Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας.

Θέλω την βοήθεια σας παρακαλώ.

Επείδή θέλω να πάρω ένα νέο PC, είδα στην ASUS ROG MAXIMUS XII FORMULA αυτά εδώ:

Αναφορά σε κείμενο

*1 Support PCIe bifurcation for RAID on CPU function.

*2 The PCIEX16_3 shares bandwidth wih M.2_3. When M.2_3 runs x4 mode, PCIEX16_3 will be disabled. When M.2_3 and PCIEX16_3 are both occupied, M.2_3 runs x2 mode, PCIEX16_3 runs X1 mode.

*3 The PCIEX1 shares bandwidth with M.2_1. When M.2_1 runs x4 mode, PCIEX1 will be disabled.

*4 M.2_1 shares bandwidth with PCIEX1. When PCIEX1 is occuppied, M.2_1 runs x2 or SATA mode (when M.2_1 runs SATA mode, SATA6G_2 will be disabled).

*5 M.2_2 shares bandwidth with SATA6G_56. When M.2_2 runs x4 mode, SATA_56 will be disabled. M.2_2 runs x2 mode by default.

*6 M.2_3 shares bandwidth with PCIEX16_3. When PCIEX16_3 runs x4 mode, M.2_3 will be disabled. When M.2_3 and PCIEX16_3 are both occoppied, M.2_3 runs x2 mode, PCIEX16_3 runs X1 mode.

και δεν καταλαβαίνω.Αν βάλω την κάρτα γραφικών στην θύρα PCIEx16_1:

Πρώτον αν βάλω στην θύρα M.2_1 τον NVMe στην M.2, θα έχω κάποια απόλια; Ή δεύτερον, μπορεί να έχω δυο NVMe δηλαδή στον Μ.2_1 και στον Μ.2_2, θα έχω κάποια απόλια; Ή τρίτον, μπορεί να έχω ένα Μ.2_1 και ένα SSD SATA 2.5 και HDD.

Τέλος, στο PDF για την μητρική είδα αυτό εδώ σελίδα 1-8. Τι θέλει να πει στο πίνακα Single VGA x16 και Dual VGA x8;

Μπορείτε να μου εξηγήσετε παρακαλώ;

Επεξ/σία από Gunix
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Gunix είπε

Γεια σας.

Θέλω την βοήθεια σας παρακαλώ.

Επείδή θέλω να πάρω ένα νέο PC, είδα στην ASUS ROG MAXIMUS XII FORMULA αυτά εδώ:

και δεν καταλαβαίνω.Αν βάλω την κάρτα γραφικών στην θύρα PCIEx16_1:

Πρώτον αν βάλω στην θύρα M.2_1 τον NVMe στην M.2, θα έχω κάποια απόλια; Ή δεύτερον, μπορεί να έχω δυο NVMe δηλαδή στον Μ.2_1 και στον Μ.2_2, θα έχω κάποια απόλια; Ή τρίτον, μπορεί να έχω ένα Μ.2_1 και ένα SSD SATA 2.5 και HDD.

Γεια σου,

Αν βαλεις μια καρτα γραφικών στην πανω πανω PCI-e x16 θύρα (PCIEX16_1) δε θα χεις κάποια απώλεια σε bandwidth ακόμα και με 2 nvme στις 2 μπροστινες Μ.2_1 και Μ.2_2 της μητρικης.. ενδεχομενως να σου φαει καποιο sata port αν βαλεις 2 nvme..

Αυτο που λεει είναι ότι αν βαλεις τον Νvme στην θύρα M.2_1, θα καταργηθεί η PCIEX1 που ειναι η ακόλουθη (δεν συνδεεις καρτα γραφικών εκει):

Untitled.jpg.46f7317c31e051a925ce2c87d355285b.jpg

Επομένως έχεις τη δυνατότητα να βαλεις και 2 nvme και sata δίσκους (SSD ή HDD) στις θύρες SATA που δεν καταργουνται από το 2ο nvme σου.. Πιο συγκεκριμένα:

2141242led.jpg.9ed4cd1fdb669bd91e378978cd209f4d.jpg

Σύμφωνα με το manual της XII Formula, σε περίπτωση που μπει NVME στην Μ.2_2, θα δουλευει απτο bios σε μειωμενη ταχυτητα (x2 mode). Αν το βαλεις σε full speed x4 mode, τοτε θα χάσεις τη θύρα SATA 5+6. Ακομή όμως μπορεις να χρησιμοποιεις για SSD και HDD τις SATA θυρες 1,2,3,4.

7 ώρες πριν, Gunix είπε

Τέλος, στο PDF για την μητρική είδα αυτό εδώ σελίδα 1-8. Τι θέλει να πει στο πίνακα Single VGA x16 και Dual VGA x8;

Μπορείτε να μου εξηγήσετε παρακαλώ;

Αυτό σημαινει ότι αν βάλεις 2η καρτα γραφικών (πχ σε SLI ή Crossfire) στην PCIEx16_2 ταυτόχρονα με την PCIEx16_1, τοτε θα τρέχουν οι δυο σε mode x8 αντί η μία μόνη της (PCIEx16_1) σε x16 mode...

Ελπίζω να βοήθησα ;) καλό στήσιμο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/11/2020 στις 6:13 ΜΜ, nvidiafan είπε

Γεια σου,

Αν βαλεις μια καρτα γραφικών στην πανω πανω PCI-e x16 θύρα (PCIEX16_1) δε θα χεις κάποια απώλεια σε bandwidth ακόμα και με 2 nvme στις 2 μπροστινες Μ.2_1 και Μ.2_2 της μητρικης.. ενδεχομενως να σου φαει καποιο sata port αν βαλεις 2 nvme..

Αυτο που λεει είναι ότι αν βαλεις τον Νvme στην θύρα M.2_1, θα καταργηθεί η PCIEX1 που ειναι η ακόλουθη (δεν συνδεεις καρτα γραφικών εκει):

Untitled.jpg.46f7317c31e051a925ce2c87d355285b.jpg

Επομένως έχεις τη δυνατότητα να βαλεις και 2 nvme και sata δίσκους (SSD ή HDD) στις θύρες SATA που δεν καταργουνται από το 2ο nvme σου.. Πιο συγκεκριμένα:

2141242led.jpg.9ed4cd1fdb669bd91e378978cd209f4d.jpg

Σύμφωνα με το manual της XII Formula, σε περίπτωση που μπει NVME στην Μ.2_2, θα δουλευει απτο bios σε μειωμενη ταχυτητα (x2 mode). Αν το βαλεις σε full speed x4 mode, τοτε θα χάσεις τη θύρα SATA 5+6. Ακομή όμως μπορεις να χρησιμοποιεις για SSD και HDD τις SATA θυρες 1,2,3,4.

Αυτό σημαινει ότι αν βάλεις 2η καρτα γραφικών (πχ σε SLI ή Crossfire) στην PCIEx16_2 ταυτόχρονα με την PCIEx16_1, τοτε θα τρέχουν οι δυο σε mode x8 αντί η μία μόνη της (PCIEx16_1) σε x16 mode...

Ελπίζω να βοήθησα ;) καλό στήσιμο

Γεια σας.

Πρώτα απ' όλα, θέλω να σας ευχαριστώ για την απάντηση. Βοηθήσατε :)

Απλός αυτό που θέλω να ρωτήσω. Αυτό γιατί το έκανε η ASUS στην μητρική της; Παράδειγμα για θύρες Sata 5 και 6. Μπορεί να μου χρειάστουν οι θύρες να τις χρησιμοποιοήσω. Αν γνωρίζετε.

Επεξ/σία από Gunix
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Gunix είπε

Γεια σας.

Πρώτα απ' όλα, θέλω να σας ευχαριστώ για την απάντηση. Είστε κατανοητός.

Απλός αυτό που θέλω να ρωτήσω. Αυτό γιατί το έκανε η ASUS στην μητρική της; Παράδειγμα για θύρες Sata 5 και 6. Μπορεί να μου χρειάστουν οι θύρες να τις χρησιμοποιοήσω. Αν γνωρίζετε.

Καλησπερα και παλι, δεν το εκανε η Asus συγκεκριμενα, για ολες τις μητρικες ισχυουν καποιοι περιορισμοι αναλογα το chipset και τον επεξεργαστή..

Στο συγκεκριμενο chipset (Ζ490) υπαρχουν 24 pci lanes και άλλα 16 από τη CPU.. συνολικά 40.. αυτα θα πρέπει να διαμοιραστουν στα sub components που θα εγκαταστησει ο καθε χρηστης, οποτε για να χει πληθωρα επιλογων βαζει τους περιορισμους καθως δεν επαρκουν τα διαθεσιμα lanes για ολα ταυτοχρονα.

Αν ειναι τοσο απαραιτητες οι θύρες 5 και 6, και παλι εχει προβλεψει για αυτο η ASUS: απλως ο 2ος NVME θα τρεχει σε 2x mode αντι για 4x.. οι απωλειες στην ταχυτητα του θα ειναι ανεπαισθητες. Δε μπορουμε να τα εχουμε ολα σε αυτη τη ζωη haha ;)

QqasuJULfEVDjH8WiDt7dG-970-80.jpg.22a9efe9f5d813eb1346081b28eda9a5.jpg

Επεξ/σία από nvidiafan
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, nvidiafan είπε

Καλησπερα και παλι, δεν το εκανε η Asus συγκεκριμενα, για ολες τις μητρικες ισχυουν καποιοι περιορισμοι αναλογα το chipset και τον επεξεργαστή..

Στο συγκεκριμενο chipset (Ζ490) υπαρχουν 24 pci lanes και άλλα 16 από τη CPU.. συνολικά 40.. αυτα θα πρέπει να διαμοιραστουν στα sub components που θα εγκαταστησει ο καθε χρηστης, οποτε για να χει πληθωρα επιλογων βαζει τους περιορισμους καθως δεν επαρκουν τα διαθεσιμα lanes για ολα ταυτοχρονα.

Αν ειναι τοσο απαραιτητες οι θύρες 5 και 6, και παλι εχει προβλεψει για αυτο η ASUS: απλως ο 2ος NVME θα τρεχει σε 2x mode αντι για 4x.. οι απωλειες στην ταχυτητα του θα ειναι ανεπαισθητες. Δε μπορουμε να τα εχουμε ολα σε αυτη τη ζωη haha ;)

QqasuJULfEVDjH8WiDt7dG-970-80.jpg.22a9efe9f5d813eb1346081b28eda9a5.jpg

Χαχαχαχα.

Σωστά. Για τον δεύτερο NVMe M2_2 το θέλω για Data. Να βάζω τα projects_files μαζι με τα βιντεο, ώστε από τον NVMe M2_1 primary που θα έχω τα Win 10, Davinci και άλλα με τον Danvici να τραβάω από τον M2_2 τα βιντεο.

Σε ευχαριστώ πολύ

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...