Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

λοιπόν, χθες είδα κατι που με ξενέρωσε και με ξάφνιασε πάρα πολύ... πραγματικά θεωρώ οτι πλέον τίποτα δεν πρέπει να μας φαίνεται απίθανο σε αυτή τη ζωή, και κάποιος μπορεί να μου πει, "σιγα το πράγμα, γιατι σκας;" αλλα εμενα με επηρέασε...

για τους μη γνώστες, η nespresso εχει μια υπηρεσία ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων κάψουλων καφέ, οπού μαζεύεις τις κάψουλες σε ειδικές σακούλες και τις παραδίδεις σε κατάστημα ή στον κούριερ, ανάλογα την περίσταση...

χθες φευγοντας απο τη δουλεια, είδα ενα βανάκι της εταιρίας κούριερ που συνεργάζεται με τη nespresso, σταματημενο δίπλα σε ένα κάδο σκουπιδιών, και τον οδηγό να κρατάει 5 τσάντες (ανακύκλωσης καψουλών) στην αγκαλιά του και να τις  πετάει στα σκουπίδια.

Δεν ξερω αν το εκανε επειδη βαριοταν, ή επειδη εχει αυτη την οδηγια απο την εταιρία του ή ακομα και απο τη nespresso γιατι ισως αποτελει απλα μια κινηση marketing, αλλά θύμωσα πολύ.

Ναι, ισως δεν ειναι και τόσο σημαντικό, και στις ζωές μας έχουν ανατραπεί τα πάντα τελευταία, αλλα νομίζω οτι ακομα και τα μικρά-μικρά πράγματα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

• Like 5
  • Confused 1
  • Sad 2
  • Απαντ. 87
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ανεκαθεν η ανακυκλωση στην Ελλαδα ηταν ΜΟΥΦΑ!!!

Δημοσ.

Εγώ μπήκα για να δω ποιος θα μου επαληθεύσει πως οι ΜΠΛΕ κάδοι είναι μούφα στην Ελλάδα..

..και διαβάζω η NESPRESSO είναι υπηρεσία ανακύκλωσης. Δε τα λες ωραία, εγώ νόμιζα είναι ένας mainstream espresso για μηχανή με κάψουλα. Δηλαδή πως προδίδει σε αυτή τη περίπτωση; Ιδιώτης είναι.

Κάτι δεν έχω καταλάβει..

Δημοσ.

Εύλογος ο προβληματισμός σου αλλά το μόνο που έχει αξία είναι αυτό που σου έγραψε ο SchinasN. Επικοινωνείς με την εταιρία και λαμβάνεις απάντηση.
Όλα τ' άλλα (μαζί με κάτι αφορισμούς παραπάνω) δεν έχουν κάποια αξία.

• Like 3
Δημοσ.
2 ώρες πριν, JiovanniGeorgeo είπε

Εγώ μπήκα για να δω ποιος θα μου επαληθεύσει πως οι ΜΠΛΕ κάδοι είναι μούφα στην Ελλάδα..

..και διαβάζω η NESPRESSO είναι υπηρεσία ανακύκλωσης. Δε τα λες ωραία, εγώ νόμιζα είναι ένας mainstream espresso για μηχανή με κάψουλα. Δηλαδή πως προδίδει σε αυτή τη περίπτωση; Ιδιώτης είναι.

Κάτι δεν έχω καταλάβει..

H ανακυκλωση δεν ειναι μουφα. ο αδερφος μου δουλευει στην καθαριοτητα του δημου και εχει δρομολογιο ανακυκλωσης. καποιους καδους που οι κατοικοι συστηματικα πετανε απλα σκουπιδια, πλεον δεν τους μαζευουν και περναει κανονικο αποριματοφορο για αυτους. Ο λογος ειναι οτι τρωνε προστιμο ή κατι τετοιο οταν μαζι με την ανακυκλωση πανε κ απλα σκουπιδια μαζι. επισης απεναντι απο το μαγαζι μου εχω 3 καδους. 2 ανακυκλωσης κ 1 απλό. οταν περναει το αποριμματοφορο της ανακυκλωσης, επειδη εχουμε κ σουπερ μαρκετ διπλα κ πετιουνται ΠΟΛΛΕΣ κουτες, περα απο τον μπλε καδο, παιρνουν κ ολες τις χαρτοκουτες απο τον αλλο καδο.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, kon1to είπε

λοιπόν, χθες είδα κατι που με ξενέρωσε και με ξάφνιασε πάρα πολύ... πραγματικά θεωρώ οτι πλέον τίποτα δεν πρέπει να μας φαίνεται απίθανο σε αυτή τη ζωή, και κάποιος μπορεί να μου πει, "σιγα το πράγμα, γιατι σκας;" αλλα εμενα με επηρέασε...

για τους μη γνώστες, η nespresso εχει μια υπηρεσία ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων κάψουλων καφέ, οπού μαζεύεις τις κάψουλες σε ειδικές σακούλες και τις παραδίδεις σε κατάστημα ή στον κούριερ, ανάλογα την περίσταση...

χθες φευγοντας απο τη δουλεια, είδα ενα βανάκι της εταιρίας κούριερ που συνεργάζεται με τη nespresso, σταματημενο δίπλα σε ένα κάδο σκουπιδιών, και τον οδηγό να κρατάει 5 τσάντες (ανακύκλωσης καψουλών) στην αγκαλιά του και να τις  πετάει στα σκουπίδια.

Δεν ξερω αν το εκανε επειδη βαριοταν, ή επειδη εχει αυτη την οδηγια απο την εταιρία του ή ακομα και απο τη nespresso γιατι ισως αποτελει απλα μια κινηση marketing, αλλά θύμωσα πολύ.

Ναι, ισως δεν ειναι και τόσο σημαντικό, και στις ζωές μας έχουν ανατραπεί τα πάντα τελευταία, αλλα νομίζω οτι ακομα και τα μικρά-μικρά πράγματα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Κοίτα,

Κανείς μας (εκτός αν εργάζεται στη συκγκεριμένη εταιρεία, σε συγκεκριμένη θέση) δε μπορεί να σου απαντήσει 100%, αλλά ...

Αν η nespresso ή οποια άλλη εταιρεία με κάποιο αντίστιχο σύστημα κανει όλο το κόπο, να μαζέψει 5 σακούλες καπάκια με κούροερ από εδώ και από εκεί και να τις έχει σο τέλος της ημέρας σε ένα αμάξι έχοντας πληρώσει το 99% του όποιου κόστους και να έχει φάει το 99% τις "γραφειοκρατίας" που μπορεί να κρύβεται από πίσω ... τι λόγω έχει να πει "ΟΚ τώρα πηγαίντε και πετάξτε τα μέτα μεσημέρει σε ένα τυχαίο κάδο". Πόσο παραπάνω θα της κόστιζε δηλαδή σε χρήμα ή κόπο απλά να της παραδώσουν 5 σακούλες στα γραφεία της ή σε κάποια εταιρείας ή σε κάποιο οργανωμένο σημείο ανακύκλωσης και πόσο θα άξιζε το ρίσκο να εκτεθεί για αυτό το παραπάνω κόστος.

Ακόμα δηαλδή και αν δεν τους "δώσεις" την καλή πρόθεση, δεν έχει και πολύ λογική. Το να μπορεί να του τη βάρεσε του κούριερ ή να ήταν απόφαση της εταιρείας κούριερ το βλέπω πιο πιθανό. Η Nespresso την κούριερ την έχει πληρώσει έτσι κι αλλιώς.

Δεν έχω δει τέτοιες σακούλες, αλλά είσαι σίγουρος ότι δεν ήταν απλά οι τάδε σακούλες με κάτι άλλο μέσα;

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 3
Δημοσ.

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα  μου φαίνεται σαν ανέκδοτο. Σαν κάποια μαγαζιά  που μαζεύουν τις παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων κόβοντας 5 ευρώ από την τιμή και στη συνέχεια καταλήγουν στα σκραπ για 7 ευρώ.

Άς φτιάξουν μια ρημάδα αποχέτευση στα Μεσόγεια που 300.000 κόσμος χρησιμοποιεί βόθρους με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και μετά θα μαζέψουμε και τα καπάκια από τους nespresso να σώσουμε τον πλανήτη..

• Like 3
Δημοσ.

Πονεμένη η ιστορία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα και πρακτικά τα υλικά που όντως ανακυκλώνονται είναι μάλλον ελάχιστα.

α) Η παιδεία και η ευαισθησία του μέσου Έλληνα είναι τραγική και πετάει μέσα στους κάδους ανακύκλωσης ό,τι βρει μπροστά του από σκουπίδια, χαλιά, ψόφια ζώα και μάλιστα μερικές φορές νομίζει ότι τα προηγούμενα θα ανακυκλωθούν. Και φυσικά μαζί με αυτά πάνε τζάμπα και τα δικά μου πεντακάθαρα υλικά που είχα πετάξει στον ίδιο κάδο.

β) Η οργάνωση από πλευράς δήμων και συναφών φορέων είναι το λιγότερο ελλειπής.

γ) Οι ίδιες οι εταιρείες ανακύκλωσης δεν δίνουν οδηγίες προς τους πολίτες για το ποια υλικά και συσκευασίες μπορούν να ανακυκλωθούν και ποια όχι με αποτέλεσμα να μην ξέρει ο κόσμος αν πρέπει να πετάξει ή όχι. Αποτέλεσμα πολλά υλικά πηγαίνουν τζάμπα ενώ άλλα ανακυκλώνονται μολύνοντας τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν κάδοι που να είναι μόνο για χαρτί, ή μόνο για πλαστικό (οκ, κάπου ίσως υπάρχουν αλλά σπανίζουν) και αφού η ανακύκλωση στους μπλε κάδους είναι περιοριστική καταλήγουν πολλά να πετιούνται πάλι.

Είχα στείλει κάποτε mail στην εταιρεία της ανακύκλωσης ρωτώντας για διευκρινήσεις για συγκεκριμένες συσκευασίες προϊόντων και αν μπορώ να τις ρίχνω στους μπλε κάδους, μαζί με φωτογραφίες κιόλας, αλλά δεν απάντησαν ποτέ. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να ανακυκλώνω σπάνια πια και στα τσακίδια το περιβάλλον και ο πλανήτης και το CO2 και όλα τα υπόλοιπα, δυστυχώς όχι με δική μου επιλογή

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να έχει κάποια πιθανότητα να ανακυκλωθεί το σκουπίδι που πέταξες είτε βρίσκεσαι στο Ηράκλειο είτε στην Λιέγη θα πρέπει να είναι πεντακάθαρο. Κάποιος που έφαγε τον κεσέ με το γιαούρτι και τον έβαλε στον μπλε κάδο χωρίς να τον πλύνει το μόνο που κάνει είναι να αχρηστεύει το περιεχόμενο όλου του κάδου.

Από την άλλη αν το σκεφτείς τι να έχει μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα (footprint που λένε και στο χωριό); Το κεσεδάκι που θα πάει σούμπιτο στα κανονικά σκουπίδια ή η ενέργεια που καταναλώνεται για να το πλύνεις, να έρθει το ειδικό φορτηγό να το μαζέψει, να το πάει στο σημείο που συλλέγονται και ταξινομούνται τα προς ανακύκλωση υλικά, η μεταφορά τους στο κέντρο ανακύκλωσης και η τελική μετατροπή τους σε ανακυκλωμένη μάζα. 😛

Επεξ/σία από Speculoos
  • Like 1
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, papoys1 είπε

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα  μου φαίνεται σαν ανέκδοτο. Σαν κάποια μαγαζιά  που μαζεύουν τις παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων κόβοντας 5 ευρώ από την τιμή και στη συνέχεια καταλήγουν στα σκραπ για 7 ευρώ.

Άς φτιάξουν μια ρημάδα αποχέτευση στα Μεσόγεια που 300.000 κόσμος χρησιμοποιεί βόθρους με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και μετά θα μαζέψουμε και τα καπάκια από τους nespresso να σώσουμε τον πλανήτη..

Τι να πω και εγω που μου την καβατζωσαν και δεν μου εδωσαν ουτε 1 σεντ; :P

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Salvation81 είπε

Τι να πω και εγω που μου την καβατζωσαν και δεν μου εδωσαν ουτε 1 σεντ; :P

Κανονικά όταν την κρατάνε για ανακύκλωση πρέπει να συμπληρώσει ειδικό αριθμημένο έντυπο με το οποίο μετά είναι υποχρεωμένος να την παραδώσει.Ποιος το κάνει όμως;;;

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, Speculoos είπε

Για να έχει κάποια πιθανότητα να ανακυκλωθεί το σκουπίδι που πέταξες είτε βρίσκεσαι στο Ηράκλειο είτε στην Λιέγη θα πρέπει να είναι πεντακάθαρο. Κάποιος που έφαγε τον κεσέ με το γιαούρτι και τον έβαλε στον μπλε κάδο χωρίς να τον πλύνει το μόνο που κάνει είναι να αχρηστεύει το περιεχόμενο όλου του κάδου.

Από την άλλη αν το σκεφτείς τι να έχει μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα (footprint που λένε και στο χωριό); Το κεσεδάκι που θα πάει σούμπιτο στα κανονικά σκουπίδια ή η ενέργεια που καταναλώνεται για να το πλύνεις, να έρθει το ειδικό φορτηγό να το μαζέψει, να το πάει στο σημείο που συλλέγονται και ταξινομούνται τα προς ανακύκλωση υλικά, η μεταφορά τους στο κέντρο ανακύκλωσης και η τελική μετατροπή τους σε ανακυκλωμένη μάζα. 😛

Μεγάλο θέμα αυτό.

Ακόμα και από τις συσκευασίες των supermarket για το χύμα τυρί του τοστ/αλλαντικών, πρέπει λέει να βγάζεις τη διάφανη μεμβράνη.

Και όπως λες κι εσύ, να ξεπλένεις όλες τις υπόλοιπες συσκευασίες.

Κάποια πράγματα δε μπορεί να γίνουν απ' το μέσο πολίτη και από ένα σημείο και μετά νομίζω χάνεται το όποιο νόημα.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, phanispal είπε

Μεγάλο θέμα αυτό.

Ακόμα και από τις συσκευασίες των supermarket για το χύμα τυρί του τοστ/αλλαντικών, πρέπει λέει να βγάζεις τη διάφανη μεμβράνη.

Και όπως λες κι εσύ, να ξεπλένεις όλες τις υπόλοιπες συσκευασίες.

Κάποια πράγματα δε μπορεί να γίνουν απ' το μέσο πολίτη και από ένα σημείο και μετά νομίζω χάνεται το όποιο νόημα.

Eννοείται μετά από ένα σημείο ό,τι γίνεται είναι λίγο "εκπαιδευτικού περιεχομένου" με την έννοια ότι σου μένει μια κάποια οικολογική συνείδηση και έχεις και το placebo ότι έκανες την καλή σου πράξη και μια πολική αρκούδα θα κοιμηθεί και απόψε σε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου.

Πέρα από τις μεμβράνες αυτό που δεν πρέπει να πάει στον ίδιο κάδο είναι τα καπάκια. Φαντάσου δηλαδή ότι πρέπει για να είσαι σωστός να πετάς το καπάκι σε άλλα σκουπίδια, να πλένεις τη συσκευασία και να βγάζεις/σκίζεις οτιδήποτε χάρτινο πάνω από τη συσκευασία αν πχ ζεις σε χώρες όπου τα πλαστικά και τα χαρτιά πάνε σε διαφορετικούς κάδους. (επίσης όταν λέμε χαρτιά δεν εννοούμε χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, χαρτιά υγείας κτλ)

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, Speculoos είπε

Το κεσεδάκι που θα πάει σούμπιτο στα κανονικά σκουπίδια ή η ενέργεια που καταναλώνεται για να το πλύνεις, να έρθει το ειδικό φορτηγό να το μαζέψει, να το πάει στο σημείο που συλλέγονται και ταξινομούνται τα προς ανακύκλωση υλικά, η μεταφορά τους στο κέντρο ανακύκλωσης και η τελική μετατροπή τους σε ανακυκλωμένη μάζα. 😛

Νομίζω ότι η ανακύκλωση έχει στόχο να μειώσει την μόλυνση του περιβάλλοντος ως πρώτο στόχο και μετά την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Το κεσεδάκι που θα πεταχτεί στα σκουπίδια στο "καλό" σενάριο θα παραμείνει θαμμένο αιώνες στη χωματερή μολύνοντας "μόνο" τον υδροφόρο ορίζοντα, γιατί στο κακό σενάριο καταλήγει στην τροφική αλυσίδα όταν διασπαστεί σε χιλιάδες μικροσκοπικά σωματίδια!

Ποτέ δεν κατάλαβα το σκεπτικό πολλών που δηλώνουν αντίθετοι στην ανακύκλωση με το "επιχείρημα": "Σιγά μη ξεχωρίζω ανακυκλώσιμα από τα άλλα σκουπίδια για να πλουτίζουν άλλοι"!!!

Αλλά επειδή αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις εταιρίες να αναλάβουν οι ίδιες το κόστος της ανακύκλωσης για τις συσκευασίες των προϊόντων τους.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...