Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

από αντίστοιχα νήματα στο φόρουμ  καταλαβαίνω ότι υπάρχουν μέλη που είναι κάτοχοι του συγκεκριμένου τίτλου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι εννοούν στο ACCA όταν αναφέρονται σε διεθνή αναγνώριση του τίτλου. Θα μπορούσε για παράδειγμα κάποιος που ολοκληρώνει τις εξετάσεις στην Ελλάδα να εργαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο ή σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού; Δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι λόγω διαφορετικών φορολογικών συστημάτων κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατο;

Ποια είναι η γνώμη σας;

Δημοσ.

Καλησπέρα,

αναγνωρίζεται παγκοσμίως, και σε πολλές θέσεις εργάζεσαι κανονικά, αλλά αν μιλάμε για regulated επάγγελμα θα πρέπει να δώσεις τις αντίστοιχες εξετάσεις στη χώρα που βρίσκεσαι.

Θα σου δώσω παράδειγμα για Σουηδία (το ίδιο φυσικά γίνεται και στην Ελλάδα). Εργάζεσαι κανονικά σε θέσεις όπως Financial analyst, accounting consultant/advisory, tax consulting κτλ., αλλά αν θες να δουλέψεις σαν ορκωτός πρέπει να περάσεις το Revisorsinspektionen (το αντίστοιχο ΣΟΕΛ), εξετάσεις για άδεια χρειάζεσαι και αν θες να δουλέψεις και σαν ελεύθερος επαγγελματίας λογιστής. Σε γενικές γραμμές, αν κάποια δουλειά απαιτεί να έχεις δικαίωμα υπογραφής, θες επιπλέον εξετάσεις και το ACCA δεν φτάνει. Φυσικά η ύπαρξή του σου δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την μη ύπαρξή του.

Για να δεις ποιες χώρες έχουν regulated επαγγέλματα στον κλάδο, μπες στη σελίδα του IFAC 

• Thanks 1
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ, τώρα κατάλαβα τι γίνεται γιατί στις σελίδες του ACCA δυστυχώς δεν το γράφουν τόσο ξεκάθαρα.  Επίσης, αν καταλαβαίνω σωστά αυτό που αλλάζει από χώρα σε χώρα είναι το νομικό κομμάτι του τίτλου τα υπόλοιπα είναι ίδια, σωστά;

Δημοσ.

Όχι ακριβώς. Ο τίτλος είναι Βρετανικός και η ισχύς του πηγάζει από διατάξεις του Αγγλικού δικαίου. Η ισχύς του είναι παγκόσμια, αλλά επαφίεται στον κάθε εργοδότη και σε κάθε σύστημα για το αν θα το αναγνωρίσει ή όχι. Πχ Γερμανία απ' ότι ξέρω ψιλοχέστηκαν για το ACCA... ναι μεν το αναγνωρίζουν και σε ελάχιστες περιπτώσεις θέσεων (υψηλόβαθμες) ίσως το ζητήσουν, αλλά κατά κανόνα δεν τους είναι προαπαιτούμενο.

Το νομικό κομμάτι που αναφέρεις δεν έχει να κάνει με τον τίτλο, άλλα με τα minimum requirements που θεσπίζει κάθε χώρα για να ασκήσεις regulated επάγγελμα στον κλάδο, όπως αυτό του Ορκωτού Ελεγκτή. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην Ελλάδα έχουμε θεοποιήσει τίτλους σαν το ACCA επειδή τις ζητούν/χρηματοδοτούν οι Big 4 αλλά στην Αγγλία μπορεί να το πάρει ο καθένας (αν έχει όρεξη για διάβασμα) δίχως κάποιο πτυχίο αρκεί να είναι ενήλικας. Για μένα καλύτερα η ΣΟΕΛ αλλά είναι περισσότερα χρήματα, χρόνια και δεν νομίζω να ''χρηματοδοτείται''.

Επεξ/σία από SamaelMorningstar
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοιτα, είναι αναλόγως τι θες. Αν σε ενδιαφέρει θέση Ορκωτού στην Ελλάδα θες απαραίτητα να είσαι γραμμένος στο ΣΟΕΛ και να έχεις ενεργό μητρώο και οτιδήποτε άλλο ορίζει ο νόμος για το ελεγκτικό επάγγελμα. Δε πα να έχεις 4 ACCA; χωρίς ΣΟΕΛ έκθεση ελέγχου στην Ελλάδα δεν θα υπογράψεις ποτε. 

Το να τελειώσεις όμως το ΣΟΕΛ (αναφέρομαι στο ΜΕΤΚΕΛ), αναγνωρίζεται μόνο εντός συνόρων της Ελλάδας. Δεν έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα (ίσως και καμία εκτός συνόρων), και κακά τα ψέματα, ούτε και το ίδιο prestige έχει με ACCA, ACA κτλ. 

Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα θεοποίησης κανένος τίτλου, ούτε καν διδακτορικού, πόσο μάλλον ενός τίτλου που όντως μπορείς να γραφτεις σαν απόφοιτος λυκείου, όσο απαιτητικός και να είναι.

Το θέμα ειναι τι ζητάει η αγορά. Και η αγορά στον τομεα του finance - Accounting και σε συναφή αντικείμενα, έχει τρόπο τινά ξεπεράσει τα μεταπτυχιακά και κινείται σε τέτοιους επαγγελματικούς τίτλους για τον απλό λόγο ότι περέχουν unified standards. Δεν υπάρχει περίπτωση ενας επαγγελματίας κάτοχος επαγγελματικού τίτλου, είτε λεγεται ACCA είτε PMI είτε CFA κτλ, να μην πληρεί ενα αρκετά υψηλό standard σε γνώσεις στο επάγγελμά του. Για πόσα μεταπτυχιακά μπορείς να το πεις αυτό;

Επίσης, οι Βig 4 μια χαρά σου χρηματοδοτούν και το πρόγραμμα του ΣΟΕΛ αν το ζητήσεις.

Επεξ/σία από rg550
  • Thanks 1
Δημοσ.

Για να είμαι ειλικρινής δεν πάω για ελεγκτής αλλά εδώ που τα λέμε αν είναι το ACCA να αναγνωρίζεται και να μην αναγνωρίζεται στο εξωτερικό τότε μήπως καλύτερα να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό σε λογιστική; Γιατί στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι έχουμε και πολλές επιλογές σε επαγγελματικούς τίτλους και τα μεταπτυχιακά τα έχουμε "θεοποιήσει" .

Επίσης σχετικά με το κόστος, όταν είχα συγκρίνει ΜΕΤΚΕΛ με ACCA το πρώτο μου είχε βγει σαφώς φθηνότερο από το δεύτερο.Βέβαια αυτό έχει σημασία μόνο αν δεν το χρηματοδοτήσει η εταιρία και καλύψω εγώ το κόστος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, roaming είπε

Για να είμαι ειλικρινής δεν πάω για ελεγκτής αλλά εδώ που τα λέμε αν είναι το ACCA να αναγνωρίζεται και να μην αναγνωρίζεται στο εξωτερικό τότε μήπως καλύτερα να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό σε λογιστική; Γιατί στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι έχουμε και πολλές επιλογές σε επαγγελματικούς τίτλους και τα μεταπτυχιακά τα έχουμε "θεοποιήσει" .

Επίσης σχετικά με το κόστος, όταν είχα συγκρίνει ΜΕΤΚΕΛ με ACCA το πρώτο μου είχε βγει σαφώς φθηνότερο από το δεύτερο.Βέβαια αυτό έχει σημασία μόνο αν δεν το χρηματοδοτήσει η εταιρία και καλύψω εγώ το κόστος.

Μάλλον δεν εγινα κατανοήτος. Το ACCA αναγνωρίζεται παγκοσμίως κανεις δεν το αμφισβητεί. Απλά δεν φτάνει αν το επαγγελμα σου είναι regulated σε καποια χώρα και πρέπει να περάσεις εξετάσεις για την άσκησή του βάσει νόμου. Όπως φυσικά δεν φτάνει και το οποιοδήποτε μεταπτυχιακό.

Επίσης μη συγκρίνεις ΜΕΤΚΕΛ με ACCA. Μακάρι να μπορουσα να σου στείλω τα βιβλία (θεός να τα κάνει) που μας ειχαν δώσει πριν χρόνια να έβλεπες το χάλι. Επίσης, οι επαγγελματικές του ΣΟΕΛ σε μεγάλο βαθμό βασιζοντουσαν στην παπαγαλία. Είχαμε σημειώσεις με 40-50 ασκήσεις και επεφταν αυτούσια 4 απο εκεί. Αντε να άλλαζαν τα νούμερα. Ενας πολύ καλος στη αποστίθηση έγγραφε 20 για πλάκα... Επίσης δεν μου άρεσε το τουπέ και το υφάκι πολλών καρδιναλίων που είχαν πολλοι που μας έκαναν μάθημα. Δεν μου έκανε αυτό το πράγμα, μου έβγαζε πολύ αρνητισμό, γι'αυτό και το παράτησα στη μέση και ασχολήθηκα με ACCA. Τα παράπάνω με επιφύλαξη για το αν ισχύουν πλέον, καθώς αναφέρομαι στο  2011... 

Επεξ/σία από rg550
  • Thanks 1
Δημοσ.

Οπότε το κοιτάω κατά περίπτωση. Δηλαδή την χώρα που πρόκειται να πάω τι regulations έχει.

Σε ότι αφορά την οργάνωση λέω να σου στείλω pm γιατί θα βγούμε πολύ off - topic.

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...