Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή παρατήρησα σε άλλο post πως υπάρχουν διαμάχες για τον διαχειριστή συστήματος της εκάστοτε διανομής ,ανοίγω το θέμα αυτό .

Εσάς η διανομή σας ποιον διαχειριστή συστήματος έχει ; και αν δεν σας αρέσει ο διαχειριστής  συστήματος  που έχει ,ποιον θα επιλέγατε για την διανομή σας;

Διαχειριστές Συστήματος  

1. System V Init

2. SystemD

3. Upstart

4. OpenRC

5. runit

απο εδώ

Έμενα προσωπικά η διανομή μου έχει τον διαχειριστή  συστήματος Systemd .....

Επεξ/σία από optimerious
  • Απαντ. 105
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι μεγαλες διανομες παιζουν με systemd. Αυτο σημαινει οτι το systemd δεχεται πολλη αγαπη και θα εξελιχθει αρκετα τον επομενο καιρο.
Αρα δεν τιθεται ερωτημα τι αρεσει σε εμας , αλλα τι αρεσει στην διανομη που γουσταρουμε. Δηλαδη αν η διανομη που επιλεξαμε , μας ταιριαζει απολυτα αλλα δεν μας αρεσει το init system που εχει επιλεξει , θα την αλλαξουμε ? Ετσι για να το παιξουμε επανασταση ? 

Το systemd εχει δεχθει πολυ μισος γιατι καταπαταει την φιλοσοφια "κανε ενα πραγμα και καντο καλα". Το systemd αποφασισε να κανει πολλα πραγματα. Εμενα προσωπικα δεν με χαλαει κατι τετοιο αρκει να τα κανει καλα αυτα που εχει αναλαβει να κανει. Αν τα κανει καλα ή οχι , θα δειξει το μελλον. Αν δεν τα κανει καλα , κατι αλλο θα παρει την θεση του. 

Προς το παρον ολες οι μεγαλες διανομες το επιλεγουν , ολες οι εφαρμογες ερχονται με systemd service files , οποτε ολα κυλουν νερακι. Oσο καλο και αν ειναι καποιο αλλο init system αν δεν υποστηριζεται απο κανεναν , θα το φαει η μαρμαγκα..τοσο απλα. Κοινως για να κανεις την δουλεια σου καλως ή κακως πρεπει να πας με το mainstream. Σκεψου μια γαματη διανομη χωρις εφαρμογες... θα κυλησει ? Σε κανενα συμπαν. Ε το ιδιο σκεψου με τα init systems .

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορείς να διευκρινίσεις λίγο το τι ρωτάς; Τι χρησιμοποιούμε ή τι προτιμάμε; Επειδή στην αρχή μού φάνηκε ότι ρωτάς το πρώτο αλλά απαντάς το δεύτερο.

Χρησιμοποιώ systemd και μ' αρέσει, αλλά έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα τα υπόλοιπα (και όχι όλα), άρα δεν έχω ουσιαστικό μέτρο σύγκρισης. Επειδή φαντάζομαι ότι κυρίως γύρω από αυτό θα στραφεί η συζήτηση, linkάρω ξανά αυτήν την ομιλία η οποία αναλύει το θέμα πάρα πολύ καλά.

1 ώρα πριν, mphxths είπε

Το systemd εχει δεχθει πολυ μισος γιατι καταπαταει την φιλοσοφια "κανε ενα πραγμα και καντο καλα". Το systemd αποφασισε να κανει πολλα πραγματα.

Το "κάνε ένα πράγμα και κάν'το καλά" αναφέρεται επίσης σε ένα πράγμα όμως. Το systemd είναι πολλά, άρα αυτό το επιχείρημα είναι λίγο αβάσιμο. Την προηγούμενη φορά που έβαλα το link δεν ήθελες να δεις 47 λεπτά ομιλία, αυτή τη φορά θα στη δώσω για homework :P

Το μίσος του είναι meme. Αυτοί που φωνάζουν περισσότερο, πολύ σπάνια ξέρουν τι λένε. Αυτοί που έχουν σοβαρή κριτική ή/και πρακτικά προβλήματα με αυτό, σπάνια φωνάζουν, και είτε χρησιμοποιούν κάτι άλλο από προτίμηση, είτε και όχι.

Επεξ/σία από snowflake99
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, snowflake99 είπε

Το "κάνε ένα πράγμα και κάν'το καλά" αναφέρεται επίσης σε ένα πράγμα όμως. Το systemd είναι πολλά, άρα αυτό το επιχείρημα είναι λίγο αβάσιμο.

Ενταξει , παιζεις με τις λεξεις..δεν ειναι ενα ειναι πολλα. Ενα προτζεκτ με πολλα υποπρογραμματα ειναι. Που κανουν πολλα πραγματα. Ολα αυτα ομως ειναι πακεταρισμενα σε ενα πακετο..ενα προγραμμα..ενα προτζεκτ. Οταν αναβαθμιζεται στην διανομη σου το "systemd" αναβαθμιζει systemd-analyze , systemd-cat , systemd-mount , systemd-notify , κλπ ? Οχι. Αναβαθμιζει το πακετο "systemd". Μια οντοτητα. Αν εσυ θες να ακυρωσεις το παραπανω επιχειρημα θεωροντας οτι το systemd δεν ειναι ΕΝΑ αλλα ειναι ΠΟΛΛΑ , οκ , επιλογη σου :)

8 λεπτά πριν, snowflake99 είπε

δεν ήθελες να δεις 47 λεπτά ομιλία

Η μονη περιπτωση να δω κατι πανω απο 5 λεπτα στο ΥΤ ειναι να εμπεριεχει γυμνο. Τοσο απλα στο λεω :)

Δημοσ.

Βλέποντας Oniline κάποια βιντεάκια, κείμενα κτλ για να μάθω περί λίνουξ, έφτσα και σε κάποια φάση να δω τι είναι τα init συστήματα.

Κατάλαβα χοντρικά τι κάνει, τι διαχειρίζεται και κάτα κάποιον τρόπο ίσως το πως λειτουργεί, αλλά ως εκεί.

Η δική μου ερώτηση δεν είναι ποιο είναι το καλύτερο και αν το systemd ειναι κακό κτλ, η ερώτηση είναι σε διαφορετικά τέτοια συστήματα τι διαφορά περιμένει κάποιος να δει; Δηλαδή πως θα καταλάβει αν ένα κάνει την δουλειά καλύτερα από ένα άλλο;

Λογικά ότι έχω δοκιμάσει εγώ τρέχει σε systemd.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, snowflake99 είπε

Μπορείς να διευκρινίσεις λίγο το τι ρωτάς; Τι χρησιμοποιούμε ή τι προτιμάμε; Επειδή στην αρχή μού φάνηκε ότι ρωτάς το πρώτο αλλά απαντάς το δεύτερο.

Αρχικά ρώτησα τι διαχειριστή συστήματος  έχετε στην διανομή σας , εάν το γνωρίζεται φυσικά! και δεύτερον εαν το γνωρίζεται αυτό, και γνωρίζεται  περί αυτού του θέματος , ποιον θα επιλέγατε ; εάν και εφόσον δεν τον προτιμάτε ή τον θεωρείται ,ξέρω και εγώ ξεπερασμένο;;

9 ώρες πριν, mphxths είπε

Οι μεγαλες διανομες παιζουν με systemd. Αυτο σημαινει οτι το systemd δεχεται πολλη αγαπη και θα εξελιχθει αρκετα τον επομενο καιρο.
Αρα δεν τιθεται ερωτημα τι αρεσει σε εμας , αλλα τι αρεσει στην διανομη που γουσταρουμε. Δηλαδη αν η διανομη που επιλεξαμε , μας ταιριαζει απολυτα αλλα δεν μας αρεσει το init system που εχει επιλεξει , θα την αλλαξουμε ? Ετσι για να το παιξουμε επανασταση ? 

Αγαπητέ μπήχτη ,   οι μεγαλύτερες διανομές μπορεί να χρησιμοποιούν ότι θέλουν , όπως και ο κάθε ένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, όμως όταν κάποιος ,κάποιοι έχουν αντίρρηση , θα ήθελα να μάθω τον λόγο αυτής της αντίρρησης ,μπορεί κάποιος να έχει μια πολύ καλύτερη ιδέα ή και τρόπο , το να θέλουν κάποιοι κάποιες εταιρείες να καλουπώσουν τον τρόπο σκέψης,  είναι έτσι και τέλος , εεε δεν είναι και ότι καλύτερο  τουλάχιστον για εμένα  , δηλ εάν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για κάτι καλύτερο , γιατί να μην ακούσουμε  , και κάτι ακόμη, και αυτοί που δεν γνωρίζουν .....ίσως μάθουν και από εδώ, έστω και λίγο, κάτι🙂 .....ο

Όσο αναφορά για το systemd έχει μια πολύ καλή ανάλυση εδώ

Επεξ/σία από optimerious
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, optimerious είπε

αγαπητέ μπήχτη ,   οι μεγαλύτερες διανομές μπορεί να χρησιμοποιούν ότι θέλουν , όπως και ο κάθε ένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, όμως όταν κάποιος ,κάποιοι έχουν αντίρρηση , θα ήθελα να μάθω τον λόγο αυτής της αντίρρησης ,μπορεί κάποιος να έχει μια πολύ καλύτερη ιδέα ή και τρόπο , το να θέλουν κάποιοι κάποιες εταιρείες να καλουπώσουν τον τρόπο σκέψης,  είναι έτσι και τέλος , εεε δεν είναι και ότι καλύτερο  τουλάχιστον για εμένα  , δηλ εάν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για κάτι καλύτερο , γιατί να μην ακούσουμε  , και κάτι ακόμη, και αυτοί που δεν γνωρίζουν .....ίσως μάθουν και από εδώ, έστω και λίγο, κάτι

Τον λογο της αντιρρησης τον εγραψα στο πρωτο μου ποστ. Θεωρουν οτι το systemd καταγινεται με πολλα . Με αρμοδιοτητες που δεν θα επρεπε να εχει. Καταπαταει την "κανε ενα και καντο καλα" φιλοσοφια. Απο κει και περα πιο τεχνικα θεματα δεν εχω ασχοληθει να διαβασω. Προσωπικα δεν εχω καποιο ιδιαιτερο προβλημα με το systemd. Aν αυτα που εχει αναλαβει να κανει , τα κανει καλα , ας τα κανει.
Τωρα αν καποιος/κατι εχει "καλυτερη ιδεα" , αλλον καλυτερο τροπο , ελευθερη βουληση και ελευθερο λογισμικο εχουμε σε αυτον τον κοσμο του λινουξ , ας ερθει και ας κανει την δουλεια καλυτερα. Μην βλεπετε παντου θεωριες και συνομωσιες και ιδεολογιες του στυλ "καλουπωσουν τον τροπο σκεψης" και αλλα τετοια ομορφα. 
Οι διανομες καθησαν και σκεφτηκαν και με καποια κριτηρια διαλεξανε systemd. Αν υπαρχουν συμφεροντα απο πισω δεν ξερω. Αν στο μελλον δεν κανει σωστα την δουλεια ή υπαρξει κατι καλυτερο το μονο σιγουρο ειναι οτι θα αλλαξουν τα δεδομενα. 

12 λεπτά πριν, optimerious είπε

Αρχικά ρώτησα τι διαχειριστή συστήματος  έχετε στην διανομή σας , εάν το γνωρίζεται φυσικά; και δεύτερον εαν το γνωρίζεται αυτό, και γνωρίζεται  περί αυτού του θέματος , ποιον θα επιλέγατε ; εάν και εφόσον δεν τον προτιμάτε ή τον θεωρείται ,ξέρω και εγώ ξεπερασμένο;;

Ολες οι mainstream και παραγωγα των χρησιμοποιουν systemd. Καποιες ελαχιστες επαναστατικες sysv/runit/(openrc) και καποιες που σχετιζονται με το gentoo το openrc.
Αν καποιος δεν ειναι σιγουρος για το τι χρησιμοποιει η διανομη του , μπαινει distrowatch και τσεκαρει. Ή στην σελιδα της διανομης του.

Ασχολουμαστε με θεματα που ο τελικος χρηστης δεν θα επρεπε να ασχολειται. Ασχολουμαστε στα windows με kernels / init systems και τετοια ? Ξαφνικα ειμαστε ψαγμενοι οταν μπουταρουμε στο λινουξ και εμβαθυνουμε σε τετοια θεματα ?

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Μην βλεπετε παντου θεωριες και συνομωσιες και ιδεολογιες του στυλ "καλουπωσουν τον τροπο σκεψης" και αλλα τετοια ομορφα. 

Αμαν ρε μπηχτη με τις θεωρίες συνωμοσίας , όλα θεωρίες συνωμοσίας  τα βλέπεις .... κάνεις σαν του πολιτικούς , ααα μιλα περι πατρίδας είναι φασιστας ,, ααα μιλαει για τους ανθρώπους και την κοινωνία είναι κομουνιστής ..... έλεος με  αυτό το τσουβάλιασμα ......καλύτερα να μην μιλάμε καθόλου ,, όλοι ταμπέλες βάζουν . ήμαρτον ....

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, optimerious είπε

Αμαν ρε μπηχτη με τις θεωρίες συνωμοσίας

Μαλλον μπερδεψες εμενα..με εσενα. Οταν μου μιλας για "καλουπωμα τροπου σκεψης" , εγω τις βλεπω τις συνομωσιες ? Μιλαμε για λειτουργικο συστημα. Ελευθερο κιολας. Ο καθενας διαλεγει ο,τι του αρεσει. Απο την πιο τελευταια διανομη με το πιο τελευταιο init system μεχρι την πιο mainstream. Που βλεπεις το καλουπωμα του τροπου σκεψης ? Να μιλουσαμε για windows να πω οκ...microsoft κακια ειναι αυτη...μπορει να το εχει παει σε αλλο επιπεδο το θεμα...αλλα μιλαμε για λινουξ...

Αλλο το τσουβαλιασμα και αλλο πιανω κατι συγκεκριμενο και εντελως "πεζό" οπως ενα λειτουργικο συστημα και μαλιστα ελευθερο οπου ο καθενας φτιαχνει/χρησιμοποιει ο,τι θελει και το αναγαγω σε φιλοσοφικη-συνομωσιολογικη-whatever κουβεντα. Μπορει να εχει και τετοιες προεκτασεις καπου πολυυυυυυυυυ μακρυα αλλα δεν θα επρεπε να μας απασχολει.
Το "ολοι ταμπελες βαζουν" κατανταει καραμελιτσα. Δηλαδη αν ερθει ο Κασιδιαρης και αρχιζει να μου λεει τα δικα του και του πω "ρε συ λιγο νεοναζι σε κοβω" , τι θα μου πει ? Γιατι μου βαζεις ταμπελα ? Τα λεγομενα μας και οι πραξεις μας μας ταμπελιαζουν , οχι οι αλλοι :)

Περα απο την πλακα , αυτο που επρεπε να γινεται στον κοσμο του λινουξ δεν γινεται. Απο τα χιλιαδες προτζεκτς που απτονται χιλιαδων θεματων δεν καταληγει η δουλεια σε λιγα και καλα. Ο καθενας φτιαχνει τα δικα του με τον δικο του τροπο και αν δεν υπαρχει καποιος "μεγαλος" απο πισω να τα σπρωχνει , το προτζεκτ παρατιεται και πεθαινει. Ακομα και μεγαλες εταιριες φτιαχνουν πραγματα και οταν βλεπουν οτι δεν προχωρανε τα παρατανε. Ξεχναμε τα mir/upstart της canonical/ubuntu ? Ακλαφτα. Μπορει να ηταν καλα , αλλα δεν περπατησαν. Διανομες που ηταν καλες , πεθαναν. 
Ωραιες οι φιλοσοφιες του ελευθερου λογισμικου , αλλα καλως ή κακως αυτοι που μπορει ( και πρεπει ) να πανε τα πραγματα μπροστα ειναι οι mainstream παιχτες/διανομες . Εχουν τους πορους και το ανθρωπινο δυναμικο. Αυτοι οι παιχτες λοιπον επι του παροντος , επελεξαν systemd. Ολα τα αλλα ειναι... φιλοσοφικες κουβεντες :)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, mphxths είπε

Μαλλον μπερδεψες εμενα..με εσενα. Οταν μου μιλας για "καλουπωμα τροπου σκεψης" , εγω τις βλεπω τις συνομωσιες ? Μιλαμε για λειτουργικο συστημα. Ελευθερο κιολας. Ο καθενας διαλεγει ο,τι του αρεσει. Απο την πιο τελευταια διανομη με το πιο τελευταιο init system μεχρι την πιο mainstream. Που βλεπεις το καλουπωμα του τροπου σκεψης ? Να μιλουσαμε για windows να πω οκ...microsoft κακια ειναι αυτη...μπορει να το εχει παει σε αλλο επιπεδο το θεμα...αλλα μιλαμε για λινουξ...

με συγχωρείς   , άλλα το καλούπωμα πήγαινε εδώ ,

10 ώρες πριν, mphxths είπε

Δηλαδη αν η διανομη που επιλεξαμε , μας ταιριαζει απολυτα αλλα δεν μας αρεσει το init system που εχει επιλεξει , θα την αλλαξουμε ?

τώρα ποιος βλέπει συνωμοσίες  , σε κάθε λέξη που μπορώ να πώ ή να πούμε πιάνεσαι απο εκεί , και το κακό είναι οτι βγάζεις και δικά σου συμπεράσματα , αλλά δεν σε κατηγορώ, ,προς Θεού, δυστυχώς όλοι μας νομίζω το κάνουμε αυτο ,άλλος σε μικρότερο βαθμό και άλλος σε μεγαλύτερο   ,δυστυχώς αυτες είναι οι δυο όψεις του  νομίσματος,όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν , κατά το δοκούν.....  αυτό διαπίστωσα και απο άλλη μας συνομιλία σε  αλλο  ποστ , (δυστυχώς το site δεν εχει ιστορικό για τις αναρτήσεις μας ή απλα δεν το γνωρίζω εγω αυτο)  , που συνομιλούσαμε σου είχα αναφέρει την λέξη Μοζιλα , τώρα δεν θυμάμαι και καλα , αλλα ολόκληρη ανάλυση είχες κανει πάνω σε κάτι αν θυμάμαι που  κάλα απλά ανέφερα, αλλα που δεν ήταν ουσιαστικά το θέμα μας  .....οπως και να εχει θεωρώ πως συμφωνούμε διαφωνώντας, και διαφωνούμε συμφωνώντας 😀 

Επεξ/σία από optimerious
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, optimerious είπε

άλλα το καλούπωμα πήγαινε εδώ

Δεν καταλαβαινω πως υπαρχει "καλουπωμα σκεψης" σε αυτο που εγραψα. Ο καθενας διαλεγει μια διανομη. Με ποια κριτηρια ? Αλλος γιατι ειναι ρεουσα , αλλος γιατι ειναι ομορφη , αλλος γιατι εχει πολλα διαθεσιμα πακετα , αλλος γιατι εχει το DE που θελει , αλλος για το init system , αλλος γιατι ειναι bleeding edge , αλλος γιατι ειναι σταθερη , αλλος γιατι δουλευει το χ,ψ hardware out-of-the-box καλυτερα στην συγκεκριμενη διανομη , και παει λεγοντας.
Υπαρχει μια μεριδα ανθρωπων , ακουσον ακουσον που κοιταει να κανει την δουλεια της !! :) Ειτε επιλεξει windows ειτε μια διανομη λινουξ . Κοιταει λοιπον , παιζει το hardware ? Παιζει . Την σηκωνει το μηχανημα ? Την σηκωνει. Το software που χρειαζομαι τρεχει/υπαρχει/ειναι ενημερωμενο ? Ναι. Ωραια αυτη ειναι η διανομη της καρδιας μου. Μεχρι εκει το ψειριζει. Μονο αυτα τον ενδιαφερουν να τσεκαρει για την διανομη του. Αφου βρει λοιπον την τελεια για αυτον διανομη το να πει "ωχ τρεχει το κακο systemd , ας την αλλαξω" νομιζω ειναι ουτοπικο/βλακωδες να το σκεφτει/πει/κανει.

Οκ καταλαβαινω καποιοι ειναι γκουρου , ψαγμενοι , χακερς και ψειριζουν κερνελς / init systems / αν το "βαλε-οποιοδηποτε-πακετο-εδω" τρεχει την μια ή την αλλη εκδοση και καταγινονται με τοσο "βαθια" τεχνικα θεματα που ποτε δεν τους απασχολησαν στα windows , και χανουν την ουσια...να κανουν την δουλεια τους - οποια και αν ειναι αυτη - και να μην ασχολουνται ολη μερα με το λειτουργικο τους :)

Αρα για να γυρισω στο αρχικο. Που ειναι το καλουπωμα ? Στο να επιλεξεις μια διανομη και να μεινεις σε αυτην ο,τι και να γινει ? Κανεις δεν σε περιοριζει. Οποιος θελει αλλαζει διανομη καθε μερα. Συμφωνα με τα κριτηρια που θετει για τον εαυτο του...

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, mphxths είπε

Δεν καταλαβαινω πως υπαρχει "καλουπωμα σκεψης" σε αυτο που εγραψα. Ο καθενας διαλεγει μια διανομη. Με ποια κριτηρια ? Αλλος γιατι ειναι ρεουσα , αλλος γιατι ειναι ομορφη , αλλος γιατι εχει πολλα διαθεσιμα πακετα , αλλος γιατι εχει το DE που θελει , αλλος για το init system , αλλος γιατι ειναι bleeding edge , αλλος γιατι ειναι σταθερη , αλλος γιατι δουλευει το χ,ψ hardware out-of-the-box καλυτερα στην συγκεκριμενη διανομη , και παει λεγοντας.
Υπαρχει μια μεριδα ανθρωπων , ακουσον ακουσον που κοιταει να κανει την δουλεια της !! :) Ειτε επιλεξει windows ειτε μια διανομη λινουξ . Κοιταει λοιπον , παιζει το hardware ? Παιζει . Την σηκωνει το μηχανημα ? Την σηκωνει. Το software που χρειαζομαι τρεχει/υπαρχει/ειναι ενημερωμενο ? Ναι. Ωραια αυτη ειναι η διανομη της καρδιας μου. Μεχρι εκει το ψειριζει. Μονο αυτα τον ενδιαφερουν να τσεκαρει για την διανομη του. Αφου βρει λοιπον την τελεια για αυτον διανομη το να πει "ωχ τρεχει το κακο systemd , ας την αλλαξω" νομιζω ειναι ουτοπικο/βλακωδες να το σκεφτει/πει/κανει.

Οκ καταλαβαινω καποιοι ειναι γκουρου , ψαγμενοι , χακερς και ψειριζουν κερνελς / init systems / αν το "βαλε-οποιοδηποτε-πακετο-εδω" τρεχει την μια ή την αλλη εκδοση και καταγινονται με τοσο "βαθια" τεχνικα θεματα που ποτε δεν τους απασχολησαν στα windows , και χανουν την ουσια...να κανουν την δουλεια τους - οποια και αν ειναι αυτη - και να μην ασχολουνται ολη μερα με το λειτουργικο τους :)

Αρα για να γυρισω στο αρχικο. Που ειναι το καλουπωμα ? Στο να επιλεξεις μια διανομη και να μεινεις σε αυτην ο,τι και να γινει ? Κανεις δεν σε περιοριζει. Οποιος θελει αλλαζει διανομη καθε μερα. Συμφωνα με τα κριτηρια που θετει για τον εαυτο του...

όχι πολύ ωραία τα λές τωρα και έτσι είναι  ,[αλλα όσο αναφορά για το καλούπωμα] , αυτός ήταν και ο λόγος που έκανα και το θέμα αυτό ,  ένα παράδειγμα θα πω ,μου αρέσει αυτή η διανομή και δεν θέλω να την αλλάξω ,αλλά δεν μου αρέσει κάτι από την διανομή , όποτε εάν το αναφέρω αυτό ίσως  και να αλλάξει..... , θεωρώ πως σε μια (εταιρεία) ιδιωτική αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί πολύ απλά΄η εταιρεία έχει μια γραμμή  ή καλύτερα μια πολιτική (καλούπι) η οποία εστιάζει ίσως ποιο πολύ στο κέρδος ή και αλλού ,οπότε αυτή δεν αλλάζει εαν δεν αλλάξη κάτι απο την πολιτική της ... ότι και να πείς όσο και αν φωνάξεις ...... το linux βασίζεται μόνο αν δεν κάνω λάθος σε μια φιλοσοφία , που αρχικά φαίνεται αρκετά καλή , όχι ωραία , γιατί θεωρώ το ωραίο δεν είναι πάντα καλό , όμως το καλό είναι πάντα ωραίο , και στην οποία μπορούν να ακουστούν πολλά , και ιδέες , η οποίες ίσως να μπορούν και να εφαρμοστούν άμεσα  απο σπεσιαλίστες προγραμματιστές.......

ΥΓ: εσύ μπήχτη χρησιμοποιείς debian???

Επεξ/σία από optimerious
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, optimerious είπε

μου αρέσει αυτή η διανομή και δεν θέλω να την αλλάξω ,αλλά δεν μου αρέσει κάτι από την διανομή , όποτε εάν το αναφέρω αυτό ίσως  και να αλλάξει

Μπορει σε καποια θεματα να εισακουστει ο χρηστης. Σε καποια αλλα θεματα η διανομη/εταιρια/γκρουπ ανθρωπων , θα πραξει και θα παρει αποφασεις που εναρμονιζονται με την φιλοσοφια τους και την φιλοσοφια της διανομης που φτιαχνουν. Επισης μπορει να σκεφτουν "τι ειναι πιο ευκολο για εμας? Τι πιο συμφερον ?" και οι χρηστες αναγκαστικα να ακολουθησουν ή να αλλαξουν διανομη. Για παραδειγμα , δεν νομιζω η canonical να ρωτησε κανενα χρηστη που αλλαξε απο unity/upstart/mir σε gnome 3 / systemd / wayland-xorg. Στο debian νομιζω ερωτηθηκαν οι devs μεταξυ τους για το αν θα υιοθετησουν το systemd ή οχι. Αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος πιο ενημερωμενος.
Σε τετοιες μεγαλες διανομες , για τοσο σημαντικα θεματα , στον απλο χρηστη δεν πεφτει λογος. Αλλες μικροτερες διανομες , μπορει και να ακουσουν τους λιγοστους χρηστες τους και παντα στα ορια των δυνατοτητων των devs.

Με λιγα λογια , καποιος εχει καποια κριτηρια. Βλεπει ποια διανομη "τικαρει" τα περισσοτερα και την επιλεγει να κανει την δουλεια του. Το τι δρομο θα ακολουθησει αυτη η διανομη στο μελλον δεν το ξερει κανεις. Καποιες "παραγωγες" διανομες ξεκινουν βασιζομενες σε καποιες διανομες και στην πορεια αλλαζουν βαση. Καποιες αλλαζουν εξ'ολοκληρου DE ή init system. Καποιες παρατανε την συντηρηση καποιων πακετων. Καποιες σου επιβαλλουν snaps και καταργουν τα αντιστοιχα παραδοσιακα πακετα. Δεν ξερεις τι σου ξημερωνει με λιγα λογια :)
Οταν τα ελεγε ο Λινους ( και εγω :) ) οτι πρεπει να μπουν στανταρς στον κοσμο των διανομων , δεν ειχε αδικο. Η καθε διανομη κανει ο,τι της καπνισει. Παιρνει οποιον δρομο της αρεσει και δεν υπαρχει εξελιξη. Μονο μερικα λιγοστα μεμονωμενα προτζεκτς εξελισσονται. Ο κοσμος του λινουξ σαν συνολο ομως ... κανει ασυναρτητα βηματα.

Και για να το κανουμε πιο συγκεκριμενο στο παρον θεμα , τοσα init systems. Γιατι ? Ας μαζευτουν ολοι μαζι και να πουν , το sysv εχει αυτο το καλο , το κραταμε , το runit το αλλο καλο , το κραταμε , το openrc το παρ-αλλο , το systemd εκεινο το καλο. Ας φτιαξουμε 1-2 init systems που θα πετσοκοβουν. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτο είναι ίσως και το διαφορετικό , όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι !, όλα τα δάχτυλα στο χέρι σου δεν είναι ίδια !!! αλλά το κάθε ενα έχει την δική του χρησιμότητα , ξέρεις όπως βλέπεις την ψηφίδα  μεμονωμένα λές τη χάλι είναι αυτο!!! όταν βλέπεις το ψηφιδωτό χωρίς αυτήν την ψηφίδα λές πωωωω χαλάει η εικόνα όλη 🙂  .......ίσως και αυτό να είναι μια ισορροπία 🤔 για κάτι άλλο.....

τώρα το μόνο σίγουρο είναι ότι εαν συνεχίσει να υπάρχει το linux σαν ελεύθερο λογισμικο..... , θεωρώ, ότι κάποιο θα επικρατήσει στο μέλλον από όλα αυτά  ,  τώρα μέσα απο την χρησιμότητα ; την αποδώσει; την  ευκολία;...ποιος ξέρει ?

ΥΓ:και κλείνω εδώ, μην ξεφύγουμε άλλο από το θέμα ....

Επεξ/σία από optimerious
Δημοσ.
10 ώρες πριν, mphxths είπε

Ενταξει , παιζεις με τις λεξεις

Το θέμα είναι ότι κάποιοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα χωρίς να ξέρουν ότι το systemd είναι πολλά πράγματα. Γενικότερα σαν project όπως λες, ναι, κάνει πάρα πολλά πράγματα, αλλά σε αυτό το σημείο αντί να γκρινιάζει κάποιος ότι παραβιάζει τη Unix φιλοσοφία, είναι καλύτερο να διαβάσει και ποιο ήταν το νόημα στο να το κάνουν αυτό. Επίσης μπορεί να δει γιατί άρχισαν να το υιοθετούν οι διανομές εξαρχής (για να δει και ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να είναι το systemd όπως είναι). Αυτό το forum post το linkάρει η Arch Wiki στη σελίδα του systemd, το οποίο είναι μια μεγάλη (αλλά όχι εξαντλητική) λίστα με τους λόγους που το Arch πήγε σε systemd.

11 ώρες πριν, mphxths είπε

Η μονη περιπτωση να δω κατι πανω απο 5 λεπτα στο ΥΤ ειναι να εμπεριεχει γυμνο. Τοσο απλα στο λεω :)

Προφανώς troll ήταν αυτό που είπα. Δε χρειάζεται να το δεις, αλλά έχει απαντήσεις σε κάποιες από τις ανησυχίες που αναφέρεις.

Απλά διαφωνώ σε ένα πράγμα. Δεν πιστεύω πως το μεγαλύτερο κομμάτι από το μίσος που δέχεται το systemd είναι βασισμένο σε οποιοδήποτε επιχείρημα, σωστό ή λάθος. Πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι πολύς κόσμος αντιστέκεται στην αλλαγή (πόσο μάλλον σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή). Αυτό λέει και ο τύπος στο βίντεο. Ύστερα υπάρχουν και τα trolls που φωνάζουν ότι το μισούν χωρίς να ξέρουν τι λένε ούτε στο ελάχιστο. Αυτά τα 2 πράγματα είναι που το έχουν δημιουργήσει τη μεγάλη διαμάχη κατά τη γνώμη μου, όχι τα οποιαδήποτε συγκεκριμένα προβλήματα που έχει (ή είχε) το systemd.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...