Heatspreader Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2020 Θα ήθελα να μοιραστώ ένα παράξενο πρόβλημα που συνέβη στον αδελφό μου με το νέο PC που αγόρασε. Το PC το αγόρασε από το Πλαίσιο με τα παρακάτω Parts: Ryzen 3600 ASUS TUF B450M Corsair Vengeance 3200MHz 16GB 5500XT Corsair 650W SSD Samsung 500GB Σετάραμε το PC, τράξαμε παιχνίδια και 3Dmark, όλα καλά. Ωστόσο σε semi idle καταστάσεις το PC έκανε BSOD και επανεκκινήσεις στην αρχή. Μετά το πρόβλημα έγινε πιο έντονο και γινόταν και στα παιχνίδια. Το PC πήγε 2 φορές στο Πλαίσιο και άλλαξαν τη μία μητρική και την άλλη επεξεργαστή. Το πρόβλημα φάνηκε να λύθηκε. Μετά άρχισε πάλι τα ίδια, με τη μόνη διαφορά πως πλέον μόνο σε Semi Idle κατάσταση εμφανιζόταν. Σε Browsing, Υουtube, κλπ. Στα παιχνίδια σταθερότατο. Μάλιστα ο αδελφός μου έφτασε στο σημείο να αφήνει ένα παιχνίδι στο παρασκήνιο, ώστε να μπορεί να βλέπει μία ταινία χωρίς να κάνει παγώματα, Restarts, κλπ. Εννοείται με τελευταίο BIOS στην μητρική, με Drivers, με Format, με XMP Off αλλά και On, με μία μνήμη κάθε φορά, με δοκιμή με άλλη κάρτα γραφικών, σωστές θερμοκρασίες. Το τροφοδοτικό το άλλαξε όταν άρχισε το πρόβλημα και το πήγε στο Πλαίσιο την πρώτη φορά. Οπότε θέλω να πω ότι έχουμε δει και 2 τροφοδοτικά. Επειδή μου είπε πως το αφήνει παιχνίδι στο παρασκήνιο για να μπορεί να δει μία ταινία, δηλαδή χρειάζεται κάποιο Load, του είπα αρχικά να βάλει λίγο LLC. Δεν έφτιαξε. Μετά έδωσε λίγο τάση στο επεξεργαστή, το πρόβλημα σχεδόν εξαφανίστηκε, αλλά που και που το έκανε. Έδωσε λίγο ακόμα τάση και το πρόβλημα λύθηκε. Κανονικά δεν θα έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο και δεν είναι σωστό να λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Το περίεργο είναι πως έχει αλλάξει CPU και μητρική και έχουμε λύση του προβλήματος με παραπάνω τάση στο CPU. Δηλαδή δεν μπορεί να έπεσε σε δύο χαλασμένα CPU ή σε δύο χαλασμένες μητρικές ή σε μπανάνα CPU. Πραγματικά δεν μπορώ να εξηγήσω πως μπορεί να λύθηκε το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση όταν ανοίξει το Πλαίσιο, του είπα να το πάει ξανά για έλεγχο. Ποια είναι η γνώμη σας;
jgeorgiou Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, Heatspreader είπε Θα ήθελα να μοιραστώ ένα παράξενο πρόβλημα που συνέβη στον αδελφό μου με το νέο PC που αγόρασε. Το PC το αγόρασε από το Πλαίσιο με τα παρακάτω Parts: Ryzen 3600 ASUS TUF B450M Corsair Vengeance 3200MHz 16GB 5500XT Corsair 650W SSD Samsung 500GB Σετάραμε το PC, τράξαμε παιχνίδια και 3Dmark, όλα καλά. Ωστόσο σε semi idle καταστάσεις το PC έκανε BSOD και επανεκκινήσεις στην αρχή. Μετά το πρόβλημα έγινε πιο έντονο και γινόταν και στα παιχνίδια. Το PC πήγε 2 φορές στο Πλαίσιο και άλλαξαν τη μία μητρική και την άλλη επεξεργαστή. Το πρόβλημα φάνηκε να λύθηκε. Μετά άρχισε πάλι τα ίδια, με τη μόνη διαφορά πως πλέον μόνο σε Semi Idle κατάσταση εμφανιζόταν. Σε Browsing, Υουtube, κλπ. Στα παιχνίδια σταθερότατο. Μάλιστα ο αδελφός μου έφτασε στο σημείο να αφήνει ένα παιχνίδι στο παρασκήνιο, ώστε να μπορεί να βλέπει μία ταινία χωρίς να κάνει παγώματα, Restarts, κλπ. Εννοείται με τελευταίο BIOS στην μητρική, με Drivers, με Format, με XMP Off αλλά και On, με μία μνήμη κάθε φορά, με δοκιμή με άλλη κάρτα γραφικών, σωστές θερμοκρασίες. Το τροφοδοτικό το άλλαξε όταν άρχισε το πρόβλημα και το πήγε στο Πλαίσιο την πρώτη φορά. Οπότε θέλω να πω ότι έχουμε δει και 2 τροφοδοτικά. Επειδή μου είπε πως το αφήνει παιχνίδι στο παρασκήνιο για να μπορεί να δει μία ταινία, δηλαδή χρειάζεται κάποιο Load, του είπα αρχικά να βάλει λίγο LLC. Δεν έφτιαξε. Μετά έδωσε λίγο τάση στο επεξεργαστή, το πρόβλημα σχεδόν εξαφανίστηκε, αλλά που και που το έκανε. Έδωσε λίγο ακόμα τάση και το πρόβλημα λύθηκε. Κανονικά δεν θα έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο και δεν είναι σωστό να λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Το περίεργο είναι πως έχει αλλάξει CPU και μητρική και έχουμε λύση του προβλήματος με παραπάνω τάση στο CPU. Δηλαδή δεν μπορεί να έπεσε σε δύο χαλασμένα CPU ή σε δύο χαλασμένες μητρικές ή σε μπανάνα CPU. Πραγματικά δεν μπορώ να εξηγήσω πως μπορεί να λύθηκε το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση όταν ανοίξει το Πλαίσιο, του είπα να το πάει ξανά για έλεγχο. Ποια είναι η γνώμη σας; μάλλον ο συνδυασμός πόσο ανέβασες το LLC για να είναι σταθερό? μήπως αυτό είναι το σωστό και η motherboard κακώς το έριχνε χαμηλότερα? Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2020 από jgeorgiou
Heatspreader Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 Έφτιαξε με τάση +0,01875V. Δεν γίνεται να δίνει χαμηλότερη τάση η μητρική. Δεν πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επίσης αυτή η μητρική φαντάζομαι είναι πολύ φορεμένη, θα είχαμε και άλλες περιπτώσεις.
Thrall7 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Χωρις να θελω να ισχυριστω οτι ειναι το ιδιο ακριβως, οι μονες φορες που ειχα BSOD με τον 3600 ηταν οταν το παρακανα με το αρνητικο offset voltage. Ομοιως το εκανε μονο σε χαμηλα Load ή σε idle καταστασεις. Αναθεμα με κι αν καταλαβαινω τα παιχνιδια των μητρικων με τις αλλαγες BIOS. Εχω δει 2 φορες μεχρι τωρα να αλλαζει το VID μετα απο αλλαγη BIOS. Ο δικος μου θελει ελαχιστα ανωτερο voltage σε συγκριση με αλλα νουμερα που εχω δει. Επεξ/σία 30 Νοεμβρίου 2020 από Thrall7
Heatspreader Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 Ε αν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που να μην δίνουν σωστές τάσεις οι μητρικές, τι να πω;
tzitzikas2 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2020 Πρόβλημα με bsod με μηχάνημα πλαισίου έχω και εγώ. Ryzen 5 3400g asrock a320m. Μου κάνει σπάνια παγώματα π.χ αν δουλεύω AutoCAD και ανοίξω βίντεο YouTube η αν πατήσω κάτω δεξιά το ημερολόγιο των windows 10! Επίσης το κάνει με συχνότητα 1/7-1/10 στο τερματισμό. Και μετά hard reset κάνω αναγκαστικά. Λόγω ότι δεν μπορώ να ξεμεινω από pc δεν τον έχω πάει πλαίσιο. Και πιστεύω δεν θα βγάλω άκρη εκεί. Έψαξα στο ίντερνετ πολύ και επειδή μου βγάζει stuck σε driver γραφικών (με update δεν λύθηκε) βρήκα σε forum ότι πολλοι με asrock a320 ή b450 είχαν ίδιο ακριβώς θέμα και λύθηκε με bios downgrade (όσοι είχαν πρόβλημα είχαν bios p3.70 και κατέβηκαν στην p3.30). Δεδομένου όμως ότι η asrock για τον επεξεργαστή μου ως ελάχιστο bios τώρα δίνει επίσημα το p6.00, δεν θέλω να το πειράξω. Πιθανόν να έχεις κάτι παρόμοιο. Όσοι ανέβηκαν σε bios π.χ p4.00+ είχαν πάλι θέματα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα