Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε καινούργιο ενοικιαζόμενο σπίτι πριν 10 χρόνια είχαμε κι εμείς την απορία γιατί υπήρχαν ασφάλειες που δεν έλεγχαν τίποτε.

Όταν ρωτήσαμε τον ιδιοκτήτη μας είπε ότι μπήκαν για τέντες, αιρκοντίσιον, θερμοσίφωνα, για το τζάκι, για κρυφό φωτισμό και δεν θυμάμαι τί άλλο, που θα τα έβαζαν αν έμεναν οι ίδιοι στο σπίτι. Αλλά αφού τελικά για διάφορους οικογενειακούς λόγους αναγκάστηκαν να το νοικιάσουν, δεν τα έβαλαν.
Για τις τέντες τα βλέπαμε τα καλώδια να κρέμονται πάνω από το κεφάλι μας στα μπαλκόνια, και για τα αιρκοντίσιον ενώ δεν φαινόταν τίποτε πουθενά μέσα στο σπίτι, υπήρχαν καλώδια στους εξωτερικούς τοίχους, αλλά όλα τα άλλα δεν φαίνονταν πουθενά.

Εννοείται ότι για λόγους ασφαλείας, ελέγξαμε όλες τις ασφάλειες, σημειώσαμε τί ελέγχει η καθεμία και όσες δεν έλεγχαν κάτι τις αφήσαμε κατεβασμένες.

Ίσως και στη δική σου περίπτωση να μπήκε για μελλοντική χρήση.

• Like 1
Δημοσ.

Αν θες να δεις ντε και καλά τι παίζει με την ασφάλεια φάντασμα, καλείς ηλεκτρολόγο να αφαιρέσει το κάλυμμα του πίνακα να δείτε κατ' αρχήν αν στην ασφάλεια πηγαίνει κάποιο καλώδιο η όχι, αν είναι συνδεμένη με φάση και ουδέτερο από τις δύο μεριες τότε ας κάνει έναν καλύτερο έλεγχο ο ηλεκτρολόγος που πάει αυτό το καλώδιο και τι κάνει. Στην θέση σου θα αφαιρουσα μόνος μου το καπάκι του πίνακα αλλά έχοντας πάρει μέτρα ασφαλείας, δεν σου συνιστω να κάνεις κάτι μόνος σου. Πάντως, το πιθανότερο είναι η ασφάλεια να μπήκε εκεί για την τροφοδοσία κάποιου φορτίου που θα έμπαινε μελλοντικά στην οικία αλλά δεν μπήκε ποτέ. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συνηθίζεται σε μπρίζες να μπαίνει 16άρα ασφάλεια, πράγμα που προϋποθέτει ότι τα καλώδια θα είναι 2,5 χιλιοστά.

Οπότε αν τα καλώδια σου είναι 2,5 χιλιοστά θέλεις μια αλλαγή ασφάλειας από 10 σε 16.

Απο την άλλη είναι πιθανόν να καταλήγουν 2 ή και 3 καλώδια πάνω στην ίδια ασφάλεια. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεις να βάλεις 2 ή 3 ξεχωριστές ασφάλειες μία για κάθε γραμμή. Χώρος υπάρχει στον πίνακα από ότι βλέπω.

Επεξ/σία από Vasileios-gr
  • Like 1
Δημοσ.

Καταρχήν δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ασφάλεια για κρυφό φωτισμό,για το τζάκι(σαν τι μπορεί να χρειαστεί ένα τζάκι για να έχει ξεχωριστή γραμμή?) και για τέντες.Ολα αυτά παίρνουν από τον φωτισμό που λέμε οι ηλεκτρολόγοι.Ο κρυφός φωτισμός στο σαλόνι πχ,θα πάρει από την 10αρα που δίνει στον φωτισμό του σαλονιου.Το ίδιο και οι τέντες ας πούμε,θα πάρουν από την 10αρα που δινει στο δωμάτιο εξω από το οποίο βρισκονται.Ξεχωριστη γραμμή άρα και δική τους ασφάλεια έχουν το πλυντήριο πιάτων,το πλυντήριο ρούχων,το κλιματιστικό,οι ενισχυμένες πρίζες (μέχρι 3 βάζω εγώ σε κάθε γραμμή),ο θερμοσίφωνας και η κουζίνα.Χοντρικα έτσι,τώρα αν κάποιος θέλει να βαλει κάποιο μηχάνημα ή συσκευή που παίρνει δική της γραμμή οκ.

Εγώ προσωπικά σε σπίτια βάζω το κάθε δωμάτιο ή χώρο ας πουμε ξεχωριστή 10αρα για τον φωτισμό και ξεχωριστή 16αρα για τις πρίζες.Στον πάγκο της κουζίνας βάζω κάθε 3 πρίζες και ξεχωριστή γραμμη.Αν έχει δλδ 5 πρίζες ας πούμε,φέρνω 2 γραμμές με 2,5αρια και η μία παίρνει τις 3 πρίζες και η άλλη τις 2.

Τώρα να έχουν οι ασφάλειες πάνω τους 2 και 3 καλώδια απίθανο διότι όλος ο κόπος και τα έξοδα είναι στο να έρθουν οι γραμμές στον πίνακα.Ποιος καθυστερημένος θα χώριζε γραμμές και μετά να τις βάλει σε μια ασφάλεια?Να γλιτώσει τι,5 ευρώ που κάνει η κάθε ασφάλεια?

• Like 1
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, LouCi4er είπε

Καταρχήν δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ασφάλεια για κρυφό φωτισμό,για το τζάκι(σαν τι μπορεί να χρειαστεί ένα τζάκι για να έχει ξεχωριστή γραμμή?) και για τέντες.Ολα αυτά παίρνουν από τον φωτισμό που λέμε οι ηλεκτρολόγοι.Ο κρυφός φωτισμός στο σαλόνι πχ,θα πάρει από την 10αρα που δίνει στον φωτισμό του σαλονιου.Το ίδιο και οι τέντες ας πούμε,θα πάρουν από την 10αρα που δινει στο δωμάτιο εξω από το οποίο βρισκονται.Ξεχωριστη γραμμή άρα και δική τους ασφάλεια έχουν το πλυντήριο πιάτων,το πλυντήριο ρούχων,το κλιματιστικό,οι ενισχυμένες πρίζες (μέχρι 3 βάζω εγώ σε κάθε γραμμή),ο θερμοσίφωνας και η κουζίνα.Χοντρικα έτσι,τώρα αν κάποιος θέλει να βαλει κάποιο μηχάνημα ή συσκευή που παίρνει δική της γραμμή οκ.

Εγώ προσωπικά σε σπίτια βάζω το κάθε δωμάτιο ή χώρο ας πουμε ξεχωριστή 10αρα για τον φωτισμό και ξεχωριστή 16αρα για τις πρίζες.Στον πάγκο της κουζίνας βάζω κάθε 3 πρίζες και ξεχωριστή γραμμη.Αν έχει δλδ 5 πρίζες ας πούμε,φέρνω 2 γραμμές με 2,5αρια και η μία παίρνει τις 3 πρίζες και η άλλη τις 2.

Τώρα να έχουν οι ασφάλειες πάνω τους 2 και 3 καλώδια απίθανο διότι όλος ο κόπος και τα έξοδα είναι στο να έρθουν οι γραμμές στον πίνακα.Ποιος καθυστερημένος θα χώριζε γραμμές και μετά να τις βάλει σε μια ασφάλεια?Να γλιτώσει τι,5 ευρώ που κάνει η κάθε ασφάλεια?

Πολύ σωστός, και εγώ θεωρώ απίθανο να έχει φέρει 2-3 καλώδια στον πίνακα και να τα έχει συνδέσει πάνω σε μία ασφάλεια

Άσχετο, αλλά σε σπίτι χωριστή γραμμή για φωτισμό ανά δωμάτιο είναι λίγο overkill, παραείσαι large :P

Δημοσ.
Μόλις τώρα, AristidisZ είπε

Πολύ σωστός, και εγώ θεωρώ απίθανο να έχει φέρει 2-3 καλώδια στον πίνακα και να τα έχει συνδέσει πάνω σε μία ασφάλεια

Άσχετο, αλλά σε σπίτι χωριστή γραμμή για φωτισμό ανά δωμάτιο είναι λίγο overkill, παραείσαι large :P

Κοίτα,έφτιαξα το καλοκαίρι σπίτι κολλητού.Θα δω αν έχω φωτογραφία τον πίνακα.100τμ σπιτι και έχω αν θυμάμαι καλά 8 10αρες και 11 16αρες,χεχεχε.Προσωπικα μου την σπάει πολύ όταν πάω σε 🏠 για εργασίες και κλείνω μια 10αρα και βλέπω να κλείνει το μισό σπίτι.Ουτε σε κόστος έχει καμία τεράστια διαφορά.Μια φορά τα φτιάχνεις αυτά.

Πες ότι θες να φτιάξεις στην κουζίνα κάτι και πρέπει να κλείσεις την ασφάλεια ενώ το παιδί στο δωμάτιο κάνει μια εργασία στον υπολογιστή.Μπορω να σκεφτω αλλά 100 παραδείγματα ενώ όπως ξαναειπα η διαφορά στο κόστος είναι μικρή,300-400 € στα 2000€ εργασία.

Όπως το βλέπει ο καθένας,εγώ πάντως τα εξηγώ από την αρχή και σχεδόν όλοι οι πελάτες συμφωνούν.Οπως επίσης πρίζες με 1,5αρι καλώδιο και 10αρα ασφάλεια δεν έχω βάλει ποτέ μέχρι τώρα,όλες ενισχυμένες,2,5αρια και 16αρα.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, LouCi4er είπε

Κοίτα,έφτιαξα το καλοκαίρι σπίτι κολλητού.Θα δω αν έχω φωτογραφία τον πίνακα.100τμ σπιτι και έχω αν θυμάμαι καλά 8 10αρες και 11 16αρες,χεχεχε.Προσωπικα μου την σπάει πολύ όταν πάω σε 🏠 για εργασίες και κλείνω μια 10αρα και βλέπω να κλείνει το μισό σπίτι.Ουτε σε κόστος έχει καμία τεράστια διαφορά.Μια φορά τα φτιάχνεις αυτά.

Πες ότι θες να φτιάξεις στην κουζίνα κάτι και πρέπει να κλείσεις την ασφάλεια ενώ το παιδί στο δωμάτιο κάνει μια εργασία στον υπολογιστή.Μπορω να σκεφτω αλλά 100 παραδείγματα ενώ όπως ξαναειπα η διαφορά στο κόστος είναι μικρή,300-400 € στα 2000€ εργασία.

Όπως το βλέπει ο καθένας,εγώ πάντως τα εξηγώ από την αρχή και σχεδόν όλοι οι πελάτες συμφωνούν.Οπως επίσης πρίζες με 1,5αρι καλώδιο και 10αρα ασφάλεια δεν έχω βάλει ποτέ μέχρι τώρα,όλες ενισχυμένες,2,5αρια και 16αρα.

Δεν είναι τόσο το κόστος, συμφωνώ, όσο το πρακτικό του θέματος

ΟΚ, σε σπίτι είναι λίγο too much να έχεις πίνακα με 30 ασφάλειες και διάσταση 2 τετραγωνικά (υπερβολή, i know)

Ένα 4άρι σπίτι με αυτή τη λογική θα θέλει πίνακα 50 στοιχείων :D

Επεξ/σία από AristidisZ
Δημοσ.

Για αυτό, όλα αυτά προϋποθέτουν μελέτη Η/Μ και δη και ισχυρών.

Αυτό τσιγκουνεύεται ο περισσότερος κόσμος στις ανακαινίσεις. Ποντάρει ξεκάθαρα στον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη. Αν αυτός είναι σχολαστικός και επίσης δεν τσιγκουνεύεται με τη σειρά του, τη μικρή χασούρα στη φατούρα, τότε όλα καλώς καμωμένα. Αν όμως, κοιτάξει την ξεπέτα, τότε τέτοια φαινόμενα θα συναντάει κανείς συχνά πυκνά.

• Like 2
Δημοσ.

οι μελετητές έχουν την κακή συνήθεια να θέλουν και πληρωμή για τις υπηρεσίες τους οπότε συχνά παραλείπονται και το έργο επαφίεται στην "μελέτη" του εγκαταστάτη. Μην πω για την επίβλεψη (τι είναι αυτό;)

• Like 1
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Δεν είναι τόσο το κόστος, συμφωνώ, όσο το πρακτικό του θέματος

ΟΚ, σε σπίτι είναι λίγο too much να έχεις πίνακα με 30 ασφάλειες και διάσταση 2 τετραγωνικά (υπερβολή, i know)

Ένα 4άρι σπίτι με αυτή τη λογική θα θέλει πίνακα 50 στοιχείων :D

Συμφωνώ ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι too much.Τελικα έχω φωτό τον πίνακα που έλεγα,6 10αρες του έβαλα και 10 16αρες,3 σειρών πινακας με 5-6 κενές θέσεις.Μια χαρά φαίνεται,κόσμημα.Θα ανεβάσω φωτο

34 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε

Για αυτό, όλα αυτά προϋποθέτουν μελέτη Η/Μ και δη και ισχυρών.

Αυτό τσιγκουνεύεται ο περισσότερος κόσμος στις ανακαινίσεις. Ποντάρει ξεκάθαρα στον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη. Αν αυτός είναι σχολαστικός και επίσης δεν τσιγκουνεύεται με τη σειρά του, τη μικρή χασούρα στη φατούρα, τότε όλα καλώς καμωμένα. Αν όμως, κοιτάξει την ξεπέτα, τότε τέτοια φαινόμενα θα συναντάει κανείς συχνά πυκνά.

Σε αυτό συμφωνώ φίλε,το 2007 έβαλα καλοριφέρ στο σπίτι.Ετυχε να συνεργάζεται ο ηλεκτρολόγος που δούλευα τότε με έναν μηχανολόγο ο οποίος ήταν καθηγητής στην σχολή που πήγαινα για ηλεκτρολόγος.(πηγαινα σχολή και παράλληλα δούλευα γιατί το πτυχίο απαιτούσε και ένσημα).

Να μην τα πολυλογω του είπα ότι θέλω να περάσω καλοριφέρ και ο άνθρωπος ανέλαβε την μελέτη,βασικά τα ανέλαβε όλα.Εγω απλά τον πλήρωσα στο τελος.Επειδη είχαμε συνεργασία και γνωριμία,νομίζω ότι μου χρέωσε μόνο τα υλικά,πάντως η τιμή ήταν αρκετά καλή.Στο θέμα μας τώρα,σπίτι 130τμ το δικό μου με Χ μόνωση κτλ καίω 2000 λτ όλο το χειμώνα.Ακριβως ίδιο σπίτι φίλος μου με ίδια μονωση,ίδια σχεδόν όλα απλά έχει λέβητα και καυστήρα 20ετιας καίει 3000λτ για πλάκα και απ' ότι μου λέει στο 20 το έχουν,εγώ στο 22 πάντα.

Και γενικά απ' ότι μιλάω όλοι μου λένε αποκλείεται να καις μόνο τόσο λίγο πετρέλαιο.Πιστευω ότι έκανε σωστή μελέτη και παίζει μεγάλο ρόλο από τις υπερδιαστασιολογησεις που γίνονται συνήθως.

• Like 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, LouCi4er είπε

Το σπίτι ήταν οροφοδιαμέρισμα 110 τ.μ. 3 δωμ,  χώλ, γραφείο, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο και περιμετρικά μπαλκόνια για κάθε χώρο.

Ο πίνακας ήταν τεράστιος και είχε 36 ασφάλειες μαζί με την κεντρική ασφάλεια. Υπήρχαν ξεχωριστές ασφάλειες για φώτα (10), για πρίζες (8), για αιρκοντίσιον (6), για τέντες (5),  1 για κυκλοφορητή στο ενεργειακό τζάκι, 1 για συναγερμό/κάμερες και φυσικά για ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο, ατομική μονάδα καλοριφέρ, ηλιακό θερμοσίφωνα.

Είχαν χωριστές ασφάλειες για όλα επειδή δεν ήθελαν να πηγαίνει ρεύμα στα καλώδια που ήταν σε αναμονή, αλλά και για να μην επηρεάζονται άλλες συνδέσεις σε περίπτωση βλάβης. Μας πήρε μισή μέρα να βρούμε και να σημειώσουμε τί ελέγχει η κάθε ασφάλεια. Όσες δεν βρήκαμε απλά τις κατεβάσαμε και σημειώσαμε να μην πειραχτούν. Μετά από καιρό, αφού είχαμε ξενοικιάσει, μας πήραν τηλέφωνο και μας ευχαρίστησαν που κάναμε όλη αυτή τη δουλειά.

Η πολυκατοικία ήταν οικογενειακή και ο ένας από τα αδέρφια ήταν ηλεκτρολόγος!

49 λεπτά πριν, LouCi4er είπε

...

Στο θέμα μας τώρα,σπίτι 130τμ το δικό μου με Χ μόνωση κτλ καίω 2000 λτ όλο το χειμώνα.Ακριβως ίδιο σπίτι φίλος μου με ίδια μονωση,ίδια σχεδόν όλα απλά έχει λέβητα και καυστήρα 20ετιας καίει 3000λτ για πλάκα και απ' ότι μου λέει στο 20 το έχουν,εγώ στο 22 πάντα.

Και γενικά απ' ότι μιλάω όλοι μου λένε αποκλείεται να καις μόνο τόσο λίγο πετρέλαιο.Πιστευω ότι έκανε σωστή μελέτη και παίζει μεγάλο ρόλο από τις υπερδιαστασιολογησεις που γίνονται συνήθως.

Η μελέτη είναι απαραίτητη και είναι κρίμα που δεν γίνεται σε όλα τα σπίτια.

Στο θέμα της θέρμανσης πάντως, πέρα από την μελέτη, τη μόνωση και το σύστημα θέρμανσης παίζει ρόλο και πώς το λειτουργεί ο καθένας.

Κι εμείς στην πολυκατοικία που προανέφερα, 4 ίδια διαμερίσματα, με ίδια κατασκευή και ίδια ατομική μονάδα φ.α. αν και ήμασταν στον τελευταίο όροφο εκτεθειμένο περιμετρικά και ταράτσα, καίγαμε πολύ λιγότερο από τους άλλους ορόφους που ήταν προστατευμένοι από τη βόρεια πλευρά, και δεν μας πίστευαν. Αλλά εμείς το ανοίγαμε μόλις  έπιαναν τα πρώτα κρύα και το κλείναμε μόλις ζέσταινε ο καιρός και η μονάδα ήταν ρυθμισμένη στους 60-65 βαθμούς. Οι άλλοι τις είχαν στους 75 βαθμούς και τις λειτουργούσαν διακεκομμένα το πολύ 10 ώρες το 24ωρο!

• Like 3
Δημοσ.
5 ώρες πριν, SB_1957 είπε

Το σπίτι ήταν οροφοδιαμέρισμα 110 τ.μ. 3 δωμ,  χώλ, γραφείο, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο και περιμετρικά μπαλκόνια για κάθε χώρο.

Ο πίνακας ήταν τεράστιος και είχε 36 ασφάλειες μαζί με την κεντρική ασφάλεια. Υπήρχαν ξεχωριστές ασφάλειες για φώτα (10), για πρίζες (8), για αιρκοντίσιον (6), για τέντες (5),  1 για κυκλοφορητή στο ενεργειακό τζάκι, 1 για συναγερμό/κάμερες και φυσικά για ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο, ατομική μονάδα καλοριφέρ, ηλιακό θερμοσίφωνα.

Είχαν χωριστές ασφάλειες για όλα επειδή δεν ήθελαν να πηγαίνει ρεύμα στα καλώδια που ήταν σε αναμονή, αλλά και για να μην επηρεάζονται άλλες συνδέσεις σε περίπτωση βλάβης. Μας πήρε μισή μέρα να βρούμε και να σημειώσουμε τί ελέγχει η κάθε ασφάλεια. Όσες δεν βρήκαμε απλά τις κατεβάσαμε και σημειώσαμε να μην πειραχτούν. Μετά από καιρό, αφού είχαμε ξενοικιάσει, μας πήραν τηλέφωνο και μας ευχαρίστησαν που κάναμε όλη αυτή τη δουλειά.

Η πολυκατοικία ήταν οικογενειακή και ο ένας από τα αδέρφια ήταν ηλεκτρολόγος!

Η μελέτη είναι απαραίτητη και είναι κρίμα που δεν γίνεται σε όλα τα σπίτια.

Στο θέμα της θέρμανσης πάντως, πέρα από την μελέτη, τη μόνωση και το σύστημα θέρμανσης παίζει ρόλο και πώς το λειτουργεί ο καθένας.

Κι εμείς στην πολυκατοικία που προανέφερα, 4 ίδια διαμερίσματα, με ίδια κατασκευή και ίδια ατομική μονάδα φ.α. αν και ήμασταν στον τελευταίο όροφο εκτεθειμένο περιμετρικά και ταράτσα, καίγαμε πολύ λιγότερο από τους άλλους ορόφους που ήταν προστατευμένοι από τη βόρεια πλευρά, και δεν μας πίστευαν. Αλλά εμείς το ανοίγαμε μόλις  έπιαναν τα πρώτα κρύα και το κλείναμε μόλις ζέσταινε ο καιρός και η μονάδα ήταν ρυθμισμένη στους 60-65 βαθμούς. Οι άλλοι τις είχαν στους 75 βαθμούς και τις λειτουργούσαν διακεκομμένα το πολύ 10 ώρες το 24ωρο!

Κοιτα,ενας κυκλοφορητης τραβαει 75W,να βαλει καποιος ολοκληρη γραμμη και ξεχωριστη ασφαλεια για 1 και κατι αμπερ τι να πω.Τα μοτερακια απο τις τεντες τραβανε ακομα λιγοτερο νομιζω.Συναγερμος και καμερες φιλε μου δουλευουν με τροφοδοτικα οποτε ο ηλεκτρολογος που εκανε την εγκατασταση ηταν ............τεσπα,δεν θελω να πω τπτ.Ενα απο τα αδερφια ηταν ηλεκτρολογος ειπες,ετσι νομιζε.Ειπαμε να κανουμε σωστη δουλεια,οχι μλκιες.Συμφωνω στο τελευταιο που λες οτι παιζει μεγαλο ρολο πως το δουλευει ο καθενας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στα περισσότερα σπίτια πριν του 2000 ασχέτως τμ όλοι κοιτούσαν να έχουν μέχρι 7-8 ασφάλειες στο ταμπλό. Πιστεύω μετά βελτιώθηκε η κατάσταση στο θέμα αυτό και βάζουν περισσότερες. Σε εγκατάσταση που ξηλωσαμε και ανακαινισαμε το 2002 σε 150τμ από 4 ασφάλειες και έναν γενικό διακόπτη από βακελιτη πήγαμε σε νέο ταμπλλ στις 16 με γενικό και ρελε, προστέθηκαν και ρευματοδοτες μπόλικοι. 

Επεξ/σία από Βασίλης_29
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και tagging παιδιά μου, απαραίτητο πριν κλείσουμε τον πίνακα, παρέα με το μονογραμμικό, κάπου φυλαγμένο εκτός πίνακα (προφανώς).

Αν είναι δε και μερακλής ο ηλεκτρολόγος και χτενίζει, ακόμα καλύτερα. 

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...