Προς το περιεχόμενο

Modding μιας Vega 56 reference

parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

*** EDIT: έγινε split από εδώ ***

Στις 18/11/2020 στις 5:14 ΜΜ, Πέτρος είπε

Για ψύξη, επιμένω: Ξήλωσε το shroud της ref, κότσαρε με δεματικά (ή οτιδήποτε) δυο 120/140mm με έλεγχο είτε με αντάπτορα από την ίδια την κάρτα (με λίγη προσοχή αλλάζεις και το κανονικό βύσμα), είτε ακόμα καλύτερα από τη μητρική με κανένα Speedfan και θα δεις (πόσο μάλλον ακούσεις) ωραίες διαφορές.

Το έχεις δοκιμάσει ή έχεις δει πουθενά οδηγίες online; Δε μπορώ να φανταστώ πώς θα δουλέψει κάνοντας σημαντική διαφορά, σε σχέση με την κατευθυνόμενη ροή αέρα που έχει το stock cooler, έστω και με τις αδυναμίες του. Ένα fan δεμένο επάνω στην ψύκτρα κι ένα για την περιοχή των VRM;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

19 λεπτά πριν, parsifal είπε

Το έχεις δοκιμάσει ή έχεις δει πουθενά οδηγίες online; Δε μπορώ να φανταστώ πώς θα δουλέψει κάνοντας σημαντική διαφορά, σε σχέση με την κατευθυνόμενη ροή αέρα που έχει το stock cooler, έστω και με τις αδυναμίες του. Ένα fan δεμένο επάνω στην ψύκτρα κι ένα για την περιοχή των VRM;

Προσωπικά, έχω κάνει το παρακάτω:

1859498433_.JPG.987ade7fea84e525cd0947d878880576.JPG

Τα ανεμιστήρια (non-ref) της 5770 δεν τραβούσαν μία, τα ξήλωσα, έβαλα αυτό το 140ρι όπως το βλέπεις και ξένοιασα (σε CFX με την δίπλα ASUS, κιόλας). Όπως βλέπεις, έχω προσαρμόσει το καλώδιο στο κανονικό βύσμα της κάρτας. Η δε ροή του ανεμιστήρα επαρκούσε και για τα υπόλοιπα κυκλώματα (γυμνά, έτσι κι αλλιώς).

Σε ref/blower, δεν το έχω κάνει εγώ (δεν είχα ποτέ), αλλά το έχω δει αρκετές φορές, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι τέτοια η διαφορά στη δύναμη των κανονικών ανεμιστήρων σε σχέση με τα άθλια των συστημάτων ψύξης, που ψύχει τα πάντα. Με δύο κολλητά μεταξύ τους, θεωρώ πως οι διαφορές θα είναι τεράστιες.

Υπολόγισε, δε, πως μπορείς απλά να πάρεις ρεύμα απευθείας από molex με έναν αντάπτορα για 5-8-12V, ανάλογα το επίπεδο του θορύβου.

• Like 3

Με μπριζώνεις άσχημα, να ξέρεις. WTH, θα το δοκιμάσω. Έχω απ' όλα, spare fans (2x Arctic F12), δεματικά, περίσσευμα thermal pads, ακόμη και μικρά ψυκτράκια που μπορώ να βάλω στα VRMs αν χρειαστεί. Μόνο αυτό μου έλειπε και μόλις μπήκε παραγγελία. Θα είναι πιο άσχημο κι από Honda CRX υπερκάγκουρα των 90s αλλά «μπρος στον πόνο τ' είν' τα κάλλη»! 😄

• Like 2

1 λεπτό πριν, parsifal είπε

Με μπριζώνεις άσχημα, να ξέρεις. WTH, θα το δοκιμάσω. Έχω απ' όλα, spare fans (2x Arctic F12), δεματικά, περίσσευμα thermal pads, ακόμη και μικρά ψυκτράκια που μπορώ να βάλω στα VRMs αν χρειαστεί. Μόνο αυτό μου έλειπε και μόλις μπήκε παραγγελία. Θα είναι πιο άσχημο κι από Honda CRX υπερκάγκουρα των 90s αλλά «μπρος στον πόνο τ' είν' τα κάλλη»! 😄

Μα, παίζει να σου πάρει ούτε 10' η όλη ιστορία.

Το πιο "δύσκολο" κομμάτι θα είναι να ξεβιδώσεις το πλαστικό από την ψύκτρα!

Αναμένουμε με ανυπομονησία.

18 λεπτά πριν, parsifal είπε

Εννοείται θέλουμε φώτος!!!

18 λεπτά πριν, STORM1978 είπε

Εννοείται θέλουμε φώτος!!!

Εδώ οι μηνύσεις παρακαλώ για όσους χάσετε το φως σας σε λίγες μέρες!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, parsifal είπε

Εδώ οι μηνύσεις παρακαλώ για όσους χάσετε το φως σας σε λίγες μέρες!

Έχουμε κάνει καγκουριές και καγκουριές τόσα χρόνια τώρα, δεν θα τυφλωθούμε από αυτό, μην ανησυχείς.

Ρώτα και τον @Πέτρος να σε διαφωτήσει τι έκανα-κάναμε επί εποχής 8320-8350 και Ρ7 1700 (ναι αυτό το σετάκι που έχει ό Πέτρος ήταν δικό μου).

Επεξ/σία από STORM1978

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, parsifal είπε

Το έχω κάνει στην Radeon VII με 2 Noctua F12 και με αυτό https://www.aliexpress.com/item/32836022163.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4ddR6dWy τα σύνδεσα στην κάρτα να τα ελέγχω από κει. Τα έχω στο 100% όταν ανεβάζει θερμοκρασία και δεν ακούγεται κιχ... Καμία σχέση με τα default της κάρτας...

IMG-20191112-170340.jpg

Επεξ/σία από chrisde
  • Like 3
  • Thanks 1

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ιδέες και το υλικό παιδιά.

Έχω μερικές ερωτήσεις, αν θέλετε να το συζητήσουμε λίγο παραπάνω. Χρησιμοποιώ φωτό από το GamersNexus teardown για να βοηθήσω την κουβέντα.

Stock shroud + cooler:

vega_56_mod_prep_pic_1.jpg.a221e92149f287c0336f956212f107db.jpg

Η πίσω όψη που εφάπτεται στο PCB:

vega_56_mod_prep_pic_2.jpg.dcbd2e4a5edeca768745d7b45935a215.jpg

Τα σημεία και components του PCB που εφάπτονται τα παραπάνω:

vega_56_mod_prep_pic_3.jpg.4e3237aa22ac91a23fcd0bd94a00d519.jpg

Έστω λοιπόν ότι αφαιρούνται τα A, B, C, και μένει μόνο το D (ψύκτρα/vapour chamber) βιδωμένο επάνω στο chip. Εδώ βλέπω 2 πιθανά προβλήματα:

1. Τα fins της ψύκτρας δεν είναι ανοιχτά από επάνω, αλλά έχουνε προσανατολισμό που δείχνω με τα βελάκια στην πρώτη φωτό. Εάν στερεωθεί ανεμιστήρας επάνω της, φοβάμαι πως δε θα την ψύχει τόσο αποτελεσματικά, εφόσον δε θα έχουμε τη ροή αέρα που είχαμε με τα βελάκια

2. Επειδή η ψύκτρα εκτείνεται αρκετά γύρω από το chip package, καλύπτει και αρκετά μεγάλο μέρος από τα VRM chokes (E) και mosfets (F), χωρίς όμως να τα ακουμπάει. Κάτι σαν στέγαστρο δηλαδή. Τσάμπα και τα ψυκτράκια που ήλπιζα να βάλω, αφού δε νομίζω να χωράνε. Νομίζω ότι μόνο τα mosfets και ίσως μέρος των chokes στην αριστερή μεριά της φώτο 3 μένουν ακάλυπτα (εκτός στεγάστρου). Ο ανεμιστήρας που θα μπει επάνω στο vapour chamber φοβάμαι πως δε θα μπορεί να φυσήξει αέρα επάνω τους

Πιθανή λύση που σκέφτηκα, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος: το C μένει βιδωμένο στη θέση του και περίπου στη θέση του παλιού ανεμιστήρα B μπαίνει ένας δεύτερος 12αρης ανεμιστήρας, ελπίζοντας ότι αρκετή ποσότητα του αέρα που θα φυσάει προς τα κάτω θα ακολουθήσει παθητικά την πορεία του «καναλιού» και θα φτάσει κάτω από το vapour chamber για να ψύξει mosfets και chokes. Μακάρι να είχα έναν 3D printer να τύπωνα ένα πιο σωστό/κλειστό κανάλι, αλλά δεν...

Σκέψεις @Πέτρος @STORM1978 @chrisde @all ;

Καλημέρα.

Σωστοί οι προβληματισμοί σου γενικά, αλλά νομίζω το υπεραναλύεις.

Από όσο βλέπω, η ψυκτρα είναι ανοικτή από πάνω, έστω και σε μη ιδανική διαμόρφωση. Με τον ανεμιστήρα από πάνω της, λόγω της πολύ μεγαλύτερης ροής του σε σχέση με το κουτσικο default, θα έχεις αποτέλεσμα.

Τώρα, βγάζεις το κουτσικο, βάζεις μια "τάπα" εκεί που φαίνεται η τριγωνική βάση του για να μην φεύγει προς τα κάτω ότι θα στέλνει από πάνω ο 2ος ανεμιστήρας που θα έχεις βάλει έτσι κι αλλιώς και πάλι θα έχεις κέρδος.

Σίγουρα θα χτυπάνε μεταξύ τους τα ρεύματα από τους δύο ανεμιστήρες, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο ικανοποιητικό από  ότι με άλλη διαμόρφωση όλου του συστήματος, αλλά η διαφορά σε "brute force" είναι τέτοια που πιστεύω θα υπερκαλύψει τις απώλειες.

Το κακό είναι ότι θα ξαναλύσεις όλη την κάρτα.

Α, υπάρχει και η εντελώς κάφρικη λύση: βγάζεις μόνο το shroud, κοτσάρεις μόνο τον έναν ανεμιστήρα (πάνω στα fins, προφανώς) και εκμεταλλεύεσαι και ότι θα στέλνει το κουτσικο (αλλά σε χαμηλότερες στροφές/θόρυβο). Γλιτώνεις το ξήλωμα της κάρτας, έτσι.

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, Πέτρος είπε

Α, υπάρχει και η εντελώς κάφρικη λύση: βγάζεις μόνο το shroud, κοτσάρεις μόνο τον έναν ανεμιστήρα (πάνω στα fins, προφανώς) και εκμεταλλεύεσαι και ότι θα στέλνει το κουτσικο (αλλά σε χαμηλότερες στροφές/θόρυβο). Γλιτώνεις το ξήλωμα της κάρτας, έτσι.

Η καγκουριά σε όλο το μεγαλείο της😆 αλλά έτσι θα γλιτώσεις το ολικό ξηλωμα. Η άλλη λύση πιο πάνω εγγυάται πολύ καλύτερες θερμοκρασίες.

Υπάρχει και η ιδέα αν μπορείς με ένα Dremel ή γωνιακό τροχάκι, να ανοίξεις σχισμές στο σημείο του shroud που κατευθύνει τον αέρα.

Your choice bro.

Επεξ/σία από STORM1978
  • Like 1

32 λεπτά πριν, STORM1978 είπε

Υπάρχει και η ιδέα αν μπορείς με ένα Dremel ή γωνιακό κουτάκι, να ανοίξεις σχισμές στο σημείο του shroud που κατευθύνει τον αέρα.

Δεν έχω dremel αλλά και να είχα, θα προτιμούσα να μην σοδομίσω το shroud, αλλιώς δε θα μπορώ να φέρω την κάρτα πίσω σε stock κατάσταση.

Μπερδεύτηκα λίγο με τα 2 options που προτείνει ο @Πέτρος:

Με το option 1, το κομμάτι C θα μείνει στη θέση του ή όχι; Δηλαδή, στην 1η φωτό αφαιρώ μόνο τα A (shroud) και B (stock fan);

Και η διαφορά με το option 2 είναι αφαιρείται μόνο το A αλλά κρατάω το B;

• Like 1

1 ώρα πριν, parsifal είπε

Δεν έχω dremel αλλά και να είχα, θα προτιμούσα να μην σοδομίσω το shroud, αλλιώς δε θα μπορώ να φέρω την κάρτα πίσω σε stock κατάσταση.

Μπερδεύτηκα λίγο με τα 2 options που προτείνει ο @Πέτρος:

Με το option 1, το κομμάτι C θα μείνει στη θέση του ή όχι; Δηλαδή, στην 1η φωτό αφαιρώ μόνο τα A (shroud) και B (stock fan);

Και η διαφορά με το option 2 είναι αφαιρείται μόνο το A αλλά κρατάω το B;

Ναι, ναι. Από τη στιγμή που το C είναι αυτό που εξασφαλίζει ουσιαστικά την απαγωγή θερμότητας από όλα τα άλλα σημεία εκτός του πυρήνα και αφού η μεταλλική ψύκτρα δεν μπορεί να κάτσει μόνη της, ακριβώς όπως το περιγράφεις.

Απλά, στην επιλογή 1 βάζεις δυο ανεμιστήρες (η πιο λογική, νομίζω) ενώ στην 2 βάζεις 1 και ότι σου δώσει και ο stock (αλλά είμσι λιγότερο μπελαλίδικη)

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχουν για 80/92 και 12cm FAN αυτά αν θες να αποφύγεις τα tireups για τα fans. Λέγονται PCI bracket Fan adapter και πιστεύω με 3 Static Pressure fans να μην έχεις θέμα στα temps. Τα φτιάχνεις και με 3d printer αν έχεις. Είναι τέρμα brute force φάση με 3 Arctic P12 fans.

Επεξ/σία από 50EuroUser
  • Like 3
  • Thanks 1

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το μαραφέτι.

Υποθέτω προτείνεις static pressure fans, γιατί στην απόσταση, έστω και μικρή που θα κάθονται, ευνοεί ο στενός κώνος του αέρα που φυσάνε;

Αν και τώρα που το σκέφτομαι, για τον δεύτερο ανεμιστήρα που θα φυσάει αέρα μέσα στο κανάλι και στα fins της ψύκτρας, ακόμη κι αν μπει εφαπτόμενος με tie wraps, ένας static pressure μάλλον θα ήταν πιο ωφέλιμος. :shifty:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...