Έλεος Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Καλησπέρα σε όλους. Μου έστειλαν σήμερα ένα video το οποίο καλεί σε μποϊκοτάζ της Amazon κατά τη διάρκεια του Black Friday. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν μιλάει μόνο για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες, για το ότι δεν πληρώνει φόρους, για τις καταστροφές που προκαλεί στις τοπικές οικονομίες στα μικρομάγαζα και τα βιβλιοπωλεία, τις περιβαντολλογικές καταστροφές, αλλά αναφέρεται επίσης και στο ότι "οι διευθυντάδες της Amazon" υπαγορεύουν την ατζέντα τους στους πολιτικούς, και οι πολιτικοί την εφαρμόζουν... Δεν μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω σε τι ακριβώς αναφέρεται. Οκ ξέρω ότι η Amazon είναι πολυεθνική Τρισσεκατομυρίων δολλαρίων αλλά μου φαίνεται κάπως τραβηγμένο(;) το ότι η Amazon είναι puppet master κυβερνήσεων (χωρίς να ξέρω κιόλας). Σε άρθρο της Guardian στο οποίο αναφέρεται η εν λόγω καμπάνια που έχει ξεκινήσει η "Progressive International" αναφέρεται επίσης πως ετοιμάζονται διαδηλώσεις από συνδικάτα σε πολλά μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν αποθήκες της Amazon, αλλά και από εργαζομένους της ίδιας της Amazon. Εσείς τι θέση έχετε για όλο αυτό;
DimosthenisG Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Εννοείται ότι πολύ σύντομα δε θα υπάρχουν μικρά μαγαζιά, τα πάντα θα τα παίρνουμε από το αμαζον, μέχρι και το χαρτί υγείας. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πουλάνε ήδη γραφικής ύλης, ψάρια, κρέατα , αρώματα και τσιγάρα. Πόσα μικρά μαγαζάκια έχουν κλείσει?? Είναι η φυσική συνέχεια Επεξ/σία 26 Νοεμβρίου 2020 από DimosthenisG
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό είναι απαραίτητα κακό. Το χρήμα είναι αποθετήριο αξίας, όχι ηθικής. Το αμαζον τα σαρώνει όλα όχι επειδή σκοτώνει κόσμο απλά επειδή είναι το πιο φθηνό, το πιο επαγγελματικό, το πιο εξωφρενικά εξυπηρετικό από όλο τον ανταγωνισμό.. Οντοπικ θα πω το εξής. Δεν γίνεται "από λύπηση" να κινείται μια οικονομία σε μεγάλη κλίμακα. Εξηγούμαι: Ας αποφασίσουμε όλοι αύριο να μποϊκοτάρουμε το Αμαζον (και το κάθε αμαζον) και να αγοράζουμε από το μικρό, τοπικό καταστηματάκι. Τα βιβλία θα τα παίρνουμε +30% πάνω ό,τι έχει (και αν δεν έχει αυτό που ψάχνουμε ή είναι πολύ ακριβό την γαμήσαμε), τα τεχνολογικά προϊόντα θα ήταν μετρημένα στο πόσα μπορεί το κάθε καταστηματάκι να βγάλει βιτρίνα ή απόθεμα (και πάλι, αν δεν έχει αυτό που μας βολεύει την γαμήσαμε) και αμφιβάλλω αν πιάνουν εγγυήσεις κλπ. Τώρα σίγουρα αυτό που περιγράφω είναι γελοιωδώς απλοϊκό οικονομικό μοντέλο αλλά καλύπτει το συμπέρασμά μου: το μονοπώλιο του αμαζον και άλλων δύο τριών εταιρειών είναι που μας επιτρέπει εμάς, ως καταναλωτές, να έχουμε άπειρη διευκόλυνση στις παραγγελίες, στο customer service και στην ποικιλία γιατί μόνο τα μεγέθη μιας αμαζον μπορούν να κουβαλάνε ένα τόσο μεγάλο αποθεματικό για να καλύψουν τις καταναλωτικές μας ανάγκες. Οπότε πρακτικά τι σημαίνει αυτό: Δεν γίνεται να ελεήσω την μικρομεσαία επιχείρηση της γειτονιάς μου για πολύ καιρό αφού θα βάζω τον εαυτό μου μέσα ουσιαστικά. Πόσες φορές αγοράσατε βιβλίο, κινητό, ρούχο χωρίς να έχετε ξεκοκκαλιάσει το skroutz για να βρείτε το καλύτερο; Πόσες φορές αγοράσατε κινητό από το τοπικό συνοικιακό μαγαζάκι ΧΩΡΙΣ να τσεκάρατε πρώτα Κωτσόβολο, Public κτλ; Βάζω λεφτά στο ποτέ. Και δεν είναι κάτι αρνητικό αυτό. Είναι οι τάσεις της αγοράς, που είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κατακρίνουμε αλλά ταυτόχρονα να τις ακολουθούμε. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι -ιδίως στην Ελλάδα δεν το συζητάω καν- καταδικασμένος να τρώει στην μαπα τις αλλαγές της αγοράς. Ο βιβλιοπώλης την εποχή του Αμαζον που δεν έχει μεταστρέψει την επιχείρηση του όπως πχ. έκαναν οι πολιτεία/πρωτοπορία είναι καταδικασμένος στην αφάνεια και στην πτώχευση. Το ίδιο και ο πωλητής συσκευών. Υπάρχει όντως κόσμος (άντε αν είναι τπτ γέροι που μαζεύουν ένσημα πάσο) που όντως πιστεύει ότι με μια απλή βιτρίνα και μηδενική ονλινε παρουσία κάνουν ανταγωνισμό την εποχή του Κωτσόβολου; Εν πάσει περιπτώσει, με αυτό τον αλλεπάλληλο κύκλο πτωχεύσεων-μονοπωλίων-ανακάλυψη νέων αγορών και επιχειρηματικών μοντέλων λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία. Και δεν ανακαλύπτω την Αμερική λέγοντας τα αυτά, απλά δεν είμαι υποκριτής. Καταλήγω -και συγγνώμη για το σεντονάκι-: όποιος είναι να πέσει θα πέσει, άσχετα με το πόσες φορές θα "καλέσουμε" σε "μποϊκοτάζ" μια μεγάλη πολυεθνική. Δυστυχώς, το όραμα ενός καλύτερου οικονομικού κόσμου -είτε λέγεται σοσιαλισμός είτε κομμουνισμός είτε οτιδήποτε άλλο- θα αργήσει να έρθει. Και δεν φταίμε εμείς για αυτό.
The_Judas Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) το αμαζον είναι μια μεγάλη επιχείρηση που δίνει χαμηλούς μισθούς αναλογικα με τα κέρδη της αλλά όχι αναλογικα με τον ανταγωνισμό.. άλλωστε μιλάμε κυρίως για αναλώσιμες δουλειες και όχι υψηλής εξειδίκευσης. αυτες οι εταιρίες είναι πάντα στόχος των συνδικάτων για ιδεολογικούς λόγους. επίσης κατηγορείται επειδή έχει στόχο να επιτύχει zero carbon emissions έως το 2040 και όχι ως το 2030 όπως επιθυμούν οι πολέμιοι της αμαζον... (η διακρατική συμφωνία στο Παρίσι είχε ως στόχο το 2050) Επεξ/σία 26 Νοεμβρίου 2020 από The_Judas
Προτεινόμενες αναρτήσεις