apoikos Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Ε' date=' εντάξει, αν αγοράσεις δοχείο με μείγμα βουτανίου-προπανίου, τότε... ας πρόσεχες! Στα δοχεία είναι υποχρεωτικό να αναφέρουν τι περιέχουν, έστω και με ψιλά γράμματα. Άρα, διαλέγουμε αυτό που χρειαζόμαστε, και όχι ό,τι βρίσκουμε ούτε ότι μας δίνει ο πωλητής.Στα ειδικά καταστήματα ηλεκτρονικών (εξαρτημάτων), υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για κάθε χρήση.[/quote'] Δεν είναι ακριβώς "ας πρόσεχες"! Τη δουλειά μου την κάνω μια χαρά με αυτό το σπρέυ. Στα των περιεχομένων τώρα, δεν είναι υποχρεωμένοι να γράφουν οτιδήποτε δεν έχει σχέση με την ασφάλεια. Το συγκεκριμένο προϊόν γράφει όσον αφορά τα συστατικά: Pressurized content και Extremely Flammable (εννοείται πως αναφέρει κα τα σχετικά περί απαγόρευσης του καπνίσματος κλπ κλπ.). Τέλος τυχαίνει το εν λόγω προϊόν να το έχω δει σε πολλά "ειδικά" καταστήματα ηλεκτρονικών.
digitron Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 παιδια εγω πηρα <<ειδικη >>ξεσκωνηστρα για TFT οθονες.λετε να την χρησιμοποιησω ?ειναι ασφαλες?μηπως υπαρχει κινδυνος να γινει καποια εκρηξη αφου αλληλοεπιδρασουν τα μορια των φτερων της ειδικης ξεσκωνηστρας με τα μορια της tft οθονης? ΩΩΩΩ ΡΡΕΕΕΕ ΜΕ ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Ρε karib ψειρας εισαι ρε γαμμωτο αλλα σε βαθμο που σκεφτομαι οτι εισαι παρανοικος. Για να καταλαβω δηλαδη με θεωρεις μαλακα? Εγω ειπα κατι που ξερω οτι συνεβει γιατι ετυχε να το δω.Απο κει και περα ουτε για βουτανια ξερω ουτε για νιτρογλυκερινες ουτε για C4 αν περιεχονται μεσα στο μπουκαλι. Και στην τελικη αμα νομιζετε οτι λεω μαλακιες απλα αγνοηστε με.Τετοια σχολια ομως δε μου αρεσουν...
karib Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 digitron μην τα ακούς τα όντως προκλητικά σχόλια. Ας τα δουν οι Moderators. Η γνώμη σου, όπως και οι εμπειρίες όλων μας, θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε άποψη για το θέμα. Πάντως στη σκέψη ότι η οθονη μου tft μπορεί και να πάθαινε βλάβη, όπως και οι δικές σας tft, δεν νομίζω να αφήνουν περιθώρια για αστεϊσμούς.
soker Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Κανεις λαθος' date=' αυτο το υγρο ειναι αγωγιμο και πολλοι την εχουν πατησει. [/quote'] shit...το datasheet του αποικου κοπιασατε να το κοιταξετε? Το υγρο το ιδιο δεν ειναι αγωγιμο, δεν εχει ελευθερα ιοντα πως θα μεταφερει ηλεκτρισμο ρε συ? ΠΙΘΑΝΟΝ λογο του οτι ειναι πολυ κρυο, να συμπηκνονεται το νερο του αερα δημιουργοντας υγρο νερο, και σε συνδιασμο ΜΟΝΟ σε συνδιασμο με αρκετα υψηλη ταση και τη σκονη-αλατα-λιπος απο τα χερια σου που υπαρχουν πανω στα εξαρτηματα γινετε αγωγιμο φυσικη λυκειου! Πολλα μη αγωγιμα οταν ερθουν σε επαφη με τον αερα/σκονη γινονται αγωγιμα. Ας παρουμε για παραδειγμα το απιονισμενο νερο που χρησιμοποιητε στο watercooling, οταν ερθει σε επαφη με τον αερα/σκονη δεν γινεται αγωγιμο? Αν εχεις watercooling αυτο θα επρεπε να το ξερεις...
hawkj83 Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Παιδιά, νομίζω ότι ο karib πήρε απάντηση στο αρχικό του ερώτημα, οπότε γιατί το ζαλίζουμε το θέμα; :roll:
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Για να χαλαρώσουμε λίγο, σύντομα θα βάλω φωτογραφίες για να δείτε τον home-made duster που έχω σπίτι. Μπαίνει στην πρίζα, τραβάει αέρα από το φίλτρο του μέσα στην μπουκάλα και έχεις δυνατό αέρα για ένα γερό καθάρισμα ολόκληρου του Η/Υ. Αφήστε που συμφέρει, γιατί τα μπουκαλάκια αέρα είναι πανάκριβα!
karib Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Παράθεση: σύντομα θα βάλω φωτογραφίες Περιμένουμε τις φωτο.
digitron Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 digitron μην τα ακούς τα όντως προκλητικά σχόλια. Ας τα δουν οι Moderators. Η γνώμη σου' date=' όπως και οι εμπειρίες όλων μας, θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε άποψη για το θέμα. Πάντως στη σκέψη ότι η οθονη μου tft μπορεί και να πάθαινε βλάβη, όπως και οι δικές σας tft, δεν νομίζω να αφήνουν περιθώρια για αστεϊσμούς.[/quote'] thanx karib 8)
atvelos Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 ego pantos piga kai pira ena mploouer an to thimame sosta made in China me EURO 40 to opoio fisai aera me arketh piesi kai kani poli kali doulia sto katharisma apo tin skoni.
karib Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2004 ego pantos piga kai pira ena mploouer an to thimame sosta made in China me EURO 40 Που το πηρες βρε φιλε να παμε να παρουμε κι εμείς?
epote Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 Πολλα μη αγωγιμα οταν ερθουν σε επαφη με τον αερα/σκονη γινονται αγωγιμα. Ας παρουμε για παραδειγμα το απιονισμενο νερο που χρησιμοποιητε στο watercooling, οταν ερθει σε επαφη με τον αερα/σκονη δεν γινεται αγωγιμο? Αν εχεις watercooling αυτο θα επρεπε να το ξερεις... ooooooooooooooooooooooooooooooook. Μπορεις σε παρακαλω να μου εξηγησεις με ποιο τροπο γινεται αυτο?
karib Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 Μέλος Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 Παράθεση: ego pantos piga kai pira ena mploouer an to thimame sosta made in China me EURO 40 Που το πηρες βρε φιλε να παμε να παρουμε κι εμείς? Παμε να βγαλουμε ακρη. Μη μας αφήσεις στην αγνοια.
atvelos Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 karib ego to pira apo ton Piraeus stin Gounari to magazi legetai Promitheas opos katevenis apo platia Ipodamias deksia, mou ipane oti exi kai to praktiker.
karib Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 Μέλος Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 karib ego to pira apo ton Piraeus stin Gounari to magazi legetai Promitheas opos katevenis apo platia Ipodamias deksia, mou ipane oti exi kai to praktiker. Ενταξει φιλε μου. Θα δω πρωτα στο Praktiker που με βολεύει αλλιώς Πειραιά.
GothicCrusader Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 Δημοσ. 13 Μαΐου 2004 Το post θα είναι (λίγο) μεγάλο Όποιος δεν θέλει φυσικά μπορεί να μην το διαβάσει. Αλλά όσοι θέλουν να σχολιάσουν ας διαβάσουν ολόκληρο το post. Ό,τι ακολουθεί είναι η εφαρμογή των γνώσεών μου στο συγκεκριμένο αντικείμενο μετά από συζήτηση και με έναν συνάδελφο φυσικό. Δεν έχω άμεση σχέση με την κατασκευή των air dusters και άρα σε μεγάλο βαθμό θα κάνω υποθέσεις οπότε μην δεχτείτε την άποψή μου ως αλάνθαστη. Αρχικά, με αφορμή την άποψη του epote, (περί βουτανίου ως προωθητικού) προσπάθησα να συλλογιστώ τι νόημα έχει η πρόσθεση βουτανίου στο μείγμα των σπρέυ. Όσο αστείο και αν φαίνεται η διαδικασία δεν διαφέρει πολύ από τη γνωστή χύτρα ταχύτητας: Αν έχω ένα υγρό που εξατμίζεται σε θερμοκρασία θ, αυξάνοντας την πίεση μπορώ να το κρατήσω σε υγρή μορφή σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες του θ. Το νερό εξατμίζεται στους 100β άρα στη χύτρα αυξάνοντας την πίεση μπορώ να το έχω σε υγρή μορφή π.χ. στους 110β. Ας πούμε τώρα ότι έχω μία χύτρα που έχει μέσα αέρα. Αρχίζω και ρίχνω μέσα βουτάνιο. Στην αρχή το βουτάνιο θα αρχίσει να εξατμίζεται και θα αρχίσει να «μοιράζεται» το χώρο με τον αέρα. Σε ένα συγκεκριμένο όριο η πίεση «στο αέριο μέρος της χύτρας» θα γίνει τέτοια που δεν θα αφήνει να εξατμίζεται άλλο το βουτάνιο. Άρα το βουτάνιο θα εξαναγκάζεται να μένει σε υγρή μορφή ενώ παράλληλα θα έχω πετύχει την αύξηση της πίεσης των ατμών του μείγματος. Γιατί επιλέγω βουτάνιο και αέρα; γιατί ο αέρας για να υγροποιηθεί πρέπει να βρεθεί σε πάρα πολύ μεγάλη πίεση και άρα μπορεί να παραμένει σε αέρια μορφή σε υψηλές πιέσεις «εξαναγκάζοντας» άλλα μείγματα να βρίσκονται σε υγρή μορφή. Φυσικά αντί για βουτάνιο και αέρα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω προπάνιο και αέρα ή προπάνιο και βουτάνιο ή ακόμα και αέρα με αέρα. Η προτελευταία είναι πολύ πιο ακριβή λύση οπότε προτιμάται ο αέρας επειδή υπάρχει άπλετος. Όταν πας να ψεκάσεις τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί έχουμε δύο εκδοχές. Πρώτη είναι να έχω ένα «καλαμάκι» κάθετα στη χύτρα. Ο αέρας δημιουργεί «υποπίεση» στην κορυφή του σπρέυ οπότε το υγρό στον πάτο εξαναγκάζεται να «ανεβεί» μέσα στο καλαμάκι για να εξισορροπήσει τις πιέσεις. Λόγω της διαφοράς πίεσης με το εξωτερικό τόσο αέρας όσο και βουτάνιο βγαίνουν από τη χύτρα προς τα έξω. Λόγω της διαφοράς της πίεσης όμως με το περιβάλλον και τα δύο που βρίσκονται σε αέρια κατάσταση ψύχονται και πιθανώς υγροποιούνται στιγμιαία. Έπειτα και τα δύο εξατμίζονται γιατί στη νέα πίεση και θερμοκρασία θα πρέπει να έχουν αέρια μορφή. Αυτό πλέον που έχει σημασία είναι η αναλογία τους. Αν χρησιμοποιήσω το σπρέυ υπό κλίση τότε παίρνω περισσότερο πιεσμένο αέρα ενώ αν το χρησιμοποιώ όρθια παίρνω ελάχιστο αέρα και πολύ υγρό βουτάνιο (όπως όταν πίνετε κόκα κόλα με καλαμάκι αν πιείτε υπό κλίση αρχίζετε να πίνετε αέρα). Η δεύτερη περίπτωση είναι να μην υπάρχει καν καλαμάκι. Σε αυτήν την περίπτωση απλά βασίζομαι στη διαφορά πίεσης της χύτρας και του περιβάλλοντος (όπως η βαλβίδα στη χύτρα ταχύτητας). Έτσι ψεκάζω «αέρα» με προωθητικό το βουτάνιο αλλά έχουμε τρία προβλήματα: Πρώτον ο αέρας είναι καλός αγωγός (!) του ηλεκτρισμού άρα θα είχα ακριβό κόστος κατασκευής για να χρησιμοποιήσω κάτι αντί για αέρα (ή θα έπρεπε να τον επεξεργαστώ), δεύτερον δεν θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα να ψεκάζω υπό κλίση (δεν υπάρχει καλαμάκι), τρίτον δεν θα έφτιαχναν οι εταιρίες σπρέυ που να αποτελούνται μόνο από βουτάνιο και προπάνιο (δεν θα είχε νόημα λόγο αρχών καπιταλισμού! :roll: ). Τώρα.. είναι ο αέρας καλός αγωγός; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Δηλαδή εξαρτάται από την τάση και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ο κεραυνός είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που λόγω πολύ υψηλής τάσης ο αέρας χρησιμοποιήθηκε για να βραχυκυκλώσει τον πυκνωτή με οπλισμούς την ατμόσφαιρα και τη γη. Μέσα στα φτηνά σπρέυ ο «αέρας» θα αποτελείται λίγο πολύ από αέρια με αναλογίες πολύ κοντά της ατμόσφαιρας όπως άζωτο, οξυγόνο, αναλογικά ελάχιστο διοξείδιο αλλα όμως και υδρογόνο. Όλα υπό συνθήκες μπορούν να κάνουν βραχυκύκλωση. Στις χαμηλές τάσεις του pc προφανώς δεν γίνεται αυτό. Όμως.. υπό μεγάλη κλίση (ή με σχετικά άδειο μπουκαλάκι) αυξάνεται πολύ η αναλογία υπέρ του αέρα. Ο αέρας υγροποιείται στιγμιαία λόγω της ψύξης και άρα μπορεί να βραχυκυκλώσει ένα μηχάνημα που διαρρέεται από ρεύμα. Ψεκάζοντας εντελώς ανάποδα παίρνουμε το μέγιστο αέρα οπότε προκαλούμε την τύχη μας. Παίρνουμε μία ανάσα και πάμε στα συμπεράσματα: α) Ψεκάζοντας έναν πυκνωτή δεν μπορεί με τίποτα να καταφέρουμε να σκάσει. Αν ο πυκνωτής βραχυκυκλώσει απλά η τάση γίνεται 0. Όμως ψεκάζοντας υπό κλίση μια αντίσταση στη μητρική μας υπάρχει πιθανότητα να βραχυκυκλώσει στιγμιαία και άρα μπορεί να τινάξουμε στον αέρα κάποιο γειτονικό πυκνωτή. Κατά συνέπεια δεν πρέπει ποτέ να ψεκάζουμε με ανοιχτό το pc. β) Το «υγρό» που βλέπουμε είναι και βουτάνιο αλλά και μείγμα σταγονιδιών με αναλογίες αέρα ατμόσφαιρας (δηλαδή κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως «υγρασία»). Το βουτάνιο είναι εύλεκτο όπως και το υδρογόνο άρα δεν ψεκάζουμε σε φλόγες... Τυπικά τα σταγονίδια είναι τόσο λίγα που είναι απίθανο να κάνουν βραχυκύκλωση αλλά είπαμε, δεν είναι αδύνατο. γ) Λογικά τα σπρέυ έχουν βουτάνιο ή άλλο κάποιο άλλο αέριο ως προωθητικό γιατί αν δεν είχαν: α) δεν θα υπήρχε πρόβλημα δηλητηριάσεως, β) θα υπήρχε ελάχιστο πρόβλημα ανάφλεξης γ) δεν θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα ψεκασμού υπό κλίση δ) ο αέρας υγροποιείται σε πολύ μεγάλη πίεση άρα για το συνδυασμό αέρα + αέρα θα χρειαζόμασταν «ατσαλένια» μπουκαλάκια. Το πρόβλημα είναι το ίδιο με το υγρό άζωτο που σχολίασε κάποιος. δ) Δεν «πέφτει πίεση» πουθενά. Άρα η οθόνη δεν κινδυνεύει πέραν της διαφοράς θερμοκρασίας λόγω ψύξης των αερίων τη στιγμή που βγαίνουν. Καλύτερα όμως να μην ψεκάζουμε μία tft υπό λειτουργία γιατί έχει transistors και γιατί θα έχουμε πιθανές συστολές/διαστολές Αυτά.. Τι να πω χαράς το κουράγιο σε όποιον διάβασε όλο αυτό το post! Ο καθένας τα συμπεράσματά του ανάλογα με το σπρέυ που χρησιμοποιεί 8)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.