Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας. Έχω ενα pc desktop της msi και να αναβαθμίσω το ssd. 

Επειδή δεν γνωρίζω ποια μάρκα να βάλω και από χαρακτηριστικά. Ποια μάρκα να βάλω και από χαρακτηριστικά τι να προσέξω; Στο internet που έψαχνα από μάρκες αναφέρουν samsung + western digital.

Παρακαλώ πείτε και σε εμένα τι να προσέξω από τα χαρακτηριστικά.

Τέλος 1ΤΒ θέλω να βάλω και ναι ξέρω είναι ακριβοί. Το θέλω για βιντεοπαιχνίδια και για μονταζ βίντεο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για τους SSD θα μιλήσουν άλλοι που ξέρουν καλά την αγορά.

Αλλά αφού πρόκειται για επεξεργασία video να πω κάτι καινοτόμο ;
Εφόσον έχεις αρκετή μνήμη (ας πούμε 16 GB), μπορείς να στήσεις ένα ramdisk και να κάνεις τo video editing εκεί.
Θα είναι το ίδιο ή πιο γρήγορο και δεν θα φθείρει τον SSD.
Κάνεις τη σαβουροδουλειά στο ramdisk και μετά αποθηκεύεις το αποτέλεσμα όπου θέλεις.
Χρησιμοποιώ ramdisk εδώ και 8 χρόνια και είναι πάρα πολύ βολικό....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε

Για τους SSD θα μιλήσουν άλλοι που ξέρουν καλά την αγορά.

Αλλά αφού πρόκειται για επεξεργασία video να πω κάτι καινοτόμο ;
Εφόσον έχεις αρκετή μνήμη (ας πούμε 16 GB), μπορείς να στήσεις ένα ramdisk και να κάνεις τo video editing εκεί.
Θα είναι το ίδιο ή πιο γρήγορο και δεν θα φθείρει τον SSD.
Κάνεις τη σαβουροδουλειά στο ramdisk και μετά αποθηκεύεις το αποτέλεσμα όπου θέλεις.
Χρησιμοποιώ ramdisk εδώ και 8 χρόνια και είναι πάρα πολύ βολικό....

-

Ποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείς για να φτιάξεις το ramdisk;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοίτα, εγώ χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια το Primo Ramdisk.
Δεν είναι δωρεάν, ούτε το πιο γρήγορο (πάντως γοργότερο από έναν κοινό SSD).
Αλλά είναι εξαιρετικά εύχρηστο και - το κυριότερο - επιτρέπει δυναμική δέσμευση της μνήμης.
Φτάχνεις ένα ramdisk, π.χ. 10 GB, αλλά από τη ram δεσμεύεται μόνον όση καταλαμβάνουν ότι βάζεις μέσα.
Αν βάλεις ένα αρχείο 4 GB, κι ένα 2 GB, θα έχεις μείον 6 GB από τη ram. 
Aν διαγράψεις το πρώτο, τα 4 GB θα επιστρέψουν στα Windows. 
Aν διαγράψεις και το άλλο, όλη η ram θα είναι ελεύθερη.
Δεσμεύεται μόνον όση ακριβώς χρειάζεται.
Κι επιπλέον, μπορώ να φτιάξω όσους εικονικούς δίσκους θέλω και να τους καταργήσω ανά πάσα στιγμή.
Σε αντίθεση, άλλα ramdisk είναι πολύ γοργότερα αλλά δεσμεύουν δια μιας όλη τη ram που τους δίνεται.

Το ramdisk είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσεις τη ram σε καθημερινή χρήση - ειδικά για προχειροδουλειές
(κατέβασμα αρχείων, παρακολούθηση ταινών και μετά σβήσιμο, δοκιμαστική εγκατάσταση προγραμμάτων, επεξεργασία audio/video κ.α.).
Αλλιώς, τον περισσότερο χρόνο χάσκει άδεια...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.

Θα είχες την καλοσύνη να αναφέρεις και τα υπόλοιπα προγράμματα του είδους που δοκίμασες προτού καταλήξεις στο Primo Ramdisk;

Η δυναμική διαχείριση μνήμης ακούγεται ιδανική, υπάρχει κάποιο Δωρεάν/Open source που να υποστηρίζει το ίδιο ή η Primo «παίζει μπάλα μόνη της»;

https://alternativeto.net/software/vsuite-ramdisk-standard-edition/

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε βεβαιώ ότι η δυναμική διαχείριση μνήμης στο ramdisk είναι ιδανική, όντως !
Εκμεταλλεύεσαι τη ram στο έπακρο χωρίς να στερείσαι τίποτε.
Φτιάχνω ένα ramdisk όσο μεγάλο θέλω, κι αν δεν βάλω κάτι μέσα, έχω διαθέσιμη όλη μου τη ram.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ :
https://www.romexsoftware.com/en-us/primo-ramdisk/feature-dynamic-memory-management.html

Όπως έγραψα, το primo ram disk δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορο συγκριτικά με άλλα.
Ωστόσο είναι γοργότερο από έναν SSD, πολύ εύχρηστο και εξαιρετικά σταθερό (δεν μου έχει κρεμάσει ποτέ).
Είμαι σχεδόν ενθουσιασμένος με τη χρήση και την ευκολία που προσφέρει. 
Π.χ. :
  - Μου έχει συμβεί να θελήσω να αποσυμπιέσω μεγάλα αρχεία (π.χ. 10 GB) ή να φτιάξω iso files.
    Φτιάχνω ένα ramdisk, κάνω εκεί την αποσυμπίεση ή το iso, παίρνω αυτά που θέλω στον πραγματικό δίσκο και μετά το καταργώ με ένα κλικ. 
  - Κατεβάζω μια ταινία σ' αυτό, τη βλέπω και μετά τη διαγράφω.
  - Θέλω να επεξεργαστώ ένα αρχείο ήχου ή video, κάνω το editing εκεί.
  - Θέλω να προγραμματίσω κάτι, κάνω το compile και τις δοκιμές μου εκεί.
  - Θέλω να δοκιμάσω την εγκατάσταση ενός προγράμματος. Το εγκαθιστώ/απεγκαθιστώ εκεί.
κ.α.
Επίσης, μπορείς να μεταφέρεις εκεί το pagefile, τα temporary files των εφαρμογών σου και του browser κ.α.
Οι SSD γλυτώνουν πολλά GB writes από σαβούρα.
Η Server έκδοση που χρησιμοποιώ δεν έχει περιορισμό στο πόσο μεγάλο ramdisk μπορείς να φτιάξεις.

Eκείνο που είχα δοκιμάσει ήταν το Dataram RAMDisk καθώς κι ένα-δυο ακόμη.
Το πιο γρήγορο είναι απ ότι θυμάμαι το softPerfect.

Aπ' ότι είχα δει δεν υπάρχει κανένα άλλο ram disk που να έχει δυναμική δέσμευση μνήμης, free ή όχι.
Kι επειδή αυτή είναι η πιο χρήσιμη λειτουργία, έμεινα στο primo.
Εδώ σχολιάζονται μερικά χαρακτηριστικά του συγκριτικά με κάποιο άλλο :
https://appnee.com/primo-ramdisk/

Το μόνο αρνητικό είναι η τιμή του (είναι ακριβό).
Υπάρχει παντού σπασμένο ΑΛΛΑ πρόσεξε, τα cracks του δουλεύουν για έναν μήνα και μετά γιοκ.
Ο λόγος είναι ότι επεμβαίνουν στο κέλυφος, όχι στον driver.
Εγώ το βρήκα κλεψιμέικo σε ένα ρώσσικο forum, όπου κάποιος hacker το είχε σπάσει χρησιμοποιώντας ένα απλό κλειδί για την registry, 
όχι το patch που δίνουν όλοι.
Δεν μπορώ να αναφέρω την πηγή, ψάξε και ίσως το βρεις, είδα ότι υπάρχει ακόμη (Server edition v. 6.3.1)...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ και πάλι για την αναλυτική περιγραφή.👍

Το μόνο που με προβληματίζει είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια από τα περιεχόμενα των %TEMP% folders πρέπει να παραμείνουν άθικτα μετά από restart π.χ. προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκατάσταση ενός προγράμματος. Δεν τολμώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί αν έχουμε να κάνουμε με drivers ή κάτι άλλο critical για το λειτουργικό σύστημα...

Σου έχει τύχει τέτοιο περιστατικό; π.χ. με αναβάθμιση drivers κάρτας γραφικών, νέα έκδοση AntiVirus/Security Suite, αυτά συνήθως απαιτούν επανεκκίνηση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όχι, δεν μου είχε τύχει ποτέ τέτοιο πρόβλημα.

Μέχρι πρόσφατα το σύστημα ήταν win7 και για ένα διάστημα χρησιμοποιούσα το Avira ως antivirus (μιλάμε για πάνω από 6 χρόνια πριν).
Είχα ρυθμίσει να δημιουργείται αυτόματα ένας φάκελος TEMP στο ramdisk κάθε φορά που άνοιγε το μηχάνημα.
Είχα αλλάξει τις %TEMP% variables να δείχνουν στο Ζ (ramdisk) και τα temp files των windows πήγαιναν στον παραπάνω φάκελο (στο ramdisk).
Eπίσης, κάποιους φακέλους τους μετέφερα με junction (συγκεκριμένα τoν temp folder του browser),
ενώ κάποια προγράμματα τα έβαλα να "βλέπουν" στο ramdisk μέσα από τις ρυθμίσεις τους (π.χ. το matlab).

Εκείνη την εποχή (περίπου 8 χρόνια πριν) άρχισα να χρησιμοποιώ αδιαλείπτως και το Shadow Defender (SD).
Στο SD μπορείς να δώσεις ένα μέρος της ram ως write cache και να μην γράφεται τίποτε στον δίσκο.
Έκτοτε σταμάτησε να με απασχολεί πώς/τι temp θα βάλω στο ramdisk αφού λόγω του SD όλα έμεναν στη ram.

Πρόσφατα άλλαξα laptop.
Έχω δώσει 4 GB στο Shadow Defender που επαρκούν άνετα για 10 ώρες/μέρα.
To ramdisk το χρησιμοποιώ για όλες τις προχειροδουλειές που ανέφερα πριν.
Δεν ασχολήθηκα να μεταφέρω ΤΕMP κλπ διότι λόγω του Shadow Defender όλα αυτά είναι ούτως ή άλλως στη ram.

Δεν μπορώ να πω ότι σίγουρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα από την αλλαγή των %TEMP% variables.
Eγώ δεν είχα κανένα αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και στον τρόπο δουλειάς που είχα υιοθετήσει.
Εξάλλου, στο κάτω-κάτω, πριν κάνεις τέτοια επίφοβη δουλειά μπορείς (φαντάζομαι) να ξαναγυρίσεις
τις %ΤΕΜP% εκεί που έδειχναν αρχικά και, αφού τελειώσει, μετά πάλι στο ramdisk.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Thanks 1
  • 1 μήνα μετά...
  • 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

Και ξαφνικά, ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

Μετά από ανήκεστο [;] βλάβη στο λειτουργικό (περισσότερα εδώ - θα ανοίξω ξεχωριστό νήμα γιατί το θέμα των updates είναι σοβαρό), προχώρησα σε clean install των Windows 10 LTSC 2019. Την 1η μέρα επικεντρώθηκα στα στοιχειώδη, δηλ. drivers, updates, AV. Την επόμενη, και ενώ είχα αρχίσει τις παραμετροποιήσεις, είπα να εγκαταστήσω το Primo Ramdisk χωρίς το οποίο δεν μπορώ να ζήσω πια.

Λόγω της άκρως τραυματικής εμπειρίας που είχα λίγα 24ωρα πριν με την αδυναμία repair των Windows, επιλέγω πριν την εγκατάσταση να δημιουργήσω (manual) Restore Point. Ευτυχώς! Γιατί με την επανεκκίνηση, είδα πάλι τον Χάρο κατάματα. Το PC απέτυχε να bootαρει και εμφανίστηκε ξανά ο εφιάλτης του ατέρμονου Automatic Repair. Από καθαρή περιέργεια άφησα τελευταίο το System Restore και πειραματίστηκα λίγο με τις άλλες επιλογές. Καμία δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ούτε το Startup Repair, ούτε τα Advanced Options για είσοδο σε Safe Mode. Θα μιλούσαμε για καταστροφή, αλλά αφενός είχα setάρει ελάχιστα πράγματα (άρα το μόνο κόστος θα ήταν ο χρόνος που σπατάλησα + κάποια GB περιττών εγγραφών στον SSD) και αφετέρου είχα την σωτήρια, όπως αποδείχθηκε, εναλλακτική λύση του System Restore.

Επέλεξα λοιπόν το ένα και μοναδικό Restore Point, τα Windows έκαναν roll back τους drivers [;] που είχε περάσει το Primo Ramdisk, και όλα ΟΚ.

«Ήταν τυχαίο;», αναρωτήθηκα. Ας επαναλάβουμε τη διαδικασία για να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Και την επανέλαβα ακολουθώντας βήμα προς βήμα τις οδηγίες. Πρώτα registration και μετά setup (το ίδιο είχα κάνει και την 1η φορά, είμαι βέβαιος γι αυτό). Παραθέτω και screenshots που τράβηξα για να κρίνετε κι εσείς:

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι πως ούτε έτρεξε αυτόματα, ούτε μου ζήτησε να κάνω reboot. Όταν πάτησα το shortcut μου έβγαλε

Αναφορά σε κείμενο

The Kernel component is not running!

1120468142_PrimoRamdisk-TheKernelcomponentisnotrunning!.png.e2e6c4b99028d8a04e0a64c65ebfdff3.png

Στη συνέχεια εμφανίστηκε το GUI του προγράμματος σε Trial Mode με σχεδόν όλες τις επιλογές κλειδωμένες (greyed out)

Snap1.png.dc8ddd68cb835156bb761fa05c01de29.png

Κατά την πλοήγηση στο menu, το μάτι μου έπεσε στο Windows Fast Startup: On.

Snap3.png.1a7ddbe4cf9d4c876cb53ab1029061f8.png

Το άφησα όπως είχε (δεν θυμάμαι τι τιμή είχε στην προηγούμενη εγκατάσταση), έκανα επανεκκίνηση μπας και ξεμπλοκάρει και τελικά επαναλήφθηκε η ίδια ακριβώς ιστορία: "Preparing Automatic Repair" και System Restore [αφού για μια ακόμη φορά, όλες οι άλλες επιλογές troubleshooting αποτυγχάνουν]

Τα hashes είναι σωστά

Spoiler

MD5: 08371b835fbfa5214308bbf20193a992
SHA-1: 94b60e92d1ca7ea40d7e403b29462dca67548ca1

και

MD5: d069e9b14a6873c87df7367f10bc168c
SHA-1: ec43b204b8b215f7a6c142cbc6121dd23f564861

για όποιον ενδιαφέρεται

άρα το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Κάποιο update των Windows; Δάκτυλος Kaspersky; Δεν ξέρω. Ας μην ξεχνάμε πως ο driver είναι unsigned...

1353726354_01Windowscantverifythepublisherofthisdriversoftware.png.7e2a41a75b05eb2f5087b893c223d598.png

Το σίγουρο είναι πως δεν είμαι ο μόνος χρήστης λογισμικού της Romex που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο.

Και επειδή είχα αρχίσει να αισθάνομαι πως ζω την μέρα της μαρμότας, είπα να δοκιμάσω και τον ανταγωνισμό. ImDisk. FOSS παρακαλώ. FOSS, περισσότερο FOSS. 😛

Με εξαίρεση 2-3 λεπτομέρειες (κυριότερα των οποίων είναι η μη-εμφάνιση του virtual drive στο tab "Performance" του Task Manager) κάνει την ίδια δουλειά. Απροβλημάτιστα. Με Dynamic Memory Allocation. Και τη RAM να απελευθερώνεται μετά από 10″ όπως ακριβώς και στο Primo που όμως θα σας κοστίζει τα μαλλιά της κεφαλής σας! Αν το software της Primo βαθμολογείται με 10, το ImDisk παίρνει άνετα 9½. Αν βάλουμε δε στη συνάρτηση και το ότι είναι ΔΩΡΕΑΝ, τότε σαφώς υπερέχει.

Τις δυο τελευταίες μέρες το τεστάρω συνεχώς κατεβάζοντας αρκούδες και δεινόσαυρους ενώ παρακολουθώ το Disk Transfer Rate του SSD μπας και ξεφύγει κάτι και γίνουν εγγραφές *αλλού*. Τίποτα. ΒΡΑΧΟΣ. Κατέβασα 2 seasons αστυνομικής σειράς σε ματρόσκες 1080p μέσω qBittorrent. Έβαλα 2 Linux distros στον JDownloader. Όλα άψογα (στο τελευταίο χρειάστηκε να ρυθμίσω κάτι γιατί μου εμφάνιζε εσφαλμένα “Skipped - Disk is full”, αλλά αυτό έχει αναφερθεί και για κανονικά μέσα αποθήκευσης). Και φυσικά τρέχω τον portable browser απ’ όπου βλέπω HD videos στο YouTube.

Δηλώνω 99% ικανοποιημένος. Αν προσθέσουν και το feature που περιέγραψα (εποπτεία του virtual drive στον task manager), μέχρι που τους κάνω donation!🤑

Θα επανέλθω με screenshots και readings τις προσεχείς ημέρες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πρώτο λάθος σου είναι ότι δεν είχες image backup.
Πριν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στον υπολογιστή φροντίζουμε ΠΑΝΤΑ να έχουμε image backup. Πάντα.
Απορώ γιατί χρησιμοποιείτε το System Restore, είναι παντελώς άχρηστο.
Σαν αχυρένιος φράχτης μπροστά σε φωτιά.

Το δεύτερο λάθος σου είναι ότι επιχείρησες αναβάθμιση σε μηχάνημα που ήταν εντάξει.
Ιf it's not broken, don't try to fix it !
Αναβαθμίσεις σε υπολογιστή που λειτουργεί καλά (και ειδικά σε μηχάνημα δουλειάς) τις αποφεύγουμε, 
εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος. Αλλιώς πάμε γυρεύοντας για μπελάδες.
Π.χ., πόσο χρόνο ξόδεψες για όλη την περιπέτεια ;  
Αν τον κοστολογείς 10€/ώρα, σου "κόστισε" ένα σωρό χρήματα, για το τίποτα.

Όσο για το ImDisk, είναι καλό και το έχω ως εναλλακτική αν κάτι πάει στραβά με το primo.
Δέκα χρόνια τώρα δεν έχει πάει.
Διότι πρώτον, σπάνια κάνω αναβαθμίσεις, 
και δεύτερον, έχω πάντα image backup.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
Δημοσ.

Το System Restore οπωσδήποτε αποτελεί λιγότερο αξιόπιστη λύση σε σχέση με το full backup, αλλά μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να σε σώσει. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγω μετά τις τελευταίες, τραυματικές, εμπειρίες μου.
Όσο για τις ενημερώσεις, δεν είναι δυνατόν να τις αγνοούμε επ’ αόριστον. Τουλάχιστον όχι τα security patches που διορθώνουν vulnerabilities.
Εδώ γίνεται ο κακός χαμός με το print spooler και τελικά ως ασφαλέστερη μέθοδος -μέχρι στιγμής- προτείνεται η απενεργοποίηση του service. Ο κόσμος παρακαλάει για ένα patch που θα κλείσει την τρύπα χωρίς να δημιουργήσει ασυμβατότητες και αυτό δεν έρχεται! 🤯

Αλλά ας έρθουμε στο προκείμενο:
Απευθύνω έκκληση σε οποιοδήποτε χρήστη με Windows 10 LTSC 2019 (με τις ενημερώσεις Ιουλίου) να δοκιμάσει να εγκαταστήσει την έκδοση 6.3.1 του Primo Ramdisk Server Edition Plus. Θέλω πολύ να δω αν θα παρουσιαστεί θέμα ανάλογο με αυτό που αντιμετώπισα και το οποίο με οδήγησε στο να στραφώ στο -επίσης αξιόλογο- ImDisk. Τι στραβώνει και δεν bootάρει; Να (ξανα)δοκιμάσω, για 3η και φαρμακερή φορά, με το Kaspersky κλειστό; 🤔

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν έχει σχέση το kasperksy, ούτε τα updates των windows.
Me το System Restore ή τα repairs που έκανες πήγε την registry πίσω, στην έκδοση του primo που είχες βάλει αρχικά, 
πριν χρησιμοποιήσεις την σπασμένη με το κλειδί. Ή με κάποιον τρόπο έγινε έλεγχος της αυθεντικότητας.
Όταν έτρεξε το πρόγραμμα, διαπίσωσε ότι είναι κλεψιμέικο, το σημείωσε κάπου (ο Θεός ξέρει πού), τέλος.

Όσο για το System Restore, δεν σε έσωσε - αντίθετα έγινε η αιτία να χάσεις το πρόγραμμα.
Το image backup ήταν η λύση.
Η διαδικασία να επαναφέρεις τον δίσκο είναι άκοπη και ταχύτατη.
Για δίσκο 512 GB με 120 GB γραμμένα, κρατάει ένα εικοσάλεπτο ή λιγότερο.
Boot από το rescue media, περιμένεις λίγο - και λήγει το θέμα.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.

Δεν πιστεύω να έχει βάλει σπασμένο πρόγραμμα που με υπογραμμισμένο κείμενο μας είπε ότι δε μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Θεωρώ ότι είναι αγορασμένο κανονικά.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, BadBoy είπε

Δεν πιστεύω να έχει βάλει σπασμένο πρόγραμμα που με υπογραμμισμένο κείμενο μας είπε ότι δε μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Θεωρώ ότι είναι αγορασμένο κανονικά.

Νομίζεις....

-

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...