Sadako Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Καλημέρα. Έχω έναν Samsung 960 250GB και σκεφτόμουν να περάσω εκεί ένα project folder γύρω στα 60GB στο οποίο δουλεύω καθημερινά, έχει -μεταξύ άλλων- πάρα πολλά μικρά temp files που σβήνονται-γράφονται συνεχώς, ενώ παράλληλα επειδή πρόκειται για σημαντικό project που αφορά την εργασία μου έχω τον φάκελο να "παρακολουθείται" για αλλαγές με το FreeFileSync οπότε αν έχουν γίνει αλλαγές στο τελευταίο μισάωρο κάνει sync με ένα φάκελο που έχω στο τοπικό NAS. Δηλαδή συγκρίνει τους 2 φακέλους και περνάει όλες τις αλλαγές από το project στο NAS. Αυτό που σκέφτομαι είναι αν οι τόσο συχνές εγγραφές στον NVMe επηρεάζουν την "μακροζωΐα" του. Α, και για να επιβεβαιώσω λίγο, σε specifications κλπ βλέπω να αναφέρουν για TBW (στον δικό μου σύμφωνα με την Samsung είναι στα 100TB), δηλαδή για μόνο για εγγραφή ΣΤΟΝ δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι η ανάγνωση ΑΠΟ τον δίσκο δεν επηρεάζει καθόλου την αντοχή του στον χρόνο;
V.I.Smirnov Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Ναι, οι εγγραφές την επηρεάζουν. Για πότε θα φτάσεις τα 100 ΤΒ ούτε θα το καταλάβεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δίσκος δεν θα δουλεύει μετά αλλά θα είσαι εκτός εγγύησης, η λειτουγία του θα είναι επισφαλής και πιθανόν θα έχεις πεσμένες επιδόσεις. Aν θέλεις να μην επιβαρύνεται ο δίσκος από την σαβουροδουλειά βάλε ένα ramdisk και ρίξε εκεί ότι μπορείς. Εγώ έχω βάλει και κάνω όλες τις προχειροδουλειές εκεί. Μάλιστα, επειδή χρησιμοποιώ το Shadow Defender αντί για antivirus, το οποίο έχει cache ram, στον δίσκο μου δεν γράφεται σχεδόν τίποτε. Από τι σαβούρα τον έχω γλυτώσει δεν περιγράφεται. 3 μήνες μηχάνημα με χρήση 12 ώρες/μέρα και έχουν γραφεί μόλις 600 GB. Αλλιώς, το παίρνεις απόφαση ότι θα χαλάσει πιο σύντομα - και τέλος. - Επεξ/σία 23 Νοεμβρίου 2020 από V.I.Smirnov
Sadako Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2020 Μέχρι στιγμής πάντως σύμφωνα με το Samsung Magician έχει γράψει μόλις 748GB. Βέβαια δεν το έχω χρησιμοποιήσει σε καθημερινή εργασία. Το να χαλάσει πιο σύντομα είναι το τελευταίο που με απασχολεί. Εξάλλου αν είναι να τον έχω αλλά να μην τον χρησιμοποιώ για να μην χαλάσει πιο γρήγορα, ε τότε τσάμπα τον πήρα. Περισσότερο με απασχολεί τι μπορεί να χάσω (ή ακόμα χειρότερα αν υπάρχει περίπτωση να γίνει corrupted και να μην το πάρω χαμπάρι) σε αρχεία δουλειάς. Γιατί οκ, εγώ κάνω άμεσα το backup μου στο NAS (κανονικά κάνω κι ένα τρίτο backup σε εξωτερικό δίσκο ανά εβδομάδα), αλλά αν λόγω χρήσης γίνει κάποια στιγμή corrupted κάποιο αρχείο και περάσει κι αυτό στο backup τότε θα κλάψουν μανούλες. Η λύση του ramdisk δυστυχώς δεν με καλύπτει λόγω μεγέθους του project. 60GB είναι ο φάκελος, 32GB RAM, με 'συνήθη' χρήση μένουν ελεύθερα γύρω στα 17.
fujitsuA530 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2020 Θα έβαζες ένα διθέσιο σπορ να κάνει δουλειά ταξί και να πηγαίνει κάθε μέρα Πατήσια Παγκράτι; Χωρίς να έχω εμπειρία σε τέτοιου είδους εργασίες θα σου έλεγα ότι αυτό που περιγράφεις ξεπερνάει το τυπικό σενάριο χρήσης για ένα μικρό nvme ssd (=ακριβό μου διθέσιο). Στη θέση σου θα χρησιμοποιούσα έναν ssd (α) με μεγαλύτερη χωρητικότητα, άρα και μεγαλύτερο TBW (β) κάποιον SATA κατηγορίας pro. Πχ. 860 pro 1gb με 1200 TBW
Sadako Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2020 Στο ίδιο σύστημα υπάρχει κι ένας Crucial MX300 525GB στον οποίο έχω το λειτουργικό και τις εφαρμογές, αλλά αυτή την στιγμή αν περάσω και το συγκεκριμένο project θα είμαι λίγο τσίμα-τσίμα. Αν και σηκώνει καθάρισμα γενικά ο δίσκος. Ως προς την αναλογία που λες, υπάρχει και η άλλη λογική που λέει "τι το πήρες τότε το σπορ διθέσιο αν το έχεις μονίμως στο γκαράζ"; 🙂 Προς το παρόν το πέρασα το project, και μπορώ να πω ότι βλέπω αρκετά μεγάλη διαφορά στην καθημερινή μου παραγωγικότητα (καθόλου περίεργο βέβαια, αφού μέχρι τώρα ήταν σε μηχανικό δίσκο), θα δω με τι ρυθμό γράφονται τα GB καθημερινά και θα κρίνω αναλόγως. ΥΓ. Να υποθέσω δηλαδή ότι ως "καλύτερη" χρήση για τους NVMe θεωρείται αυτή που γράφεις κάτι μια φορά και μετά κάνεις απλά ανάγνωση από αυτόν σε μεγάλες ταχύτητες;
V.I.Smirnov Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1) Το παίρνεις απόφαση ότι ενδέχεται να χαλάσεις έναν δίσκο νωρίτερα. Τον χρησιμοποιείς και όσο κρατήσει και όπως γίνει. Μικρό το κακό, ένας δίσκος είναι. 2) Δίνεις χρήματα και βάζεις όση ram χρειάζεται να στήσεις το project σε ramdisk. Δεν θα υπάρξει καμιά φθορά και μακροπρόθεσμα θα σου μείνει και η μνήμη. Το (2) κοστίζει περισσότερο επειδή η ram είναι πιο ακριβή από τους SSD. Αλλά αν θέλεις να κάνεις το (1) χωρίς φθορά του SSD πρέπει να πάρεις δίσκο τύπου SLC που είναι πολύ πιο ακριβός και τελικά θα σου βγει παραπάνω. Εγώ θα έκανα το (2). Εξάλλου ένα καλό ramdisk ειναι γοργότερο από οποιονδήποτε κοινό SSD και δεν χάνει τις επιδόσεις του με τη χρήση. Και μπορώ να ξανακάνω την ίδια δουλειά και στο μέλλον αν προκύψει.... - Επεξ/σία 25 Νοεμβρίου 2020 από V.I.Smirnov
fujitsuA530 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2020 4 ώρες πριν, Sadako είπε ΥΓ. Να υποθέσω δηλαδή ότι ως "καλύτερη" χρήση για τους NVMe θεωρείται αυτή που γράφεις κάτι μια φορά και μετά κάνεις απλά ανάγνωση από αυτόν σε μεγάλες ταχύτητες; Η καλύτερη χρήση για τους NVMe είναι να φέρουν το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα. Αυτό θα περιέγραφα ως τυπικό σενάριο χρήσης γι' αυτούς. Τώρα, αφού πήρες μια απόφαση, συνέχισε και θα δεις από μόνος σου τι σε συμφέρει καλύτερα.
atsddd Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Μιας και κανατε thread ακριβως με το ερωτημα που εψαχνα, σας ευχαριστω προκαταβολικα Θελω να παρω εναν καινουριο ssd 2TB. Θα χρησιμοποιηθει για την αποθηκευση των αρχειων της δουλειας και για cachαρισμα simulations για 3D, καθως για cache του after effects. Ειδικα το δευτερο μπορει να γραψει και 50-60 giga τη μερα. Ξερω οτι οι ssd εχουν μια πεπερασμενη ποσοτητα TΒ εγγραφης, αλλα χρειαζομαι οτι πιο γρηγορο υπαρχει οποτε δεν ξερω αν υπαρχει καποια αλλη λυση. Ειμαι αναμεσα σ αυτον Samsung 970 Evo Plus 2TB - Skroutz.gr και καποιον της παρακατω σειρας Samsung 860 Evo 2TB - Skroutz.gr Εσεις τι θα προτινατε με βαση τη χρηση που θελω να του κανω?
V.I.Smirnov Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Όσο ασυνήθιστο κι αν ακούγεται, η σωστή λύση σε τέτοιες περιπτώσεις, ξαναγράφω, είναι το ramdisk. Οι δίσκοι, SSD ή μηχανικοί, δεν είναι για να γράφεις τόσα δεδομένα συνεχώς. Πρέπει να βάλεις όση ram χρειάζεται (ας πούμε 128 GB) και να κάνεις τη δουλειά σου όπως πρέπει. Κάποιες εργασίες απαιτούν μεγάλη RAM, είναι ΛΑΘΟΣ να την υποκαθιστάς με τον δίσκο (γιατί αυτό κάνεις), αυτό είναι ημίμετρο. Οι δίσκοι είναι για αποθήκευση, όχι για runtime χρήση τέτοιων αρχείων. Απο κει και πέρα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Ο πρώτος είναι θεωρητικά γοργότερος, αλλά αυτό εξαρτάται και από το είδος των αρχείων. Π.χ. αν είναι λίγα αρχεία μεγάλου μεγέθους ή πάρα πολλά μικρά (οι μεγάλες ταχύτες πιάνονται στην πρώτη περίπτωση) κλπ. - Επεξ/σία 26 Νοεμβρίου 2020 από V.I.Smirnov
atsddd Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 41 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Όσο ασυνήθιστο κι αν ακούγεται, η σωστή λύση σε τέτοιες περιπτώσεις, ξαναγράφω, είναι το ramdisk. Οι δίσκοι, SSD ή μηχανικοί, δεν είναι για να γράφεις τόσα δεδομένα συνεχώς. Πρέπει να βάλεις όση ram χρειάζεται (ας πούμε 128 GB) και να κάνεις τη δουλειά σου όπως πρέπει. Κάποιες εργασίες απαιτούν μεγάλη RAM, είναι ΛΑΘΟΣ να την υποκαθιστάς με τον δίσκο (γιατί αυτό κάνεις), αυτό είναι ημίμετρο. Οι δίσκοι είναι για αποθήκευση, όχι για runtime χρήση τέτοιων αρχείων. Απο κει και πέρα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Ο πρώτος είναι θεωρητικά γοργότερος, αλλά αυτό εξαρτάται και από το είδος των αρχείων. Π.χ. αν είναι λίγα αρχεία μεγάλου μεγέθους ή πάρα πολλά μικρά (οι μεγάλες ταχύτες πιάνονται στην πρώτη περίπτωση) κλπ. - Thnx για την απαντηση σου Εννοειται οτι η ram ειναι πολυ βασικη. 64giga εχω αυτη τη στιγμη. Αλλα εκει που υστερει λογο φυσης, ειναι οτι δεν μπορει να κρατησει cache στη μνημη της. Μπορει να δουλευω ενα project, αν το κλεισω, ν ανοιξω κατι αλλο και παει λεγοντας. Που σημαινει οταν επιστρεψω πισω στο πρωτο, πρεπει να ξαναγινει render preview (cache απ την αρχη). κατι που περνει σε πολλες περιπτωσεις παρα πολυ χρονο. Απ την αλλη τα simulations δεν φορτωνονται στη ram. Αναγκαστικα γινεται cache στον δισκο ωστε το προγραμμα μετα να τα μπορει να τα διαβασει απο κει. Λεμε για αρχεια της ταξεως των 50-100-200 Giga, αλλα δεν γινεται σε καθημερινη βαση. Παρομοιως και στο editing (το οποιο δεν ασχολουμαι ιδιαιτερα), τα αρχεια διαβαζονται κατευθειαν απ τον δισκο. Γι αυτο και ειναι επιτακτικη η αναγκη πολυ γρηγορης μοναδας) Οποτε η αποθηκευση στον ssd δεν μπορει ν αποφευχθει οση ram κι αν εχει καποιος. Ναι θα μπορουσα να παρω και motherboard Που να σηκωνει περισσοτερα dims για 128 η 256 giga. Αλλα δυστηχως δεν εξυπηρετει στη δουλεια μου κατι τετοιο. Τωρα οσον αφορα για το μεγεθος αρχειων, τις περισσοτερες φορες να ειναι μικρα. Δηλαδη μικροτερα του ενος giga ανα αρχειο (απλα μιλαμε για sequences), οποτε ο πρωτος κι εγω πιστευω θα εξυπηρετησει καλυτερα. Επεξ/σία 26 Νοεμβρίου 2020 από atsddd
Sadako Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Πάντως σε συνέχεια της δικής μου απορίας, σύγκρινα χτες στο Magician με τι write ξεκίνησε και με τι τελείωσε, σε μια μέρα τυπικής χρήσης έγραψε 6GB. Με αυτόν τον ρυθμό, για να πιάσει τα 100TB θέλει κάπου 46 χρόνια 😁 (κι αυτό αν θεωρήσουμε ότι θα δουλεύω 7 μέρες την εβδομάδα).. Οπότε λογικά θα είμαι οκ. Επεξ/σία 27 Νοεμβρίου 2020 από Sadako
atsddd Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 Εμενα αυτο ειναι μεσα σ ενα τριμηνο 😛 Και ειναι ο δισκος που εχω τα προγραμματα. Δεν κανω ιδιαιτερα cache κτλ εκει. Το endurance του ειναι 600 TBW οποτε εχει χρονακια ζωης ακομα
V.I.Smirnov Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Ρε μην ανησυχείτε, το πιθανότερο θα αλλάξετε δίσκο πολύ πριν φτάσει το όριο. Άσε που και το φτάσει δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλεύει... Και σιγά το κόστος. Θα δώσετε πες 100€ σε δυο-τρία χρόνια και κάτι έγινε... - Επεξ/σία 27 Νοεμβρίου 2020 από V.I.Smirnov 1
atsddd Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 6 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Ρε μην ανησυχείτε, το πιθανότερο θα αλλάξετε δίσκο πολύ πριν φτάσει το όριο. Άσε που και το φτάσει δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλεύει... Και σιγά το κόστος. Θα δώσετε πες 100€ σε δυο-τρία χρόνια και κάτι έγινε... - Το κοστος μωρε δεν ειναι το θεμα σ αυτο. Απλα πρεπει να προλαβεις να κανεις backup οταν φτανει προς το οριο του να μην χαθουν σημαντικα πραγματα σε περιπτωση που τα τιναξει. Παντως ειδικα οι μεγαλοι, 1ΤΒ-2ΤΒ εχουν αρκετα υψηλο οριο. Οποτε 5-6 χρονακια τα βγαζουν σιγουρα. Τοσο που τους καλυπτει και η εγγυηση.
Sadako Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2020 Αυτό.. Δεν είναι το κόστος, όσο η έγνοια για δεδομένα που δεν έχουν προλάβει να γίνουν backup...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα