Προς το περιεχόμενο

απόσταση ψυγείου από πλευρικές επιφάνιες

bobptz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω ότι έχω πρόβλημα με το σωστό αερισμό του ψυγείου.

Αγόρασα ένα ψυγείο ( LG Ψυγειοκαταψύκτης NoFrost Inox A++ GBF61PZJZN, https://www.skroutz.gr/s/19541276/LG-Ψυγειοκαταψύκτης-NoFrost-Inox-A-GBF61PZJZN.html ) το οποίο χωράει ακριβώς ανάμεσα στα ντουλάπια της κουζίνας.  Από δεξιά, αριστερά και πάνω (από πάνω υπάρχει ντουλάπι) ζήτημα να έχει 1-2 χιλιοστά περιθώριο.  Από πίσω μπορώ να αφήσω όσο θέλω, θα το αφήσω κάπου 15 cm από τον τοίχο.  Ευτυχώς υπάρχει πρόβλεψη και το πάνω ντουλάπι δεν είναι κολλημένο πίσω στον τοίχο.  Υπάρχει απόσταση 11,5 cm από τον τοο μέχρι την πλάτη του ντουλαπιού.  Έτσι ο ζεστός αέρας από την πίσω μεριά του ψυγείου μπορέι άνετα να ανεβαίνει μέχρι το ταβάνι.

Ο κατασκευαστής λέει ότι από κάθε επιφάνεια πρέπει να απέχει τουλάχιστον 5 cm για να αερίζεται σωστά το μοτέρ και η σωληνώσεις πίσω.

Λέτε να έχω πρόβλημα?  Σκέφτομαι να κάνω κάποια κατασκευή, να βάλω κάποιον εξαεριστήρα να τραβάει τον αέρα από την πίσω μεριά του ψυγείου προς τα επάνω.  Θα κάνει λίγο θόρυβο αλλά δεν είναι δύσκολο.  Αξίζει τον κόπο?

Επεξ/σία από bobptz
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1-2 πόντους απο το πλάι, και απο επανω, πανω απο 10 πόντους

Στο πλαι, χρειάζεται κενο γιατι περνούν σωληνάκια που ζεσταίνουν τα τοιχώματα εξωτερικά, τωρα τα ανεμιστηρακια κλπ, δεν νομίζω να ειναι λύση αν σκεφτούμε οτι τα ψυγεια δουλεύουν 24/7 365 μερες και για χρόνια ολόκληρα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Στο πλαι, χρειάζεται κενο γιατι περνούν σωληνάκια που ζεσταίνουν τα τοιχώματα εξωτερικά,

Έλεγξα όλες τις πλαϊνές επιφάνειες και είναι κρύες.  Μόνο κοντά στην πόρτα υπάρχει κάποια ζέστη, για να ζεσταίνει το λάστιχο και να εφαρμόζει καλύτερα.  Αυτό το σημείο θα εξέχει, δεν υπάρχει πρόβλημα. 

Εμένα με προβληματίζει κατά πόσο θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας πίσω από το ψυγείο, διότι στη δική μου περίπτωση υπάρχει ελεύθερη διέξοδος μόνο προς το ταβάνι.

Επεξ/σία από bobptz

2 ώρες πριν, bobptz είπε

μένα με προβληματίζει κατά πόσο θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας πίσω από το ψυγείο, διότι στη δική μου περίπτωση υπάρχει ελεύθερη διέξοδος μόνο προς το ταβάνι.

αν είναι εύκολο βάλε μια φωτο του πίσω μέρους του ψυγειου  Η ζεστη που βγαζει το condenser του ψυγείου  βγαίνει προς τα πάνω απο το κενό που αφήνει το πανω ντουλαπι Τωρα ο αερας που πρεπει να κυκλοφορεί για την ομαλή λειτουργία μπαίνει από μπροστά και κάτω όπου και θα πρέπει να έχει κάποιες περσίδες αερισμου Το ψυγειο αυτο αν θυμάμαι καλά πρέπει στο condenser να έχει και ένα μικρο ανεμιστήρα που διευκολύνει την ροη του αέρα Τώρα ως προς την εγκατάσταση του εξτρά αερισμού αν μπορείς Καντο Αλλα θα πρεπει ο << εξαεριστήρας >>  να ενεργοποιειται και να σταματά όπως κάνει και ο συμπιεστης Σε αυτη την φάση πρέπει να καλέσεις ψυκτικό Αν είναι καινούργιο να προσέξεις μήπως η πατέντα σε βγάλει εκτός εγγύησης λόγο επέμβασης στα ηλεκτρικά Εχω κανει κατι τετοιο μα 2 χ 120 case fan απο υπολογιστή  Το τροφοδοτικό που έβαλα παίρνει απο τα καλώδια του συμπιεστή 

7 ώρες πριν, bobptz είπε

Σκέφτομαι να κάνω κάποια κατασκευή, να βάλω κάποιον εξαεριστήρα να τραβάει τον αέρα από την πίσω μεριά του ψυγείου προς τα επάνω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, hp8 είπε

Η ζεστη που βγαζει το condenser του ψυγείου  βγαίνει προς τα πάνω απο το κενό που αφήνει το πανω ντουλαπι

Μπράβο, γι αυτό και ο επιπλοποιός είχε αφήσει αυτό το άνοιγμα.  Να η φώτο, η οποία είναι τραβηγμένη από το πάτωμα και δείχνει προς το ταβάνι.  Φαίνεται και το ντουλάπι που εφαρμόζει ακριβώς πάνω από το ψυγείο:

pano-meria2.jpg.9fdb7cc56fd7b57912ce27677f32a926.jpg

Εδώ είναι το σοβαντεπί που το γκρεμίζω για να χωρέσει το ψυγείο:

sovadepi2.jpg.1707a654d5439f767ed69aeffbd6b2ae.jpg

Εδώ είναι το κάτω μέρος του ψυγείου.  Περίπου 2 cm έχει άνοιγμα από το πάτωμα:

LG-PATOS-2.jpg.46417b3f58676fec56dbe56066001af5.jpg

Εδώ είναι ο τοίχος πίσω από το ψυγείο:

piso-meria-toixos2.jpg

Επεξ/σία από bobptz

3 λεπτά πριν, bobptz είπε

Εδώ είναι το κάτω μέρος του ψυγείου.  Περίπου 2 cm έχει άνοιγμα από το πάτωμα:

αν μπορέσεις βάλε μια φωτο να δω το πίσω  μέρος του ψυγείου << από περιέργεια >> Λογικά ένα καπάκι με περσίδες αερισμού θα είναι και μεσα από αυτό θα είναι τα μηχανικά μέρη 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, hp8 είπε

ωραια θα σου στειλω αυριο μαλλον  πμ την πατεντα μου σε φωτο 

10% δίνω να βάλω έξτρα εξαεριστήρα, κι αυτό αν πειστώ ότι το ψυγείο θα έχει πρόβλημα.  Θέλω να μάθω πως αλλά προτιμώ ακόμα να μη συνδέσω ανεμιστήρα στο ψυγείο. 

Εγώ φαντάζομαι τον εξαεριστήρα (  https://www.ledison.gr/extra/eksaerismos/aurora-eksaeristiras-mpaniou-asm-100.html  ) πάνω από το ντουλάπι να ρουφάει τον αέρα που βρίσκεται πίσω από το ψυγείο με τη βοήθεια σωλήνας εξαερισμού ( https://www.skroutz.gr/c/2178/Kapnodochoi.html?keyphrase=σωληνες+εξαερισμου  ).

Πρέπει να βρω αθόρυβο εξαεριστήρα, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα. 

Επίσης με προβληματίζει το εξής:  καλά θα ρουφάει ο εξαεριστήρας το θερμό αέρα πίσω από το ψυγείο.  Από ΠΟΥ θα βρίσκεται ΨΥΧΡΟΣ αέρας να πηγαίνει πίσω στο ψυγείο?  Η μόνη δίοδος είναι από επάνω (και ελάχιστα κάτω από το ψυγείο.  Από πάνω ο αέρας λογικά θα είναι θερμός. 

Σαν πιο αποδοτικό βρίσκω ο αεραγωγός να βρίσκει και να τραβάει από κάπου χαμηλά ψυχρό αέρα και από πάνω από το ντουλάπι να κατεβαίνει και να τον διοχετεύει στο πίσω μέρος του ψυγείου.

Επεξ/σία από bobptz

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 minutes ago, bobptz said:

με προβληματίζει το εξής:  καλά θα ρουφάει ο εξαεριστήρας το θερμό αέρα πίσω από το ψυγείο.  Από ΠΟΥ θα βρίσκεται ΨΥΧΡΟΣ αέρας να πηγαίνει πίσω στο ψυγείο?  Η μόνη δίοδος είναι από επάνω (και ελάχιστα κάτω από το ψυγείο.  Από πάνω ο αέρας λογικά θα είναι θερμός. 

το ψυγείο σου δεν είναι εντοιχιζόμενο και για να έχεις την προβλεπόμενη απόδοση,
θα έπρεπε να ακολουθήσεις τις προδιαγραφές του κατασκευαστή
κάτι που δε σου είναι δυνατό, το γνωρίζεις και πρέπει να λειτουργήσεις με εναλλακτικές

δε θα σου πω να κάνεις κάτι ανάλογο με την πατέντα

θα σου πω ότι μπορείς να κάνεις αυτό που κάνουν στα εντοιχιζόμενα ψυγεία που τα τοποθετούν σε ντουλάπι περίκλειστο και στο σοβατεπί μπροστά βάζουν και μια γρίλια εξαερισμού:
να έρθει κάποιους πόντους ψηλά το ψυγείο με κενό που θα αφήσεις από κάτω (πχ με βάση)
προκειμένου να δημιουργήσεις ένα κανάλι από όπου θα έρχεται φρέσκος αέρας από μπροστά
(προσοχή αν σηκώσεις το ψυγείο, να το στερεώσεις για να μην ανατρέπεται)

Επεξ/σία από KoreanW
  • Like 1

3 ώρες πριν, KoreanW είπε

θα σου πω ότι μπορείς να κάνεις αυτό που κάνουν στα εντοιχιζόμενα ψυγεία που τα τοποθετούν σε ντουλάπι περίκλειστο και στο σοβατεπί μπροστά βάζουν και μια γρίλια εξαερισμού:
να έρθει κάποιους πόντους ψηλά το ψυγείο με κενό που θα αφήσεις από κάτω (πχ με βάση)
προκειμένου να δημιουργήσεις ένα κανάλι από όπου θα έρχεται φρέσκος αέρας από μπροστά

Δυστυχώς ούτε αυτό γίνεται.  Το ντουλάπι από πάνω σχεδόν ακουμπάει στο ψυγείο, δεν υπάρχει καθόλου χώρος να σηκωθεί  το ψυγείο.  Μόνο αν ξηλώσω το πάνω ντουλάπι.

Το manual λέει : "Αφήνετε απόσταση μεγαλύτερη από 50 mm από κάθε παρακείμενο τοίχο  ..." 

Από πίσω υπάρχει άπλετος χώρος.  Να υποθέσω ότι τα 50 mm δεξιά και αριστερά τα θέλουν για να τροφοδοτείται με φρέσκο αέρα ο πίσω χώρος?  Τότε ίσως να επικεντρωθώ πως θα διοχετεύσω εκεί τον αέρα.  Σκέφτομαι να τρυπήσω το πλαϊνό ντουλάπι, να βάλω εκεί ανεμιστηράκι και να δίνει από εκεί αέρα...

Η πατέντα από το βιντεο καλή είναι.  Την έχουν αναφέρει πολλοί.  Δεν ξέρω όμως αν θα δουλεύει στη δική μου περίπτωση (έλλειψη φρέσκου αέρα).

4 ώρες πριν, bobptz είπε

Εγώ φαντάζομαι τον εξαεριστήρα (  https://www.ledison.gr/extra/eksaerismos/aurora-eksaeristiras-mpaniou-asm-100.html  ) πάνω από το ντουλάπι να ρουφάει τον αέρα που βρίσκεται πίσω από το ψυγείο με τη βοήθεια σωλήνας εξαερισμού ( https://www.skroutz.gr/c/2178/Kapnodochoi.html?keyphrase=σωληνες+εξαερισμου  ).

Πρέπει να βρω αθόρυβο εξαεριστήρα, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα. 

καμία σχέση Δες το πμ Το έχω αυτό 18 χρόνια Αλλάζω fan κάθε 3-4 χρόνια Στην κατάψυξη άλλαξα συμπιεστή  στα 12 χρόνια Της συντήρησης είναι της μάνας του ακόμα με R134  Όπως βλέπεις το ψυγείο είναι συμβατικής με 2 μοτέρ ανεξάρτητα σε έναν ογκο Ηταν η δουλειά μου 

4 ώρες πριν, bobptz είπε

Επίσης με προβληματίζει το εξής:  καλά θα ρουφάει ο εξαεριστήρας το θερμό αέρα πίσω από το ψυγείο.  Από ΠΟΥ θα βρίσκεται ΨΥΧΡΟΣ αέρας να πηγαίνει πίσω στο ψυγείο?

το δείχνεις παραπάνω στη φωτο Απο το κατω μερος που ειναι  κενό στα ρυθμιστικά  ευθυγραμμισης 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, hp8 είπε

το δείχνεις παραπάνω στη φωτο Απο το κατω μερος που ειναι  κενό στα ρυθμιστικά  ευθυγραμμισης 

1) Και είναι αρκετό αυτό το άνοιγμα?   Το manual λέει : "Αφήνετε απόσταση μεγαλύτερη από 50 mm από κάθε παρακείμενο τοίχο  ..." , κι εγώ έχω αφήσει λιγότερο από 1 mm.  

2) Τα ανεμιστηράκια κοντά στον κομπρέσορα καταλαβαίνω ότι τον βοηθούνε να δουλεύει πιο αποδοτικά και να μη χαλάσει.  Αλλά δεν είναι εξίσου σημαντικό να διοχετεύω αέρα και στο μαύρο σπείρωμα που είναι στην πίσω πλευρά του ψυγείου, για να ψύχεται το υγρό?  Μήπως λές ότι με το ανεμηστηράκι που πρότεινες ( https://www.kourlaba.gr/oshop/index.php?route=product/category&path=14_17_440&sort=p.price&order=ASC  )  θα πετύχω και τα δύο? 

Θα ελέγξω τις επόμενες ημέρες την απόδοση.  Το έχω ρυθμίσει στους 3C και το θερμόμετρο στη συντήρηση δείχνει 7C.  Δε μου αρέσει αυτό.  Θα τραβήξω το ψυγείο έξω  να δω αν θα είναι καλύτερα. 

Αν χρειαστεί, θα πω σε ένα γνωστό ηλεκτρολόγο/ηλεκτρονικό να μου το φτιάξει.

Επεξ/σία από bobptz

5 λεπτά πριν, bobptz είπε

1) Και είναι αρκετό αυτό το άνοιγμα?   Το manual λέει : "Αφήνετε απόσταση μεγαλύτερη από 50 mm από κάθε παρακείμενο τοίχο  ..." , κι εγώ έχω αφήσει λιγότερο από 1 mm.  

εγω αναφέρομαι για απο κατω και οχι στα πλαγια Αλωστε δεν εχεις αλλες επιλογες 

7 λεπτά πριν, bobptz είπε

Τα ανεμιστηράκια κοντά στον κομπρέσορα καταλαβαίνω ότι τον βοηθούνε να δουλεύει πιο αποδοτικά και να μη χαλάσει.

τα φαν είναι πρωτα για την υγροποίηση του ψυκτκου μέσου και κατ επέκταση την ψυξη του συμπιεστή 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, hp8 είπε

εγω αναφέρομαι για απο κατω και οχι στα πλαγια Αλωστε δεν εχεις αλλες επιλογες 

Το ξέρω ότι λες για το κάτω άνοιγμα.  Αναρωτιέμαι αν θα είναι αρκετό για να ρουφάει το  cross flow fan που πρότεινες.

14 λεπτά πριν, hp8 είπε

τα φαν είναι πρωτα για την υγροποίηση του ψυκτκου μέσου και κατ επέκταση την ψυξη του συμπιεστή 

Δε θα έλεγα ότι κατάλαβα, αλλά δεν είμαι ψυκτικός.  Η πατέντα αυτή επικεντρώνεται να ψύξει τον κομπρέσορα.  οκ, το καταλαβαίνω.  Το ψυκτικό υγρό, αυτό που προσπαθεί να μειώσει τη θερμοκρασία του μεσά από τη μαύρη χωλήνα, το σπείρωμα, δε θα ήταν σκόπιμο να προσπαθήσουμε να το κρυώσουμε κι αυτό με ροή αέρα?

P01129-112446-2.jpg.a418c7fce7525fbf29de

Ο δικός μου κομπρέσορας κάθεται σε μία επίπεδη λαμαρίνα χωρίς τρύπες.  Δεν ξερω κατά πόσο ο ανεμιστήρας θα δημιουργήσει την επιθυμητή ροή, δηλαδή να τραβάει από κάτω τον ψυχρό αέρα.  Γιατί να μην έρχεται να αναπληρωθεί αέρας και πάλι από πάνω, ακριβώς δίπλα από τον ανεμιστήρα?

Και μια ακόμα πιο χαζή ερώτηση:  Αφού αυτή είναι καλή και αποτελεσματική ιδέα, βελτιώνει την απόδοση και προστατεύει από φθορές στον κομπρέσορα, γιατί δεν εφαρμόζεται από τα εργοστάσια?

Επεξ/σία από bobptz

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...