Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 3/12/2020 στις 9:23 ΜΜ, micos000 είπε

Άρα έχεις μόνο ένα ντιμάκι μνήμης. Σε αυτήν την περίπτωση η μνήμη σου δουλεύει στο μισά MHz γιατί δουλεύει single channel στα 1333 αντί για dual στα 2666. Για να πιάσεις την αναγραφόμενη τιμή θα πρέπει να πάρεις άλλο ένα ίδιο ντιμάκι ή αν δεν βρίσκεις να το δώσεις και να πάρεις σετ δύο μνήμες και να τις βάλεις στις θέσεις 1,3 ή 2,4.

Δεν έχουν σχέση τα ντιμάκια με την ταχύτητα που πιάνουν οι ραμ, δεν χρειάζεται να πάρει και άλλο ντιμάκι για να πιάσει τα 2666 που γράφει.

Το cpuz γράφει την μισή ταχύτητα πάντα, η πραγματική είναι η διπλάσια λόγω της τεχνολογίας ddr (double data rate). Και 2 ντιμάκια να πάρει, πάλι ίδια ταχύτητα θα έχει.

Εγώ έχω 2 ντιμάκια μνήμης που δουλεύουν dual rank, με συχνότητα 3600 mhz. Στο CPUz δείχνει πάλι 1800Mhz, και βάζω screenshot με το ryzen dram calculator που δείχνει την πραγματική ταχύτητα.

1093159863_screenshotram.jpg.d36daa9ec90b462d7b5579feb14553a2.jpg

@X_agakos αν γράφει στο Bios 2666 mhz και στο cpuz 1333, τότε είσαι ok και η ραμ σου τρέχει στα 2666. Το dual channel δίνει όντως καλύτερες επιδόσεις και μετράει αρκετά ιδίως στους ryzen, αλλά δεν είναι απαραίτητο για να πιάσει η ραμ τον χρονισμό της.

Δημοσ.

Ναι, συμφωνώ, αλλά αν έχεις ένα ντιμάκι η συχνότητα που θα δουλεύει είναι η είναι όντως η μισή όπως και σωστά το γράφει το cpuz. Για να πιάσει την αναγραφόμενη θα πρέπει να λειτουργεί σε dual channel mode και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν δύο ίδια ντιμάκια. Όντως το cpuz θα γράφει την μισή ταχύτητα στο καθένα αλλά θα αναγράφει ότι δουλεύει σε dual channel οπότε και η συχνότητα του θα είναι ότι γράφει επί 2.

Στο screenshot σου από το ryzen dram calculator, αν βγάλεις την μια μνήμη τι ταχύτητα θα σου γράφει;

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 7/12/2020 στις 12:51 ΠΜ, micos000 είπε

Ναι, συμφωνώ, αλλά αν έχεις ένα ντιμάκι η συχνότητα που θα δουλεύει είναι η είναι όντως η μισή όπως και σωστά το γράφει το cpuz. Για να πιάσει την αναγραφόμενη θα πρέπει να λειτουργεί σε dual channel mode και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν δύο ίδια ντιμάκια. Όντως το cpuz θα γράφει την μισή ταχύτητα στο καθένα αλλά θα αναγράφει ότι δουλεύει σε dual channel οπότε και η συχνότητα του θα είναι ότι γράφει επί 2.

Στο screenshot σου από το ryzen dram calculator, αν βγάλεις την μια μνήμη τι ταχύτητα θα σου γράφει;

Είναι τελείως λανθασμένο αυτό που λες. Η συχνότητα δεν σχετίζεται με τον αριθμό των dimms. Ψάξε τι σημαίνει ddr και πως δουλεύει σε σχέση με την προ ddr εποχή, την sdram. 

Δημοσ.

Το κουρασατε... πηγαινετε task manager - performance (tab) - memory - δεξι παραθυρο πληροφοριες - Speed . 
O,τι λεει εκει ισχυει :)

Περα απο την πλακα , το θεμα με τις μνημες ειναι λιγο περιπλοκο γιατι εχει πολλα στοιχεια που αλληλοεπιδρουν μεταξυ τους. Οπως το καταλαβαινω εγω ειναι ως εξης :
1. Πραγματικη ταχυτητα μιας μνημης ειναι η μιση αναγραφομενη. π.χ. μια 2400αρα μνημη εχει πραγματικο clock speed 1200. Αυτο που δειχνουν ολα τα προγραμματα δηλ.
2. Επειδη μιλαμε για double data rate (DDR) μνημες , αυτο στην πραξη διπλασιαζεται. Σε καθε κυκλο ρολογιου , μεταφερονται διπλα δεδομενα , με λιγα λογια.
3. Με το dual channel , αποκτουν διπλο ευρος (bandwidth) οι μνημες μας.
Υπαρχει ο εξης τυπος.

(memory bus clock rate) × 2 (for dual rate) × bus width (number of bits transferred) / 8 (number of bits/byte).

Πρακτικα τι σημαινει ? Ας παρουμε για παραδειγμα το ενα dimm ram που εχω. Ειναι το παρακατω.
spacer.png

Θα εφαρμοσουμε τον τυπο σαν να ηταν 2400αρα ram , γιατι μεχρι εκει υποστηριζει το μηχανημα μου.
Αρα εχουμε : 1200 x 2 x 64  / 8 = 19200 mb /s (για αυτο αναγραφουν και pc4-19200 οι ddr4-2400).
Απο την στιγμη που εχω dual channel γινεται το εξης μαγικο , που φαινεται στην παρακατω εικονα.
spacer.png

Το bus width διπλασιαστηκε ! Αρα ο παραπανω τυπος γινεται : 1200 x 2 x 128 / 8 = 38400mb/s ( οπως φαινεται και στο σκρινσοτ).

Με λιγα λογια , το clock speed και το effective clock ( λογω DDR ) ειναι σταθερα , εκ κατασκευης και αυτο που αλλαζει ειναι το bus width και κατ'επεκταση το συνολικο bandwidth αναλογως αν μιλαμε για single / dual / quad channel...

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...