Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Στο σπίτι που νοικιάζω σιγά σιγά διαμόρφωσα ένα τρίτο υπνοδωμάτιο σε γραφείο, αντί για αποθήκη-πλυσταριό που το είχαμε τόσο καιρό. Καθώς ήμουν μέσα στο νέο "γραφείο" και το έστηνα, χρειάστηκε να βάλω σκούπα γιατί είχα κάνει τα πάντα χάλια. Ταυτόχρονα, η μικρή μου αδερφή έβραζε νερό για τον καφέ της στην κουζίνα.

Τσουπ, ανάβω σκούπα και μετά από 10-15 σεκ πέφτει το ρεύμα στο δωμάτιο. Το αστείο: Πέφτει το ρεύμα και στην κουζίνα.
Τελοσπάντων για να μη στα πολυλογώ, μετά από τεστάρισμα, οι μισές πρίζες του γραφείου (πλευρά τοίχου προς κουζίνα), μερικές πρίζες στην διαδρομή γραφείο->κουζίνα και όλες οι πρίζες της κουζίνας εξόν της ίδιας της κουζίνας που έχει δικό της διακόπτη+μικροαυτόματο, είναι συνδεμένα στον ίδιο 10Άμπερο μικροαυτόματο ασφαλείας στον πίνακα.

Λογικό να έπεσε λοιπόν αφού ήδη "σήκωνε" βραστήρα, ψυγείο, καφετιέρα που έψηνε + σκούπα, πάνω από 2,5kW συνολικά.
Αυτό που μου κάνει επιπρόσθετα εντύπωση ότι ένας μικροαυτόματος 20Α στο τέλος της ράγας του πίνακά μου είναι φαινομενικά ασύνδετος με το ο,τιδήποτε, και όταν τον έβγαλα off καμία πρίζα, διακόπτης ή έξοδος ρεύματος στο σπίτι μου δεν έμεινε δίχως ρεύμα.

Ξέρει κανείς τι μπορεί να έχει παιχτεί, και πιο σημαντικά: Ξέρει κανείς αν μπορεί ηλεκτρολόγος να χωρίσει τα καλώδια του γραφείου όπως τώρα είναι συνδεμένα στον 10άρη διακόπτη, στον αχρησιμοποίητο 20άρη?

Αυτά, σόρρι για το μεγάλο ποστ κούκλες & κούκλοι.

Επεξ/σία από Agouri
Δημοσ.

ναι, αν ερθει καποιος αδειουχος ηλεκτρολογος θα μπορεσει με ασφαλεια να σου πει την βελτιστη λυση. 

το τελευταιο με τις κουκλες και τους κουκλους δεν θελω να το σχολιασω!

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, xsterg είπε

ναι, αν ερθει καποιος αδειουχος ηλεκτρολογος θα μπορεσει με ασφαλεια να σου πει την βελτιστη λυση. 

το τελευταιο με τις κουκλες και τους κουκλους δεν θελω να το σχολιασω!

Γιατί, σε ενόχλησε που είσαι όμορφος?

Δημοσ.

Τα πάντα μπορούν να γίνουν από θεμα επισκευών ελέγχου και βελτιώσεων, το θέμα είναι να μην κολλήσετε στο οικονομικό κομμάτι, από εκεί και πέρα, ναι αυτό που λες είναι εφικτό. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

20άρα ασφάλεια λογικά θα είναι για μεγάλο A/C στο σαλόνι

Επίσης (λογικά πάλι), η διακλάδωση των καλωδίων θα γίνεται πριν τον πίνακα, σε κουτιά στους τοίχους, και θα καταλήγει ένα στον πίνακα

Άρα για να τα χωρίσεις θα πρέπει να βρεις κουτί στον τοίχο και από εκεί να φέρεις (νέο) καλώδιο προς τον πίνακα

Ή πιο απλά, δεν βάζεις μαζί βραστήρα και σίδερο ή σκούπα κλπ...

Επεξ/σία από AristidisZ
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

είθισται στις κατοικίες οι μικροαυτόματοι διακόπτες των 20Α να τροφοδοτούν θερμοσίφωνες. Ο διαχωρισμός των γραμμών μπορεί να γίνει από έναν ηλεκτρολόγο αλλά δεν είναι φθηνός.

Επεξ/σία από nvel
  • Like 1
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

20άρα ασφάλεια λογικά θα είναι για μεγάλο A/C στο σαλόνι

Επίσης (λογικά πάλι), η διακλάδωση των καλωδίων θα γίνεται πριν τον πίνακα, σε κουτιά στους τοίχους, και θα καταλήγει ένα στον πίνακα

Άρα για να τα χωρίσεις θα πρέπει να βρεις κουτί στον τοίχο και από εκεί να φέρεις (νέο) καλώδιο προς τον πίνακα

Ή πιο απλά, δεν βάζεις μαζί βραστήρα και σίδερο ή σκούπα κλπ...

Πολύ καλή ιδέα αυτό ότι είναι για κάποια dedicated μπρίζα, αλλά τζίφος φίλε. Έχω τσεκάρει τα πάντα, δεν έχω δει τίποτα συνδεμένο σε αυτόν τον αυτόματο. Ευχαριστώ ωστόσο.

16 λεπτά πριν, nvel είπε

είθισται στις κατοικίες οι μικροαυτόματοι διακόπτες των 20Α να τροφοδοτούν θερμοσίφωνες. Ο διαχωρισμός των γραμμών μπορεί να γίνει από έναν ηλεκτρολόγο αλλά δεν είναι φθηνός.

Για θερμοσίφωνα, όπως και κουζίνα, έχω ξεχωριστά διακόπτη + ασφάλεια ξεχωριστά, η 20άρα παραμένει μυστήριο. Σ'ευχαριστώ για τη γνώση ότι γίνονται διακλαδώσεις καλωδίων προς τη κατάληξη στον πίνακα, ήλπιζα γαμώτο να πηγαίνουν straight καλώδια προς κάθε μπρίζα και το κόμπιασμα να γίνεται στον ίδιον τον πίνακα, αλλά σίγά μην ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα.

Επισυνάπτω φωτό για το χαβαλέ και μόνον. Έχετε ιδέα για κόστος ηλεκτρολόγου για ξεκόμπιασμα καλωδίων και ατσαλίνες?

IMG_20201121_103950__01.jpg

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Agouri είπε

Πολύ καλή ιδέα αυτό ότι είναι για κάποια dedicated μπρίζα, αλλά τζίφος φίλε. Έχω τσεκάρει τα πάντα, δεν έχω δει τίποτα συνδεμένο σε αυτόν τον αυτόματο. Ευχαριστώ ωστόσο.

Για θερμοσίφωνα, όπως και κουζίνα, έχω ξεχωριστά διακόπτη + ασφάλεια ξεχωριστά, η 20άρα παραμένει μυστήριο. Σ'ευχαριστώ για τη γνώση ότι γίνονται διακλαδώσεις καλωδίων προς τη κατάληξη στον πίνακα, ήλπιζα γαμώτο να πηγαίνουν straight καλώδια προς κάθε μπρίζα και το κόμπιασμα να γίνεται στον ίδιον τον πίνακα, αλλά σίγά μην ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα.

Επισυνάπτω φωτό για το χαβαλέ και μόνον. Έχετε ιδέα για κόστος ηλεκτρολόγου για ξεκόμπιασμα καλωδίων και ατσαλίνες?

IMG_20201121_103950__01.jpg

Δεν ειναι απλα τα πραγματα.Αν ο ηλεκτρολογος εχει 13,5 (μικρη δλδ) σωληνα και μεσα σε αυτη εχει 10 καλωδια,τι να σου ξεκομπιασει ο ηλεκτρολογος που θα ερθει?Απο την στιγμη που λες οτι σε μια 10αρα ασφαλεια εχει το μισο σπιτι,δεν χρειαζεται να ακουσω τπτ παραπανω.Απο την αλλη βλεπω 8 ασφαλειες στον πινακα,αν η μια 10αρα εχει αυτα που λες,τι σκατα εχει πανω στις υπολοιπες?

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Γιατί να τα πειράξεις;Τι θα βάλεις που θα τραβάει τόσο ρευμα;

Σε χώρο γραφείου? 2 Υπολογιστές + το σερβεράκι μου + το πριντεράκι μου, τα διάφορα άλλα εργαλειάκια -άκια μου + UPS, φωτισμό και ρουτέρια. Δεν γίνεται πάνω στη 10άρα ασφάλεια, που αντέχει λιγότερα από 2kW, και έχει ήδη ψυγείο και συσκευές κουζίνας, να έχω και τα έξτρα ηλεκτρικά.

Ναι, αν ρωτάς αυτό οι λογαριασμοί ΔΕΗ με κάνουν και κλαίω, αλλά με βοηθάει και η εταιρεία.

1 λεπτό πριν, LouCi4er είπε

Δεν ειναι απλα τα πραγματα.Αν ο ηλεκτρολογος εχει 13,5 (μικρη δλδ) σωληνα και μεσα σε αυτη εχει 10 καλωδια,τι να σου ξεκομπιασει ο ηλεκτρολογος που θα ερθει?Απο την στιγμη που λες οτι σε μια 10αρα ασφαλεια εχει το μισο σπιτι,δεν χρειαζεται να ακουσω τπτ παραπανω.Απο την αλλη βλεπω 8 ασφαλειες στον πινακα,αν η μια 10αρα εχει αυτα που λες,τι σκατα εχει πανω στις υπολοιπες?

Φίλε μου αυτό που λες ακριβώς με κάνει και εμένα να αναρωτιέμαι. Εικάζω ότι ήταν απλά "δουλειά Παρασκευής απογεύματος"...

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Agouri είπε

Δεν είναι απαραίτητο να καταλήγει σε πρίζα. Το πιθανότερο καταλήγει μέσα σε κουτί στο σαλόνι. 

Αχρησιμοποίητη ασφάλεια έτσι χωρίς λόγο στον πίνακα λίγο απίθανο να έχει μπει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, dis83 είπε

Δεν είναι απαραίτητο να καταλήγει σε πρίζα. Το πιθανότερο καταλήγει μέσα σε κουτί στο σαλόνι. 

Αχρησιμοποίητη ασφάλεια έτσι χωρίς λόγο στον πίνακα λίγο απίθανο να έχει μπει. 

Υπάρχει νόημα να συνδέσεις κύκλωμα που ΗΔΗ ελέγχεται με μία από τις υπόλοιπες 10Άμπερες και 16Άμπερες (το λέω αυτό γιατί κυριολεκτικά είναι live ολες οι πρίζες, aircondition και γενικά καλώδια στο σπίτι ενώ έχω την 20άρα-φάντασμα οφφ), με μια έξτρα 20Άμπερη?
Αφού θα τριππάρει πάντα η 10άρα πρώτα.

46 λεπτά πριν, LouCi4er είπε

Δεν έχω ιδέα παλίκαρε, είμαι στο ίδιο στάδιο παραλογισμού όπως κι εσύ που το βλέπεις. Το σπίτι έχει 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, κουζίνα, σαλόνι άρα 7 δωμάτια. Έχω δοκιμάσει τις τρεις πρώτες, όντως ελέγχουν τα κυκλώματα των 2 υπνοδωματίων και του μπάνιου. Οι υπόλοιπες (πέρα από αυτή που έχω μαρκάρει πλυντήριο) είναι φαντάσματα, αλλά η τέρμα δεξιά η εικοσάρα είναι το πιο φάντασμα από όλες.

Επεξ/σία από Agouri
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοιτα,η αληθεια ειναι οτι δεν υπαρχει καποιο προβλημα στο να εχεις μια κενη ασφαλεια στον πινακα.Μπορει να την εβαλε για πολλους λογους,λογοι που ουτε καν μας περνανε απο το μυαλο.Μπορει και οι υπολοιπες ασφαλεις να μην ειναι ολες λειτουργικες (υποθεσεις κανω) και να τις εβαλε απλα για να φαινονται πολλες και να αρπαξει περισσοτερα ο ηλεκτρολογος.Δεν νομιζω οτι αξιζει να ασχοληθεις παραπανω.Οσο για το αλλος σκελος του θεματος,για το ξεχωρισμα πριζων δεν νομιζω οτι αξιζει να ασχοληθεις δεδομενου οτι ειναι ξενο το σπιτι.Ειναι μια εργασια αρκετα χρονοβορα με μερεμετια,φασαρια και αρκετο κοστος.

Εγραφες οσο εγραφα.Αρα καλα καταλαβα,ας βαλουμε λιγο μεγαλυτερο πινακα να φαινεται οτι καναμε δουλεια σοβαρη,βαλε και ασφαλειες να φαινονται πολλες,χτυπα και τιμη στο θεο και μια χαρα.Στο τελος 2 γραμμες για ολο το σπιτι.Καπως ετσι σκεφτονται οι περισσοτεροι ηλεκτρολογοι που αναλαμβανουν δουλειες απο εργολαβους.

Επεξ/σία από LouCi4er
  • Like 2
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, LouCi4er είπε

Κοιτα,η αληθεια ειναι οτι δεν υπαρχει καποιο προβλημα στο να εχεις μια κενη ασφαλεια στον πινακα.Μπορει να την εβαλε για πολλους λογους,λογοι που ουτε καν μας περνανε απο το μυαλο.Μπορει και οι υπολοιπες ασφαλεις να μην ειναι ολες λειτουργικες (υποθεσεις κανω) και να τις εβαλε απλα για να φαινονται πολλες και να αρπαξει περισσοτερα ο ηλεκτρολογος.Δεν νομιζω οτι αξιζει να ασχοληθεις παραπανω.Οσο για το αλλος σκελος του θεματος,για το ξεχωρισμα πριζων δεν νομιζω οτι αξιζει να ασχοληθεις δεδομενου οτι ειναι ξενο το σπιτι.Ειναι μια εργασια αρκετα χρονοβορα με μερεμετια,φασαρια και αρκετο κοστος.

Εγραφες οσο εγραφα.Αρα καλα καταλαβα,ας βαλουμε λιγο μεγαλυτερο πινακα να φαινεται οτι καναμε δουλεια σοβαρη,βαλε και ασφαλειες να φαινονται πολλες,χτυπα και τιμη στο θεο και μια χαρα.Στο τελος 2 γραμμες για ολο το σπιτι.Καπως ετσι σκεφτονται οι περισσοτεροι ηλεκτρολογοι που αναλαμβανουν δουλειες απο εργολαβους.

Σ'ευχαριστώ για την ανάλυση φίλε, είσαι τέλειος. Και ευχαριστώ για την εσωτερική γνώση επι του θέματος.
Επίσης αν τυχαίνει να είσαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και να έχεις χρόνο για μια εργασία αλλαγής καλωδίωσης...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσφατα βαλαμε a/c στο δωματιο μου. Αν και το καλωδιο το περασαμε πανω απο την γυψοσανιδα, και εκει ανοιξαμε την τρυπα μεταξυ των δωματιων, μεσα στον πινακα μπαινει απο τον τοιχο. Οποτε ισως γινεται να βαλεις καινουργια καλωδιωση σε καθε πριζα του δωματιου, να πηγαινουν προς ταβανι και απο εκει στον πινακα. Εξωτερικα, ναι, θα εχεις ενα καλωδιο να κοβει βολτα μεχρι τον πινακα. Οικονομικα ομως θα ειναι πολυ φθηνοτερο.

Δεν ξερω αν ειναι εφικτο, μια ιδεα εριξα

Επεξ/σία από SabotazNic

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...