600x είναι σε απλησίαστη τιμή.
theanonymous Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 23 λεπτά πριν, radiohead είπε Τα απαιτητικά προγράμματα ποια είναι; 2 browsers ανοικτοί με αρκετές καρτέλες (ίσως και το πιο ζόρικο κομμάτι), Eclipse, Android Studio, SQL Developer, VirtualBox, Word, Excel, RemoteDesktop. Αυτά είναι πάντα ανοιχτά, επειδή δουλεύονται συνέχεια. Συν ότι άλλο ανοιχτεί παράλληλα με αυτά για πιο μικρό διάστημα. Στο σύστημα που είμαι τώρα, δεν πάει πολύ καλά όλο αυτό, και κοιτάω το επόμενο PC να μην με απογοητεύσει όσο ανεβαίνουν οι ανάγκες. Επεξ/σία 4 Δεκεμβρίου 2020 από theanonymous
theanonymous Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2020 5 λεπτά πριν, radiohead είπε Δίσκο στο παραπάνω δεν έβαλες έχεις; Θα αγοράσω τον 970 Evo Plus, έχω ήδη HDD σαν 2ο.
radiohead Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 7 ώρες πριν, theanonymous είπε 500, θα είμαι ΟΚ νομίζω Πάρε τον adata s11 που είναι πιο οικονομικός, εφάμιλλος κι έρχεται με heatsink. Δεν κάνεις τίποτα σπουδαίο πάντως. Ένας i5 10400 με μια b460 σαν πιο οικονομική λύση και τα ρέστα σε 32gb ram για futureproof τώρα που είναι νορμάλ ακόμα οι τιμές, θα είναι μερα με τη νύχτα συγκριτικά με το λάπτοπ. Εννοειται με 16gb ram είσαι κομπλέ και μάλιστα σου αφήνει περιθώριο να κοιτάξεις στο budget που υπολόγισες και ένα τίμιο μόνιτορ που το άφησες σε δεύτερη μοίρα ενώ έχει σημασία.
leros2004 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 16 ώρες πριν, theanonymous είπε κάνω όμως ιδιαίτερα απαιτητική χρήση. Συνήθως έχω πάρα πολλά προγράμματα ανοιχτά, κάποια απ' αυτά αρκετά ζόρικα, Δλδ ?
theanonymous Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 12 ώρες πριν, theanonymous είπε 2 browsers ανοικτοί με αρκετές καρτέλες (ίσως και το πιο ζόρικο κομμάτι), Eclipse, Android Studio, SQL Developer, VirtualBox, Word, Excel, RemoteDesktop. Αυτά είναι πάντα ανοιχτά, επειδή δουλεύονται συνέχεια. Συν ότι άλλο ανοιχτεί παράλληλα με αυτά για πιο μικρό διάστημα. Στο σύστημα που είμαι τώρα, δεν πάει πολύ καλά όλο αυτό, και κοιτάω το επόμενο PC να μην με απογοητεύσει όσο ανεβαίνουν οι ανάγκες.
leros2004 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, theanonymous είπε SSD και ram θέλουν οι πολλές καρτέλες των browsers. Για αυτά που κάνεις ο 10600K είναι τρελή υπερβολή και ανάθεμα αν έχει νόημα το OC σε όλα αυτά. 10400 με ενσωματωμένη πάρε. Όταν φτάσει ο καιρός να μην αρκεί ο 10400, ακριβώς το ίδιο θα ισχύει και για τον 10600. Πυρήνες και threats θα χρειαστείς στο μέλλον, όχι αχρείαστα κλόκια... Μητρική αν θέλεις κάτι που να αντέχει και όλη τη υπόλοιπη γκάμα, πας εδώ: https://www.skroutz.gr/s/23438472/MSI-Z490-A-Pro.html - Αυτό είναι το 1ο πρόβλημα με την intel πλατφόρμα. - Το 2o πρόβλημα είναι ότι όταν με το καλό χρειαστείς αναβάθμιση cpu, οι τιμές συνήθως είναι στα ίδια επίπεδα με τις εκάστοτε καινούργιας γενιάς, και κάνει την αναβάθμιση ασύμφορη. Ακόμα και τα μτχ είναι σε τιμές να γελάς... Δλδ 160€ (από νορμάλ skroutzμάγαζο ) για μητρική και 165€ για cpu.. Σύνολο: 325€ Στην αντίπερα όχθη, αντίστοιχη μητρική παίρνεις με 75€ https://www.skroutz.gr/s/20085845/MSI-B450-A-Pro-Max.html και 220€ για καλύτερο cpu και με καλύτερη ψύκτρα. Σύνολο 295€ Επίσης σύμφωνα με την προϊστορία, οι τιμές των amd cpu τείνουν να πέφτουν σε ικανοποιητικά επίπεδα για μεταγενέστερη αλλαγή σε καλύτερο cpu. Δυστυχώς αυτό φαίνεται να αλλάζει (Μακάρι να βγω ψεύτης). Οπότε πάμε για ισοπαλία σε αυτό το κριτήριο... Αν ήμουν στη θέση σου και για τις ανάγκες που περιγράφεις θα έπαιρνα έναν 2600Χ https://www.skroutz.gr/s/14650950/AMD-Ryzen-5-2600X-Box.html στα 140€ και με μία 1030 καρτούλα https://www.skroutz.gr/s/11975707/Gigabyte-GeForce-GT-1030-2GB-Low-Profile-GV-N1030D5-2GL.html για να παίζω και κανα παιχνίδι. Φυσικά το ποιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να μην χρειαστείς και ποτέ αναβάθμιση στις παρούσες γενιές, και την επόμενη φορά που θα κοιτάξεις για αναβάθμιση να έχουμε φτάσει σε DDR6 κατάσταση... Οπότε ακόμα και με μια σάπια b460 (κατακλειδωμένη) με τον 10400 κάνεις ακόμα ποιο οικονομικά τη δουλειά σου.... Ps1: Απο το να δώσεις 90+€ για τον samsung, πάρε τον s11 της προσφοράς του eShop ή αυτών: https://www.skroutz.gr/s/16323949/Crucial-P1-500GB.html Tσάμπα λεφτά είναι για Samsung... Ps2: Κουτί απο eshop της προσφοράς με RGB. Επεξ/σία 5 Δεκεμβρίου 2020 από leros2004
theanonymous Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστώ και τους δυο για της πληροφορίες και το χρόνο σας. Σκοπεύω να το πάρω σε ένα μήνα, οπότε θα κοιτάω γενικά προσφορές. Monitor και λοιπά περιφερειακά έχω ήδη, γι' αυτό δε τα συμπεριέλαβα. Μαζεύοντας γενικά και κάνοντας κάποια setup απ' την αρχή, καταλήγω (με επιφύλαξη, γι αυτό και ξαναγράφω) στο να κοιτάω ένα τσακ πάνω από τον 10400 στον 10500 (αυτη τη στιγμή 20 ευρώ διαφορά), γιατί φοβάμαι ότι λόγω αρκετού virtulizaition (Android Emulator / VBox) θα έχω συχνά κατειλημμένους κάποιους πυρήνες. Μαζί με τα δικά σας σχόλια, καταλήγω στα 3 σενάρια παρακάτω - είμαι εντάξει με το κόστος τους, αν σκεφτούμε ότι 2 απ' τα 3 θα με αφήνουν να παίζω και κάνα παιχνιδάκι: Ryzen 5 2600X + MSI B450-A Pro MAX + GT 1030 2GB = 278E i5-10500 + MSI Z490-A Pro = 335E (αλλά με integrated graphics, άρα το πιο ακριβό αν μπει gpu στο μέλλον) Ryzen 5 3600XT + MSI B450-A Pro MAX + GT 1030 2GB = 375E Πάντα χωρίς να είμαι σίγουρος, καταλήγω στο 3ο. 100 ευρώ διαφορά απ το 1ο (δεν ειναι και λίγα βέβαια), λίγο πιο δυνατός επεξεργαστής, 32MB L3 cache σε σχέση με τα 16ΜΒ του 1ου, και έχω την άνεση ότι μπορώ να παίξω κάπως πιο άνετα αν το αποφασίσω. Τι λέτε; Είναι πάλι λίγο overkill ή αξίζει τα χρήματα; Ευχαριστώ και πάλι Επεξ/σία 5 Δεκεμβρίου 2020 από theanonymous
radiohead Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2020 13 ώρες πριν, theanonymous είπε Σας ευχαριστώ και τους δυο για της πληροφορίες και το χρόνο σας. Σκοπεύω να το πάρω σε ένα μήνα, οπότε θα κοιτάω γενικά προσφορές. Monitor και λοιπά περιφερειακά έχω ήδη, γι' αυτό δε τα συμπεριέλαβα. Μαζεύοντας γενικά και κάνοντας κάποια setup απ' την αρχή, καταλήγω (με επιφύλαξη, γι αυτό και ξαναγράφω) στο να κοιτάω ένα τσακ πάνω από τον 10400 στον 10500 (αυτη τη στιγμή 20 ευρώ διαφορά), γιατί φοβάμαι ότι λόγω αρκετού virtulizaition (Android Emulator / VBox) θα έχω συχνά κατειλημμένους κάποιους πυρήνες. Μαζί με τα δικά σας σχόλια, καταλήγω στα 3 σενάρια παρακάτω - είμαι εντάξει με το κόστος τους, αν σκεφτούμε ότι 2 απ' τα 3 θα με αφήνουν να παίζω και κάνα παιχνιδάκι: Ryzen 5 2600X + MSI B450-A Pro MAX + GT 1030 2GB = 278E i5-10500 + MSI Z490-A Pro = 335E (αλλά με integrated graphics, άρα το πιο ακριβό αν μπει gpu στο μέλλον) Ryzen 5 3600XT + MSI B450-A Pro MAX + GT 1030 2GB = 375E Πάντα χωρίς να είμαι σίγουρος, καταλήγω στο 3ο. 100 ευρώ διαφορά απ το 1ο (δεν ειναι και λίγα βέβαια), λίγο πιο δυνατός επεξεργαστής, 32MB L3 cache σε σχέση με τα 16ΜΒ του 1ου, και έχω την άνεση ότι μπορώ να παίξω κάπως πιο άνετα αν το αποφασίσω. Τι λέτε; Είναι πάλι λίγο overkill ή αξίζει τα χρήματα; Ευχαριστώ και πάλι Αφού καθυστερεί η αγορά επανέρχεσαι τότε. 1
leros2004 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2020 15 ώρες πριν, theanonymous είπε Σας ευχαριστώ και τους δυο για της πληροφορίες και το χρόνο σας. Σκοπεύω να το πάρω σε ένα μήνα, οπότε θα κοιτάω γενικά προσφορές. Monitor και λοιπά περιφερειακά έχω ήδη, γι' αυτό δε τα συμπεριέλαβα. Μαζεύοντας γενικά και κάνοντας κάποια setup απ' την αρχή, καταλήγω (με επιφύλαξη, γι αυτό και ξαναγράφω) στο να κοιτάω ένα τσακ πάνω από τον 10400 στον 10500 (αυτη τη στιγμή 20 ευρώ διαφορά), γιατί φοβάμαι ότι λόγω αρκετού virtulizaition (Android Emulator / VBox) θα έχω συχνά κατειλημμένους κάποιους πυρήνες. Μαζί με τα δικά σας σχόλια, καταλήγω στα 3 σενάρια παρακάτω - είμαι εντάξει με το κόστος τους, αν σκεφτούμε ότι 2 απ' τα 3 θα με αφήνουν να παίζω και κάνα παιχνιδάκι: Ryzen 5 2600X + MSI B450-A Pro MAX + GT 1030 2GB = 278E i5-10500 + MSI Z490-A Pro = 335E (αλλά με integrated graphics, άρα το πιο ακριβό αν μπει gpu στο μέλλον) Ryzen 5 3600XT + MSI B450-A Pro MAX + GT 1030 2GB = 375E Πάντα χωρίς να είμαι σίγουρος, καταλήγω στο 3ο. 100 ευρώ διαφορά απ το 1ο (δεν ειναι και λίγα βέβαια), λίγο πιο δυνατός επεξεργαστής, 32MB L3 cache σε σχέση με τα 16ΜΒ του 1ου, και έχω την άνεση ότι μπορώ να παίξω κάπως πιο άνετα αν το αποφασίσω. Τι λέτε; Είναι πάλι λίγο overkill ή αξίζει τα χρήματα; Ευχαριστώ και πάλι 1 μήνας είναι πολύ καιρός... πάρε τον nvme που έχει καλή τιμή τώρα, δεν νομίζω να βρεις αντίστοιχη προσφορά τότε
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα