yoda73 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Καλημέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής θέμα που αντιμετωπίζω. Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι αρχάριος χρήστης στο linux, οπότε θα ήθελα να παρακαλέσω να δείξετε την απαρίτητη κατανόηση στο αν κάτι δεν το λέω σωστά κτλ. Ο υπολογιστής που έχω είναι ένας macbook pro 5.1 (late 2008). Εχω triple boot mac osx, windows 7, arch. Το ότι έβαλα Arch επαναλαμβάνω ότι έγινε τρώγοντας πολλές ώρες, ακολουθόντας διάφορα βίντεο στο internet με ταυτόχρονα πολλά φορματ και φτου και από την αρχή. Παρακάτω ένα screen shot από το σύστημα σε arch με deepin. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έγινε πριν λιγους μήνες σε έναν δευτερο μηχανικό σκληρό (HDD) που είχα στον υπολογιστή. Βρίσκοντας έναν ssd, αποφάσισα να κάνω μια φρέσκια εγκατάσταση του arch και να δοκιμασω διάφορα γραφικά περιβάλλοντα. Για να μην σας κουράζω το θέμα μου είναι ότι ενω στην αρχική εγκατάσταση με κάποιο "μαγικό" τρόπο, έκανα την ασύρματη κάρτα δικτύου (broadcom BCM 4322) να λειτουργεί κανονικά. Ο driver (δεν θυμάμαι με ποια εντολή τον βρήκα) είναι ο broadcom-wl 6.3.233.271-214. Σε φρέσκια εγκατάσταση ότι και αν δοκίμασα να κάνω, δεν μπορώ να την κάνω να λειτουργήσει με τίποτα. Από την εντολή history είδα ότι απο το yay εχω εγκαταστήσει το πακέτο broadcom-wl αλλά όσες φορές και αν το προσπάθησα δεν λειτούργησε ξανά. Υπάρχει κάποιος τρόπος να "τραβήξω" τον driver από την υπάρχουσα εγκατάσταση, να γίνει κάτι σαν πακέτο και να μπορώ να το εγκαθιστώ σε τυχόν νέα εγκατάσταση; Επειδή σίγουρα υπάρχει κατι που μου διαφέυγει ή κάνω λάθος ή δεν έχω κάνει παρακαλώ, για τη βοήθειά σας. Επίσης δεν έχω καταφέρει σε καμία εγκατάσταση να κάνω εγκατάσταση κάποιον driver της nνidia. Οι κάρτες γραφικών είναι όπως βλέπετε αρκετά παλιές. Σαν κωδικός είναι nv84 (G8). Αυτή τη στιγμή είμαι με nouveau. Μάλλον είναι και ο λόγος που δεν τρέχει gnome που ήθελα. Αν υπάρχει κάποια βοήθεια και για αυτό θα το εκτιμούσα. Το τελευταίο θέμα που αντιμετωπίζω είναι με το περιβάλλον deepin. Στην έκδοση που φαίνεται παραπάνω και με την έκδοση kernel που φαίνεται δείχνουν ότι όλα λειτουργούν. Όταν κάνω νέα εγκατάσταση, είτε με στον τελευταίο kernel είτε με LTS και εγκατάσταση του deepin, το deepin δεν λειτουργεί σωστά. Το ίδιο γίνεται αν κάνω πλήρη αναβάθμιση από την παραπάνω έκδοση. Υπάρχει κάποια γνώμη, πρόταση (εκτος του να μην πειράξω τίποτα αφού λειτουργεί) Ξέρω ότι ο συγκεκριμένος υπολογιστής είναι πολύ παλιός αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
jim_p Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Για το θεμα με την καρτα γραφικων, θα βαλεις τον nvidia-340xx απο το aur https://aur.archlinux.org/packages/nvidia-340xx Φανταζομαι το ιδιο θα χρειαστει να κανιες και για την ασυρματη καρτα, βαζοντας το πακετο broadcom-wl με τον pacman (pacman -S broadcom-wl)... Αυτο στην εικονα ειναι απο φρεσκια εγκατασταση? Αν ναι, πρεπει να εχεις να κανεις ενημερωση κατι μηνες
yoda73 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Καλημέρα Ναι, έχω να κάνω ενημέρωση κάτι μήνες, λόγω του ότι αν κάνω ενημέρωση δεν λειτουργεί σωστά το deepin. Το συγκεκριμένο πακέτο (broadcom-wl) βάζω με τον pacman αλλά δεν λειτουργεί. Για τον nvidia 340 πρέπει να κάνω downgrade τον xorg σε έκδοση μεχρι 1.2 και δεν ξέρω πως να το κάνω.
jim_p Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Που λεει οτι πρεπει να κανεις downgrade για τον nvidia-340? Για το deepin δεν εχω γνωμη να εκφερω. Αυτη τη στιγμη εισαι με εναν πυρηνα που ειναι τοσο παλιος οσο χρειαζεται για να μην δουλευει ο ηδη εγκατεστημενος broadcom-wl που εχεις, γιαυτο κανεις ενημερωση αμεσα. Τα καλα των ρεοντων διανομων Τελος, αν δεν εχεις τη σχετικη ανεση με το λινουξ, κακως ξεκινησες με arch. Προτιμησε κατι πιο ευκολο.
yoda73 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Μπορώ να κάνω ενημέρωση το σύστημα χωρίς να κάνω ενημέρωση το γραφικό περιβάλλον deepin;
Oxygene Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 1 hour ago, yoda73 said: Μπορώ να κάνω ενημέρωση το σύστημα χωρίς να κάνω ενημέρωση το γραφικό περιβάλλον deepin; Όχι. Partial upgrade λέγεται και δεν υποστηρίζεται. 1
jcd313 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, yoda73 είπε Μπορώ να κάνω ενημέρωση το σύστημα χωρίς να κάνω ενημέρωση το γραφικό περιβάλλον deepin; Ναι! Partial upgrade λέγεται και δεν υποστηρίζεται, όμως το Arch σου επιτρέπει να κάνεις ότι θές. Έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τη δυνατότητα αυτή στο παρελθόν. Φυσικά αν χαλάσει κάτι λόγω αυτού, είναι μόνο δικό σου πρόβλημα. Πρώτα διάβασε εδώ: https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman#Configuration Μετά εδώ: https://wiki.archlinux.org/index.php/System_maintenance#Partial_upgrades_are_unsupported Tέλος, αν δε θές να πειράξεις το pacman.conf (πχ. επειδή μονο μια φορά θές να το κάνεις αυτό), γράφεις: sudo pacman -Suy --ignore mypackage (όπου φυσικά mypackage αντιστοιχεί στο package group: "deepin") Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2020 από jcd313 1
rhtoras Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2020 Φίλε επειδή ειδα σου αρέσει το arch (κι εμένα αν και πλέον έχω artix λόγω systemd) θα σου έλεγα να δεις και άλλους τρόπους. ΟΚ μπορείς να βάλεις arch και με installer ή ακόμα καλύτερα artix που έχει εκτός του base install και installer. Δε σε κάνουν αυτά λιγότερο archά. Το deepin είναι η καψούρα μου. Δυστυχώς όμως έχει bugs. Λίγο ο,τι είναι γραμμένο σε qt, λίγο που τα comments στον κώδικα είναι γραμμένα στα Κινέζικα (το εχει τονίσει αυτός που έκανε conversion για arch), λίγο που η εν λόγω διανομή κεντράρει στη debian βάση της κ.ο.κ Δεν ξέρι τι από αυτά ή λίγο από όλα αυτά φταίει. Αλλά θέλει δουλειά ακόμα. Για το gnome που λες δεν ξέρω τι έκανες και δεν παίζει. Δε νομιζω να είναι θέμα nouveau. Σε artix το gnome iso που έχω δοκιμάσει (όταν σκέψου ήταν testing) δεν είχα θέμα. Από την άλλη δεν ξέρω γιατί θες να δοκιμάσεις το gnome που δεν είναι modular όπως άλλα de ? Ίσως θες να δοκιμάσεις το wayland? Δεν ξέρω πάντως μια κοιτάς άλλα de τσέκαρε το xfce. Σταθερό, ελαφρύ, modular και με άπειρες επιλογές και ρυθμίσεις. Αυτό που λες για την κάρτα τώρα. Να σου πω τι θα έκανα στη θέση σου. Αρχικά θα κατέβαζα μια άλλη διανομή να δω αν κι εκεί έχει θέμα η κάρτα μου. Αν έχει θα δοκίμαζα τα εξής: Κατέβασε το rfkill και όταν το κατεβάσεις κάνε: rfkill unblock all ifconifig eth0 up iwlist scan Είχα πάθει κάτι παρόμοιο και δε μπορούσα να βρω τι φταίει. Απεγκατάσταση και εγκατάσταση διανομής και μετά εγκατάσταση και μπαμ δούλεψαν όλα. Δεν ξέρω ακόμα τι έφταιγε. υ.γ με network manager παίζεις ? Αν ναι δοκίμασε και κάτι άλλο...
yoda73 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2020 Καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Όσον αφορά τη ασύρματη κάρτα δικτύου, μάλλον βρήκα τι έκανα λάθος ή πως πρέπει να γίνεται η εγκατάσταση. Όταν έκανα εγκατάσταση τον driver (broadcom-wl), πριν την εγκατάσταση του γραφικού περιβάλλοντος, λειτούργησε σωστά. Και σε deepin και σε xfce4. @rhtoras το deepin μου αρέσει πιο πολύ από όλα περιβάλλοντα που έχω δοκιμάσει. Βέβαια είναι τελείως υποκειμενικό. Θα δοκιμάσω και το artix αν και δεν ξέρω ποια η διαφορά με ή χωρίς systemd. Θέλω διάβασμα ακόμα. Σιγά σιγά. Και πάλι ευχαριστώ. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα