Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμφωνώ τον John για τη δυσκολία του να συντηρείς σπίτι ενώ σπουδάζεις. Άθλος και μπράβο σε όσους το έκαναν / κάνουν.

Πού διαφωνώ: μια χαρά φοιτητική ζωή μπορείς να κάνεις σε άλλη πόλη και παρέες που κρατάνε - προσωπικά είμαι ΦΙΛΟΣ ακόμα με 3-4 άτομα, που ήταν και οι μοναδικοί/ές που είχα επιλέξει να κάνω παρέα. Δεν ασχολιόμουν με τους υπόλοιπους απλά. Και αφού ήταν επιλογή μου, 16+ χρόνια μετά ακόμα μιλάμε/βρισκόμαστε κλπ, σε άλλη φάση της ζωής όλοι πλέον. Τα σπίτια και οι αφραγκίες είναι κλασσικά και δεν θεωρώ πως συμβάλουν σημαντικά στην όλη "εμπειρία". Αν περάσω ένα βράδυ εποικοδομητικά - ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα, δε με νοιάζει αν το κάνω σε μια σαλονάρα ή σε ένα μισοσπασμένο second hand καναπέ σε ένα σαλόνι 2x2m. Εγώ πάντως μια χαρά πέρασα, έχοντας την πολυτέλεια να μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν, από τη μέση και μετά των σπουδών κατέβαινα στο πατρικό 2-3 φορές το χρόνο το πολύ. Γίνεται, αυτό εξαρτάται από το πόσο ανοικτός είναι κάποιος και από την τύχη.

Η ουσία βέβαια είναι ότι πέραν της όποιας φιλίας μπορείς να δημιουργήσεις, τίποτα από την εμπειρία της φοιτητικής ζωής δεν είναι σημαντικό για την μετέπειτα πορεία σου. Αν δηλαδή εσύ έχεις μια διαφορετική εμπειρία με λιγότερα "πάρτυ", ουσιαστικά δεν χάνεις τίποτα. Άσε που το πάρτυ ξεφτίζει γρήγορα και το βαριέσαι.

Κατά τη δική μου γνώμη και γνωρίζοντάς σε μόνο από αυτό το ποστ, μου φαίνεται ότι περισσότερο ζητάς την ανεξαρτητοποίηση και όχι ακριβώς "τη φοιτητική ζωή", πράγμα που μου ακούγεται απολύτως φυσιολογικό στην ηλικία σου - μιλάς για φωνές κλπ, δεν λες πως δεν σε αφήνουν να βγεις πχ. Μιας και η σχολή σου είναι απαιτητική (για 6 χρόνια ιατρική ακούγεται), μάλλον πρέπει να κάνεις υπομονή (μίλα με γονείς και πάρε ακουστικά) , ή να μείνεις με κάποια φίλη/φίλο και να βρείς έστω κάτι part-time ίσα ίσα για να εξαγοράζεις την ηρεμία σου, σε βάρος βέβαια του ελεύθερού σου χρόνου και των έξτρα ωρών που θα πρέπει να καταβάλεις ώστε να καλύψεις τις ώρες που θα χάνεις απ'τη σχολή λόγω δουλειάς. 

Ό,τι και να κάνεις, να είναι με focus στον εαυτό σου και στον στόχο σου (σχολή). Παν μέτρον άριστον κλπ. Λίγο σκόρπιες οι σκέψεις παραπάνω, θα συμπληρώσω μετά αν βρω κάτι πολύ στραβό

Επεξ/σία από spirit)earth)aflame
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Turbani είπε

Δεν θελω να το χαλασω στον απο πανω πανω αλλα φοιτητικη ζωη υπηρχε και υπαρχει.Τωρα αλλη ζωη θα κανεις στο πατρικο σου σαν φοιτητης και αλλο αν μενεις μονος.

Δεν ξερω τι περασε και προσωπικα αλλα σας λεω και εγω την εμπειρια μου

Ξαναλέω λοιπόν "τσάμπα λεφτά από γονείς υπήρχαν και υπάρχουν" έχει καμία σημασία? Κάντα περισσότερα τα τσάμπα λεφτά και περνάς από τη φοιτητική ζωή σε κάτι μεγαλύτερο και πάει λέγοντας. Δεν έχουμε όλοι αυτή τη πολυτέλεια αλλά δε τελειώνει εκεί η ζωή. Παλεύεις για να κάνεις τη ζωή σου όπως τι θες χωρίς να μετανιώνεις για κάτι που δε μπορείς να χεις στο τώρα. Για όλους θα υπάρχει κάτι που θέλαμε αλλά δε κάναμε.  Και εγώ σπούδασα και δε ζούσα μόνος, ακόμη και στο σχολείο δεν είχα καμία στενή φιλία ή παρέα, όλες οι παρέες μου ήταν από άλλες κοινότητες. Ωστόσο έζησα κάποια άλλα πράγματα που με έκαναν χαρούμενο και τώρα μπορώ να ζω μόνος. Κάποια στιγμή η ζωή γυρίζει και γίνεται όπως τι θες αλλά πρέπει να παλέψεις αγνοόντας τα ψέματα.

Επεξ/σία από aizensama24
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, spirit)earth)aflame είπε

Συμφωνώ τον John για τη δυσκολία του να συντηρείς σπίτι ενώ σπουδάζεις. Άθλος και μπράβο σε όσους το έκαναν κάνουν.

Πού διαφωνώ: μια χαρά φοιτητική ζωή μπορείς να κάνεις σε άλλη πόλη και παρέες που κρατάνε - προσωπικά είμαι ΦΙΛΟΣ ακόμα με 3-4 άτομα, που ήταν και οι μοναδικοί/ές που είχα επιλέξει να κάνω παρέα. Δεν ασχολιόμουν με τους υπόλοιπους απλά. Και αφού ήταν επιλογή μου, 16+ χρόνια μετά ακόμα μιλάμε/βρισκόμαστε κλπ, σε άλλη φάση της ζωής όλοι πλέον. Τα σπίτια και οι αφραγκίες είναι κλασσικά και δεν θεωρώ πως συμβάλουν σημαντικά στην όλη "εμπειρία". Αν περάσω ένα βράδυ εποικοδομητικά - ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα, δε με νοιάζει αν το κάνω σε μια σαλονάρα ή σε ένα μισοσπασμένο second hand καναπέ σε ένα σαλόνι 2x2m. Εγώ πάντως μια χαρά πέρασα, έχοντας την πολυτέλεια να μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν, από τη μέση και μετά των σπουδών κατέβαινα στο πατρικό 2-3 φορές το χρόνο το πολύ. Γίνεται, αυτό εξαρτάται από το πόσο ανοικτός είναι κάποιος και από την τύχη.

Η ουσία βέβαια είναι ότι πέραν της όποιας φιλίας μπορείς να δημιουργήσεις, τίποτα από την εμπειρία της φοιτητικής ζωής δεν είναι σημαντικό για την μετέπειτα πορεία σου. Αν δηλαδή εσύ έχεις μια διαφορετική εμπειρία με λιγότερα "πάρτυ", ουσιαστικά δεν χάνεις τίποτα. Άσε που το πάρτυ ξεφτίζει γρήγορα και το βαριέσαι.

Κατά τη δική μου γνώμη και γνωρίζοντάς σε μόνο από αυτό το ποστ, μου φαίνεται ότι περισσότερο ζητάς την ανεξαρτητοποίηση και όχι ακριβώς "τη φοιτητική ζωή", πράγμα που μου ακούγεται απολύτως φυσιολογικό στην ηλικία σου - μιλάς για φωνές κλπ, δεν λες πως δεν σε αφήνουν να βγεις πχ. Μιας και η σχολή σου είναι απαιτητική (για 6 χρόνια ιατρική ακούγεται), μάλλον πρέπει να κάνεις υπομονή (μίλα με γονείς και πάρε ακουστικά) , ή να μείνεις με κάποια φίλη/φίλο και να βρείς έστω κάτι part-time ίσα ίσα για να εξαγοράζεις την ηρεμία σου, σε βάρος βέβαια του ελεύθερού σου χρόνου και των έξτρα ωρών που θα πρέπει να καταβάλεις ώστε να καλύψεις τις ώρες που θα χάνεις απ'τη σχολή λόγω δουλειάς. 

Ό,τι και να κάνεις, να είναι με focus στον εαυτό σου και στον στόχο σου (σχολή). Παν μέτρον άριστον κλπ. Λίγο σκόρπιες οι σκέψεις παραπάνω, θα συμπληρώσω μετά αν βρω κάτι πολύ στραβό

Ναι όντως ιατρική σπουδάζω και είναι πολλές οι ώρες για να τα βολέψω και με δουλειά.. Και επειδή γενικά είμαι προσηλωμένη στον στόχο μου δε θα ήθελα να θυσιάσω τις σπουδές για να μείνω μόνη μου άλλα τρία χρόνια. Απλώς αυτό που έψαχνα στην αρχική δημοσίευση, που αναφέρω ότι δεν είναι εφικτό να μείνω σε άλλο σπίτι, είναι εναλλακτικοί τρόποι να νιώσω κάπως αυτόνομη και ελεύθερη , εκτός από εξόδους και παρέες (που φυσικά τώρα είναι σε αναβολή- ίσως να φταίει και αυτό, που έχω κλειστεί μέσα και η κοινωνική μου ζωή έχει μπει σε παύση). 

Δημοσ.

Δεν ειπε κανεις οτι η φοιτητικη ζωη θελει πολλα λεφτα.Διαφορετικα θα την περασει ενας που ειναι πολυ στενα οικονομικα και διαφορετικα καποιος αλλος.Και οι δυο εχουν την δυνατοτητα να περασουν πολυ καλα.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, HelkaK είπε

Ναι όντως ιατρική σπουδάζω και είναι πολλές οι ώρες για να τα βολέψω και με δουλειά.. Και επειδή γενικά είμαι προσηλωμένη στον στόχο μου δε θα ήθελα να θυσιάσω τις σπουδές για να μείνω μόνη μου άλλα τρία χρόνια. Απλώς αυτό που έψαχνα στην αρχική δημοσίευση, που αναφέρω ότι δεν είναι εφικτό να μείνω σε άλλο σπίτι, είναι εναλλακτικοί τρόποι να νιώσω κάπως αυτόνομη και ελεύθερη , εκτός από εξόδους και παρέες (που φυσικά τώρα είναι σε αναβολή- ίσως να φταίει και αυτό, που έχω κλειστεί μέσα και η κοινωνική μου ζωή έχει μπει σε παύση). 

Δεν αξίζει να θυσιάσεις για ΚΑΝΕΝΑ λόγο τις σπουδές σου. Να λες ευχαριστώ που έχεις στέγη και φαγητό στο τραπέζι σου για το οποίο δε πρέπει να εργαστείς, θα πρέπει να το εκμεταλευτείς στο έπακρον. Σφίξε τα δόντια για άλλα 3 χρόνια και μετά θα είσαι ελεύθερη/ος για πάντα με τον ορθό τρόπο. Θα έχεις απολαβές και ζωή που οι άλλοι θα ονειρεύονται καθώς θα ζουν στη σκλαβιά τους επειδή πιστεύανε σε λάθος πράγματα. 

Αυτοί που το παίζουν έξυπνοι και ανεξάρτητοι από νωρίς χωρίς να έχουν κανένα τρόπο να υποστηρίξουν το εγχείρημα τους δε πάνε μακριά και κάποια στιγμή γυρίζουν στη φωλιά των γονιών τους.  Το έχω δει αυτό το σενάριο αρκετές φορές στη πράξη. Δεν υπάρχει καμία τιμή στο να είσαι παράλογος στη ζωή.  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, HelkaK είπε

άρα λοιπόν αυτό που ζητάς μάλλον είναι η αυτονομία, η ανεξαρτητοποίηση, να πάρεις τη ζωή σου πάνω σου - και πολύ σωστά το σκέφτεσαι/σου βγαίνει. Θεωρώ πως ήδη κάνεις αυτό που πρέπει ώστε να το πετύχεις, απλά είναι θέμα χρόνου και υπομονής. Βρες τρόπους αποσυμπίεσης (ότι σε ευχαριστεί να κάνεις) ώστε να ξεχνιέσαι και να γεμίζεις μπαταρίες, και να συνεχίζεις προς τον στόχο ζώντας στην καθημερινότητά σου.  Είναι και καλή προπόνηση για μετά, γιατί δεν σταματάει και ποτέ η φάση αυτή :P Καταλαβαίνω το τι νιώθεις και το πόσο ισχυρό συναίσθημα είναι (πέρασα το ίδιο), αλλά είσαι στο δρόμο για να το πετύχεις ήδη. Απλά δεν είναι τώρα ακόμα η ώρα, και στην πορεία προς τα εκεί τρως σφαλιάρες όπως όλοι. Keep going!

Επεξ/σία από spirit)earth)aflame
Δημοσ.
2 ώρες πριν, HelkaK είπε

hey there

είμαι φοιτήτρια 3ο έτος και πέρασα στην πόλη που είναι το πατρικό μου, οπότε μένω ακόμα με τους γονείς μου. Αν και δεν με ελέγχουν , είμαι σε ένα βαθμό ανεξάρτητη , πολλές φορές δε σέβονται την ιδιωτικότητά μου και δεν έχω προσωπικό χώρο. Συνέχεια φασαρία φωνές και δε μπορώ να ηρεμήσω.. Σκέφτομαι πόσο πολύ θα ήθελα να μένω και εγώ μόνη μου να έχω ηρεμία και τον δικό μου χώρο και ρυθμούς.. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι εφικτό.. Τι μπορώ να κάνω για να ζήσω και εγώ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ζωή! ??? 

Πως πέρασες 3ο έτος; Έδωσες κατατακτήριες; 

Όσο για τα υπόλοιπα που ρωτάς, απάντησες μονη σου ότι δεν μπορείς η μάλλον δεν θέλεις, δεν έχει κάποιο νόημα να απαντήσουμε εμείς. 

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ aizensama24 και spirit)earth)aflame ! είναι σημαντικό να σε συμβουλεύουν άνθρωποι που έχουν ζήσει αυτή την περίοδο και έχουν εμπειρίες... κάποιες φορεσ ίσως σκέφτομαι επιπόλαια γιατί επηρεάζομαι εύκολα.. Κρατάω τα όσα μου είπατε !

Μόλις τώρα, Βασίλης_29 είπε

Πως πέρασες 3ο έτος; Έδωσες κατατακτήριες; 

Όσο για τα υπόλοιπα που ρωτάς, απάντησες μονη σου ότι δεν μπορείς η μάλλον δεν θέλεις, δεν έχει κάποιο νόημα να απαντήσουμε εμείς. 

οχι κανονικά μπηκα απλώς είμαι 3ο ετος τωρα...

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Turbani είπε

Δεν ειπε κανεις οτι η φοιτητικη ζωη θελει πολλα λεφτα.Διαφορετικα θα την περασει ενας που ειναι πολυ στενα οικονομικα και διαφορετικα καποιος αλλος.Και οι δυο εχουν την δυνατοτητα να περασουν πολυ καλα.

Νομίζω μερικές φορές υπάρχει σοβαρή έλειψη αντίληψης στο τι είναι μία "θετική" μία "ισορροπημένη" και μία "αρνητική" οικονομική κατάσταση στη μοντέρνα Ελλάδα.  Υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν καν να σπουδάσουν τα παιδιά τους καθώς δεν μπορούν ούτε να τα ταίσουν ούτε να πληρώσουν λογαριασμούς οπότε τα παιδιά πρέπει να βγουν άμεσα στην αγορά εργασίας. Κάποιοι δε μπορούν ούτε να τα πληρώσουν για να πάνε στο στρατό.

Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω τη κατάσταση του OP θα έλεγα πως είναι ισορροπημένη προς θετική για τα δεδομένα του σήμερα, οπότε είναι ήδη πάνω από το μέσο όρο. Κάποιος που ζει μόνος του και σπουδάζει (άρα δεν εργάζεται) και την βγάζει "στενά" οικονομικά σίγουρα ζει μία θετική κατάσταση, ούτε καν ισορροπημένη.

Η μόνη εξαίρεση που μπορώ να κάνω είναι το πανεπιστήμιο να προσφέρει τσάμπα στέγαση, φαγητό κτλ Να προσφέρει δηλαδή αυτό όλη τη δομή για να ζήσεις κάπως μόνος.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...